ΥΔΡΟΠΛΑΝΑ: Η Ελλάδα έτοιμη για πτήσεις. Αρνητική γνωμοδότηση σε Μήλο και Σαντορίνη!

HELLENIC SEAPLANES

Δελτίο Τύπου

Παρά την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα της Hellenic Seaplanes, την ολοκλήρωση μιας πολυετούς και πολυσύνθετης διαδικασίας αδειοδότησης και τη δρομολόγηση πτήσεων προς 28 εγκεκριμένους προορισμούς, οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Λιμενικών Αρχών σε Μήλο και Σαντορίνη αφήνουν δύο από τα πλέον τουριστικά νησιά της χώρας εκτός του εθνικού πτητικού δικτύου υδροπλάνων …!

Η Ελλάδα προετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της με έναν τρόπο μαγικό – συνδέοντας ξανά θάλασσα και αέρα, μέσα από το μοναδικό ταξιδιωτικό μέσο των υδροπλάνων. Η Hellenic Seaplanes ανακοινώνει την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της πτητικής της προετοιμασίας για το καλοκαίρι του 2025, θέτοντας σε λειτουργία την ψηφιακή της πλατφόρμα κρατήσεων και σχεδιάζοντας πτήσεις που θα αλλάξουν τον χάρτη της προσβασιμότητας στα ελληνικά νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές.

Το μέχρι σήμερα πτητικό δίκτυο της Hellenic Seaplanes περιλαμβάνει πτήσεις με βάσεις την Αθήνα, τη Σκύρο και τα Ιωάννινα, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα προορισμών όπως: Άλιμος, Πάτρα, Χίος, Ψαρά, Τήνος, Λέρος, Πάτμος, Παξοί, Σκόπελος, Αλόννησος, Κέρκυρα, Σαμοθράκη, Βόλος, Αμφιλοχία, Αλεξανδρούπολη, Αθηναϊκή Ριβιέρα, Μαθράκι, Οθωνοί, Καλαμάτα και άλλες περιοχές. Οι πτήσεις εξυπηρετούν υφιστάμενα υδατοδρόμια, εγκεκριμένα υδάτινα πεδία, καθώς και αεροδρόμια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται χάρη στον αμφίβιο χαρακτήρα των αεροσκαφών της εταιρείας. Το δίκτυο έχει σχεδιαστεί ώστε να ενισχύει τη νησιωτική συνδεσιμότητα και να προσφέρει αξιόπιστες, ασφαλείς και ευέλικτες μετακινήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πρόκειται για ένα δίκτυο που δεν ενώνει μόνο προορισμούς – αλλά ενώνει ζωές, κοινότητες, νησιά, επαγγελματικές δραστηριότητες και τουριστικές εμπειρίες. Κάθε πτήση δεν είναι απλώς μια μετακίνηση, αλλά μια εμπειρία που ξεκινά από τη στιγμή της απογείωσης πάνω από τη θάλασσα και τελειώνει με μια ομαλή προσθαλάσσωση σε μερικά από τα πιο μαγικά σημεία της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δύο από τους πιο τουριστικούς και κομβικούς νησιωτικούς προορισμούς – η Μήλος και η Σαντορίνη – εξαιρούνται από το πτητικό δίκτυο, καθώς δεν εγκρίθηκε η λειτουργία θαλασσοδιαδρόμων, με τις τοπικές αρχές να επικαλούνται ζητήματα ασφαλείας.

Η εξέλιξη αυτή φαντάζει οξύμωρη: σε πόλεις-λιμάνια όπως η Κοπεγχάγη στην Δανία, το Βανκούβερ στον Καναδά, το Σίδνεϊ στην Αυστραλία ή το Μαϊάμι στις  Ηνωμένες Πολιτείες, υδροπλάνα απογειώνονται και προσθαλασσώνονται καθημερινά μέσα στα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου, πραγματοποιώντας εκατοντάδες πτήσεις ημερησίως. Κι όμως, στην Ελλάδα του τουρισμού και της νησιωτικότητας, δύο εμβληματικοί προορισμοί, η Μήλος και η Σαντορίνη, δεν επιτρέπουν την προσέγγιση υδροπλάνων.

Η Hellenic Seaplanes ακολουθεί απαρέγκλιτα όλα τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας, διαθέτει εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, και λειτουργεί με πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η ασφάλεια – είναι η άγνοια και η αυξημένη επιφυλακτικότητα και φόβος ανάληψης ευθύνης από δημόσιες αρχές — ειδικά σε τομείς που εμπλέκονται με μεταφορές και ασφάλεια μετά από σοβαρά δυστυχήματα, όπως αυτό των Τεμπών.

Δεν πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο, όπου κάθε αναπτυξιακό έργο θυσιάζεται πίσω από την πρόφαση της ασφάλειας. Η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη – αλλά πρέπει να βασίζεται σε τεκμηριωμένη γνώση, όχι σε φόβο.

Όπως ορθά δήλωσε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας, το ανθρώπινο δυναμικό που εμπλέκεται στα υδατοδρόμια και στα λιμάνια οφείλει να εκπαιδευτεί και να ενημερωθεί σωστά. Γιατί αν οι Λιμενικές Αρχές συνεχίσουν να εκδίδουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από φόβο ή αβεβαιότητα, η χώρα δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που της χαρίζεται από τη γεωγραφία της.

Η Hellenic Seaplanes, τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα, έχει προτείνει – με κάλυψη από ίδιους πόρους – τη διενέργεια ειδικών πτήσεων επίδειξης με σκοπό τη συμμετοχή και επιβίβαση στελεχών του Λιμενικού Σώματος και άλλων εμπλεκόμενων φορέων στην αδειοδοτική διαδικασία. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαπιστώσουν στην πράξη τη λειτουργία των υδροπλάνων, να κατανοήσουν τις τεχνικές ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα του μέσου, και κυρίως να εξοικειωθούν με την ασφαλή και συμβατή παρουσία τους στα λιμάνια. Μέσα από την εμπειρία και τη γνώση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τεκμηριωμένη κρίση και αποτελεσματική συνεργασία προς όφελος της νησιωτικής Ελλάδας.

Δήλωση του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλα Χαραλάμπους

«Τα υδροπλάνα δεν είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς. Είναι ένα κομμάτι της ελληνικής αεροπορικής ιστορίας που επιστρέφει δυναμικά, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής καινοτομίας, διασυνδεσιμότητας και βιώσιμης ανάπτυξης. Η επανεμφάνισή τους στην Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο φόρο τιμής στο παρελθόν — είναι μια τολμηρή δήλωση για το μέλλον.

Η λειτουργία των υδροπλάνων θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει άμεσα και έμμεσα την τοπική και περιφερειακή οικονομία, και θα αποτελέσει μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων, ειδικά σε περιοχές όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα, ηπειρωτικές περιοχές με λίμνες και η νησιωτική Ελλάδα.

Η σημερινή αδειοδότηση είναι το πρώτο βήμα ενός εθνικού σχεδίου: η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου υδροπλάνων που θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μετακινούμαστε, επικοινωνούμε και αναπτυσσόμαστε. Για να πετύχουμε αυτό το στόχο, είναι απαραίτητη η σταθερή και έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας – όχι μόνο στη δημιουργία νέων υποδομών, αλλά και στην επιτάχυνση και ενοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Η Ελλάδα έχει το φυσικό περιβάλλον, την τεχνογνωσία και πλέον και τη βούληση. Είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο αποφασιστικό βήμα. »

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν διεκδικώ φυσικά καμία "αυθεντία γνώσης' για το ειδικότερο ζήτημα των προδιαγραφών για τα Υδατοδρόμια - αγαπητέ ΚΑΤΟΙΚΕ ΧΏΡΑΣ ! Όμως ως Μηχανικός με 38ετή εμπειρία και ιδιαίτερα έχοντας εργαστεί στο παρελθόν στην ΤΥΔΚ του Επαρχείου Άνδρου - επομένως αρμόδιος για τα λιμενικά και λοιπά δημοτικά έργα στην Άνδρο - και παράλληλα διαθέτοντας στο αρχείο μου όλη την νομοθεσία ίδρυσης Υδατοδρομίων και Υδάτινων Πεδίων (είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες) διαχρονικά και είμαι σε θέση να γνωρίζω τα περισσότερα.
Το θέμα της καταλληλόλητας σε σχέση με κυματισμό και ανέμους νομίζω το εξαντλήσαμε αναφέροντας τον Καναδά , την Αλάσκα και την Ιαπωνία (όπου ήδη δεκάδες εταιρείες υδροπλάνων δραστηριοποιούνται με επιτυχία), αλλά και την Τήνο, την Ικαρία και την Χίο - που ήδη έχουν λάβει προτεραιότητα ίδρυσης Υδατοδρομίων. Επίσης να σας αναφέρω ότι μιλώντας με εκπροσώπους της μιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με διαβεβαίωσαν οτι έμπειροι πιλότοι τους και τεχνικοί σύμβουλοι θα επισκεφθούν φυσικά τις προτεινόμενες τοποθεσίες προκειμένου να λάβουν μετρήσεις και να εκπονήσουν Έκθεση Καταλληλότητας.
Το πρώτο όμως και απαραίτητο βήμα είναι Δήμος και Επαρχείο να επιμείνουν στην ένταξη της Άνδρου στα προγραμματιζόμενα νησιά - αν δεν είναι ήδη αργ'α !

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ F.S.K.

Ο Κος F.S.K. δεν εξηγεί σε εμάς τους αδαείς, πως γίνεται να προσνηωθει ένα υδροπλάνο στη Χώρα, όταν έχουμε ανέμους 5 με 6 μποφόρ, κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Επίσης σε εμάς που σπείρουμε ανεδαφικους φόβους δεν εξηγεί που θα γίνει το υδατοδρομιο;
Πως θα προσεγγίζει το υδροπλάνο στην στεριά και σε ποια προβλήτα; Της Πλακούρας; Του ΝΟΑ; 'Η θα κατασκευαστεί μεσοπέλαγα καινούργια;
Και σε ποια περιοχή της Χώρας θα γίνουν οι υποδομές;
Εδώ τον Αύγουστο στο Νειμποριό συναντώνται δύο αυτοκίνητα και δημιουργείται τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Άντε γιατί από εξυπνάδες χορτάσαμε στην Άνδρο.
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ F.S.K.

This comment was minimized by the moderator on the site

Στις δικές μου προτάσεις για εναλλακτικές κατάλληλες θέσεις για ένα Υδατοδρόμιο στην Άνδρο , υπάρχει σαφώς ένα σκεπτικό από πίσω , που δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο να αναλύσω εδώ.
Το Γαύριο , λόγω του ότι είναι το βασικό λιμάνι για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις , αν και με την προτεινόμενη από εμένα διαμόρφωση θα ήταν η πλέον προστατευμένη σε ισχυρούς ανέμους θέση , θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά ή και παρενοχλητικά στον πλού εισόδου των πλοίων . Αυτό όμως λύνεται εύκολα με τον προγραμματισμό πτήσεων σε ώρες που δεν υπάρχει ακτοπλοϊκό δρομολόγιο.
Το Μπατσί ως ο πλέον αναπτυγμένος τουριστικός προορισμός είναι φυσικά καλή επιλογή και με επαρκή προστασία από ισχυρούς ανέμους. Εκεί όμως το πρόβλημα με την πληθώρα εισερχόμενων και εξερχόμενων τουριστικών και αλιευτικών σκαφών θα δημιουργούσε προσωρινά κωλύματα.
Η Χώρα που ως πρωτεύουσα του νησιού διαθέτει το σύνολο των προβεβλημένων παγκόσμια πολιτιστικών χώρων - Μουσείων ενώ και τα δημοφιλέστερα μοναστήρια και παραλίες της Ανατολικής ακτής του νησιού είναι ο προτιμητέος προορισμός με βάση την οικονομική βιωσιμότητα για την εταιρεία που θα αναλάβει τα δρομολόγια. Για τον ίδιο λόγο τα έσοδα του Δήμου από δικαιώματα χρήσης του Υδατοδρομίου (να φυσικά υλοποιηθεί ως Δημοτικό ή Περιφερειακό) θα είναι επαυξημένα. Εδώ βέβαια θα χρειαστεί ευρύτερος σχεδιασμός των λιμενικών χώρων - που εγώ τον έχω προβλέψει μ ε Έργα Επέκτασης του Λιμένα αλλά και με νέο κατάλληλο Έργο Διαμόρφωσης Καταφυγίου μικρών σκαφών και παράλληλα του Υδατοδρομίου στην περιοχή "Πλακούρες" - από την Αγία Θαλασσινή μέχρι το ΞΕΝΙΑ.
Τέλος ο Όρμος Κορθίου είναι ο πλέον φυσικά προστατευόμενος Όρμος στην Ανατολική ακτή και μετά τα πρόσφατα εγκεκριμμένα Έργα στο Καταφύγιο Σκαφών θα μπορούσε να είναι η ταχύτερη και πιο ρεαλιστική πρόταση , πάντα έχοντας στον νού ότι μέσα σε 30-40 λεπτά οδικά μπορεί ο επισκέπτης να βρεθεί στο 90% των αξιόλογων να δεί προορισμών : Μουσεία - μοναστήρια - παραλίες - φυσικά τοπία - περιπατητικά μονοπάτια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τσάμπα πράγμα. Έχετε δει τιμές; Και να είχαμε στην Άνδρο ελάχιστο Τατόι θα τα χρησιμοποιούσαν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κατοικε χώρας μόνο στο Μπατσί και αυτό με δυσκολία μπορεί να γίνει... Πάντως ΔΕΝ είμαστε το μόνο νησί των Κυκλάδων με δυνατούς ανέμους!

This comment was minimized by the moderator on the site

Προφανώς στις θάλασσες του Βόρειου Ημισφαιρίου - του Καναδά και της Αλάσκας - αλλά και της Ιαπωνίας , όπου τα Υδροπλάνα εκτελούν καθημερινά δεκάδες δρομολόγια κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να είναι πιο κατάλληλες και "ήρεμες" από αυτή του Κεντρικού Αιγαίου ! Επομένως απλά η μη επαρκής γνώση του αντικειμένου είναι που σπείρει ανεδαφικούς φόβους. Άλλωστε με τον κατάλληλο σχεδιασμό των υποδομών προσνήωσης των υδροπλάνων τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο !

This comment was minimized by the moderator on the site

Η προσωπική μου εμπλοκή με το θέμα έχει ήδη μακρά ιστορία ! Από το 2005 - όταν ξεκίνησε η πρώτη εταιρεία υδροπλάνων , ενός Ελληνο-Καναδού , η AIR SEA LINES - προσπάθησα να προσεγγίσω έναν προς έναν τους δημάρχους και επάρχους . Ως υποβοήθηση και ως Μελετητής - Μηχανικός έκανα και σχεδιαστικές προτάσεις εναλλακτικών θέσεων κατάλληλων για Υδροδρόμια και της κοινοποίησα μέσω των κοινωνικών μέσων , αφού είχα εισπράξει την αδιαφορία των αιρετών ! Έφθασα ακόμη και τηλεφωνικά να συνομιλήσω με εκπροσώπους των εταιρειών για το αν η Άνδρος βρίσκεται μέσα στα ενδιαφέροντα τους . Τέλος όταν πριν 2 χρόνια ο Περιφερειάρχης κύριος Χατζημάρκος ανακοίνωνε τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου που η Π.Ν.ΑΙ. θα πρότεινε - μη συμπεριλαμβάνοντας την Άνδρο - έστειλα σχετική επιστολή διαμαρτυρίας μαζί με τα Προσχέδια για Υδροδρόμιο σε : Γαύριο - Μπατσί - Χώρα - Όρμο Κορθίου και Όρμο Χαλκολιμιώνα (τα σχέδια στην διάθεση του ΕΝ'ΑΝΔΡΩ) ! Τελικά είμαι απόλυτα απαισιόδοξος καθώς φαίνεται "αλλότρια συμφέροντα" απομακρύνουν την παρούσα δημοτική αρχή να πράξει ότι για παράδειγμα έπραξε η Τήνος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Άντε και μπήκε στο πλάνο η Άνδρος. Πως θα προσθαλασσωνονται τα υδροπλάνα, όταν σχεδόν όλο το καλοκαίρι έχουμε αέρα έντασης τουλάχιστον 5 με 6 μποφόρ και υψηλό κυματισμό. Κάνεις δεν έχει σκεφτεί αυτό το πρόβλημα. Ως συνήθως ακούμε και διαβάζουμε πράγματα ανέφικτα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακούμε για υδατοδρομιο στην Άνδρο εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία αλλά μάλλον πάλι "απέξω" θα μείνουμε... Αν όμως τελικά εγκριθεί υδατοδρομιο και για την Άνδρο αυτό που θα γίνει; Στην Δυτική ή την Ανατολική Άνδρο;