ΑΝΔΡΟΣ: Βρέθηκε πεταμένη η εικόνα της Παναγίας Μυροβλύτισσας της Μονής Αγίου Νικολάου...

Η Παναγία Μυροβλύτισσα στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Άνδρου

Μια απίστευτη ιεροσυλία στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Άνδρο όπου επιχειρήθηκε από αγνώστους χτες τη νύχτα η κλοπή της εικόνας της Παναγίας Μυροβλύτισσας! Μετά από σύντομη έρευνα της αστυνομίας και του λιμενικού η εικόνα βρέθηκε πεταμένη ανάμεσα σε αναστατωμένα πράματα κοντά στην Αγία Τράπεζα!

Σύμφωνα με πληροφορίες το βάρος της εμπόδισε την κλοπή της! Όσοι ξέρουν μας είχαν πληροφορήσει από το πρωί πως δεν μπορεί με τέτοιο βάρος να πήγε μακριά. Ήταν σχεδόν αδύνατο να είχε βγει με σχοινιά από το μοναστήρι. Κάτι που αποδείχτηκε στο τέλος.

Έχουν όμως κλαπεί κειμήλια του μοναστηριού. Και κυρίως έχουν κλαπεί χρυσά τάματα προς ρευστοποίηση! Γίνεται καταγραφή από τους σοκαρισμένους μοναχούς με την βοήθεια της αστυνομίας και του λιμενάρχη.

Η κλοπή δηλώθηκε σήμερα το πρωί από τον ηγούμενο της Μονής γέροντα Δωρόθεο, όταν μπήκε στην εκκλησία βρήκε τον χώρο του ναού σε πλήρη ακαταστασία και την εικόνα να λείπει από την θέση της! Σε κατάσταση σοκ ο γέροντας ειδοποίησε αμέσως αστυνομία και λιμενικό.

Εξακολουθεί και μετά την εύρεση της εικόνας η γενική κινητοποίηση των αρχών ασφαλείας σε όλη την Άνδρο. Η αστυνομία έχει επιληφθεί της υπόθεσης, Μαζί και το λιμενικό. Γίνονται έλεγχοι σε αυτοκίνητα και στα λιμάνια. 

Σημειώνουμε πως μετά τις μικρότερες ιεροσυλίες και κλοπές σε εκκλησίες της Χώρας έρχεται αυτή η μεγαλύτερη αναστάτωση τώρα για να σοκάρει και με το άκουσμά της την κοινωνία της Άνδρου.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΙΚΟΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΟΒΛΥΤΙΣΣΑΣ ΑΝΔΡΟΥ

Σύμφωνα με το ολιγόγραπτο ιστορικό, "ή αγία αύτη είκών της Θεοτόκου της ρίζης Ίεσσαί προσεφέρθη ως δώρον εκ του περιωνύμου Ιερού Ναού της Ύπεραγίας Θεοτόκου των Βλαχερνών της Κωνσταντινουπόλεως εις τους Πατέρας του Βλάχ-Σαράι, Μετοχίου της Ιεράς Μονής Αγ. Νικολάου Άνδρου εις Κων/πολιν".

Σύμφωνα με αυτό, ή Εικόνα αυτή φέρει το χαρακτηριστικό γνώρισμα και την επωνυμία της ρίζης του Ίεσσαί, και τούτο επειδή δεξιά και αριστερά της κυρίως εικόνος ό αγιογράφος έχει αγιογραφήσει Προφήτες οί όποιοι μίλησαν και έγραψαν για την καταγωγή της Παναγίας από τον Ίεσσαί τον Δαυίδ. Ως προς την προέλευση της ή Εικόνα προσφέρθηκε ως δώρον στο Μετόχι της Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου πού υπήρχε στην Κων/πολη, από τον περιώνυμο Ναό των Βλαχερνών.

Το πότε αυτό συνέβη δεν αναφέρεται παρά μόνο το ότι οί Πατέρες του Μετοχίου προσέφεραν την εικόνα στην κυρία μονή στην Άνδρο τον 16ο αιώνα. Σύμφωνα με τα γραφόμενα, άγνωστο πότε μυρόβλυσε ή Εικόνα. Μπορούμε να πούμε κατ' εικασία ότι ή μυρόβλυση είναι δύσκολο να είχε αρχίσει όταν ή Εικόνα ήταν στο Ναό των Βλαχερνών, διότι δεν θα εδωρίζετο. Ίσως να άρχισε στο Μετόχι στην Πόλη. Ας ληφθεί ως δεδομένο ότι μυρόβλυσε στο Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου, στο μόνιμο πλέον θρονί της. Ή φράση «εκχέον ανά τους αιώνας έως των ήμερων μας μύρον», αφήνει να νοηθεί ότι ή Εικόνα στο Μοναστήρι μυροβλύζει αιώνες. Δεν διασώθηκε ή πρώτη εκκίνηση του.

ΠΗΓΗ: pigizois.net

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το ίδιο συμβαίνει αυτόν τον καιρό και σε ναούς της Τήνου, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, και ίσως και σε άλλα νησιά. Οι δράστες φεύγουν με κότερα ή με πλωτά με μηχανή. Πρέπει να επιληφθούν επειγόντως οι αστυνομικές αρχές και πιθανόν οι μυστικές υπηρεσίες γιατί το ζήτημα φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που νομίζουμε.