Προσοχή έρχεται ένα παγωμένο πενθήμερο: -7 βαθμούς θα φτάσει στην Άνδρο!!!

Το πρώτο σύστημα που θα μπει στο Αιγαίο απόψε το βράδυ θα έχει αέρα καο βροχή όπως δείχνει ο παραπάνω χάρτης της ΕΜΥ

Νέα σκληρή καιρική δοκιμασία για την Άνδρο από απόψε (Πέμπτη 5 Ιανουαρίου) με διάρκεια τουλάχιστον 5 ημερών. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν: τα φαινόμενα θα είναι κατά πολύ ισχυρότερα από τις προηγούμενες φορές και κυρίως το ψύχος, που αναμένεται να φθάσει σε ιστορικά για το νησί επίπεδα, της τάξης των… -7 βαθμών.

Ουσιαστικά πρόκειται για δυο διαφορετικά συστήματα. Το πρώτο - που θα «μπει» στο Αιγαίο την νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή - θα συνοδεύεται από θυελλώδη γαρμπή (νοτιοδυτικός άνεμος) και θα προκαλέσει συνεχείς και καταρρακτώδεις βροχές. Η ένταση του αέρα θα φθάσει και θα ξεπεράσει τα 9 μποφόρ, ενώ τα ποσοστά υγρασίας θα είναι πολύ αυξημένα.

Το δεύτερο σύστημα από Σκανδιναβία και Ουκρανία θα έρθει Παρασκευή με αέρα, χιόνι και πολύ κρύο όπως δείχνει ο χάρτης της ΕΜΥ

Από το απόγευμα της Παρασκευής (6 Ιανουαρίου) ένα δεύτερο σύστημα προερχόμενο ταυτόχρονα από την Σκανδιναβία και την Ουκρανία θα κυριαρχήσει με παρά πολύ ψυχρές αέριες μάζες. Φθάνοντας πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου το σύστημα θα βαθύνει περισσότερο (θα «αγριέψει») και θα προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις. Ο άνεμος θα γυρίσει σε μαΐστρο (βορειοδυτικός) και σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ θα κυριαρχήσουν συνθήκες θύελλας, που σημαίνει ότι και πάλι η ένταση του αέρα θα είναι κοντά στα 9 μποφόρ.

Από τη νύχτα της Παρασκευής και ιδίως το Σάββατο η θερμοκρασία θα πέσει στην Άνδρο κάτω από το μηδέν όπως δείχνει ο χάρτης της ΕΜΥ

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της νέας επίθεσης του χιονιά, είναι οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες - σχεδόν «πολικές» - αφού τις επόμενες νύχτες η Άνδρος κυριολεκτικά θα παγώσει με το θερμόμετρο από το -2 έως το -7.

Δυσκολότερες μέρες η Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο (7 Ιανουαρίου). Θα σημειωθεί παγετός, θα ρίχνει χιόνι ή χιονόνερο, το κρύο θα είναι… σαν μαχαίρι και θα βρέχει. Από την Κυριακή (8 Ιανουαρίου) θ’ αρχίσει η σταδιακή βελτίωση του καιρού.

Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις, στοχευμενη προετοιμασία, υπομονή και κυρίως καλή διάθεση.

Λεπτομέρεια: μια δεύτερη «σχολή» μετεωρολόγων, έχει αντίθετη επιστημονική γνώμη ως προς την σφοδρότητα της κακοκαιρίας και υποστηρίζει ότι τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα. Ο καιρός θα δείξει…

Σημ.: Όλα τα στοιχεία είναι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας 

Κ.Χ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 

H Πολιτική Προστασία Δήμου Άνδρου, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικότερα οι κάτοικοι κυρίως των ορεινών χωριών της Άνδρου, θα πρέπει

  • Nα εξασφαλίσουν  τα απαραίτητα τρόφιμα
  • Nα ενημερώνονται από τις αρχές για τις καιρικές συνθήκες  και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική κλπ
  • Nα αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια έντονης χιονόπτωσης,  ή σε συνθήκες παγετού, και οι κτηνοτρόφοι να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή για τα ζώα τους ή να τα μετακινήσουν σε πλησιέστερο σε αυτούς,  μέρος.

     Σε περίπτωση ανάγκης, και για πληροφορίες σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Άνδρου στο 2282360212, το Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου στο 2282022300 και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Άνδρου στο 2282042199.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet