Τα «έξυπνα νησιά», οι Κυκλάδες και η Άνδρος. Φεύγει η ΔΕΗ, ελευθερώνεται ο Νειμποριός...

 

ΔΕΗ τέλος. Μια νέα μέρα ξεκινά για την Χώρα της Άνδρου  Το λιμάνι μπορεί να αποκτήσει τουριστική χρήση με την αξιοποίηση των τεράστιων κτηρίων της ΔΕΗ (εκθεσειακό κέντρο κλπ) και να ομορφύνει με την αποξήλωση των τεράστιων δεξαμενών πετρελαίου.

Τελικά η Άνδρος παρά την πανθομολογούμενη ζαβάδα της έχει βρεθεί ανάμεσα στα «έξυπνα νησιά»! Αυτό μάς εξηγεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με ανακοίνωση του κ. Σταθάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση μέχρι σήμερα τα περισσότερα νησιά (και η Άνδρος) κάλυπταν και καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες καίγοντας πετρέλαιο το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον. Νησιά όπως τα μεγάλα των Κυκλάδων, αλλά και η Κρήτη είχαν και έχουν υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο επιβαρύνει μέσω των χρεώσεων των νοικοκυριών το σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Η δαπάνη αυτή υπολογίζεται στα 700-800 εκατ. ετησίως.

Με το πρόγραμμα των «έξυπνων νησιών» ξεκινούν νέες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας που θα συνδυαστούν με μεγάλες τομές στις υφιστάμενες υποδομές. Ήδη έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από τον ΑΔΜΗΕ μέσα από τρία στρατηγικά έργα:

  1. Τους έξυπνους μετρητές τόσο για παραγωγούς όσο και για καταναλωτές.
  2. Τα έξυπνα Κέντρα Ελέγχου σε κάθε νησί
  3. Την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων για την προώθηση νέων εφαρμογών στην ηλεκτρική αγορά.

Τέλος θα υπάρξουν κανόνες διαχείρισης των «Έξυπνων Νησιών» από την ΡΑΕ και αναμένεται προκήρυξη διαγωνισμού για την υλοποίηση πρωτοποριακών έργων.

Οι Κυκλάδες και η Άνδρος

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η πρώτη φάση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση. Ακολούθως θα γίνει διασύνδεση και της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου, που δεν θα διασυνδεθούν, θα προχωρήσουν σε καινοτομίες για την ενεργειακή τους αυτονομία. Όπως επισημαίνει ο υπουργός τέτοια νησιά είναι η Τήλος, η Ικαρία, ο Άη Στράτης.

Στην Άνδρο έχει σταματήσει πλέον το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Νειμποριό. Μέσα στον χρόνο οι μηχανές του θα ξηλωθούν και θα φύγουν μιας και ήδη έχουν πουληθεί. Όλοι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ είτε θα βγουν σε σύνταξη είτε θα απορροφηθούν στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Μετά από δεκαετίες απαλλάσσεται το νησί – με την διπλή σύνδεση που υπάρχει πλέον σήμερα με Εύβοια & Σύρο - από μια ρυπογόνο εστία και συνάμα ανοίγει ο δρόμος για αξιοποίηση των κτηριακών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ ώστε να αναβαθμιστεί τουριστικά το λιμάνι της Χώρας.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Που είναι ο ρελές από Σύρο και δεν σηκώθηκε ακόμα...Πάλι καλά που δεν το αδειάσανε το εργοστάσιο ακόμα...

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα πέφτει ο ρελές στην Εύβοια, θα ψάχνουμε για κερί στον Πιτροφό και μετά από 2-3 μέρες στην καλύτερη περίπτωση θα ξαναέχουμε ρεύμα....ας προμηθευτούμε γεννήτριες αδέλφια γιατί δεν μας βλέπω καλά...................Αν δε μας ξεφορτωθούν σε κανεναν πάροχο ... ζήτω που καήκαμε... το τζάκι και οι μπουκάλες υγραερίου θα ξαναγνωρίσουν μέρες δόξας.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μα τι λέτε; Δεν έχετε διαβάσει το ρεπορτάζ για τη διπλή σύνδεση της Άνδρου με Εύβοια και Σύρο. Θα πέφτει ο ρελές στην Εύγοια και θα ανοίγει στη Σύρο. Ήδη έχει τελλειώσει το έργο και ολοκληρώθηκαν τα δοκιμαστικά του. ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΠΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗ. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ:::::::

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Φίλε μου , για Δήμαρχος δεν θα κατέβω στα επόμενα χρόνια , οπότε για την ώρα μην ανησυχείς. Απορίας άξιον είναι η αντιθεσή σου με την δική μου πρόταση...μπορείς να μας την αιτιολογήσεις λίγο;διαφορετικά θα υπάρχει η υποψία σε όλους οτι είσαι απο αυτούς που βολεύονται απο τα δημόσια ενοίκια..!! Είμαστε περίεργοι επίσης να μας αναφέρεις τις δικές σου προτάσεις ή τη γνώμη σου για το κτήριο της ΔΕΗ και το πώς θα αξιοποιηθεί (σε περίπτωση που τελικά φύγει η ΔΕΗ, άν φύγει , και μακάρι να μην φύγει) ώστε να μην έχει την ίδια τύχη με το ΞΕΝΙΑ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καταρχήν λυπάμαι που ένας λόγος για τον οποίο χαρακτηρίζεται την Άνδρο για τη ¨ζαβάδα ¨της , είναι η ύπαρξη και η λειτουργία αυτού του εργοστασίου. Το εργοστάσιο αυτό , έχει σώσει τον ντόπιο πληθυσμό, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημες. Ξεχνάτε πως αν δεν υπήρχε αυτό το εργοστάσιο, που τόσο πολύ θέλετε να κλείσετε, το νησί δεν θα είχε ρεύμα από πολλές ώρες μέχρι και πολλές μέρες.Βέβαια είναι δύσκολο να μιλάει κανείς για μια κατάσταση που δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του. Για πολλούς αυτός ο τόπος είναι παραθεριστική κατοικία, μιας και ζουν τους περισσότερους μήνες του έτους στην Αθήνα. Πως μπορείτε λοιπόν να θίγετε ένα τόσο φλέγον ζήτημα , απ τη στιγμή που δεν έχετε βιώσει οι ίδιοι το πρόβλημα, και χωρίς να έχετε εξετάσει λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους? Γιατί όπως ο σοφός λαός ορθά λέει : Όποιος είναι έξω απ το χορό, πολλά τραγούδια λέει.
Ακόμα δεν μπορώ να παραβλέψω τους πρακτικούς και περιβαλλοντικούς λόγους για τους οποίους τάσσεστε υπέρ του κλεισίματος του εργοστασίου , και τους αναγνωρίζω, όμως η απώλεια θα είναι μεγαλύτερη από το κέρδος , αν αυτό το εργοστάσιο κλείσει. Πρέπει λοιπόν, να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβει για το καλο και κοινό συμφέρον όλων μας.
Τέλος προτού κλείσω το κείμενό μου θα ήθελα να ενημερωθώ για το ποια είναι η στάση του δήμου απέναντι στο ζήτημα και ποια στάση προτίθεται να κρατήσει.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΠΡΑΒΟ, ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ, ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ....

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραίο κτήριο για να μεταφερθούν εκεί όλες οι δημόσιες Υπηρεσίες ....να γλυτώσει και το έρμο κράτος απο ένα σωρό ενοίκια υπερεκτιμημένα .
Θα μπορούσε π.χ. η ΔΕΗ-συνεργεία γραφεία απο το Αλαδινού να μεταφερθεί εκεί , θα μπορούσε η Πυροσβεστική να μεταφερθεί και αυτή εκεί και να μην σπαταλώνται ασκοπα 5χίλιαρα σε ενοίκια ακατάλληλων ιδιωτικών κτιρίων τα οποία πληρώνει η πλάτη μας. Το εργοστάσιο είναι δυόροφο και τεράστιο σε εμβαδό με άπλετο χώρο παρκινγκ στο πίσω μέρος.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΦΕΥΓΕΙ Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΧΥΤΥ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ. ΧΑ ΧΑ

This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ.
ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΕ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ????

This comment was minimized by the moderator on the site

ποσο μακρυα αληθεια εισαστε απο την καθημερινοτητα μας αγαπητε μας κυρις διαχειριστα του ΕΝ ΑΝΔΡΩ...πόσο φαινεται μεσα απο ενα κειμενο σας λιγο παραπανω.
κανενας απο οσους ζουμε στο νησι 365 μερες και να ρωτησετε, δεν σας πει οτι, καλώς να κλεισει το τοιπκο μας εργοστασιο ΔΕΗ,που ότι και στην τελικη να εκπέμπει ( και αυτό μπορουσε να διρορθωθεί με λίγα χρήματα), μας σωζει στις δυσκολες ζημιες, που κρατανε όχι απλα ώρες, αλλα και μερες χωρις ρεύμα, με συνεπει να καταστρεφονται προιοντα, να υπαρχουν τοσες και τοσες αναγκες και ιδιαιτερα σε δυσκολους χειμερινους μηνες.
ποσες αληθεια δεν μας εσωσε, οταν για παραδειγμα η ζημια μας λεγανε ότι ειναι μεγαλη και το δικο μας εργοστασιο μας εδινε ρευμα και περνουσαν οι μερες...
δυστυχως η εξαρτηση τωρα απο πλευρας ρευματος...παει αλλού σε δικτυο λενε καλυτερο, αλλα και πριν χρονια που ηρθε το ρευμα απο την Ευβοια, τα ιδια μας λεγανε....

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ...'' ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ ΑΛΗΛΟΥΙΑ ...
ΤΙ ΕΝΟΟΥΜΕ ? ? ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΝΑ ΕΜΕΝΕ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΚΟΠΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ !
ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ...ΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ 3-4-5 ΜΕΡΕΣ, ΟΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΦΕΤΕ !
ΑΛΛΑ ΕΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΖΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΑΣ....ΕΙΝΑΙ...ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ .
ΓΙΑ ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΜΑΣ, ΠΟΥ ΧΑΛΑΝΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ Και ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ.... ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ, ΠΟΥ ΠΕΤΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ! !