ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Η ακτοπλοΐα προσφέρει κοινωνικό έργο με ιδιωτικά κεφάλαια…

Γράφει ο Γιώργος Στεφάνου

Ο Γιώργος Στεφάνου μιλά στο βήμα της τιμητικής εκδήλωσης - Φώτο Κώστας Σαρρής 

 (Μιλήσαμε με τον Γιώργο Στεφάνου μετά την εκδήλωση στο Κόρθι για τον ξεχωριστό ρόλο της ακτοπλοΐας σε σχέση με την εμπορική ναυτιλία με αφορμή τη συζήτηση και τις βραβεύσεις των ημερών. Πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού ο ίδιος και ακτοπλόος εδώ και 11 χρόνια στη γραμμή της Άνδρου ήταν κατηγορηματικός: "Είναι άλλα πράγματα. Εντελώς άλλα πράγματα. Η ακτοπλοΐα προσφέρει κοινωνικό έργο επενδύοντας πολύ μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια στα νησιά και στην Άνδρο. Όλα όσα βλέπεις στο νησί εμείς τα μεταφέρουμε καθημερινά στην Άνδρο. Είμαστε η καθημερινή συγκοινωνία, η καθημερινή οικονομία, είμαστε ο δρόμος του νησιού. Χωρίς ακτοπλοΐα, που είναι μια δημόσια υπηρεσία με ιδιωτικά κεφάλαια, το νησί θα μαραθεί. Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του είναι η καθημερινή συντροφιά του χειμώνα, οι τουρίστες το καλοκαίρι, τα παιδιά που πάνε πανεπιστήμιο, ο άνθρωπος που πάει στο νοσοκομείο. Καμία σχέση με την μεταφορά εμπορευμάτων και το παγκόσμιο εμπόριο που είναι η ποντοπόρος ναυτιλία. Άλλοι ρόλοι..." Του ζητήσαμε το λόγο που εκφώνησε στην γιορτή της ακτοπλοΐας και τον έστειλε την επομένη. Τον δημοσιεύουμε παρακάτω - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

Και η βράβευση των αδελφών Στεφάνου ως ακτοπλόων

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης και ο Έπαρχος Δημήτρης Λάσκαρης και μέσω αυτών ολόκληρος ο λαός της Άνδρου μας έδωσαν την χαρά και την ηθική ικανοποίηση τιμώντας το δύσκολο έργο μας απόψε σε αυτή την εκδήλωση στον αγαπητό Όρμο Κορθίου. Αναγνωρίσατε το κοινωνικό και δημόσιο έργο το οποίο προσφέρουμε με ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά με την δική ας θέληση και πρωτοβουλία. Αναγνωρίσατε ότι ασχολούμεθα με πολύ μεράκι, αγάπη και πάθος στο πιο δύσκολο κλάδο της ναυτιλίας, την Ακτοπλοΐα. Όμως αυτό το δύσκολο εγχείρημα μάς κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι.

Αναγνωρίσατε την συμβολή του ακτοπλοϊκού πλοίου στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί μας και στα οικονομικά οφέλη που δημιουργεί στον τόπο μας. Αναγνωρίσατε τις προσπάθειες μας για τη συνεχή βελτίωση των δια θαλάσσης συγκοινωνιών ώστε το ταξίδι από και προς τα νησιά μας να είναι άνετο, σύντομο και ασφαλές. Αναγνωρίσατε ότι το επιβατικό πλοίο είναι η ελπίδα, η συντροφιά και η παρηγοριά του νησιώτη στις δύσκολες χειμερινές μέρες εκτελεί αδιάκοπα, καθημερινά αυτό το λειτούργημα του.

Η Golden Star Ferries Είναι εδώ και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Άνδρο, τον τόπο που γεννηθήκαμε και γαλουχηθήκαμε, τον τόπο που γέννησε άπειρους και καταξιωμένους οικογενειάρχες, επιστήμονες και επαγγελματίες, στον τόπο που μας γοήτευσε και ζήσαμε ανάμεσα σε ανθρώπους και δασκάλους που μάς έμαθαν να πορευόμαστε με πρότυπα ευγενούς άμιλλάς.

Η Golden Star Ferries δεν αποχωρεί από τη ναυτιλία, αλλά προβαίνει σε ανανέωση των πλοίων της με μεγαλύτερα, ταχύτερα πλοία ώστε πάντοτε να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του επιβατικού κοινού, αλλά και των επαγγελματιών φορτηγών αυτοκινήτων.

Το επιβατικά πλοία με το πέρασμα του χρόνου άλλαξαν. Έγιναν πολύ μεγαλύτερα, ταχύτερα, και ο επιβάτης ταξιδεύει σαν κρουαζιέρα κάνοντας ευχάριστο το ταξίδι του. Όμως τα λιμάνι του Γαυρίου που προσεγγίζουν αυτά τα μεγάλα πλοία παραμένει ίδιο από το 1978 και δεν παρέχει ασφάλεια γι’ αυτά τα σύγχρονα πλοία. Ο λιμένας του Γαυρίου πρέπει το συντομότερο να επεκταθεί και να κατασκευαστεί νέα προβλήτα στο ύψος του κυματοθραύστη όπου θα μπορούν με ασφάλεια να πρυμνοδετούν τα μεγαλύτερα πλοία στη διάρκεια των βορείων ανέμων.

Επ’ ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ για την προσπάθειες τόσο τον κ. Σουσούδη όσο και τον Δήμαρχο Δημήτρη Λότσαρη και τον Έπαρχο Δημήτρη Λάσκαρη, που οδήγησαν στη θετική έκβαση και στο να δημιουργηθεί Λιμενικό Ταμείο Άνδρου. Η διαχείριση των αποθεμάτων από τους έμπειρους ανθρώπους που θα προΐστανται είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει στην εκτέλεση σοβαρών λιμενικών υποδομών όπως αρμόζει πάντα στα σύγχρονα πλοία.

Η έλευση του Λιμενικού Ταμείου στην Άνδρο ελπίζω επίσης να φέρει μεγάλες αλλαγές στο εγκαταλειμμένο λιμάνι της Χώρας που περισσότερο μοιάζει με μάντρα εγκαταλειμμένων σκαφών και τσιφλίκι ολίγων. Το λιμάνι του Μπατσίου, αλλά και του Κορθίου που με τόσους αγώνες ο αείμνηστος δήμαρχος Γιάννης Γλυνός είχε καταφέρει να δημιουργήσει, πρέπει να ολοκληρωθούν και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να μπει η Άνδρος στους προορισμούς διαφόρων επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών που κατά κύριο  λόγο θα εισφέρει οικονομικά οφέλη στο νησί μας.

Ζούμε στο πιο όμορφο νησί της Μεσογείου. Όλοι μαζί πρέπει να συμβάλουμε στην περαιτέρω πολιτιστική, αλλά και ήπια τουριστική ανάπτυξη του, ώστε να τονωθεί η τοπική κοινωνία και οικονομία του νησιού.

Δήμαρχε Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη, έπαρχε Άνδρου Δημήτρη Λάσκαρη, η πρωτοβουλία σας αυτή να τιμήσετε τους πλοιάρχους και τους πλοιοκτήτες της επιβατηγού ναυτιλίας που δραστηριοποιούνται στην γραμμή της Άνδρου, είναι ένα γεγονός που μάς συγκίνησε και μάς γέμισε ηθική ικανοποίηση, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στις μέρες μας. Μάς δίνετε δύναμη και περισσότερη θέληση να συνεχίσουμε την δραστηριότητα μας με σύγχρονα πολυτελή πλοία.

Ανδριώτισσες και ανδριώτες, φίλες και φίλοι, δάσκαλοί μας, συμμαθητές μας, συνάδελφοι μας, σας ευχαριστούμε που μάς τιμήσατε με την παρουσία σας σε αυτή την πρωτότυπη εκδήλωση. Σας ευχαριστούμε για την προτίμηση σας και την έκδηλη αγάπη που δείχνετε στην εταιρεία σας, την Golden Star Ferries, στα πλοία σας, και σας υποσχόμεθα ότι θα συνεχίσουμε να σας ταξιδεύουμε όπως πραγματικά σας αξίζει…   

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Που ήταν τα πλοία σου στο πρώτο λοκ νυαουν την άνοιξη του 20;;; τότε το νησί εξυπηρετούνταν επάξια από τα πλοία του κ. Παναγιωτάκη!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Εντελώς άστοχος λόγος και προκλητικός σε πολλά σημεία του. Τα καράβια μας, κύριε Γιώργο, θα ήταν-μας- αν είχαμε τα κέρδη στην τσέπη μας και ήταν εταιρεία λαϊκής βάσης. Προς το παρόν τουλάχιστον, είναι καράβια σας......

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ξέρετε εσείς ο γνώστης των λαϊκών πραγμάτων έστω και μια εταιρεία λαϊκής βάσης που να στέριωσε. Γιατί εμείς ξέρουμε δεκαδες που πήγαν άπατες. Η ΑΝΕΚ, η μεγαλύτερη ήταν μια από αυτές. Λέτε οικονομικές προτάσεις που ανάγονται προ 30ετίας! Το χειρότερο δεν ξέρετε ποια επενδυση χρειάζεται για ένα πλοίο της γραμμής μας: τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ για το πιο απλό. Και ποια η βιωσιμότητα ενός πλοίου που τον χειμώνα (υπάρχει και ο χειμώνας κύριε που ζουν άνθρωποι με ανάγκες στο νησί). Στην ακτοπλοΐα πλούτισαν μόνο όσοι δεν βάζουν καθόλου πλοία τον χειμώνα. Ειστε λοιπόν όντως απερχόμενος από την οικονομική πραγματικότητα προ πολλού.
ΥΓ Έχετε δίκιο βεβαίως όταν λέτε πως τα καράβια δεν είναι δικά μας οικονομικά. Κέρδη και ΖΗΜΙΕΣ είναι των άλλων. Όμως κοινωνικά είναι δικά μας. Μιας και αυτά έχουμε χειμώνα-καλοκαίρι σε αυτό το νησί. Εσείς που απήλθατε δεν τα χρειάζεστε τον χειμώνα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Για να δούμε θα ρίξουν τα εισιτήρια τώρα που πέφτουν τα καυσιμα; Ή θα το κάνουν γαργάρα.