Ένα ΒΟΤΣΑΛΟ χαμένο, στις Στενιές είναι ριγμένο...

 Ήταν στη δεκαετία του 1960 που ακουγόταν στο τότε ραδιόφωνο ένα τραγουδάκι που έλεγε για "ένα βότσαλο χαμένο το όνομά σου είναι γραμμένο". Είναι στη δεκαετία του 2020 που το χαμένο ΒΟΤΣΑΛΟ βρέθηκε στην παραλία των Γυαλίων με την μορφή τριών μεζονετών, ενός αναψυκτηρίου, ομπρελών, καθιστικών. σκιάστρων, νέων δέντρων και παλιών κυπαρισσιών. Εκεί που κάποτε ήταν ένα μισοβυθισμένο χωράφι, με πολύ σκόνη που χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά ως άτυπο πάρκινγκ τώρα είναι ένα λευκό αναψυκτήριο με μια τεράστια αυλή γεμάτη απλωμένα βότσαλα (!), δύο περιποιημένες τσιμεντένιες πίστες με τραπεζοκαθίσματα,  μπροστά σε ένα καλαίσθητο πέτρινο κτίσμα που θα έχει όταν τελειώσει τρεις μεζονέτες. Τα Γυάλια αποκτούν σταδιακά τουριστική μορφή. 

Η παραλία χάνει την παλιά τοπικότητα της, που φέρνει στο νου μνήμες περασμένων δεκαετιών. Μετά το καλαίσθητο εστιατόριο της Λίλας - στην μια άκρη - τώρα προστίθεται και το καλαίσθητο αναψυκτήριο του Βαλμά στην άλλη άκρη. Κι ολοκληρώνεται έτσι η μεταμόρφωση μιας παραλίας σε μια προσεγμένη τουριστική γωνιά με κοσμοπολίτικα χαρακτηριστικά. 

 Όλα αυτά προς απογοήτευση κάποιων παλιών Στενιωτών που θεωρούσαν τα Γυάλια "δικά" τους για τις 15-20 μέρες του καλοκαιριού που έρχονταν. Θυμόμαστε αγενή ευτραφή κυρία - εξ Αθηνών και από τις Στενιές - να μας επιπλήττει το 1994 γιατί πήγαμε να κάνουμε μπάνιο στη "δική τους" παραλία! Και δήλωνε υψηλόφωνα πως "δεν θέλουμε ξένους στις Στενιές και στα Γυάλια". Είμαστε "ξένοι" γιατί είχαμε έρθει από άλλο σημείο της Άνδρου!!! Αλήθεια τι έχει μείνει σήμερα από το παλιό καπετανοχώρι που είναι σχεδόν έρημο κάθε χειμώνα. Μένουν μόνο 60-65 ηλικιωμένοι και μερικές οικογένειες. Όλο τον χρόνο τα σπίτια του χωριού είναι σκοτεινά με εξαίρεση 1ο μέρες το Πάσχα και 40 μέρες Ιούλιο-Αύγουστο. Οι Στενιές αλλάζουν. Τα Γυάλια της απομόνωσης χάθηκαν...

Για την ιστορία, το χωράφι ανήκε σε παλιά Στενιώτικη οικογένεια. Το πουλούσε με άδεια κτίσματος επί 4ετία. Έφτασαν οι άνθρωποι να χάνουν την άδεια όταν βρέθηκε ο Γιάννης Βαλμάς και το αγόρασε. Λόγω επαγγέλματος πρόλαβε και σε δύο μήνες έριξε τα μπετά κι έσωσε την άδεια. Και έτσι επέκτεινε τις επιχειρήσεις του στον τουρισμό του νησιού. Ένα νησί που χρειάζεται τουριστικές επενδύσεις για να δημιουργήσει οργανωμένους χώρους και παραλίες αναφοράς ώστε οι επισκέπτες να βρίσκουν οργανωμένες υπηρεσίες και όμορφες περιοχές και γωνιές για να έρθουν τα καλοκαίρια.

 Του χρόνου στον χώρο θα έχει προστεθεί και το πέτρινο κτίριο με τις τρεις μαιζονέτες. Θα έχουν αναπτυχθεί οι μουριές που φυτεύτηκαν. Θα έχουν φυτευτεί επιπλέον κυπαρίσσια και άλλα δέντρα. Ένας νέος τουριστικός χώρος δημιουργήθηκε. Μια νέα επιχείρηση προστίθεται δίνοντας στα Γυάλια νέο χρώμα. Και ανοίγοντας τις κάποτε περίκλειστες Στενιές και τα Γυάλια στον κόσμο. Το δύσκολο είναι πως αυξάνει η πίεση των επισκεπτών, όμως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές (πάρκινγκ κλπ). Αλλά αυτό ας το σκεφτούν σε επόμενη φάση τόσο η τοπική κοινότητα όσο και οι επιχειρηματίες της περιοχής... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ FACEOBOOK

Orsalia Karamouzi  Τα μέρη δεν ανήκουν σε κανέναν που είναι απλός επισκέπτης! Θέλουμε τους "ξένους" θέλουμε τουρίστες να γεμίσουν αυτό το πανέμορφο νησί με νέες ιδέες και χαρά να γεμίσουν αυτήν την πανέμορφη Χώρα με τα γέλια τους και τις φωνές τους, να διασκεδάζουν, να ενισχύουν τις τοπικές αγορές που τόσοι άνθρωποι φίλοι μου και μη προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τόσα χρόνια ζωντανές και μένουν εκεί ελπίζοντας για κάτι παραπάνω από 15 μέρες τον Αύγουστο! Ένα καλαίσθητο κτίριο ήρθε να συνοδεύσει ένα καλαίσθητο χωριό που αν δεν ήταν η παραλία στα πίσω Γυαλιά θα είχε ερημώσει προ πολλού. Οι εποχές αλλάζουν. Οι ανάγκες μεγαλώνουν και αν δεν θέλουμε να πνιγούμε στην Αθήνα οφείλουμε να δώσουμε σε όλους εκείνους που με σθένος υποστηρίζουν τις επαρχίες το δικαίωμα και τη δυνατότητα να ζουν εκεί αξιοπρεπώς. Και εγώ έπαιξα στα Γυαλιά και σε αγώνες συμμετείχα σε αυτό το ερειπωμένο χωράφι όμως φτάνει. Οι μνήμες μου καλώς φτιάχτηκαν τώρα ήρθε η ώρα να τις παραδώσω στην επόμενη γενιά που έχει άλλες ανάγκες από τις δικές μου. Το χωριό δεν έχει πια παιδιά να παίζουν στην πλατεία, τα Γυαλιά δεν έχουν πια παιδιά να σκαρφαλώνουν στα βράχια, η Χώρα δεν είναι αρκετή για να εξυπηρετήσει το κοινό της και εμείς εμμένουμε σε μια πραγματικότητα που φτιάχτηκε προ 20ετιας. Ονομάζεται εξέλιξη και εγώ συνεπικουρώ. Τέλος! Μπράβο σε όλους όσους τολμούν και αλλάζουν!

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πιστεύετε ότι οι τουρίστες που έχουν ταξιδέψει απ όλη την Γη για να περπατήσουν στα παρθένα παραδοσιακά μονοπάτια των Στενιών επιθυμούν να κάτσουν σε παραλία με ξαπλωστρες αισθητικής 80ς Λούτσας στη καλύτερη; Πότε θα καταλάβουμε ότι η Ανδρος δεν απευθύνεται σε τουρίστες που επιθυμουν τις τυποποιημένες διακοπες που προσφέρουν άλλα γειτονικά νησια, αλλα λόγω του παραδοσιακού χαρακτήρα της απευθύνεται σε φυσιολάτρες και σε ανθρώπους που επιθυμούν να γνωρίσουν την αυθεντική ζωή νησιωτών; Δηλαδή γιατί να μιμηθούμε την Πάρο και την Νάξο και όχι την Σέριφο, Σίφνο Πατμο όπου επίσης επενδύουν στον τουρισμό αλλα διατηρούν την αυθεντικότητά τους ακριβώς διότι ως σωστοί επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται ότι το"αυθεντικό" είναι σημαντικό μέρος του προϊόντος που πωλούν;

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ ομορφος χωρος ,αλλα χρειαζεται καποια βελτιωση εαν καποιος ενδιαφερεται να κανει τον γαμο του εκει !!! Μπορει να διαμορφωνεται αναλογα με την περισταση ,δεν ξερω, Αλλα ισως μια υψηλοτερη μαντρα, περισσοτερα λουλουδια και οχι μονο δεντρα. Στο κεντρο της πιστας εχουν κτιστει παρτερια ,η καντινα φαινεται πολυ προχειρη (κοντεινερ) ,ενω θα μπορουσε να ειναι πετρινη! εκτος αν δεν διατιθεται για γαμους

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραίο ”οραμα"... Πώς μπαζωσε 2 μέτρα ύψος σε τόσο μεγάλη έκταση; Χάθηκε ο φυσικός του χαρακτήρας και έγινε (ακόμα) μια άψυχη κατασκευή. Άντε τσιμεντωστε τα όλα, να δουμε τι θα καταλαβετε

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας κοιτάξουν οι Στενιωτες να πληρώνουν στην ώρα τους και χωρίς παζάρια τους μεροκαματιαρηδες που θέλουν να έχουν στην δούλεψη τους και να κοιτάξουν να είναι σωστοί γιατί το κράξιμο πάει σύννεφο στα πέριξ. Όσο για τα αρχαία ας μάθουν πως λέγεται η μπέσα και μετά να μιλάνε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς δεν λάβατε υπ όψιν σας τις παρατηρήσεις μας όταν γράφατε για ουζερί. Εξ ου και η έλλειψη βελτίωσης. Λυπάμαι, αλλά ένας μαθητής του δημοτικού θα έγραφε καλύτερη έκθεση με θέμα "το χωριό μας γίνεται τουριστικό". Την επόμενη φορά να μην ρωτάτε μόνο τους φίλους και τους σπόνσορες, δεν είσαστε οπαδικό έντυπο (ή μήπως είσαστε;)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Πρώτον κάτι χάσατε στην μετάφραση. Δεύτερον ότι χάσατε δεν θα το βρείτε με υποτιμητικές αναφορές. Πάει το χάσατε ότι και να λέτε...
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
(α) Γιατί διαβάσατε μια έκθεση δημοτικού εσείς ο γνώστης και παντογνώστης;
(β) Γιατί απαντήσατε σε μια έκθεση δημοτικού εσείς ο ανώτερος γνώστης και παντογνώστης;
(γ) Από πότε ένα site που δημοσιεύει εκθέσεις δημοτικού βρίσκει χορηγούς και σπόνσορες;
(δ) Ξέρετε τόσα και αναρωτιέστε αν είμαστε οπαδικό σάιτ; Αυτό πως σας ήρθε;
(ε) Αλήθεια εσείς δεν συχνάζετε σε ουζερί;Κρίμα δεν πήγατε ποτέ στου ιστορικού Απότσου.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αξιότιμε κ. Μασαντή
Ομολογώ ότι είχα αποφασίσει να μη μπω στη διαδικασία να σχολιάσω το άρθρο σας, όσο κι αν μου είχε προκαλέσει αλγεινή εντύπωση η τοποθέτησή σας γύρω από το χωριό μας και τους χωριανούς τους οποίους μέμφεστε συλλήβδην, γεγονός το οποίο και μόνο ότι σχολιάστηκε με τον αήθη τρόπο του/της ανώνυμου/ης με το ψευδώνυμο «Στενιωταρία» δείχνει ακριβώς τη διάθεση με την οποία γράφτηκε.
Διαβάστε λοιπόν και επιτρέψτε και σε άλλους να διαβάσουν:
Το 1994 ήδη από καιρό στο χωριό υπήρχαν διαθέσιμα πολλά καταλύματα προς ενοικίαση από τους «ξένους», τα Γιάλια έσφυζαν από λουόμενους «ξένους» στα Πίσω Γιάλια το από χρόνια πριν κατασκευασμένο μονοπάτι με τα τσιμεντένια σκαλιά από την Κοινότητα Στενιών (προ Καποδίστρια, Καλλικράτη και λοιπών συγχωνεύσεων) έδινε πρόσβαση σε πολύ κόσμο «ξένων» να πάει να «απομονωθεί». Η αλήθεια είναι ότι έλειπαν «οι ομπρελοφυτείες και οι καρεκλοκαλλιέργειες» όπως εύστοχα αναφέρθηκαν από το σχόλιο του συγχωριανού μου κ. Εξαδάκτυλου καθώς και οι «μπιτσομπαροτεχνίες» και λοιπές τουριστικές βιομηχανίες οι οποίες αναπτύχθηκαν αργότερα.
Για την περιγραφή της κυρίας δεν θα κάνω σχόλιο το αφήνω στην κρίση των αναγνωστών σας. Φαντάζομαι πάντως ότι τη γνωρίζατε καλά για να την περιγράφετε ως εξ Αθηνών Στενιώτισσα.
Όσο για το καπετανοχώρι που με οίκτο και κροκοδείλια δάκρυα αναρωτιέστε τι απέγινε σας καλώ να ρωτήσετε όλους εκείνους που το επισκέπτονται κάθε χρόνο και βαδίζουν στα ανέγγιχτα μονοπάτια του, που θαυμάζουν την αρχοντιά των σπιτιών του, των σπιτιών μας, που εσείς ανερυθρίαστα μας μέμφεστε γιατί οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να είμαστε εκεί που μεγαλώσαμε όσο θα θέλαμε να είμαστε αλλά και όλους εκείνους τους «ξένους» που έχουν κατοικίες τώρα πια στο «αφιλόξενο» χωριό μας και το έχουν αγαπήσει σαν να ήταν δικό τους απ’ την αρχή.
Το καπετανοχώρι θα στέκεται εκεί κύριε Μπασαντή, περήφανο τόσο για την ιστορία του όσο και για τους ανθρώπους του, που το αγάπησαν, το αγαπούν και το φροντίζουν, όσο μακριά, σε όποια γωνιά του κόσμου τούτου κι αν βρίσκονται και θα στέκεται εκεί όσες γενιές κι αν περάσουν γιατί η αγάπη των ανθρώπων του μένει άσβεστη, ακόμα και όταν σβήνουν τα φώτα, κλείνουν τα παντζούρια και οι πόρτες, για να περάσει άλλος ένας χρόνος σιωπής.
Σιωπής κύριε Μπασαντή, όχι εγκατάλειψης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το αξιοπερίεργο είναι πως είχατε αποφασίσει να μην απαντήσετε. Αλλά απαντήσατε!!! Ατυχώς όμως το αφήγημα σας ελάχιστα αναφέρεται στο κείμενο μας. Μάλλον αναφέρεται σε ότι εσείς φοβάστε, ελπίζετε και πιστεύετε. Αλλά "έτσι είναι αν έτσι νομίζετε" όπως είπε κι ο Πιραντέλο....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

"Συγγνωστόν γαρ, ου τιμωρητόν η ασθένεια" ένα καλό βιβλίο για τους επώνυμους και υπερόπτες σχολιαστές Στενιώτες

This comment was minimized by the moderator on the site

steniotaria :
dustuxos to komplex sou blepei kompasmo alazonia kai shkomena frudia . mallon den exeis pathsei pote sto xorio auto .
eisai euprosdekth pantos, na kaneis kai mpanio kai ena omorfo peripato sto xorio mas

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κε Μπασαντή,
Το κατά τα άλλα ωραίο άρθρο σας , το οποίο προβάλλει τουριστικά τον τόπο, θα ήταν πραγματικά δημοσιογραφικό εάν περελάμβανε και κάποιες άλλες παραμέτρους της ιστορίας. Θα ´ηθελα, για παράδειγμα, να αναφερθείτε στα σοβαρά και ανεπίλυτα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την περίοδο αιχμής σε όλο το οδικό δίκτυο των Στενιών (και όχι μόνο), και τα οποία επιβαρύνονται με κάθε νέα τουριστική επένδυση, όσο ωραία και καλοδεχούμενη και να είναι, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Ελλείψει σφαιρικής θεώρησης, η αντικειμενικότητα δίνει τη θέση της σε χαιρεκακία και μισσαλοδοξία , στοιχεία που δεν σας χαρακτηρίζουν αν δεν απατώμαι. Αναμένω λοιπόν το νέο άρθρο με προσθήκες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δηλαδή δεν είναι δημοσιογραφικό το άρθρο επειδή γράφουμε και επισημαίνουμε πως: "Το δύσκολο είναι πως αυξάνει η πίεση των επισκεπτών, όμως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές (πάρκινγκ κλπ). Αλλά αυτό ας το σκεφτούν σε επόμενη φάση τόσο η τοπική κοινότητα όσο και οι επιχειρηματίες της περιοχής... "!!!
Περίεργη αντίληψη έχετε για τα δημοσιογραφικά άρθρα. Πρέπει οι επισημάνσεις να περιέχουν και "αναλύσεις" (ίσως και να δίνουν και λύσεις) για να είναι δημοσιογραφία κατ' εσάς!!! Να το έχουμε υπόψη μας κάποια άλλη φορά.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Προς την ανώνυμη «Στενιωταρία». Καταλαβαίνω το πρόβλημα σου, καλά κάνεις και ντρέπεσαι γι αυτό και κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία σου. Όπως ντρέπεσαι για το όνομα σου και την καταγωγή σου. Όπως έγραψα και προηγουμένως «κρείσσον φθόνος οικτιρμού». Αν το κατάλαβες.

Περισσότερα