Οι περιοχές Natura και πως θα ξαναζωντανέψει η γη...

 

Δελτίο Τύπου Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων

          Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες  που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων στα πλαίσια του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2019” την Δευτέρα, 21/10/2019 στην Άνδρο και την Τετάρτη 23/10/2019   στην Τήνο με θέμα “Γνωριμία με τις περιοχές Natura 2000: Αειφορική Διαχείριση, Προκλήσεις, Βιώσιμες Λύσεις”.

          Στόχος των ημερίδων ήταν η παρουσίαση του Φορέα, η γνωριμία με τους τοπικούς φορείς, η αναγνώριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι προστατευόμενες περιοχές, η ανταλλαγή και η καταγραφή απόψεων και προβληματισμών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και οι προτάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των περιοχών.

          Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου, κ. Πέτρος Μαρκουίζος.

          Έγιναν παρουσιάσεις και ενημερώσεις για την χλωρίδα και πανίδα, την βιοποικιλότητα των προστατευόμενων περιοχών και τις δράσεις και το έργο του Φορέα. Ειδικοί επιστήμονες, στελέχη φορέων και οργανισμών μετέφεραν την εμπειρία και τη τεχνογνωσία τους σχετικά με τις δράσεις τους.

          Επίσης, στις ημερίδες παρευρέθηκαν αγρότες, αλιείς, μέλη τοπικών συλλόγων και συνεταιρισμών και πλήθος κόσμου, καθώς είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

          Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν πολλοί εκ των παρευρισκομένων εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για τη λειτουργία του φορέα και τον ρόλο του στη κοινωνία των πολιτών. Συζητήθηκε η διατήρηση των οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura μέσω της δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών στους τομείς του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφίας με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων ιδεών και βιωματικών μεθόδων.

          Μοιράστηκαν επιστημονικές γνώσεις, πρακτικές διαχείρισης γης μέσω προγραμμάτων για να ξαναζωντανέψουν τη γη, να την καλλιεργήσουν με προτεραιότητα και σεβασμό στις αρχές προστασίας του περιβάλλοντος.

          Άλλα θέματα που τέθηκαν στις συζητήσεις αφορούσαν στην κατασκευή έργων αιολικής ενέργειας στις περιοχές και τις επιπτώσεις που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον.

           Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους μελετητές για το περιεχόμενο και την διαδικασία εκπόνησης μιας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, να εκφράσουν τις εισηγήσεις τους και να γίνει διαβούλευση με τους μελετητές.

          Η συμμετοχή στην ημερίδα από ενδιαφερόμενους πολίτες, παραγωγικούς και επιστημονικούς  φορείς ήταν μεγάλη, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη όλων για στενότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη και την  προστασία του περιβάλλοντος.

          Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κυκλάδων προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία και το έργο του με την αρμονική συνύπαρξη της κοινωνίας, του φυσικού περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να φτιάξουν και τους αγροτικούς δρόμους που καταστραφηκαν από τη θεομηνία και δεν μπορούμε να πάμε στα χωραφια μας και μετά να μιλήσουμε για αναπτυξη..

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί απαντήθηκε εκεί;

This comment was minimized by the moderator on the site

ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΓΡΑΠΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ (ΠΕΡΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Ε.Π.Μ.) ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ!!! ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΑΣ ΕΡΘΕΙ ...KINDER-ΕΚΠΛΗΞΗ???

This comment was minimized by the moderator on the site

μπορούσαν να το κάνουν και σε ασανσέρ