Μια άλλη εικόνα στην Τήνο για τις ανεμογεννήτριες

 Γράφει ο Γεώργιος Σαρρής

Τήνος, αποστολή - Αναδημοσίευση Newsbeast.gr 

Το εργοτάξιο για τις Α/Γ της Τήνου στο οροπέδιο Πρασά. 

 (Δύο αναγνώστες έστειλαν - με διαφορά μερικών ημερών - το ρεπορτάζ του ενημερωτικού site NEWSBEAST.GR για την Τήνο και την στάση της κοινωνίας για τις ανεμογεννήτριες που έχουν ξεκινήσει να μπουν εκεί. Περιγράφει μια εντελώς άλλη εικόνα από αυτή που μεταδίδουν οι ανακοινώσεις που φτάνουν μέχρι την Άνδρο. Σκεφτήκαμε πως έχει ενδιαφέρον να δούμε το κλίμα που διαμορφώνεται εκεί όπως το είδε συντάκτης του αθηναϊκού site. Ένα κλίμα διαφορετικό από αυτό που μέχρι στιγμής στην Άνδρο έχει αποτυπωθεί μέσα από τις διαμαρτυρίες των ακτιβιστών, του δημάρχου και της επάρχου Τήνου. Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου του NEWSBEAST.GR δίνει μια άλλη εικόνα. Όπως άλλωστε μια άλλη εικόνα έδωσε και η τηλεοπτική μετάδοση από την τελευταία κινητοποίηση στο τέλος Μαΐου. Αναδημοσιεύουμε λοιπόν το ρεπορτάζ που έστειλαν οι δύο αναγνώστες μας. Τα συμπεράσματα δικά σας - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

Κοντινή λήψη του εργοταξίου

 

Βρεθήκαμε στο κυκλαδίτικο νησί και καταγράψαμε τι ακριβώς συμβαίνει με τη δημιουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - «Αυτό που θέλουμε είναι να κερδίσει κάτι και το νησί μας», λένε οι κάτοικοι

 «Καλησπέρα, πόσο θα μου στοιχίσει για να με πάτε μέχρι το σημείο που θα στήνονταν οι ανεμογεννήτριες στο νησί σας;». Ο μεσήλικας οδηγός ταξί στην πιάτσα του γραφικού παλιού λιμανιού της Τήνου με απορία κατεβάζοντας τα γυαλιά ηλίου. «Ρε φίλε τι να σου πω, δεν έχω πάει ποτέ μέχρι εκεί πάνω. Δεν ξέρω καν εάν πηγαίνει το αμάξι. Είναι μακριά, πίσω από ‘κεινα τα βουναλάκια, κοντά σε μια κορυφή», μου λέει δείχνοντας με το χέρι. 

Συμφωνούμε να πληρωθεί όσα γράψει το ταξίμετρο. Ζει στο κυκλαδίτικο νησί από τότε που γεννήθηκε, βρίσκεται ως επαγγελματίας στο τιμόνι την τελευταία τριακονταετία, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα πήγαινε εκεί.

Ο δρόμος προς το οροπέδιο Πρασά, εκεί προγραμματιζόταν να τοποθετηθεί η πρώτη από τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή, στα πρώτα χιλιόμετρα είναι βατός οπότε μας δίνεται η ευκαιρία κουβεντιάζοντας με τον «ξεναγό» μας στη διαδρομή. Να μάθουμε πως αντιμετωπίζει ο κόσμος τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Η αίσθηση που είχαμε ξεκινώντας από τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής ήταν πως στο νησί θα επικρατούσε αναβρασμός.

Εάν δεν αρκεστείς όμως μόνο σε αυτά που διαβάζεις στα social media αλλά βρεθείς στην Τήνο και μιλήσεις με τον κόσμο, θα αποκομίσεις μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η τοπική κοινωνία στην πλειοψηφία της δε δείχνει να αντιδρά στις εξελίξεις. Τις τρεις ημέρες που μείναμε στο νησί μιλήσαμε με αρκετό κόσμο. Με τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών εκατέρωθεν του πολυσύχναστου ανηφορικού δρόμου που οδηγεί προς τον επιβλητικό ιερό ναό της Παναγίας της Τήνου, με επιχειρηματίες που διατηρούν καφετέριες και ταβέρνες στην παραλία της πόλης, με θαμώνες και με κατοίκους που έκαναν τη βόλτα τους. Παντού το κλίμα που εισπράξαμε ήταν πανομοιότυπο: Οι περισσότεροι αδιαφορούν.

Οι αντιδράσεις προέρχονται ως επί το πλείστον από τη δημοτική αρχή, τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένες οργανώσεις, οι οποίες όμως δεν προτείνουν και κάποια εναλλακτική λύση.

«Θέλουμε να κερδίσει και το νησί μας»

«Άκου να δεις. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να κερδίσει κάτι και το νησί μας απ’ αυτή την ιστορία και όχι μόνο οι επιχειρηματίες», μας λέει ο οδηγός ταξί λίγο πριν αφήσει την άσφαλτο και πιάσει τον χωματόδρομο. Για να φτάσεις μέχρι το σημείο που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες μοιάζει με μικρό άθλο. Θαρρείς πως πας να προσεγγίσεις το… πουθενά.

Οι λακκούβες όλο και βαθαίνουν τώρα, το αμάξι ανεβαίνει με προσοχή και μια απόσταση συνολικά 20 χιλιομέτρων τη διανύουμε σε 45 λεπτά. Κλείνουμε τα παράθυρα προκειμένου να μην μπει μέσα άλλη σκόνη. Η επόμενη ανηφόρα είναι απότομη, στενή και δύσβατη. Ο ταξιτζής φοβάται ότι θα σπάσει το αμάξι. «Δεν γίνεται να συνεχίσουμε. Θα σ’ αφήσω εδώ, δεν πρέπει να είναι μακριά». Κανονίζουμε να με περιμένει και συνεχίζω με τα πόδια.

Όντως σε περίπου πέντε λεπτά ήμουν εκεί. Μια μικρή πλατφόρμα, ένας σωρός από πέτρες, ένα παράπηγμα, μια κίτρινη παλιά μπουλντόζα και ένα αγροτικό όχημα που απορώ πως έφθασαν μέχρι εκεί πάνω, συνθέτουν το τοπίο.

Από ‘κει πάνω ούτε καν αμυδρά δεν φαίνεται η Χώρα της Τήνου. Ένα από τα επιχειρήματα όσων αντιδρούν είναι πως η ανεμογεννήτρια θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για την προσέλκυση τουριστών στο νησί. Από ‘κει ούτε καν την απόληξη της προπέλας δεν μπορεί κάποιος να δει στην πόλη.

Το 1% των εσόδων θα πηγαίνει στους κατοίκους του νησιού

 

Όσο για το έτερο επιχείρημα ότι οι κάτοικοι των περιοχών που τοποθετούνται ανεμογεννήτριες δεν έχουν όφελος, την απάντηση δίνει η ίδια η κείμενη νομοθεσία που ολοκληρώθηκε θεσμικά το 2014. Η σχετική Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε εκείνη τη χρονιά προβλέπει την επιβολή ειδικού τέλους 1% επί των εσόδων των επενδυτών από την πωλούμενη ηλεκτρική ενέργεια των αιολικών πάρκων, ως ανταποδοτικό όφελος στους κατοίκους των περιοχών που αυτά λειτουργούν.

Το ειδικό αυτό τέλος πιστώνεται ήδη απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος πλήθους οικιακών καταναλωτών ανά την επικράτεια. Για παράδειγμα, οι 181 οικιακές παροχές (νοικοκυριά δηλαδή) της Αισύμης στην περιοχή του Έβρου, μοιράστηκαν πάνω από 600.000 ευρώ (κάτι περισσότερο από 3.000 ευρώ ανά νοικοκυριό) για το χρονικό διάστημα 2010-2014, κάτι που φάνηκε στο λογαριασμό τους ως έκπτωση.

Διακοπές ηλεκτροδότησης το χειμώνα

 

Πανοραμική εικόνα από το σημείο που θα μπουν οι Α/Γ. Η Χώρα της Τήνου δεν φαίνεται ούτε καν αμυδρά.

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής από τα Πράσα για την πόλη της Τήνου, συνεχίζουμε τον διάλογο με τον οδηγό ταξί. Μας μιλάει για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που υπάρχουν τον χειμώνα. «Κατά καιρούς έχουμε διακοπές ρεύματος, γιατί εδώ δεν υπάρχουν υποθαλάσσια καλώδια όπως συμβαίνει π.χ. στην Κρήτη. Εδώ έχουμε όπως βλέπεις τους κλασικούς ξύλινους στύλους της ΔΕΗ και μάλιστα σε κοντινή απόσταση τον έναν από τον άλλον. Επειδή όμως βρέχει πολύ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μαζεύεται γύρω από την κολόνα χώμα το οποίο με την υγρασία και το νερό δημιουργούν λάσπη και έτσι βραχυκυκλώνουν. Οπότε τρέχουν οι αρμόδιοι να καθαρίσουν τους στύλους, τουλάχιστον αυτούς που βρίσκονται κοντά στις πόλεις και τα χωριά».

Καμία εναλλακτική πρόταση

Η απορία που είχαμε εξαρχής είναι εάν όσοι αντιδρούν, από τον νεαρό δήμαρχο της Τήνου Γιάννη Σιώτο μέχρι τον τελευταίο κάτοικο που διαμαρτύρεται στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, έχουν να αντιπροτείνουν κάποια εναλλακτική λύση πέραν της αιολικής ή της ηλιακής ενέργειας που να παράγει ηλεκτρισμό και ταυτόχρονα να μην προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Η απάντηση απ’ όλους τους φορείς είναι αρνητική.

Όχι μονάχα στο όμορφο νησί των Κυκλάδων ή στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καμία αντιπρόταση…

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Εχω μεταφερει σε καποιο απο τα προηγούμενα δυο σχολια μου την θεση μου για τις ΑΠΕ? Με εκπλησσει ο τροπος που απαντατε..
Εγω απλως εκανα μια επισημανση, σχετικά με την διαπλοκη. Διαφωνειτε ως προς αυτο;
Υπάρχει διαπλοκη, ναι η οχι;
Τωρα, σχετικα με οσα γραφετε, δεν εχω κατι να πω. Ο χρονος θα δειξει αν αυτα τα πολλαπλα οφέλη που ορεγεστε, θα τα καρπωθουμε οντως.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Διαπλοκή υπάρχει. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που σας την επισημάναμε και θα την ξαναγράψουμε: κάθε αναδημοσίευση εστιάζει στο θέμα του ρεπορτάζ ή του άρθρου. Δεν εστιάζει στην ιδιοκτησία του μέσου και στα συμφέροντα που πιθανόν εξυπηρετεί. Δεν κάνουμε ανάλυση των προθέσεων (που δεν μπορούμε πάντα να τις ξέρουμε και που συχνά είναι αντιφατικές) κάθε ιδιοκτήτη μέσου, αλλά δημοσιογραφία που παραθέτει πληροφορίες και επεξηγήσεις επί πληροφοριών συγκεκριμένων θεμάτων.
Τώρα για τις ανεμογεννήτριες στον Καμπανό και στο Στενό εμείς δεν βλέπουμε κάτι κακό γιατί (α) προσφέρουν οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και στην Άνδρο, αλλά και στην εθνική οικονομία και (β) δεν είναι ορατές από τους οικισμούς του νησιού. Αντιθέτως του Κοπελούζου δημιουργούν προβλήματα.
Την καλημέρα μας

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Γαυριώτη, προσπάθησε να δεις πέρα από το ποιος έγραψε το δημοσίευμα, και αν αυτά που αναγράφει ανταποκρίνονται σε πραγματικά στοιχεία και σε λογικά επιχειρήματα. Αν ίσχυε η λογική σου περί ΑΠΕ, τότε μάλλον το newsbeast έχει υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο και παίρνει μίζες από τις ανεμογεννήτριες που τοποθετούνται. Το καθολικό όχι και τα πανώ χωρίς λογικά επιχειρήματα και εναλλακτικές, συνάδουν με γραφικότητες. Ξέρετε, υπάρχουν και συντοπίτες σας που θέλουν τις ανεμογεννήτριες, διότι γνωρίζουν ότι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, διότι γνωρίζουν ότι θα έχουν οφέλη στους λογαριασμούς ρεύματος, διότι γνωρίζουν ότι η Άνδρος θα έχει όφελος ενάμισι εκατομμύριο ευρώ ετησίως, τα οποία χρήματα τα έχει μεγάλη ανάγκη.
Όσον αφορά τον μεγάλο περίπατο στην Αθήνα, αν είχατε εμπορική δραστηριότητα ή ακίνητο στην περιοχή, πιστέψτε με θα είχατε διαφορετική άποψη. Μην αμελείτε το γεγονός ότι όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις. (Το γνωμικό αυτό αφορά και την τοποθέτησή σας περί ΑΠΕ)

This comment was minimized by the moderator on the site

Οταν ομως το καθε newsbeast δημιουργεί κλιμα υπερ των ΑΠΕ, και οχι μόνο δεν επισημαινετε την προφανη διαπλοκη των ΜΜΕ στην Ελλαδα (το newsbeast, που διευθύνει ο υιος Κοπελουζος, ξεπλενει τα φαραωνικα εργα του μπαμπα κατα τον ιδιο τροπο που το mega πλέκει το εγκωμιο του Μαρινακη και το δελτιο ειδησεων του ΣΚΑΙ εκθειαζει τον μεγαλο περιπατο του Μπακογιαννη) αλλα απλα αναδημοσιευετε, τοτε λυπαμαι πολυ, αλλα χανετε την εμπιστοσυνη μας.
Επιπλεον, οσον αφορα το τρίτο σκελος της απάντησης σας, στο προηγουμενο σχολιο μου, εχει αρχισει να κουραζει η καραμελα αυτη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Από ότι καταλαβαίνουμε σε κάθε αναδημόσιευση πρέπει κατ' εσάς να περιγράφουμε τις διαπλοκές των ΜΜΕ. Και όχι το τι λέει το θέμα που αναδημοσιεύουμε. Λυπούμαστε αυτή είναι αντικατασκοπεία κι όχι δημοσιογραφία.
Αν χάσατε την εμπιστοσύνη σε εμάς να δηλώσουμε πως κι εσείς δεν έχετε καμία αξιοπιστία σε ότι γράφετε για εμάς γιατί θεωρείτε "καραμέλα" τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου στην Άνδρο πάνω από το Μπατσί και το Γαύριο.
Αλήθεια γιατί αποκρύπτεται την δράση Κοπελούζου στην Άνδρο;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αναδημοσιευετε αρθρο απο το newsbeast ενω θα επρεπε να γνωριζετε πως το συγκεκριμένο ειδησεογραφικό site το διαχειριζεται ο ΌΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ. Ελεος καπου...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
(α) Δεν το ξέραμε.
(β) Το έστειλαν δύο αναγνώστες από Άνδρο.
(γ) Γιατί ζητάτε έλεος από εμάς; Να ζητήσετε έλεος από εκείνους που δεν έχουν πει μια κουβέντα κατά του Κοπελούζου στην Άνδρο. Την παράταξη Άνδρος της Ζωής τους και τους ακτιβιστές που δίνουν μάχες για το Καλθβάρι και το Φραγκάκι και δεν έχουν βγάλει κιχ για τον Κοπελούζο. Εμείς 5 χρόνια γράφουμε κατά αυτού του Ομίλου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro