Στο + 5% η κίνηση το Πάσχα στις Κυκλάδες. Ποια τα δημοφιλή νησιά και γιατί… (σχόλια & φωτορεπορτάζ από Άνδρο).

 

Τρίτη του Πάσχα. Νειμποριός  Έχει αρχίσει η αποχώρηση των πρώτων επισκεπτών από την Δευτέρα του Πάσχα. Οι εναπομείναντες απολαμβάνουν την λιακάδα πλάι στη θαλασσα στο καφέ του Στυλιανού. Η πειοψγφία όσων έφτασαν στην Χώρα για Πάσχα ήταν για 3-4 μέρες. Ευτυχώς που έμειναν πίσω οι Ανδριώτες της Αθήνας - που κι αυτοί εφέτος λόγω του πρώιμου Πάσχα - δεν ήρθαν τόσο μαζικά όπως άλλες χρονιές (φωτ. Εν Άνδρω).  

Με το τέλος του εορτασμού του Πάσχα, την ολοκλήρωση της καθιερωμένης «εξόδου» και την επιστροφή στην καθημερινότητα ήρθε και ο απολογισμός για να διαπιστωθεί πόσοι τελικά "απέδρασαν", ποιους προορισμούς επέλεξαν και πόσα χρήματα διέθεσαν. Σε ότι αφορά τις Κυκλάδες, σημειώθηκε μια αύξηση της επισκεψιμότητας σε ποσοστό 5% σε σύγκριση με πέρυσι.

Τρίτη του Πάσχα, απομεσήμερο. Στο Γαύριο στα διάφορα καφέ και εστιατόρια του λιμανιού οι επισκέπτες απολαμβάνουν την ησυχία της μέρας. Και στο Γαύριο η κίνηση περιορίστηκε σε 4-5 μέρες.  Ήταν ένα σύντομο και περιορισμένης κίνησης Πάσχα  για την περιοχή. Στη φωτογραφία ένα από τα παραδοσιακά στέκια του Γαυρίου  (φωτ. Εν Άνδρω). 

Αν και το εορταστικό πενθήμερο φέτος ήρθε νωρίς, ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα καλός και –το κυριότερο-, η οικονομική κρίση εξακολουθεί να δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο, τα κυκλαδονησια, εξακολουθούν να αποτελούν ένα κορυφαίο τόπο διακοπών και μίνι-αποδράσεων.

Και αν για το Γαυριο υπήρξε μια κίνηση λόγω του λιμανιού για τον κύριο προορισμό της Άνδρου το Πάσχα ήταν ακόμα πιο σύντομο και από Δευτέρα το Μπατσί άδειασε. Εκεί οι μέρες κίνησης ήταν κατά κάτι λιγότερες. Στη φωτογραφία το παραδοσιακό στέκι επιβατών και ντόπιων του Γαυρίου (φωτ. Εν Άνδρω). 

Τουριστικά, ξενοδοχειακά, εμπορικά επιμελητήρια, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρίες, Λιμεναρχεία, ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, εστιάτορες, συνεργάστηκαν, συγκέντρωσαν στοιχεία βάσει των οποίων, κατέληξαν στο παραπάνω νούμερο. Ωστόσο πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν μερικές χρήσιμες και ωφέλιμες επισημάνσεις.

Καφέ του Γαυρίου το απομεσήμρο της Τρίτης του Πάσχα (φωτ. Εν Άνδρω).

Στις Κυκλάδες, «την παρτίδα έσωσαν» μόνο τρία νησιά που συγκέντρωσαν τον πολύ κόσμο και ανέβασαν αυτό το ποσοστό: η Σύρος, η Πάρος και η Νάξος. Εκεί πήγαν οι πιο πολλοί. Αλλά γιατί;

Γιατί πολύ απλά εκεί υπήρξε  έγκαιρος προγραμματισμός και στοχευμένη τουριστική προβολή  μέσα από προωθητικές και διαφημιστικέςκαμπάνιες και κυρίως με τη χρήση των σύγχρονων διαδικτυακών μέσων.

Πάντως από κίνηση οι δρόμοι το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα δν ήταν ιδιαίτερη (φωτ. Εν Άνδρω).

Επίσης, αυτό το οποίο συνέβαλε ουσιαστικά στην παραγωγή του θετικού αποτελέσματος ήταν η σωστή φιλοξενία, ο επαγγελματισμός των επιχειρηματιών, οι προσαρμοσμένες στα δεδομένα τις εποχής τιμές και η γενικότερη κατάλληλη προετοιμασία για την προσέλκυση επισκεπτών.

Και μια τελευταία εικόνα από τηυ Στυλιανού στο Νειμποριό. Με φόντο την Χώρα και με πρόσωπο της θάλασσα οι επισκέπτες  απολαμβάνουν την μέρα, καθώς η κίνηση των ΙΧ στην παραλία έχει πια αρχίσει να σπάει (φωτ. Εν Άνδρω).

Στην εποχή του άκρατου ανταγωνισμού, τα τρία αυτά νησιά με σωστή στρατηγική έγκαιρα έριξαν στο διαδίκτυο αναρίθμητα διαφημιστικά σποτ, οργάνωσαν  τις πασχαλιάτικες  εκδηλώσεις τους επιστράτευσαν τους ισχυρούς (τουριστικά) φίλους τους και έπεισαν τον κόσμο ότι εκεί θα περάσουν… τέλεια!

Ειδικά η Σύρος και η Πάρος, είδαν τα βαπόρια να φτάνουν γεμάτα από εκδρομείς. Η Μύκονος δεν ακολούθησε γιατί έχει μπροστά της ένα «καυτό» καλοκαίρι. Και η Τήνος ήταν πεσμένη. Κάπως καλά πήγε η Τζια.

Όπως φαίνεται όσοι απλώς περίμεναν ότι οι επισκέπτες θα έρθουν… ακόμα περιμένουν.

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Έχει συνεργασία ο Δήμος με κάποιους κυρίους που θα μας προωθούσαν και θα μας αξιοποιούσαν τα ωραία του τόπου και θα βλέπαμε άσπρες τουριστικές μέρες και θα...................................(με το αζημίωτο, βεβαίως, βεβαίως)
Υ.Γ: https://www.naxospress.gr/arthro/toyrismos/andros-ston-aera-trietes-programma-toyristikis-provolis

This comment was minimized by the moderator on the site

Με κοιμώμενους-αδρανείς επαγγελματικούς συλλόγους και κλειστά ξενοδοχεία τι περιμένουν; Κάποιον να τους φέρει πελάτες; Τα αποτελέσματα της συμμετοχής του Δήμου σε εκθέσεις του εξωτερικού, τι απέδωσαν; Ποιοι και με ποιες γνώσεις σε τουριστικά θέματα πήγαν; Μήπως αυτά έπρεπε να είναι δουλειά και έξοδο των ασχολούμενων με τον τουρισμό; Μήπως να σταματήσει η διαδικασία μέσω Δήμου, να γλιτώσουμε και κανένα φράγκο;

This comment was minimized by the moderator on the site

Οσον αφορά την Τήνο θα μου επιτρέψετε να διαφωνίσω λιγάκι, καθώς τα στοιχεία των πλοίων απο τη Ραφήνα τουλάχιστον άλλα δείχνουν. Σε ερώτηση στους αξιωματικούς ενός εκ των πλίων της Fast Ferries, που διανυκτέρευσε το διήμερο Μεγ.Σαββλατυ και Κυριακής του Πάσχα στο νησί, πήραμε την απάντηση οτι υπήρχε αρκετός κόσμος και η κίνηση ήταν έντονη στα καταστήματα. Τώρα αν ορισμένοι επαγγελματιες και εκεί δεν είχαν θετικά αποτελέσματα ως προς την κίνηση (επομένως και τις ταμειακές τους εισπράξεις), ας αναλογιστούν τι λάθη μπορεί να έκαναν ή τι παραλείψεις είχαν, ώστε να μην δουν γεμάτη την επιχείρησή τους.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τα στοιχεία για Τήνο μάς τα έδωσαν δύο παράγοντες. Ο ένας ακτοπλοϊκός και ο άλλος πολιτικός. Δεν έχουμε ιδία αντίληψη.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro