Η Άνδρος μια χρονιά μένει στάσιμη, την επόμενη  οπισθοχωρεί ή δεν αρκούν πια τα "δημοσιεύματα"!...

 

(Μια ακόμα επιβεβαίωση της κρίσης στον τουρισμό της Άνδρου – μετά την προ ημερών ανακοίνωση για μείον 0,6% στις εισπράξεις του 2023 – δίνει η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, που αναφέρεται στις τουριστικές εισπράξεις (καταλύματα & εστίαση) των δύο πρώτων μηνών του 2024. Μπορεί να κατέγραψαν σημαντικές ποσοστιαίες μειώσεις και άλλα νησιά όμως σε απόλυτους αριθμούς τα πραγματικά νούμερα δεν έχουν καμία σχέση με την Άνδρο.

Για να καταλάβετε μειώσεις τον Φεβρουάριο του 2024 σε σχέση εισπράξεις του Φεβρουαρίου του 2023 είχαν και η Τήνος (-31,3%) και η Σαντορίνη (-45%), όμως τα πραγματικά μεγέθη στη μεν Τήνο οι εισπράξεις μειώθηκαν από 59.438 ευρώ σε 45.284 ευρώ στη δε Σαντορίνη από 3.288.696 ευρώ σε 1.779.139 ευρώ, ενώ στην Άνδρο πέρα από τα ποσοστά οι εισπράξεις έπεσαν από 59.710 πέρσι σε 19.392 εφέτος!!! Τι να πουν τα ποσοστά μπροστά στα πενιχρά πραγματικά ποσά;

Κατά τα άλλα οι τουριστικές επιτροπές της Άνδρου και οι υπεύθυνοί τους κομπάζουν πως «όλα πάνε καλά» επειδή υπάρχουν κάποια θετικά δημοσιεύματα (πληρωμένα στις περισσότερες περιπτώσεις) με ωραιοποιημένες δηλώσεις των εκάστοτε "υπευθύνων". Καλή η «εικόνα», αλλά καλύτερη η πραγματικότητα της ΕΛΣΤΑΤ. Διαφορετικά πλάι στα “Greek Statistics”, που έγιναν πανευρωπαϊκά μεταξύ 2002-2012 ας βάλουμε και τα Andros Publications, που μάς "σερβίρουν" οι τουριστικοί "ανευθυνο-υπεύθυνοι" κατά καιρούς με τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ MTC GROUP ME ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ

Με δεδομένο ότι η τουριστική ανάπτυξη σε ότι αφορά το σημαντικό ζητούμενο της επέκτασης της τουριστικής περιόδου προσμετράται σε αριθμούς, η MTC GROUP  επεξεργάστηκε και δίνει στη δημοσιότητα τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που καταγράφουν το συνολικό τζίρο καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης σε βασικά νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με αυτά, στη διάρκεια του εφετινού Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν αυξήσεις, κατά σειρά ποσοστών, σε Κέα και Κύθνο κατά 81,3%, στη Μύκονο κατά 37,1%, στην Τήνο κατά 31,3%, στην Πάρο κατά 29,4% και στη Μήλο κατά 29,4%. Μειώσεις κατέγραψαν  η Άνδρος (-67,5%), η Σαντορίνη ( -45,9%), η Νάξος (-4,6%) και η Σύρος (-1,6%). Ειδικότερα εισπράχθηκαν  στις παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες  σε ευρώ (σε παρένθεση τα ποσά του ίδιου περυσινού μήνα):

ΣΥΡΟΥ  200.333 (203.496)

ΑΝΔΡΟΥ  19.392 (59.710)

ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ  52.882 (29.169)

ΜΗΛΟΥ   43.330 (33.901)

ΜΥΚΟΝΟΥ  1.346.894 (982.347)

ΝΑΞΟΥ  126.615 (132.758)

ΠΑΡΟΥ  214.095 (165.408) 

ΤΗΝΟΥ  59.438 (45.284 )

 ΘΗΡΑΣ 1.779.137 (3.288.696)

Με βάση όσα στοιχεία ήταν διαθέσιμα και για τον Ιανουάριο 2024, αυξήσεις σημειώθηκαν κατά σειρά σε Πάρο (55,3%), Κέα-Κύθνο (37%) και Μύκονο (18,9%).  Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα υπόλοιπα νησιά, εκτός από Άνδρο όπου καταγράφηκε τον Ιανουάριο 2024 μείωση κατά 75,8% και τη Σύρο με -2,7%.  Ειδικότερα εισπράχθηκαν:

Στη Σύρο 147.506 έναντι 151.555 του Ιανουαρίου 2023, στην Άνδρο 16.416 έναντι 67.763, στη Σαντορίνη 2.086.237 (δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία του ίδιου περυσινού μήνα), σε Κέα και Κύθνο 30.351 έναντι 22.156, σε Μύκονο 1.227.075 έναντι 1.032.365, σε Πάρο 191.374 έναντι 123.208 και Τήνο 49.661 έναντι 49.896. Η Τήνος δεν καταγράφηκε παραπάνω στις μειώσεις δεδομένου ότι η διαφορά είναι μόλις 235 ευρώ, ποσό αμελητέο ως προς το σύνολο . Για Σαντορίνη, Νάξο, Μήλο λείπουν στοιχεία είτε του εφετινού είτε του περυσινού Ιανουαρίου, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία παρατηρούμε την εντυπωσιακή αύξηση της ενότητας Κέας-Κύθνου, ενώ στον αντίποδα αξιοσημείωτη είναι η μείωση στην Άνδρο και τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Παράλληλα διαπιστώνουμε ότι , παρά τη μείωση στις αφίξεις, η Μύκονος κατέγραψε κέρδη στις εισπράξεις, σε αντίθεση με τη Σαντορίνη, ενώ η Τήνος συνεχίζει την περυσινή, σε όλο το έτος ,ανοδική της πορεία, όπως είχαμε διαπιστώσει σε προηγούμενη καταγραφή και πάλι μέσω των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεταβολές  εσόδων στις Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με άλλη καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ,  ήταν αυξημένη τον Ιανουάριο 2024 κατά 11% και τον Φεβρουάριο κατά 17,2% , πράγμα που αποδεικνύει ότι η Πάρος, η Κέα-Κύθνος, η Μήλος, η Τήνος και η Μύκονος υπερέβησαν τη μέση ετήσια αύξηση σε σύνολο χώρας.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σωστές οι επισημάνσεις του ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗ αλλά και του "Συχνού επισκέπτη" (μερικά) . Η ¨ΑΝΔΡΟΣ δεν διεκδικεί ρόλο ανάλογο της Μυκόνου , της Σαντορίνης ή και της Πάρου. Όταν .όμως έχει υποσκελιστεί από νησιά όπως η Κέα , η Κύθνος , η Αμοργός, η Φολέγανδρος, η Μήλος , η Σίφνος και φυσικά η Τήνος και η Νάξος, όσον αφορά την χρονική διάρκεια του όγκου των διανυκτερεύσεων με πληρότητα άνω του 50 % , τότε κάτι δεν πάει καλά. Ως αντιπρόταση στην ίδρυση αεροδρομίου στην Άνδρο - που πέραν του ανέφικτου λόγω του κόστους και του γεγονότος ότι ο τουρισμός των τσαρτερ προϋποθέτει διαφορετικό σχεδιασμό και αναφέρεται σε ομάδες τουριστών που η Άνδρος δεν έχει διαφημιστική παρουσία , δυσχεραίνει καθώς το Διεθνές Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" απέχει περίπου 1,5 φορά την ακτοπλοϊκή απόσταση από την Ραφήνα - η δική μου πρόταση (εδώ και 19 χρόνια ήδη) είναι η δημιουργία ενός ή και 2 Υδατοδρομίων . Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήδη προγραμματίζει Υδατοδρόμια σε 22 νησιά, την Άνδρο όμως δεν την έχει συμπεριλάβει ! Τι πιο πραγματοποιήσιμο από το φθάνει η πτήση τσάρτερ στο Δ.Α.Α. και με το 19θεσιο Υδροπλάνο να αναχωρεί για Άνδρο - Τήνο και Σύρο , με την προσνήωση στην Άνδρο σε λιγότερο από 40 λεπτά !!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για ποια τουριστική ανάπτυξη μιλάμε;
Από την αλλαγή νοοτροπίας πρέπει να αρχίσουμε.
Υποθέστε ότι είσαστε μια παρέα 6 ατόμων και προσπαθείστε να βρείτε εστιατόριο να φάτε την ημέρα του Πάσχα.
Άδικος ο κόπος.
Είτε δεν έχουν ανοίξει ακόμα, είτε κλείνουν γιατί θέλουν λέει να φάνε μαζί με την οικογένειά τους, και μιλάμε για μεγάλα εστιατόρια.
Στην Τήνο, μιας και την αναφέρατε, θα δείτε κάποιο εστιατόριο κλειστό; Όχι βέβαια.
Γι αυτό και η Άνδρος στο δίμηνο Γενάρη- Φλεβάρη 2024 είχε μείωση 62% και έσοδα όσο ένα περίπτερο στην Αθήνα !!!!!!
Αυτά Και μην ξεχάσετε, αν βρείτε εστιατόριο για να φάτε το Πάσχα, παρακαλώ ενημερώστε .........

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχει αεροδρόμιο η Αίγινα; Έχει αεροδρόμιο η Ύδρα; Μήπως οι Σπέτσες; Άραγε έχει αεροδρόμιο η Ιθάκη; Μήπως η Κέα ή η Κύθνος; Πόσοι πάνε αεροπορικώς στο μικρό αεροδρόμιο της Νάξου που δεν εχει τσάρτερ; Πόσοι πάνε αεροπορικώς στη Σύρο; Πόσες ώρες ταξίδι είναι η Κάρπαθος; Πόσο κοστίζει το ταξίδι στην Τήνο; Έλεος πια με αυτή την ζαβάδα του αεροδρομίου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ένας ακόμα λόγος που η Τήνος πάει δύο φορές καλύτερα από την Άνδρο με 4 ώρες ταξίδι από Ραφήνα και 4,5 από Πειραιά και ακριβότερα εισιτήρια από Ραφήνα και ακόμα πιο ακριβά από Πειραιά είναι πως δεν έχει αεροδρόμιο. Θα πεις έχει το κοσμοδρόμιο της Παναγιάς. Αλλά και η Νάξος έχει ένα πολύ περιορισμένο αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων χωρίς τσάρτερ από το εξωτερικό είναι 5,5 ώρες από Πειραιά και πολύ ακριβότερο εισιτήριο. Τα ίδια και χειρότερα όλα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων των δωδεκανήσων. Άστα ρε ανώνυμε...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ένας λόγος που δεν έχει τουριστική ανάπτυξη η Άνδρος είναι και η έλλειψη αεροδρομίου;;;;Μήπως λέω μήπως. Οι κατ ευθεία πτήσεις από το εξωτερικό θα βοηθούσαν και θα υπήρχαν και λόγοι δημιουργίας ξενοδοχείων και γενικότερα τουριστών υποδομών στο νησί;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς στην Ανδρο υπάρχουν ακόμη επαγγελματίες και απλός κόσμος που πιστεύιυν οτι η σεζόν παραμένει διάρκειας 2, το πολύ 3 μηνών! Το σχολιάζει ο FSK σε άλλο σχόλιο αυτού του άρθρου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την λανθασμένη νοοτροπία αρκετών ντόπιων κατοίκων. Ηδη στη μαρίνα του Μπατσίου από τις αρχές Απρίλη καταπλέουν ιδιωτικά σκάφη κάθε τύπου για μία ή παραπάνω δι;νυκτερεύσεις, με τον κόσμο τους να βγαίνει στα τοπικά καταστήματα καφεστίασης. Πρέπει να καταλάβουμε οτι καθένα από τα 24 κυκλαδονήσια έχει τον δικό του χαρακτήρα και τον δικό του μοναδικό τρόπο εξέλιξης και ανάπτυξης. Οσον αφορά την Ανδρο, δεν είπε κανείς οτι θα γίνει Μύκονος. Δεν μπορεί να χτιστεί απ' άκρη σε άκρη πρώτον, αλλά δεύτερο και κυριώτερο για να χτίσουμε όλο το νησί (όπως πολλοί θα ήθελαν) με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, πρέπει να καταστρέψουμε και το πράσινο που έχει το νησί. Η Μύκονος είναι χτισμένη 110% και για να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες, αυτό δεν αρέσει σε κανέναν επισκέπτη της! Οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, αρκεί να ρωτήσουν οποιονδήποτε προσγειώνεται στο νησί και μένει μια νύχτα εκεί αναγκαστικά λόγω δρομολογίων πλοίων, ερχόμενος με το πρώτο πρωινό πλοίο στην Ανδρο. Θα εκπλαγείτε οι περισσότεροι από τα σχόλια. Το ζητούμενο δεν είναι να κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι όμως, αλλά από κοινού και σε ευρύτερες συνεργασίες επαγγελματίες και δημοτική αρχή να προχωρήσουμε κάποια βήματα παρακάτω, λύνοντας τα φλέγοντα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Καλο Πάσχα σε όλους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν ξέρω τι αντιπολιτευόμενα παιχνίδια παιζει ο ανωνυμος αρθρογράφος ,αλλά απο τα πιο επισημα χείλη (αυτά της κιβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργου) τα νούμερα και η γενικη εικονα του τουρισμού ,αλλά και η γενικοτερη εικονα της χωρας μας στο εξωτερικο δεν ειναι αυτη που μας παρουσιάζετε. Αν η Ανδρος επεται των πιο οργανωμένων στον τουρισμο αλλων νησιών αυτο προφανως εχει να κανει με τις υποδομες και την στρατηγική του αρμόδιου υπουργείου για το τουριστικο προιόν.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μάλλον είστε χαμένος στο διάστημα. Που βλέπετε την ανωνυμία στο κείμενο της ερευνητικής ομάδας με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και που μιλά για την εικόνα της χώρας; Μιλά για τους πρώτους μήνες (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) επιλεγμένων νησιών των Κυκλάδων. Και είναι στοιχεια της Ελληνικής Στατιστικης Υπηρεσίας. Αν δεν καταλάβατε λέτε πως η ΕΛΣΤΑΤ παιζει πολιτικά παιχνίδια!!!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 εβδομάδα πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό ότι η Άνδρος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί "στα ίσια" άλλα νησιά με οργανωμένες τουριστικές υπηρεσίες και καταλύματα για τουλάχιστον 8μηνη περίοδο ; Πως περιμένουμε να καταγραφεί ρυθμός επισκεψιμότητας όταν - όπως όλοι γνωρίζουμε - οι Ανδριώτικες επιχειρήσεις στον τομέα της διαμονής και της ημερήσιας εστίασης και αναψυχής "γυρνάνε το κλειδί" μετά τον εορτασμό της Θεοσκεπάστου και λίγο πριν το Πάσχα ; Ακόμη δε και μετά το Πάσχα και μέχρι τα τέλη Ιουνίου υπολειτουργούν ή και κλείνουν περιοδικά . Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πραγματικό γεγονός ότι πέραν της ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων ιδιωτικών ακινήτων (AirBnB) καμία άλλη ουσιαστικά τουριστική μονάδα δεν έχει ιδρυθεί την τελευταία 15ετια ή 20ετία δεν επιτρέπει καμία αλλαγή του υπάρχοντος μοντέλου Περιορισμένης τουριστικής περιόδου 2 έως 3 μηνών το μέγιστο.