ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ: Πλήρης η κάλυψη της Άνδρου το καλοκαίρι.

Φωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω.

Το ρεπορτάζ του Εν Άνδρω για τα καλοκαιρινά δρομολόγια οδήγησε στο να υποβάλει ερώτημα ο Έπαρχος Άνδρου προς τις δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν ολοχρονίς το νησί μας για τις δυνατότητες κάλυψης εκ μέρους τους πιθανής αυξημένης καλοκαιρινής κίνησης.

Και οι δύο εταιρείες απάντησαν αμέσως επισημαίνοντας πως έχουν τη δυνατότητα μα καλύψουν τυχόν αυξημένη κίνηση το καλοκαίρι με τοπικά και διερχόμενα δρομολόγια (η FAST FERRIES) και με διερχόμενα δρομολόγια (η GOLDEN STAR FERRIES).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση της Fast Ferries, που - όπως σημειώνει - επί χρόνια είναι τακτικότερη και κάνει και τα περισσότερα δρομολόγια προς το νησί σημειώνοντας και δύο λόγους ενός παραδοξου ανταγωνισμού, ο ένας αναφέρεται στην περσινή περίοδο και ο άλλος στην εφετινή. Αναλυτικά:

  1. (α) Πέρσι τα πολλά δρομολόγια, επισημαίνει η εταρεία, δεν έφεραν περισσότερο κόσμο. Κάποιοι απλώς προσπάθησαν να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς εκεί που δεν υπήρχε. Άρα έπρεπε εφέτος να επέλθει ένας εξορθολογισμός βασισμένος στις ανάγκες του νησιού.
  2. (β) Εφέτος υπήρξε ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός εξαγγελίας δρομολογίων, υπογραμμίζει πάλι η εταιρεία, που οδήγησε σε απόκλιση μεταξύ των αναρτημένων δρομολογίων από τις εταιρείες και των εγκεκριμένων δρομολογίων από το υπουργείο. Στο τέλος τα αναρτημένα των εταιρειών εμφανίζονται μειωμένα έναντι των εγκεκειμένων του υπουργείου. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε προβληματισμό για τις προωθούμενες επιχειρηματικές πρακτικές.

«Εν Άνδρω»

Αναλυτικά οι τρεις επιστολές:

Φωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω.

(α) Επιστολή Επάρχου προς: 1. FastFerries, 2. GoldenStarFerries

Άνδρος,15.3.2018 Αριθ.Πρωτ.:762/32788

Θέμα: Δυνατότητα κάλυψης εκτάκτων αναγκών λόγω αύξησης τουριστικής κίνησης στην Άνδρο

            Με βάση τα αναρτημένα δρομολόγια προκύπτει μία μείωση ως προς τις προσεγγίσεις στην Άνδρο. Με δεδομένο συνεπώς ότι η Άνδρος εξυπηρετείται μόνο από τα δρομολόγια που εκτελούνται από την Ραφήνα, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εάν η εταιρεία σας δύναται να εξυπηρετήσει έκτακτες ανάγκες της νήσου Άνδρου λόγω πιθανής αύξησης τουριστικής κίνησης και αδυναμίας εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού που επιθυμεί να μεταβεί στην Άνδρο.

            Αναμένοντας την απάντησή σας προκειμένου να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πώς θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανωτέρω περιγραφόμενο έκτακτο αλλά ενδεχόμενο φαινόμενο, ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση,

Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

(β) H FAST FERRIES απαντά

Φωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω.

Αγαπητέ κύριε Έπαρχε,

Με ιδιαίτερη προσοχή διαβάσαμε την επιστολή σας με αριθμό πρωτοκόλλου 762/32788 σχετικά με τις δυνατότητες κάλυψης, εκ μέρους της εταιρείας μας, ενδεχομένων εκτάκτων συγκοινωνιακών αναγκών στη γραμμή Ραφήνας – Άνδρου λόγω αύξησης της κίνησης.

Καταρχάς χαιρόμαστε επειδή το συμπέρασμά σας ότι τα δρομολόγια το 2018 είναι λιγότερα, προκύπτει με βάση τα αναρτημένα και όχι τα εγκεκριμένα δρομολόγια των εταιρειών. Εφόσον διερευνήσετε στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ, θα διαπιστώσετε εάν τα εγκεκριμένα δρομολόγια όλων των εταιρειών έχουν αναρτηθεί στο σύστημα κρατήσεων και αν όχι, για ποιους λόγους.

Θα διαπιστώσετε επίσης το εάν η γραμμή Ραφήνας – Άνδρου έχει χρησιμοποιηθεί από ορισμένους ως πεδίο ασυνείδητης και παραπλανητικής επιχειρηματικής λογικής και πεδίο επίλυσης επιχειρηματικών διαφορών - κάτι ανεπίτρεπτο κατά την εκτίμησή μας - ή πράγματι ως πεδίο δραστηριοποίησης για επιτυχή κάλυψη ουσιαστικών αναγκών στο πλαίσιο της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Θωρούμε δε ότι έχετε υποχρέωση να πιστοποιήσετε τα παραπάνω, ώστε με τη σειρά σας να ενημερώσετε εμπεριστατωμένα και υπεύθυνα τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού, όχι απλώς για την διαπίστωση μίας κατάστασης -τον αριθμό των δρομολογίων- αλλά τόσο των αιτιών που τη δημιούργησαν, όσο και των πιθανολογούμενων συνεπειών της.

Σε ό,τι αφορά την Fast Ferries θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι, κατά πάγια τακτική μας, όπως άλλωστε έχετε στο παρελθόν με δελτίο τύπου χαιρετίσει, εγκαίρως αναρτούμε τα δρομολόγιά μας προς πώληση στα συστήματα κρατήσεων. Επίσης, επί σειρά ετών εκτελούμε σχεδόν τον ίδιο αριθμό δρομολογίων από και προς τα νησιά, εξυπηρετώντας απόλυτα την κίνηση ακόμη και σε έκτακτες περιπτώσεις.

Αναλύουμε και μελετάμε τα στοιχεία και τις τάσεις της γραμμής και μπορούμε με ακρίβεια και ρεαλισμό να προβλέψουμε κάθε της ανάγκη. Ειδικά δε για την σύγκριση του συνολικού αριθμού δρομολογίων του 2018 με το 2017, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι πράγματι το 2017 υπήρξε τη θερινή περίοδο υπερβολικός αριθμός δρομολογίων, όχι από τη δική μας εταιρεία, αλλά από άλλες που προσπάθησαν να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς εκεί που δεν υπήρχε.

Ως αποτέλεσμα, δεν υπήρξε ουδεμία πραγματική ωφέλεια και ουσιαστική ανάπτυξη της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας παρά μόνο κίνδυνος κατάρρευσης των εταιρειών, στο πλαίσιο αλόγιστου ανταγωνισμού, και προβληματισμός για την ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων κατά τους δύσκολους χειμερινούς μήνες.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, και σεις ο ίδιος, αναλάβατε πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό των δρομολογίων από τις εταιρείες προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή εξυπηρέτηση της γραμμής. Υπό την έννοια αυτή, δεν προκύπτει ότι τα δρομολόγια το 2018 είναι λίγα και δεν επαρκούν.

Επί του συγκεκριμένου ερωτήματός σας, η Fast Ferries για την θερινή περίοδο της υψηλής κίνησης έχει προγραμματίσει, με βάση την τακτική της δήλωση στις υπηρεσίες του Υπουργείου, συνολικά 18 δρομολόγια την εβδομάδα από Ραφήνα προς Άνδρο και αντιστρόφως, αριθμό ίσο με αυτόν του 2016. Το 2017 και για την ίδια περίοδο, εκτελούσε συνολικά 21 αναχωρήσεις από Ραφήνα και 17 από Άνδρο.

Υπάρχει σαφέστατα η δυνατότητα αύξησής τους με τοπικά δρομολόγια σε έως και 22 την εβδομάδα από τα πλοία μας ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π και FAST FERRIES ANDROS, τα οποία είναι δρομολογημένα στη γραμμή της Άνδρου την περίοδο αυτή, ενώ σε περίπτωση ακόμη περισσότερων εκτάκτων και επειγουσών αναγκών, κατόπιν τροποποίησης δρομολογίων θα μπορεί να προσεγγίσει σε όσα δρομολόγια απαιτηθεί και το πλοίο μας ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π, που εκτελεί το δρομολόγιο Ραφήνα-Τήνος-Μύκονος-Νάξος και επιστροφή.

Άλλωστε, τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα του νόμου 2932/02, καθορίζει με ακρίβεια τις «έκτακτες και επείγουσες συγκοινωνιακές ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα ήδη δρομολογημένα πλοία» και η Fast Ferries που ετησίως εκτελεί τα περισσότερα δρομολόγια από κάθε άλλη εταιρεία προς και από την Άνδρο, δηλώνει κατηγορηματικά ότι δύναται να καλύψει κάθε τέτοια ανάγκη.

Τέλος, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε, εφόσον απαιτείται, την συνέπεια και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Fast Ferries το συγκοινωνιακό έργο που επιτελεί και στα τέσσερα νησιά που προσεγγίζει, εντοπίζοντας και καλύπτοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός χωριστά, αλλά και την συμμετοχή της στην συνολική στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών με το πλήθος χορηγιών και την αρωγή της σε κάθε πρωτοβουλία, ως υποχρέωσή της και ανταπόδοση προς του κατοίκους των νησιών.

Για την FAST FERRIES

(γ) Η GOLDEN STAR FERRIES απαντά

Φωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω.

Κύριε Λοτσάρη,
Αναφορικά με το θέμα που αναφέρεται σας διαβεβαιώνουμε ότι η εταιρεία μας δύναται να καλύψει τυχόν αυξημένες ανάγκες με επιπλέον δρομολόγια με τα SUPERFERRY & SUPERFERRY II αλλά και με το ταχύπλοο επιβατικό οχηματαγωγό SUPERRUNNER.
Είμαστε πάντα στη διάθεση σας για την καλύτερη εξυπηρέτηση της Άνδρου.
Με τιμή,
Γιώργος Στεφάνου
Golden
Star Ferries
Γενικός Διευθυντής

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ειναι καιρος να σταματήσει επιτέλους αυτή η μικροπολιτική αντιληψη περι γαυριωτών, Χωραϊτών, Κορθιανών κλπ, την οποία έχουν ως πιπίλα ορισμένοι στα σχόλια τους! Τι θα πει Χωραϊτης Νεοδημοκράτης ή τάδε Πασοκτζής, Συριζαίος και ούτω καθεξής? Ολοι οι επαγγελματίες πλέον του νησιού έχουν καταλαβει οτι με την κοινή προσπάθεια όλων των περιοχών της Ανδρου θα δούμε περισσότερους και ποιοτικότερους επισκέπτες στο νησί. Ειδικότερα οι νεώτερες γενιές το βιώνουν καλά στο "πετσί" τους αυτό, μιας και εχουν ξεκινήσει λίγο πρι΄ν ή κατα τη διάρκεια της κρίσης τις εκάστοτε δραστηριότητές τους στο νησί σε οποιον κλάδο και να αναφέρουμε. Δεν υπάρχει πλέον Γαυριώτης, Χωραϊτης, Κορθιανός, Μπατσιώτης (συγχωρέστε με για τη σειρα αναφοράς των περιοχών, η οποίαεινια τυχαία), αλλα Ανδριώτης με Α κεφαλαιο! Αν το καταλαβουν ολοι αυτό, με όλα όσα συνεπάγονται, θα παμε μπροστά ως τόπος και αντι να φεύγουν καθε Σεπτεμβρη οικογένειες για την απέναντι πλευρά του Καβο Ντόρου (Αττική γη) οχι μόνον θα παραμένουν, αλλαθα αρχίσει να αυξάνεται ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού! Επιτέλους ας ξυπνήσουμε όλοι και ας ενεργήσουμε ομαδικα, εστω για κάποια σημαντικα ζητήματα! Η εορτή της Πολυούχου του νησιού Παναγίας Θεοσκέπαστης ειναι μια καλη ευκαιρία για νέα αρχή δείχνοντας καλό προσωπο, ειδικότερα εφέτος που θα μς τιμήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (αναφέρομαι στον θεσμό και όχι στο πρόσωπο ως άτομο, που μπορεί να μην συμφωνούν ολοι μαζι του).

This comment was minimized by the moderator on the site

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτησή απ όσους φεύγουνε για αεροδρόμιο για ενα καράβι το Σάββατο πρωί. Όταν χάνουν μια ήμερα των διακοπων τους ψάχνουν άλλο προορισμο αντίς να περνάνε μια νύκτα στην Ραφήνα..

This comment was minimized by the moderator on the site

Mπραβο στον Επαρχο και σε εσας κ.Μπασαντή.Χωρίς τιην δικη σας κοινη προσπαθεια δεν θα ειχαμε ακουσει και ολα τα παραπανω σε περιπτωση αναγκης στο νησι μας, απο επίσημα χείλη των εταιρειων αυτων.
Αποδεικνυεται περίτρανα, ότι ο Επαρχος με την δικη σας προτροπη και στηριξη, λειτουργει θετικα για τον τοπο μας και ειναι κριμα να μην το ανγνωριζουν κι αλλοι αυτό, ότι κάτω απο τις παραινεσεις σας, λειτουργει σαν θεσμός για την Ανδρο και πολυ καλα κάνετε και οι δυό σας.
το αποτέλεσμα μετραει και ασε τους να λενε ότι θελουν, οι διάφοροι Συριζαίοι, αλλα και οι υπολοιποι Νεοδημοκρατες της Χώρας, που δνε βλεπουν με καθόλου καλο μάτι, αυτή σας την κοινη προσπάθιεα !
Εξάλλου ξέερετε καλα εσεις κ.Μπασαντή, τι σημαινει, Χωραίτης Νεοδημοκράτης, που δνε θέλει και δεν βλέπει ποτέ και για τίποτα στον κόσμο, αλλον έστω και δικό τους Νεοδημοκρατη να μπαίνει στα ρουθούνια τους, αν δεν είναι ο εκλεκτός τους!
Η σύμπραξη σας έχει αποτελεσματα και θελουμε πολύ, παρα πολύ και στο αμεσο μελλον να είναι έτσι, κάτω απο την καθοδηγηση σας, αφου φαίρνει αποτελεσματα.
ΣΥγχαρητηρια και στους δυό σας ! !
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Ευχαριστούμε, αλλά χρειάζονται δύο απαραίτητες διευκρινίσεις σε όσα λέτε:
(α) Το κείμενο της "εγρήγορσης" για τλην ακτοπλοϊα το έγραψε και το υπέγραψε ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ του Εν Άνδρω.
(β) Ο Έπαρχος κινήθηκε χωρίς καμία προτροπή από εμάς. Εμείς ειδοποιηθήκαμε για την απάντηση και μάς είπαν και για την παρέμβαση του Επάρχου.
Το ότι πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε σε αυτό το νησί στα μεγάλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι δεδομένο. Το Εν Άνδρω αυτό το έχει αποδείξει με όλους όλο αυτά τα χρόνια.
Καλημέρα σας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro