Ορνιθοτουρισμός (!) και άλλα παράξενα…

Του Θεοδόση Σουσούδη

Υποψηφίου Δημάρχου Άνδρου


Την Δευτέρα 10/02/2014 έγινε παρουσίαση από το Δήμο Άνδρου για το πρόγραμμα LIFE που εκπονείται στο νησί μας και το οποίο έχει σχέση με την ορνιθοπανίδα (τέσσερα είδη πουλιών). Το πρόγραμμα αυτό όπως φαίνεται σχετίζεται άμεσα με την διάθεση του Δημάρχου μας να χαρακτηρίσει την Άνδρο Περιφερειακό Πάρκο και να την παραδώσει  διοικητικά στο Δίκτυο Δάφνη όπου, κατά σύμπτωση, είναι ο ίδιος πρόεδρος. (Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει).

 

Όπως συνηθίζει ο Δήμαρχος την ενημέρωση αυτή την έκανε και πάλι εκτός Άνδρου. Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και το ακροατήριο της ήταν κυρίως άνθρωποι που δεν μένουν στην Άνδρο. Φυσικά ακόμα μια φορά δεν γνωρίζαμε τίποτα ως δημοτικό συμβούλιο, αλλά και ως  Ανδριώτες που κατοικούμε μόνιμα στο νησί. Ποτέ δεν μάθαμε για το τι πρόκειται να συζητηθεί. Κι όμως, μόλις πριν λίγες μέρες είχαμε δημοτικό συμβούλιο στο οποίο δεν ειπώθηκε απολύτως τίποτα.

Πρόγραμμα LIFE, Περιφερειακό Πάρκο, Natura, ζώνη ΖΕΠ και άλλες σκοτεινές αειφόρες σοφιστείες με «φερετζέ» το περιβάλλον, που όπως φαίνεται θα καταντήσουν το νησί μας ένα τεράστιο «μουσείο» με κατοίκους ιθαγενείς ινδιάνους και στο οποίο κάποιοι περιμένουν τους τουρίστες που θα φωτογραφίζουν και θα παρατηρούν τα πουλιά!!

Γιατί όχι άλλως τε, αφού εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε τα "χρυσά" πουλιά και σε αυτά πρέπει να δώσουμε έμφαση, όπως είπε και ο Δήμαρχος. Να δώσουμε έμφαση όπως είπε ο κ. Γλυνός στον ΟΡΝΙΘΟΤΟΥΡΙΣΜΟ!!!

Τελικά η βαριά βιομηχανία τουρισμού που είχε εξαγγείλει ο κ. Γλυνός προεκλογικά το 2010, βρίσκει τώρα έδαφος στα πουλιά και τους ΟΡΝΙΘΟΤΟΥΡΙΣΤΕΣ (!), που θα μας φέρουν ποιοτικό τουρισμό με φωτογραφικές ικανότητες και ιπτάμενες ανησυχίες.

- Αλήθεια, ποιος αμφισβητεί ότι οι Ανδριώτες σεβόμαστε το φυσικό πλούτο του νησιού μας;

Κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει, αφού διατηρούμε αιώνες τώρα αυτό, που η φύση μας το έδωσε απλόχερα.

- Αλήθεια ποιός ενόχλησε όλα αυτά τα χρόνια τα πουλιά που έρχονται στο νησί μας και βρίσκουν καταφύγιο;
 

Κανένας βέβαια δεν τα ενόχλησε. Όμως όπως φαίνεται τα πουλιά αποτελούν μεγάλη ευκαιρία, για να πραγματοποιήσουν κάποιοι τις όποιες καταστροφικές τους αξιώσεις εις βάρος των κατοίκων και της Άνδρου. Και πολύ φοβάμαι πως τα πουλιά με την τόση κραυγαλέα δημοσιότητα ίσως να κινδυνεύουν περισσότερο.

Το κόστος του προγράμματος, της δήθεν προστασίας των πουλιών, είναι αξίας 1.800.000 ευρώ!!! Τα ερωτήματα που προκύπτουν από ένα τέτοιο κόστος ακόμα μεγαλύτερα.  Όπως όλα δείχνουν το τελικό κόστος που θα προκύψει από τις δεσμεύσεις που θέλει να επιβάλλει ο απερχόμενος δήμαρχος είναι τεράστιο. Υποθηκεύεται, έτσι, το μέλλον της Άνδρου με πολυέξοδα  προγράμματα, χωρίς νόημα, χωρίς ενημέρωση και χωρίς διαφάνεια;

Ως αντιπολίτευση είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την σιωπή που υπάρχει γύρω από τις εξελίξεις για τα σοβαρά ζητήματα και τον αποπροσανατολισμό που επιχειρείται πάνω στα μεγάλα και άμεσα προβλήματα του νησιού μας με τα προγράμματα LIFEκαι ΔΑΦΝΗ, τα οποία όλως τυχαίως παρουσιάζονται στην …Αθήνα!!!
 
Η δική μας προσπάθεια για ενημέρωση δεν σταματάει εδώ και με ακόμα περισσότερους τρόπους θα ενημερώσουμε τους κατοίκους του νησιού μας. Γιατί το ζήτημα που προκύπτει από όλα αυτά τα ορνιθοσκαλίσματα για εμάς και για την Άνδρο μας είναι τεράστιας σημασίας.

Η Άνδρος είναι γνωστή και φημισμένη για την ιστορία της, το πολιτισμό της, τα νερά της, το φυσικό πλούτο της, τη ναυτοσύνη της, τους νοικοκυραίους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τον εφοπλισμό της και δεν χρειαζόμαστε «εξωτικά» προγράμματα για να γίνουμε κάτι άλλο παράξενο και εξωπραγματικό όπως επιδιώκει ο απερχόμενος δήμαρχος. Η «πρόταση ευθύνης» του κ Γλυνού, έχει πλέον καταντήσει μια θλιβερή ιστορία ανευθυνότητας, επιπολαιότητας και προχειρότητας.

Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε η Άνδρος να καταντήσει κάτι σαν «πρώην νήσος Άνδρος»…

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet