ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Άνδρος συγκρίνεται μόνο με... την Άνδρο!" Αναστοχασμός ή εφυσηχασμός;

Γράφει ο Νότης Μαρτάκης

 

Παρακολουθώντας  με ενδιαφέρον τη συζήτηση που άνοιξε η πρώτη ανάρτησή μου σχετικά με την τουριστική κίνηση στην Άνδρο και θέλοντας να εισφέρω στο γενικότερο προβληματισμό που αναπτύσσεται, παραθέτω τα μόλις δημοσιοποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα έσοδα. Δυστυχώς ούτε εκεί διαπιστώνει κανείς ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της επίσημης στατιστικής Αρχής, τα συνολικά έσοδα  των 127 καταλυμάτων της Άνδρου το 2024 ήταν 7.508.076  ευρώ έναντι 7.879.133 το 2023 σημειώνοντας μείωση κατά 4,7%.  Σε ότι αφορά τις  136 επιχειρήσεις εστίασης, καταγράφηκαν έσοδα το 2024 13.360.961 ευρώ έναντι 14.088.823 του 2023 με μείωση 5,2%.

Στη βασική τουριστική περίοδο (γ’ τρίμηνο) Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου παρατηρούμε μείωση εσόδων στα καταλύματα κατά 5,1% (5.247.374 έναντι 5.526.636 του 2023) και στην εστίαση μείωση κατά 8,2% (8.908.131 έναντι 9.704.599 το 2023).

Περιορίζομαι να παραθέσω τα συγκριτικά που αφορούν  μόνο το νησί, επειδή κάποτε δέχτηκα από αρμόδια - επί Δημαρχίας Λοτσάρη - το σχόλιο ότι «η Άνδρος συγκρίνεται μόνο με την Άνδρο»! Και κατέληξε: «κάνω τη δουλίτσα μου»! Κι αυτό είχα παραθέσει συγκριτικά στοιχεία με τα υπόλοιπα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που δεν ήταν ευνοϊκά για την Άνδρο. Τι έχουν να πουν όμως και οι σημερινοί αρμόδιοι του τουρισμού, όταν η Άνδρος συγκρινόμενη με την Άνδρο, χρόνο με τον χρόνο, οι αριθμοί δείχνουν πως πάει χειρότερα; 

Παρά το γεγονός ότι διαφωνώ με προσεγγίσεις που προδίδουν την ύπαρξη αυτού που αναφέρεται ως “marketing myopia” ,δηλαδή, όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία «όταν μια στρατηγική μάρκετινγκ  αποφεύγει τη συνολική εικόνα και δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές της αγοράς μένοντας  προσκολλημένη στο παρελθόν», ο  μόνος λόγος της συγκεκριμένης αναφοράς είναι απλά για να ενισχύσω τον προβληματισμό που ήδη υπάρχει σχετικά με το τουριστικό μέλλον του νησιού.

Πολύ περισσότερο όταν, τόσο τώρα όσο και τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώνεται μια «μετωπική σύγκρουση» μεταξύ των επίσημων στατιστικών απολογιστικών στοιχείων της Ελλάδος και τις κατά καιρούς  ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής για τη δήθεν σημαντική προβολή του νησιού. Πράγμα που σημαίνει ότι μπροστά στα αδιαμφισβήτητα στοιχεία αφίξεων και εσόδων, κάτι δεν πάει καλά με τους απολογισμούς της δημοτικής αρχής και τη μεθοδολογία προβολής του νησιού. 

Και εξηγούμαι:

Στα δελτία Τύπου του Δήμου από τη συμμετοχή στην έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο, τόσο το 2024 όσο και το 2023, αναφέρονται οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν  για την προβολή, μεταξύ άλλων: «του εκτενούς περιπατητικού δικτύου». Μάλιστα εφέτος, σε άλλο δελτίο Τύπου και με αφορμή δημοσίευμα του  «πολυβραβευμένου», όπως χαρακτηρίζεται, ταξιδιωτικού «blogwanderlicious.co.uk» αναφέρεται ότι «τα μονοπάτια πεζοπορίας βρίσκονται σε άλλο επίπεδο και σας ταξιδεύουν μέσα από καταπράσινες κοιλάδες, καταρράκτες και εντυπωσιακά σημεία με θέα».

Δυστυχώς και στα μονοπάτια κάτι δεν πάει καλά. Έτσι, σε πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το σύνολο των προτάσεων που υποβλήθηκαν και πληρούσαν τα κριτήρια για τη «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας» σε όλη τη χώρα, εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 107 προτάσεις, ύψους 41.224.054,39 ευρώ, οι οποίες κατατέθηκαν από Δήμους, από Περιφέρειες και από Ιερές Μονές. Στις προτάσεις αυτές που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έργα για τη δημιουργία ή και την ανάδειξη μονοπατιών στα Αστερούσια της Κρήτης, στην Κάλυμνο, στη Φολέγανδρο, σε Δήμους της Πελοποννήσου, σε Δήμους της Ηπείρου, σε νησιωτικούς Δήμους και σε πληγείσες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας». Η Άνδρος όμως είναι απούσα!

Κλείνω σπεύδοντας να πω σε όσους προσπάθησαν να ψάξουν το θέμα αναζητώντας αλλού τα αίτια της τουριστικής αποτυχίας είτε παίρνοντας τη μεζούρα για να μετρήσουν την απόσταση από τη Ραφήνα, είτε με το κομπιουτεράκι να υπολογίσουν το κόστος των εισιτηρίων, είτε ακόμα και με βυθόμετρο να δούνε αν φτάνει το νερό ή με το κιάλι αν έγιναν ασφαλτοστρώσεις, πως όλα αυτά είναι κάπως αυθαίρετα. Η πραγματικότητα αποτυπώνεται στους αριθμούς χρόνο με τον χρόνο. Δεν υπάρχει απάντηση στους αυτοσχεδιασμούς εκτός από την φράση του Πιραντέλο: «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»...

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Και πολύ καλά κάνει για αυτό είναι όμορφη ακόμα. Αν θέλεις κόσμο κ τουρισμό κ νταπα ντουπα ΠΑΣ αλλού. Μας φτάνει η γελοιοτητα της χρυσής αμμου. Φαντάσου να περπατάς στα μονοπάτια κ να μην χωράς να περάσεις. Δεν την θέλουμε την ανάπτυξη σας. Να πάτε ΕΣΕΙΣ οι αναπτυξιακοι αλλού

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα καταλύμματα που παραθέσαμε προφανως αποτελούν τα επίσημα δηλωμένα σε πλατφόρμες ..τα πραγματικά όμως είναι πολυ περισσοτερα ..100αδες ιδιωτικές οικίες ενοικιάζονται πλέον από στόμα σε στόμα με τα χρήματα "χέρι με χέρι", οπότε ο τεραστιος τζίρος αυτός δεν αποτυπώνεται στα στοιχεια σας...το ίδιο ισχύει και στην εστίαση από τις αποδείξεις που δεν κόβονται ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Σωτηρία δεν υπάρχει.
Ο τελευταίος που θα φύγει από τον βράχο να κλείσει την πόρτα.
Ο σώζων εαυτώ σωθήτω.