ΣΤΕΝΟ: Άνοιξαν οι αυτοκινητόδρομοι, άρχισαν... οι μετακομίσεις!!!

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ

Επισκεφθήκαμε το Στενό πριν λίγες μέρες να δούμε τα έργα που ολοκληρώθηκαν σε αυτή την φάση. Τους δρόμους, τις βάσεις των 5 ανεμογεννητριών στο Φραγκάκι και την υπογειοποίηση του καλωδίου από τις ανεμογεννήτριες μέχρι το νέο υποσταθμό που κατασκευάζεται πλάι στην ΔΕΗ στον Πιτροφό. Είδαμε πολλά, φωτογραφίσαμε περισσότερα, αλλά αυτό που μας εξέπληξε ήταν στην επιστροφή ένα κομβόι τριών αυτοκινήτων (δύο αγροτικά, μια κούρσα) που κατέβαιναν τον μεγάλο, καλοστρωμένο και καλοπατημένο αυτοκινητόδρομο/χωματόδρομο με 40-50 περίπου χιλιόμετρα! Εκεί που κάποτε πήγαιναν με 10-15 χιλιόμετρα και ταρακουνιόντουσαν άσχημα. 

Τα δύο αγροτικά ήταν φορτωμένα... έπιπλα!!! Μάλιστα με έπιπλα!!! Πολυθρόνες, καναπές, κλπ!!! Ένα πλήρες σετ σαλονιού!!! Προφανώς με το άνοιγμα του νέου δρόμου στο Στενό, που μοιάζει με αυτοκινητόδρομο χωρίς άσφαλτο, αλλά με καλοπατημένο χαλίκι με χώμα βρήκαν οι ευκαιρία οι έχοντες κανάκια Πισωμερίτες να αρχίσουν τον οικιακό εξοπλισμό, που πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να τον μεταφέρουν όταν ο δρόμος ήταν κακοτράχαλος...  

ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΦΡΑΓΚΑΚΙ

Κατά τα άλλα οι βάσεις των 5 ανεμογεννητριών ήταν έτοιμες σκυροδετημένες και χαμένες μέσα στη γη. Μόνο οι βάσεις ξεχώριζαν. Ένας στρογγυλός μπετονένιος κύκλος διαμέτρου 4 περίπου μέτρων με σιδερένιες αναμονές για να βιδωθούν επάνω οι ανεμογεννήτριες ύψους 74 μέτρων εκάστη. Γύρω τους ένα επίπεδο 3 στρεμμάτων περίπου όπου θα εναποτεθούν τα τμήματα των ανεμογεννητριών και οι γερανοί θα τα σηκώσουν να βιδωθούν ένα-ένα καθ' ύψος. 

Ταυτοχρόνως έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι υπογειοποιήσεις των καλωδίων στα 2,5 χιλιόμετρα του χώρου που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες. Το ρεύμα τους θα μεταφέρεται υπογείως στον υποσταθμό του Πιτροφο καιι από εκεί με υποθαλάσσιο καλώδιο που έχει μπει θα πηγαίνει στην Αττική...  

ΟΙ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΟΙ/ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ

Οι δρόμοι που χαράχτηκαν στο Φραγκάκι και συνδέουν τις πέντε ανεμογεννήτριες είναι μεγάλοι, περίπου 9-12 μέτρα! Με κλίσεις βατές σε μεγάλα οχήματα. Οι δρόμοι αυτοί εκτός από τις ανεμογεννήτριες συνδέουν και περίπου 10-15 μικρά υποστατικά κτηνοτρόφων της περιοχής.

Ο κεντρικός δρόμος του Στενού αν και χωμάτινος θυμίζει αυτοκινητόδρομους με πλάτος από 9 μέχρι 12 μέτρα. Τώρα πια το λύθηκε το πρόβλημα της μετακίνησης μέσα στο Στενό. Όμως παρέμεινε και χειροτέρεψε στην πρόσβαση μέχρι το Στενό. Ο δρόμος από την Πίσω Μεριά ήταν άθλιος. Και παραμένει άθλιος. Ενώ λόγω των μηχανημάτων που πέρασαν για τα έργα χάλασε περισσότερο σε μερικά σημεία. Καλό θα ήταν η εταιρεία μόλις περάσει και το καλώδιο τον επόμενο μήνα να τον ανακατασκευάσει συνολικά ώστε να γίνει σωστός. Είναι μια ανάγκη για την περιοχή. Είναι ένα ανταποδοτικό όφελος για το χωριό. Είναι μια βοήθεια για την Άνδρο που έτσι θα αποκτήσει πλέον σωστή πρόσβαση στο νότιο μέρος της, που δεν είχε...

Και στροφές εντυπωσιακά μεγάλες και με εξαιρετικές κλίσεις. Οι δε ευθείες όπως βλέπουμε στις δύο πρώτες φωτογραφίες είναι εξαιρετικές. Τα υποστατικά και τα κονάκια των κτηνοτρόφων του Στενού πήραν πλέον χαρακτήρα "εξοχικών" μιας και για πρώτη φορά οι μεταφορές προς αυτά απέκτησαν μεγάλη άνεση κι ευχέρεια.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται και η τελική πρόσβαση στην παραλία δίπλα στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στο Στενό. Ήδη ο δρόμος έφτασε στη θάλασσα. Μέσα στο Νοέμβριο θα ολοκληρωθεί η μεταφορά τους εκεί από το Λαύριο. 

 

Τέλος, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η προβλήτα που τα πλοία θα φέρουν τις ανεμογεννήτριες. Στη φωτογραφία η υπό ολοκλήρωση προβλήτα που μετά την μεταφορά των ανεμογεννητριών θα διαλυθεί πάλι. Μια σκέψη κάνουμε: να μην διαλυθεί. Να υπάρχει πλέον και θαλάσσια πρόσβαση στο Στενό, δίνοντας στην Άνδρο μια ευκαιρία προσέγγισης και από το νότο...

ΚΙ Ο ΣΠΙΖΑΕΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ... ΧΩΡΑ!!!

 Κάποιοι από εσάς θα ρωτήσετε: τι γίνεται με τον σπιζαετό, που προκάλεσε τόση φασαρία, τόσες πολύμηνες και πολυέξοδες προσφυγές στο ΣτΕ, και τόσες μηνύσεις κατά πάντων από αυτούς που ασκούν το "θεάρεστο έργο" να μηνύουν όσους διαφωνούν; Τι γίνεται άραγε με το υπέροχο πουλί που προκάλεσε άθελά του τόσες καταθέσεις μαρτύρων, τόσες μαρτυρίες και τόσες μαρτυρικές αντιπαραθέσεις από αυτούς που δεν ανέχονται μια άλλη άποψη; Η απάντηση είναι πως το μεγάλο και εντυπωσιακό πουλί ζούσε και ζει - όταν έρχεται - σε όλη την Άνδρο. Στη φωλιά γυρίζει μια φορά τον χρόνο δύο μήνες για να τεκνοποιήσει.

Κατά τα άλλα θα το δείτε πιο συχνά στην Χώρα παρά στο Στενό. Απόδειξη η παραπάνω παλαιότερη φωτογραφία μας από τον Νειμποριό, όπου εφέτος εμφανίστηκε αρκετές φορές. Κάθισε στα βράχια. Έκανε μερικούς πανοραμικούς γύρους κι έφυγε. Δεν προλάβαμε να το φωτογραφίσουμε παρά μόνο να το θαυμάσουμε. Το είδαμε ακόμα και το θαυμάσαμε να σηκώνεται από την ρεματιά μπροστά στο Express Market. Προφανώς είχε πεταχτεί μέχρι εκεί για τα δικά του... "ψώνια"!!!  Όχι, που θα "ψώνιζε" μόνο στο Στενό όπως θέλουν να πιστεύουν οι οπαδοί του "πίστευε και μη ερεύνα"!!!...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

H τραγικη αντιληψη εκροσωπων στο ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΟΥ, που διατυμπανιζουν, οτι κακως εχει κατασκευαστει μικρη προβλητα στην αμμουδια στο Στενό,για την μεταφορα των ανεμογγενητριων συνεχίζεται.
Αλήθεια καταλαβαινουν πως η αξιοποιηση της προβλητας αυτής με την επεκταση της και την νομιμοποιηση της στις αρμόδιες αρχές, θα δημιουργησει πολύ συντομα εναν νεο δρόμο επικοινωνιας στο τόπο μας ?
Αλήθεια καταλαβαινουν, πως είναι μοναδική ευκαιρία τωρα και μετά το πέρας των εργασιών, να αναδειχθεί η θέση ελλιμενισμού, εστω και προσωριν σε ένα σημείο του νησιού μας, που τώρα ποιά... ''ανοίγεται'' και στην νότινη του πλευρά για τα σκάφη ?
Σε αλλα νησιά σε όλο το σύμπλεγμα του Αιγαίου, οι κάτοικοι επιδιώκουν να κατασκευαζονταιι προβλήτες, ωστε να δένουν, να ερχονται σκάφη, να ανοίγουνται καινούργιοι θαλάσσιοι δρόμοι στον τόπο τους και εμείς εδώ, κοντόφθαλμα, να θέλουμε ...λένε, να την ξηλώσουμε.
Οταν μάλιστα , θα έπρεπε να δεσμεύσουμε την εταιρεία των ανεμογγενητριών, σε αντισταθμισμα και ανταποδοτικά για το τόπο που τους δεχθηκε, να την βελτιώσουν ακόμα περισσότερο και να την παραδώσουν προς κοινη χρήση, μερικοί να ζούν στο ....μύθο τους και να θέλουν να την γκρεμίσουν !
ΕΔΏ ΚΑΙ ΤΩΡΑΟ ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ , ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εντάξει...
Τώρα που διακόπηκαν και οι εργασίες στο παράνομο λιμάνι που πρέπει να γκρεμιστεί, σε βλέπω...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε για την δωρεάν και ταχύρρυθμη ψυχαναλυτική γνωμάτευση σας. Αυτά ξέρετε, αυτά κάνετε τόσα χρόνια τώρα. "Δολοφονία χαρακτήρων" λέγεται. Όταν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε με πολιτικό διάλογο καταφεύγετε σε ύβρεις, πρόστυχες αναφορές, άθλια υπονοούμενα. Και μετά τραβάτε κι ένα εξώδικο ή μια μήνυση πως σας έβρισαν!!! Αυτά είναι τα μέσα με τα οποία θα "σώσετε" εσείς και κάποιοι άλλοι την Άνδρο. ΜΕ ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!

ΥΓ1 ΑΝ Η ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΝΘΟΥΜΕ. ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ - ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ - ΞΕΡΕΤΕ ... ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!!
ΥΓ 2 ΠΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΠΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΒΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ Η ΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΒΑΡΕΜΑΡΑΣ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟΣΟ "ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ" ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΒΑΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ... ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΝ!!!!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν καρφωνεστε καθόλου...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Φυσικά και δεν ανέβηκε το άθλιο ανώνυμο και συκοφαντικό σχόλιο σας.
Διαπιστώνουμε πως έχετε γίνει εμμονικοί με 2 άτομα. Γιατί άραγε; Μετά τόσα εξώδικα, αγωγές και μηνύσεις και δεν λέτε να ηρεμήσετε.
Κι από πάνω βγάζετε και ιατρικές γνωματεύσεις περί ψυχιατρείων και άλλων ευαγών ιδρυμάτων. Μα τόσο [πολύ φοβάστε δύο άτομα εσείς που "είσαστε δύο, είσαστε τρεις, είσαστε 1013";
Λέτε πως είστε οι μόνοι "αδιάφθοροι και νόμιμοι" στο νησί. Και παρ' όλη τη "νομιμότητα" σας κρύβεστε με τις κουκούλες της ανωνυμίας!!! Περίεργη αντίληψη έχετε για τη νομιμότητα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η προβλήτα να μείνει, για να μπορούν να γίνοντε οι έκτακτες μεταφορές ασθενών στη Σύρο συντομότερες.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΕΝΤΟΝΑ , ΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ....'' ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ'' ΝΑ ΘΙΑΧΤΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΩΡΑ ΛΟΓΟΥΣ ? ?
ΑΣΤΕΙΟ ΚΙΑ ΣΑΝ ΣΚΕΨΗ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΕΠΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ .
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ,ΣΑΝ ''ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ'' ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΤΗΣ, ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ.
ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΤΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.
ΝΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ, ΣΑΝ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΠΛΟΙΩΝ, ΑΜΕΣΑ !
ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ, ΝΑ ΤΟ ΤΡΕΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΔΡΑΝΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΤΙΚΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ, ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΤΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η.... ''ΟΔΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ'' ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ! !
ΔΕΜ ΜΙΛΑΩ ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΟΝΕΙΡΟ 1ΟΕΤΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΥΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΣΑΝ ΤΕΤΟΙΑ !
ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΣΑΝ ΝΗΣΙ, ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΑΥΤΟ ! !

This comment was minimized by the moderator on the site

Το αναψυκτήριο για τους τουρίστες που θα συρρεύσουν να θαυμάσουν το μοναδικού κάλλους αιολικό πάρκο, πότε θα στηθεί; Αφού μπορεί να φτάσει η επίπλωση δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο!