Καταφύγιο για φώκιες η Άνδρος!!! Αποικίες στο νησί…

 

Ψαρόβαρκα στην Παλαιόπολη. Οι ψαράδες της Άνδρου πλέον έχουν αποκτήσει κατά την διάρκεια του ψαρέματος παρέα. Είναι οι μεσογειακές φώκιες, οι οποίες από την Γυάρο άρχισαν πλέον να κάνουν αποικίες και στην Άνδρο.. (φωτ. Εν Άνδρω).. 

Ένα από τα θέματα συζήτησης αυτή την εποχή είναι οι πολλές φώκιες που έχουν κάνει την Άνδρο σπίτι τους. Οι τακτικοί και οι επαγγελματίες ψαράδες συζητάνε στα καφενεία γι’ αυτή την μαζική εμφάνιση αυτών των μοναδικών θηλαστικών της Μεσογείου, τις φώκιες monahus-monahus, στις διάφορες απομακρυσμένες ακτές της Άνδρου.

Στις μικρές απόμακρες παραλίες του Καβο Ντόρο οι φώκιες έχουν ήδη εποικίσει μερικές από αυτές (φωτ. Εν Άνδρω).

Μέχρι το Στενό βολτάρουν όλη την ώρα και οι "ανδριώτισες" φώκιες, αλλά και αυτές της Γυάρου!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Παραλίες όπως ο Άγιος Σώστης, η Βλυχάδα, ο Φελλός, τα Γαυριονήσια, η Παλαιόπολη και ο Στρόφιλας έχουν μεταβληθεί σε καταφύγια για φώκιες, που είναι πολύ φιλικές και πλησιάζουν τις βάρκες όταν καλάρουν τα δίχτυα τους. Ειδικότερα στην παραλία του Στρόφιλα αυτή την εποχή μια ολόκληρη οικογένεια έχει βρει την χαρά της να ξαπλώνει σε κάτι άσπρες πλάκες που υπάρχουν και να λιάζεται όταν ο καιρός είναι καλός.

Το αρχαίο λιμάνι του Στρόφιλα. Εδώ όταν έχει λιακάδα μια οικογένεια φώκιες που έχει εγκατασταθεί σε κοντινά βράχια βγαίνουν και λιάζονται!!! (ωτ. Εν Άνδρω).

Παραλία Παλαιόπολης. Και εδώ έχει δημιουργηθεί αποικία από τις φώκιες της περιοχής. Κατά παράξενο τρόπο τις μεσογειακές φώκιες της ελκύουν τα αρχαία λιμάνια της Άνδρου (Στρόφιλας-Παλαιόπολη). Ίσως γιατί βρίσκουν λιγότερο κόσμο και καλύτερες φυσικές συνθήκες. Κάτι ήξεραν οι αρχαίοι... (φωτ. Εν Άνδρω). 

Όλες αυτές είναι κυρίως νεαρές φώκιες που οι περισσότερες γεννήθηκαν στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου. Οι πλειοψηφία τους ταξίδεψαν μόνες τους κυρίως στην Γυάρο, αλλά αρκετές βρήκαν καταφύγιο και στις ακτές της Άνδρου. Τις βοηθάνε όμως και οικολογικές οργανώσεις όπως το WWFHellasκαι ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Life. Μέχρι σήμερα μόνο μια μικρή φώκια βρέθηκε νεκρή στο Γαύριο στην παραλία του Μελπίδη. Κι αυτή μάλλον από ατύχημα ή εξάντληση.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life μαζί με το WWF Hellas έχουν δημιουργήσει καταφύγιο για τις φώκιες στην ακατοίκητη Γυάρο και επιβλέπουν στην διάσωση τους... (φωτ. Εν Άνδρω).

Σε αυτές τις σπηλιές της Γυάρου, σύμφωνα με το WWF Hellas έχει παρατηρηθεί η μεγαλύτερη συγκέντρωση του μοναδικού, πανέξυπνου και φιλικού θαλάσιου θηλαστικού.. (φωτ. Εν Άνδρω).  

Πολλές θηλυκές όμως αυτές τις μέρες έχουν αποτραβηχτεί στα ήσυχα νερά της Γυάρου γιατί γεννάνε ή γιατί ετοιμάζονται να γεννήσουν. Στην ακατοίκητη Γυάρο  βοηθά τις μητέρες φώκιες η υπάρχουσα ησυχία, οι βραχώδεις ακτές και η ισχύουσα απαγόρευση ψαρέματος και προσέγγισης σκαφών χωρίς άδεια μιας και το νησί είναι στην δικαιοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στα απόμερα νερά της ακατοίκητης Γυάρου, αλλά και σε αρκετές απόμακρες από τους ανθρώπους παραλίες της Άνδρου, οι μεσογειακές φώκιες, που ενοχλήθηκαν από την πολυκοσμία της Αλοννήσου, κατέβηκαν και ίδρυσαν... αποικίες!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

Από τον Απρίλιο που ζεσταίνουν τα νερά οι ψαράδες της Άνδρου τις περιμένουν πάλι δίπλα στις βάρκες τους. Περιμένουν να βρουν στους τριγύρω ψαρότοπους κάνα ψάρι ή ακόμα και να κλέψουν κανένα από τα δίχτυα. Όμως το καλό της υπόθεσης είναι πως οι ψαράδες της Άνδρου έχουν οικολογική συνείδηση και τις προστατεύουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί στο νησί ποτέ χτυπημένη φώκια. Απόδειξη αλληλεγγύης των ψαράδων απέναντι στους θαλάσσιους φίλους τους.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ, ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΙΕΤΙΚΟ ΟΠΛΟ, ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, Ο ΛΟΓΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ.
ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ Θ' ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ‘ΠΑΝ ΚΑΛΑ.
ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΚΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΟΠΟΥ ΤΙΣ ΔΟΥΝ, ΤΙΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΧΑΝΑΝΕ ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΚΑΙ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Και πως δεν έχουν βρεθεί σκοτωμένες ή τραυματισμένες φώκιες στην Άνδρο; Υπήρξε μια νεαρή νεκρή φωκια στο Γαύριο αλλά δεν μάθαμε να την σκότωσαν άνθρωποι. Εσείς μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα για να καταλάβουμε από που συνάγετε αυτό το συμπέρασμα;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro