Η ελληνόκτητος ναυτιλία παράγει ετησίως το 7%-8% του ΑΕΠ της Ελλάδος! Και εισέφερε σε μια 10ετία στο ισοζύγιο 150 δισ. ευρώ!

Γράφει ο Ηλίας Μπέλλος

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΘΙΗΜΕΡΙΝΗ

 

(Ορισμένοι μη γνωρίζοντας γράφουν κατά καιρούς για την ελληνόκτητο εμπορική ναυτιλία πράγματα εντελώς άσχετα. Νομίζουν πως συνεισφέρει μόνο με μερικά πληρώματα. Αγνοούν πως μιλάμε για 160.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε στεριά και θάλασσα από τις 750 επιχειρήσεις του κλάδου. Και ο κλάδος επενδύει συνολικά κάθε χρόνο 1,5 δισ. στον τουρισμό, στην ενέργεια, στις κατασκευές, στην τεχνολογία, στον αθλητισμό, στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Έφτασε ήδη τα 150 δισ. ευρώ σε 10 χρόνια! Δημιουργώντας ετησίως το 7% με 8% του ελληνικού ΑΕΠ. Στην Άνδρο οι περίπου 100 επιχειρήσεις του κλάδου συνεισφέρουν τουλάχιστον 20% με 25% του ΑΕΠ. Διαβάστε παρακάτω την παρουσίαση του Ηλία Μπέλλου και θα καταλάβετε. - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Η ελληνόκτητη ποντοπόρος ναυτιλία εισέφερε κατά την τελευταία δεκαετία στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας 150 δισ. ευρώ, ενώ η οικονομική της δραστηριότητα παράγει ετησίως μεταξύ 7% και 8% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας. Δημιουργεί άμεσα και έμμεσα 160.000 θέσεις εργασίας με μέσο μισθό σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο μισθό του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες υπολογίζεται πως κάθε χρόνο πραγματοποιούν επενδύσεις της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ στους κλάδους του τουρισμού, της ενέργειας, των ακινήτων, της τεχνολογίας, της ενημέρωσης, του αθλητισμού και άλλων.

Στην καρδιά της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας βρίσκονται περίπου 750 διαχειρίστριες ναυτιλιακές εταιρείες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων εδρεύει στην Αττική και την έχει καταστήσει έτσι ένα παγκόσμιας εμβέλειας ναυτιλιακό κέντρο γύρω από το οποίο λειτουργεί ένα cluster με χιλιάδες επιχειρήσεις. Επιπλέον η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα μέσω της ανθρωπιστικής βοήθειας είτε συλλογικά είτε ατομικά υπολογίζεται ότι προσφέρει 400 εκατ. ετησίως, με δράσεις όπως το πρόγραμμα υποτροφιών αλλά και η στήριξη συνανθρώπων όπως οι πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Τα στοιχεία αυτά αποκάλυψε μεταξύ άλλων η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του σώματος. Η πρόεδρος, που αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους στην σχετικές αρχαιρεσίες, επεσήμανε ότι ο ελληνικών συμφερόντων στόλος αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας των θαλάσσιων μεταφορών και είναι από αυτήν την πλευρά ο μεγαλύτερος παγκοσμίως με ένα πλήθος 5.700 μεγάλων πλοίων.

Ελληνικών συμφερόντων είναι το 25% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το 30% του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενοπλοίων και το 25% του στόλου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου. Παράλληλα, ελληνικά συμφέροντα ελέγχουν πλέον το 8,1% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και το 8,3% των πλοίων μεταφοράς οχημάτων. 

Επίσης, το τελευταίο έτος, η χωρητικότητα των υπό ναυπήγηση πλοίων ελληνικών συμφερόντων αυξήθηκε κατά 65%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17% του παγκόσμιου βιβλίου παραγγελιών. Πιο συγκεκριμένα, ναυπηγούμε 589 πλοία, χωρητικότητας άνω των 56 εκατ. τόνων. Όσον αφορά δε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρωτοκαθεδρία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, με ποσοστό που ξεπερνάει το 60%, καθιστά την Ελλάδα κυρίαρχη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Μελίνα Τραυλού, «η Ελλάδα μας, το 0,1% του πληθυσμού του πλανήτη και το 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ελέγχει πάνω από το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας».

Πρόκειται για μία ισχύ που αντανακλά σε ολόκληρη τη χώρα και της προσθέτει εκτόπισμα στις σχέσεις της με μεγάλες δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και βέβαια ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαστε η εγγυήτρια δύναμη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. 

Μιλώντας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου, η Μελίνα Τραυλού ανέφερε πως ο ελληνικών συμφερόντων στόλος είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως όσον αφορά τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, αλλά και ο μεγαλύτερος στόλος με εγκαταστάσεις καθαρισμού των οξειδίων του θείου. Το 43% του ελληνόκτητου στόλου είναι εξοπλισμένο με τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας, όταν το ποσοστό αυτό παγκοσμίως είναι στο 39%.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Άραγε πόσοι να είναι οι φόροι που έχουν πληρώσει στο κράτος όλα αυτά τα χρόνια;;;;;;;;;;;;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

:'( :'( :'( :'(................................