ΖΟΡΓΚΟΣ: Σημείο αναφοράς πλέον της καλοκαιρινής Άνδρου...

 

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022. Μεσημέρι. Φτάσαμε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον Ζόργκο. Κι αντικρύσαμε την μισή παραλία γεμάτη κόσμο. Μετά την κοσμοπλημμύρα που αντικρύσαμε τον Δεκαπενταύγουστο αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την παραλία το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο. Θέλαμε να δούμε αν η κοσμοπλημύρα ήταν περιστασιακή ή αν η παραλία πλέον έχει καθιερωθεί στον τουριστικό χάρτη της βόρειας Άνδρου. Τα εκατοντάδες άτομα που συναντήσαμε (περίπου 700 τα υπολογίσαμε) μάς έπεισαν πως ο Ζόργκος πλέον είναι σημείο αναφοράς της τουριστικής σεζόν της Άνδρου. 

Κάποτε ήταν μια ωραία άδεια μακρινή παραλία. Την ήξεραν ελάχιστοι πήγαιναν για μπάνιο λιγότεροι. Ο δρόμος είτε δεν υπήρχε είτε ήταν άθλιος χωματόδρομος. Ο Ζόργκος αφορούσε ελάχιστους. Η ομορφιά του αφορούσε λιγότερους. Η περιοχή ήταν ξεχασμένη στο πουθενά. Και το πουθενά δεν αφορούσε την κοινωνία της Άνδρου. Λίγοι κάτοικοι από το γειτονικό Βαρίδι πήγαιναν. Ίσως και από το Μακροτάνταλο. Όλα αυτά μέχρι ο γιατρός Ακύλας Αναγνωστίδης πριν πολλά χρόνια φτάσει εκεί και γοητευτεί από την παραλία και το τοπίο της μοναδικής ρεματιάς που περνά από το Βαρίδι και καταλήγει στην όμορφη παραλία. Αγόρασε 40 στρέμματα όλης της βορεινής πλαγιάς. Ξεκινούσαν από τους πρόποδες του μικρού λόφου που ανηφορίζει σήμερα 160 σκαλιά ή κοντά 30 μέτρα ύψος από την θάλασσα.

Από εκεί επάνω ονειρεύτηκε για το ξενοδοχείο ένα τόπο αναψυχής, παραθερισμού, πνευματικής περισυλλογής, περιπάτου, που συνδύαζε το "νους υγιής εν σώματι υγιεί". Κάπως έτσι ξεκίνησε το Aegea Blue (Αιγέα Μπλε) στο Ζόργκο. Επένδυσε 15 εκατ. ευρώ!!! Σε ένα μοναδικό ξενοδοχείο ενταγμένο μέσα στη φύση, το οποίο έχει γίνει τουριστικό κέντρο υψηλού εισοδηματικά τουρισμού. 

Και κάπως έτσι ο Ζόργκος έγινε τουριστικό θέρετρο. Η βόρεια Άνδρος αναφορά στον τουριστικού χάρτη του καλοκαιριού και ο κάποτε άθλιος χωματόδρομος έγινε σήμερα υποφερτός και στρωτός (και προσεχώς άσφαλτος) και ο κόλπος σημείο αναφοράς της καλοκαιρινής Άνδρου, που προσελκύει πλέον από 700 μέχρι και πάνω από 1.500 επισκέπτες τις μέρες αυγουστιάτικης αιχμής.

Η κάποτε ερημική παραλία είναι σήμερα πόλος έλξης της Άνδρου. Το εστιατόριο/ταβέρνα και το μικρό μπαρ της παραλίας, που προστέθηκαν πλέον δεν αρκούν για το πλήθος των επισκεπτών, που οι περισσότεροι όταν φεύγουν καταλήγουν στις δύο παραδοσιακές ταβέρνες της βόρειας Άνδρου (Κόσης-Ανδρέας)... 

Με αυτά τα δεδομένα δεν φαίνεται παράξενο πως από του χρόνου, που θα έχει φτιαχτεί άσφαλτος και ο δρόμος (δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο από τον Δήμο) θα υπάρξει - όπως μάθαμε - και από το ξενοδοχείο Αιγαία ένα πολυτελές μπαρ στην παραλία. Θα εξυπηρετεί τόσο τους πελάτες του ξενοδοχείου όσο και τον κόσμο που θα φτάνει ως εκεί. Με αυτά τα δεδομένα η τουριστική περίοδος του Ζόργκου θα μεγαλώσει, όπως και η ανάδειξη της βόρειας Άνδρου ως τουριστικού προορισμού.

 

Ήταν η δημιουργία του ξενοδοχείου το 2013 με την οποία οι ξένοι ανακάλυψαν την περιοχή. Μετά τους ακολούθησαν τουριστικά οι ανδριώτες, οι παραθεριστές, αλλά και οι επισκέπτες της Αττικής που διαμένουν σε καταλύματα του νησιού. Ήδη υπάρχει και σκέψη για δημιουργία πάρκινγκ εκτός των ορίων της παραλίας. Η κάποτε ανύπαρκτη τουριστικά βόρεια Άνδρος με την τεράστια επιτυχία του Ζόργκου μπήκε ήδη στο καλοκαιρινό καλαντάρι του νησιού. Οι εφετινές συνεχείς κοσμοπλημμύρες το επιβεβαιώνουν...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ αντικείμενο και καθόλου κατευθυνόμενο άρθρο!
Όλος ο λόγος για ένα ξενοδοχείο που πλασάρει την δημόσια παραλία σαν ιδιωτική!
Για τον άνθρωπο - τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, μπαρ - που έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του όρμου ούτε λόγος
Συγχαρητήρια!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το άρθρο είναι αντικειμενικό και δεν είναι καθόλου κατευθυνόμενο. Προβάλει ανοικτά και ΕΠΩΝΥΜΑ το έργο του Ακύλα Αναγνωστίδη που ξόδεψε 15.000.000 ευρώ για ένα συγκρότημα κόσμημα στην Άνδρο και που ανέδειξε τον Ζόργκο εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτός έφτιαξε ένα χιλιόμετρο ασφαλτινο δρόμο στη θέση του παλαιού που έπεσε και του κόστισε 250.000 ευρώ - δικά του χρήματα. Έτσι κατεβαίνει ο κόσμος στην παραλία και στην ταβέρνα που λες. Και που σκοπεύει του χρόνου να κάνει μια ακόμα μεγάλη επένδυση μπιτς-μπαρ ποιότητας στην παραλία.
Συνεπώς προβάλουμε όπως έχουμε υποχρέωση ως ιστότοπος ανοικτά και επώνυμα το μεγάλο αναπτυξιακό έργο ενός ανθρώπου. Όσο για την ταβέρνα για την οποία εσύ κόπτεσαι αν έχεις κάτι να γράψεις να το ακούσουμε. Το να γράφεις όμως ανοησίες, ειρωνείες και υπονοούμενα δείχνει το ήθος σου. Σε αντίθεση με σένα εμείς γράψαμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ. Πάντως δεν θα υπήρχαν και πολλά χωρίς το συγκρότημα και τον ασφαλτινο δρόμο του Αναγνωστίδη που κατεβαίνει στην παραλία και χωρίς τους καθημερινούς πελάτες του...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δηλαδή, αυτό που θα γίνει άσφαλτος ο δρόμος ως την παραλία, είναι καλό ή κακό; Αληθινά δεν ξέρω ποια είναι η σωστή απάντηση.

This comment was minimized by the moderator on the site

Νους υγιής εν σώματι υγιεί! (δοτική). Καλή συνέχεια και καλή απόλαυση!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε. Η αυτόματη διόρθωση συχνά τα φέρνει στα νέα ελληνικά και οδηγεί σε λάθη. Το διορθώσαμε.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro