Ερωτήσεις απαντήσεις: Δέκα μύθοι για τον κοροναϊό. Τι πρέπει να ξέρετε

TANEA Team 29 Φεβρουαρίου 2020  

Πολλά έχουν ακουστεί τελευταία για τον κοροναϊό και τι ακριβώς συμβαίνει. Κι ακούστηκα και ορισμένα ψέματα. Ας δούμε μερικούς μύθους:

  1. Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να φτάσει έως και οκτώ μέτρα μακριά με ένα φτάρνισμα

Δεν ισχύει. Παρότι είναι αλήθεια ότι ο ιός εκβάλλεται μέσω του φταρνίσματος καθώς και του βήχα, «τα αναπνευστικά σταγονίδια φτάνουν σε απόσταση έως και ενός μέτρου». Γι' αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η στενή επαφή με οποιονδήποτε εμφανίζει πυρετό ή βήχα.

  1. Ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από το τσίμπημα κουνουπιού

Οχι. Αυτός ο ιός «μεταδίδεται πρωτίστως μέσω της επαφής με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, και δη μέσω των αναπνευστικών σωματιδίων που αποβάλλονται όταν το άτομο αυτό βήχει ή φταρνίζεται», επισημαίνει ο ΠΟΥ. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τον ισχυρισμό ότι μπορεί να μεταδοθεί από έντομα.

  1. Ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω νομισμάτων και χαρτονομισμάτων

«Οι προκαταρκτικές πληροφορίες δείχνουν πως ο νέος κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει πάνω στις επιφάνειες για μερικές ώρες ή και λίγο περισσότερο. Ένα αντικείμενο μπορεί να μολυνθεί από τον ιό αν ένας άνθρωπος βήξει ή φταρνιστεί επάνω του ή το αγγίξει». Όμως «ο κίνδυνος μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό μέσω της επαφής με αντικείμενα, όπως νομίσματα, χαρτονομίσματα ή τραπεζικές κάρτες, είναι πολύ χαμηλός» διευκρινίζουν πηγές του ΠΟΥ στην ισπανική «El Pais». 

  1. Ο ιός είναι δυνατόν να εξαπλωθεί σε μεγάλες αποστάσεις μέσω του αέρα

Οι κορωνοϊοί δεν έχουν τέτοια ικανότητα. Τα σταγονίδια μέσω των οποίων μεταδίδεται, από το σάλιο ή τις εκκρίσεις της μύτης, «είναι υπερβολικά βαριά για να εξαπλωθούν σε μεγάλες αποστάσεις», επισημαίνει ο ΠΟΥ. Παράλληλα, ωστόσο, ο Οργανισμός προειδοποιεί πως «μόλυνση μπορεί να επέλθει και αν κάποιος αγγίξει τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη του έπειτα από επαφή με μολυσμένη επιφάνεια».

  1. Οι μάσκες μπορεί να επαναχρησιμοποιηθούν

Όχι, οι μάσκες δεν μπορεί να πλυθούν, ούτε πρέπει να τις απολυμαίνουμε με αντισηπτικό χεριών. «Οι μάσκες δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση. Αν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό ή έχει άλλη αναπνευστική λοίμωξη, το μπροστινό μέρος της μάσκας πρέπει να θεωρηθεί μολυσμένο. Για να την απομακρύνετε, μην αγγίξετε καθόλου το μπροστινό μέρος. Μετά την απόρριψή της, πλύνετε οπωσδήποτε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό τζελ».

  1. Δεν είναι ασφαλές να λαμβάνω γράμματα ή πακέτα από την Κίνα

Είναι ασφαλές. «Χάρη σε παλαιότερες μελέτες, γνωρίζουμε πως οι κορωνοϊοί δεν επιβιώνουν για πολύ πάνω σε αντικείμενα όπως οι επιστολές και τα πακέτα».

  1. Τα κατοικίδια μπορεί να μεταδώσουν τον κορωνοϊό

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο στοιχείο. Ο ΠΟΥ ωστόσο συνιστά το πλύσιμο των χεριών έπειτα από την επαφή με κατοικίδια για την προστασία από διάφορα κοινά βακτήρια που μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο, όπως το E.coli και η σαλμονέλα.  

  1. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από τον νέο ιό

Δεν ισχύει. Εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως αυτό κατά του πνευμονιόκοκκου και της αιμόφιλου ινφλουέντζας τύπου Β(Hib), «δεν προστατεύουν από τον νέο κορωνοϊό». Πρόκειται για έναν νέο ιό που απαιτεί ένα νέο εμβόλιο, «το οποίο βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία με τη στήριξη του ΠΟΥ».

  1. Ο καθαρισμός της μύτης με αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα αποτρέπει τη μόλυνση

«Παρότι κάποια στοιχεία δείχνουν πως ο τακτικός καθαρισμός της μύτης με αλατούχο διάλυμα μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση έπειτα από ένα κοινό κρυολόγημα, δεν έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει αναπνευστικές λοιμώξεις».

  1. Ο στεγνωτήρας χεριών μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό μέσα σε 30 δευτερόλεπτα

Ακόμα ένας μύθος. «Για να προστατευτείτε από τον νέο κορωνοϊό», καταλήγει ο ΠΟΥ, «πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή ένα υδροαλκοολικόδιάλυμα. Κατόπιν, στεγνώστε τα καλά με χαρτομάντιλα ή ζεστό αέρα».

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

κύριε Αριστοτέλη, οι ιοί δεν είναι μόρια με πληροφορίες, όπως γράφεις, αλλά σίγουρα τα μόρια δεν είναι ορατά στο κοινό μικροσκόπιο.
Αν η ηλικία σου είναι μικρή θα έπρεπε να είχες διδαχθεί περί ιών στη βιολογία της τρίτης Λυκείου.
Διάβασε περί ιών στην παραπομπή που σου στέλνω από το εν λόγω βιβλίο & μη βλέπεις τριγύρω σου συνωμοσίες ιατρικές κλπ. και επηρεάζεις χωρίς να έχεις τις ικανές ιατρικές γνώσεις αυτούς που σε διαβάζουν και ανησυχούν . Γιατί δυστυχώς έτσι από μιά τυχαία κουβέντα χωρίς ιδιαίτερο ψάξιμο & προβληματισμό μεγενθύνονται στις τοπικές μικρές κοινωνίες τα γεγονότα και έρχεται ο πανικός. Και δεν αφορά εσένα το σχολιο αυτό αλλά κυρίως δημοσιογράφους ανενημέρωτους που δυστυχώς έχουν βήμα σε θέματα για τα οποία όχι μόνο είναι αδαείς παντελώς αλλά και ''πολύ πολύ ενημερωμένοι'' Δυστυχώς η ημιμάθεια είναι τρις χειρότερη της αμαθείας.
Η εν λόγω διεύθυνση είναι: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C112/52/390,1506/
Κατι τελευταί.Η ονομασία κορωνοιός δεν δόθηκε αυτό τον καιρό από τους επιστήμονες στον συγκεκριμένο ιό γιατί έτσι τους κατέβηκε, όπως πχ οι μετεωρολόγοι δίδουν ονόματα(sic) στις κακοκαιρίες πολύ συχνά. Προφανώς κάτι είδαν στην μορφολογία του πριν αρκετές 10ετίες και τον εβάπτισαν έτσι..

This comment was minimized by the moderator on the site

πολυ ωραια περι κοροναϊου κλπ ονοματα που του δινουν,ενα ομως κανενας δεν λεει,τι ειναι ενας ιος?
λοιπον ενας ιος ειναι ενα μοριο με μια πληροφορια μεσα του,τα μορια δεν ειναι ορατα απο κανενα μικροσκοπιο,ανιχνευονται με αλλους τροπους,τοτε λοιπον πως δειχνουν το λεγομενο ιο με ενα σχημα που μοιαζει με ναρκη θαλασσης?
Και κανενας δεν εχει ακομα επιστημονας πει τιποτα για αυτο,οποτε κρατατε μικρο καλαθακι για οτι ακουτε και βλεπετε, και κυριως ερευνατε και ας μην ειστε επιστημονες,με γραμματα λυκειου μονο μπορεις να καταλαβης καποια επιστημονικα θεματα και κυριως το ψεμμα,το ψεμμα τους το φθηνο και ηλιθιο γιατι νομιζουν οτι ολοι ειμαστε αγραμματοι και κυριως ηλιθιοι ανευ κριτικης σκεψης και λογικης.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ, ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ (ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΚΟΥΓΕΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ) ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΑΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΨΙΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ;
TO KENTΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ; Ή ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ (ΤΟ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ);

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεκτή η πρόταση αγαπητέ Γ.Κ.. Θα το ψάξουμε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή καλό θα ήτο από τις ενημερωμένες πηγές σας να συμπεριλάβετε στίς ανωτέρω πληροφορίες σας & την θνητότητα του Covid-19.
Kαι για να γίνω σαφέστερος το σύνολο των θανάτων(κατά ηλικία) απο τον εν λόγω ιό σε σχέση με τους νοσήσαντας(προσβληθέντας) στο διάστημα αυτό.Βέβαια εννοώ για την μέχρι σήμερα εκτός Ελλάδος εμπειρία. Μόνο αυτό νομίζω ότι θα κατευνάση(αν είναι εφικτό) τους αναγνώστες σας.
Ολοι διαβάζουμε για το πόσοι προσβάλλονται και πόσοι καταλήγουν καθημερινά στην Κίνα, Ιταλία, Χονγκ Κόνγκ κλπ.
Ομως αφορούν την γενική θνητότητα και όχι την καθ'ηλικιαν.