ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

Γράφει ο Χρήστος Βουραζέρης

Οικονομολόγος (ΒΑ) - Φοροτεχνικός

 

(Υπάρχει ένα μεγάλο μπέρδεμα σχετικά με το προεδρικό διάταγμα για την οριοθέτηση οικισμών με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε από την κυβέρνηση προσφάτως κι έπιασε πλήρως απροετοίμαστο τον Δήμο Άνδρου. Ρωτήσαμε τον οικονομολόγο και φοροτεχνικό Χρήστο Βουραζέρη αν θα μπορούσε να επισημάνει μερικά πράγματα για τους χιλιάδες αναγνώστες μας που πολύ λογικά ανησυχούν μιας και οι διατάξεις είναι πολλές πολύπλοκες και ο Δήμος δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία, ούτε έχει εκδώσει κάποια εγκύκλιο ώστε να βοηθήσει τους δημότες τι να κάνουν γενικά και τι να κάνουν κατά περιοχή.

Ο Χ.Βουραζέρης διάβασε ολόκληρο το Προεδρικό Διάταγμα κι έστειλε τις εκτενείς παρατηρήσεις του. Καθένας πλέον γνωρίζοντας τις διατάξεις για το σε πια ζώνη υπάγεται το γεωτεμάχιο του, το οικόπεδο του κλπ και τις επιμέρους κατηγορίες μπορεί να κατατάξει το δικό του περιουσιακό στοιχείο. Για όσες περαιτέρω απορίες έχετε θα χρειαστεί να ρωτήσετε ειδικό. Με βάση αυτά παραθέτουμε παρακάτω τις λεπτομερείς παρατηρήσεις του Χ. Βουραζέρη, που ελπίζουμε να βοηθήσουν ή τουλάχιστον να σάς θέσουν σε εγρήγορση και να ρωτήσετε ειδικότερα. Για να μην βρεθείτε στο τέλος χαμένοι από την υπόθεση της οριοθέτησης οικισμών και των απαγορεύσεων που θέτει - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Σε αναμονή νομοθετικής ρύθμισης που θα δίνει λύση για την αξιοποίηση των γεωτεμαχίων που δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε μία από τις ζώνες  Α, Β και Β1, καθώς και της έκδοσης ερμηνευτικής εγκυκλίου, η οποία θα ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της θέσπισης περιβαλλοντικού ισοδύναμου και των τροποποιήσεων του νέου οικοδομικού κανονισμού μετά την ψήφιση των διατάξεων των άρθρων 66-71 του Ν.5197/2025 (ΦΕΚ Α76/16-05-2055), που αφορούν ήδη εκδοθείσες άδειες, ας ασχοληθούμε λίγο με το «Προεδρικό Διάταγμα οριοθέτησης οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων», εντοπίζοντας τα σημεία που χρήζουν ερμηνείας και αναλύοντας πόσο πραγματικά θα επηρεάσει τους οικισμούς του Νησιού μας, αλλά και ολόκληρης της επικράτειας.

Σημεία που χρήζουν διευκρίνησης και  παρατηρήσεις:

Οι παράγραφοι 1 και 4 του άρθρου 1 του Π.Δ. και συγκεκριμένα:

Άρθρο 1

Αντικείμενο - Πεδίο Εφαρμογής

Το παρόν προεδρικό διάταγμα (π.δ.) αφορά στον καθορισμό των κριτηρίων, του τρόπου και των διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της χώρας που φέρονται απογεγραμμένοι ως αυτοτελείς οικισμοί, σε απογραφή προ του έτους 1983 με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, και οι οποίοι εξακολουθούν, κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή, να έχουν πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923 οικισμών. Οι οικισμοί αυτοί είτε δεν έχουν οριοθετηθεί είτε το όριό τους επανεγκρίνεται βάσει των διατάξεων του παρόντος, λόγω καθορισμού του ορίου τους από αναρμόδια όργανα, είτε αναοριοθετείται, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται αναγκαίο.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

- Τι γίνεται με τους οικισμούς εκείνους που σε περιπτώσεις  απογραφών , αναφέρονται μαζί με άλλον ή με άλλους δύο ή τρεις οικισμούς μαζί;

4.Το παρόν δεν εφαρμόζεται σε οικισμούς:

α) Με πληθυσμό άνω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων, ανεξαρτήτως του χρόνου δημιουργίας τους,

β) οι οποίοι δημιουργήθηκαν μετά την έναρξη εφαρμογής του ν. 1337/1983,

γ) οι οποίοι εμπίπτουν σε παραθεριστικές παραλιακές περιοχές, οι οποίες έχουν καθοριστεί μέσα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) των νομών Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής.

- Θα υπάρξει πρόβλημα με τους οικισμούς που σε κάποια απογραφή ξεπέρασαν το όριο των κατοίκων για κάποιο ιδιαίτερο λόγο; π.χ. η Χώρα της Άνδρου στην απογραφή του 1928, έχει 2069 κατοίκους και αυτό γιατί συνυπολογίστηκαν και όσοι βρίσκονταν στο λιμάνι, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο.

-Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Προεδρικού διατάγματος είναι ότι στο σχέδιο του, υπήρχε πρόταση και για τέταρτη ζώνη οικισμού, η ζώνη Γ, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στο Π.Δ. Γιατί όμως, αναρωτήθηκε κανείς; Διαβάζοντας κάποιος προσεχτικά το σχέδιο, εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι ενώ για τις υπόλοιπες ζώνες (Α, Β,Β1) προσδιορίζεται ο τρόπος και η μέθοδος προσδιορισμού τους, για την Γ ζώνη δεν γίνεται καμία αναφορά για τον τρόπο και την μέθοδο προσδιορισμού. Διερωτώμαι, μήπως αυτό ήταν μία από τις αιτίες που η ζώνη δεν συμπεριφέρθηκε στο Π.Δ.;

-Παράθυρο στο Π.Δ. αποτελούν οι φράσεις «επανέγκριση ορίου οικισμού» και «αναοριοθέτηση οικισμού», οι οποίες θα δώσουν την λύση σε αρκετά θέματα που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας. π.χ. στον οικισμό του Όρμου Κορθίου, που ξαφνικά «μίκρυνε» και γεωτεμάχια εντός οικισμού, βρέθηκαν εκτός σε μία νύχτα.

-Με το Π.Δ. λύνεται επιτέλους το θέμα που έχει προκύψει σε οικισμούς του Νησιού μας, το οποίο αφορά ζώνες αιγιαλού και παραλίας, π.χ. στον οικισμό του Γαυρίου, καθώς και πλήθος άλλων θεμάτων που έχουν προκύψει μέσα ή πλησίον οικισμών και αφορούν δάση και δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι-ιστορικοί τόποι-ζώνες προστασίας μνημείων, κατολισθαίνοντες οικισμοί, λατομικές εκτάσεις, κοιμητήρια κτλ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΙΜΑΧΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

Για να κάνουμε λοιπόν μια μικρή παρουσίαση του Προεδρικού Διατάγματος, μιας και μας αφορά ως ακίνητη περιουσία, που η δυνατότητα εκμετάλλευσης της, αποτελεί μέρος της Οικονομικής ανάπτυξης του Νησιού μας και ολόκληρης της επικράτειας φυσικά, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες.

Το Π.Δ. εμπεριέχει διατάξεις που αφορούν γενικά το αντικείμενο-πεδίο εφαρμογής, ορισμούς και κριτήρια για τις κατηγορίες των οικισμών, διατάξεις και στοιχεία εκτίμησης για τον προσδιορισμό ορίων και ζωνών των οικισμών, διατάξεις για κριτήρια αποκλεισμού από την οριοθέτηση, διατάξεις για την πλήρη διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών, διατάξεις για το ύψος, τους ορόφους και την θέση των κτιρίων, ειδικές διατάξεις δόμησης παραλιακών οικισμών καθώς και ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης.

Η διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών, κινείται είτε από τον οικείο Δήμο είτε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ή και με αυτοτελές προεδρικό διάταγμα, με συμμετοχή των φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή καθώς και όλων των πολιτών, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

1. Στην περίπτωση κίνησης της διαδικασίας οριοθέτησης οικισμού αυτοτελώς από τον Δήμο,  απαιτείται σχετική  απόφαση του Δημοτικού  Συμβουλίου.

Η εισήγηση του μελετητή για τον καθορισμό του ορίου του οικισμού και τον πολεοδομικό κανονισμό αυτού, αφού εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, αναρτώνται και δημοσιοποιούνται μαζί με το τοπογραφικό διάγραμμα ή τον ορθοφωτοχάρτη για τριάντα (30) ημέρες στον ιστότοπο του Δήμου και στο οικείο δημοτικό κατάστημα, προκειμένου να ενημερωθεί το ενδιαφερόμενο κοινό και να υποβάλλει τυχόν αντιρρήσεις ή ενστάσεις. Το κοινό ειδοποιείται επίσης από τον Δήμο με γενική πρόσκληση, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του και τοιχοκολλάται στα δημοσιότερα σημεία του οικισμού. Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται, μέσα στην ως άνω προθεσμία, να λάβουν γνώση των παραπάνω στοιχείων και να υποβάλλουν εγγράφως στον Δήμο τυχόν ενστάσεις τους. Εφόσον υποβληθούν αντιρρήσεις ή ενστάσεις, αυτές εξετάζονται και, αιτιολογημένα, είτε γίνονται δεκτές είτε απορρίπτονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

2.  Στην περίπτωση που η διαδικασία οριοθέτησης κινείται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αυτοτελές π.δ., η σχετική μελέτη αποστέλλεται στον οικείο Δήμο και ακολουθούνται, κατά περίπτωση, οι ανωτέρω διαδικασίες. Η απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου επί της εισήγησης του μελετητή για την οριοθέτηση παρέχεται εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη διαβίβαση της σχετικής εισήγησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς τη σχετική γνωμοδότηση, η οποία τεκμαίρεται θετική.

ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΟΤΗΤΑ

 Ζώνες – Αρτιότητα - Μέγιστο ποσοστό κάλυψης και Συντελεστής Δόμησης για κάθε οικισμό, είναι αυτά που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε δημότης για να κρίνει αν και σε ποιο βαθμό επηρεάζεται η ακίνητη περιουσία του.

Ζώνη Α

Είναι το συνεκτικό τμήμα (δέκα τουλάχιστον κτίσματα ανεξαρτήτου χρήσεως, τα  οποία απέχουν μεταξύ τους ανά δύο απόσταση έως 40 μέτρων) του οικισμού που προϋφίσταται του 1923 και αποτελεί τον ιστορικό πυρήνα αυτού. Ο τομέας που περικλείεται από την ως άνω πολυγωνική γραμμή του προϋφιστάμενου του 1923 τμήματος του οικισμού αποτελεί τη Ζώνη Α αυτού.

Στη Ζώνη Α του οικισμού:

Άρτια θεωρούνται τα οικόπεδα που έχουν ελάχιστο εμβαδόν δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ. και ελάχιστο μήκος προσώπου δεκαπέντε (15) μ. σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.

Κατ’ εξαίρεση, τα οικόπεδα μικρών οικισμών (δηλαδή όσοι, κατά την τελευταία απογραφή, είχαν πληθυσμό έως και διακόσιους (200) κατοίκους ή έως εκατό (100) οικοδομές), απομακρυσμένων από αστικά κέντρα, όπως ορεινοί ( δηλαδή εκείνοι που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των οκτακοσίων (800) μ.), ημιορεινοί (δηλαδή  εκείνοι που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ τριακοσίων έως

και οκτακοσίων (300-800) μ.), θεωρούνται άρτια εφόσον έχουν ελάχιστο εμβαδόν πεντακοσίων (500) τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους δέκα (10) μ. σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.

Κατά παρέκκλιση θεωρούνται άρτια τα οικόπεδα που έχουν:

Κατά τη δημοσίευση του παρόντος: ελάχιστο εμβαδόν δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.

Κατά την 13.03.1981, ημερομηνία δημοσίευσης του από 02.03.1981 π.δ.: ελάχιστο εμβαδόν τριακόσια (300) τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.

Κατά την 25.07.1979, ημερομηνία δημοσίευσης του από 19.07.1979 π.δ. (Δ’ 401): ελάχιστο εμβαδόν εκατόν πενήντα (150) τ.μ. και πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.

Στις ανωτέρω κατά παρέκκλιση περιπτώσεις οριοθέτησης καθορίζεται και ελάχιστο μήκος προσώπου του οικοπέδου σε κοινόχρηστο χώρο, βάσει της φυσιογνωμίας, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της μορφής των οικοπέδων του οικισμού, ως και της από μακρού χρόνου διαμορφωμένης κατάστασης, για την εξασφάλιση ακώλυτης πρόσβασης στο ακίνητο.

ΜΕΓΟΣΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΚΑΙ ΖΩΝΕΣ

Μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης οικοπέδων, το εξήντα τοις εκατό (60%) της επιφάνειας αυτών.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος ΣΔ των οικοπέδων ορίζεται ως εξής:

Α) Για  χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευση, θρησκευτικοί χώροι και υγεία:

- Για οικόπεδα εμβαδού έως και δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) τ.μ., ΣΔ: οκτώ δέκατα (0,8),

- Για οικόπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) τ.μ., ΣΔ: οκτώ δέκατα (0,8) για τα πρώτα δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500) τ.μ. και για το επιπλέον των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) τ.μ. εμβαδόν του οικοπέδου ΣΔ: τέσσερα δέκατα (0,4).

Β) Για εμπορικά καταστήματα έως 150,00 τ.μ., γραφεία έως 200,00 τ.μ., κτίρια εστίασης έως 200,00 τ.μ., αναψυκτήρια έως 150,00τ.μ., τουριστικά καταλύματα μέχρι 50 κλίνες και επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης

- Για οικόπεδα εμβαδού έως και δύο χιλιάδες (2.000)τ.μ., ΣΔ: οκτώ δέκατα (0,8),

- Για οικόπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ., ΣΔ: οκτώ δέκατα (0,8) για τα πρώτα δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. και για το επιπλέον των δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ. εμβαδόν του οικοπέδου ΣΔ: τέσσερα δέκατα (0,4).

Γ) Για κατοικία , μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κτίρια διοίκησης, γωνιές ανακύκλωσης και μικρά πράσινα σημεία καθώς και κατασκευές γενικά σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους:

- Για οικόπεδα εμβαδού έως και εκατό (100) τ.μ., ΣΔ: ένα και έξι δέκατα (1,6), με δυνατότητα το ποσοστό κάλυψης να υπερβαίνει το εξήντα τοις εκατό (60%) και να φθάνει έως και το ογδόντα τοις εκατό (80%),

- Για οικόπεδα εμβαδού άνω των εκατό (100) τ.μ. έως και διακόσια (200) τ.μ., ΣΔ: ένα και δύο δέκατα (1,2), με δυνατότητα ελάχιστης συνολικής δόμησης εκατόν εξήντα (160) τ.μ. και δυνατότητα το ποσοστό κάλυψης να υπερβαίνει το εξήντα τοις εκατό (60%) και να φθάνει έως και το ογδόντα τοις εκατό (80%),

- Για οικόπεδα εμβαδού άνω των διακοσίων (200) τ.μ. έως και τριακόσια (300) τ.μ., ΣΔ: ένα (1,0), με δυνατότητα ελάχιστης συνολικής δόμησης διακόσια σαράντα(240) τ.μ.,

- Για οικόπεδα εμβαδού άνω των τριακοσίων (300) τ.μ. έως και δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ., ΣΔ: οκτώ δέκατα (0,8), με δυνατότητα ελάχιστης συνολικής δόμησης τριακόσια (300) τ.μ. και μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης τετρακόσια (400) τ.μ.,

- Για οικόπεδα εμβαδού άνω των δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ., η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση υπολογίζεται βάσει του τύπου:

Επιτρεπόμενη Δόμηση = 400 τ.μ. + (εμβαδόν οικοπέδου - 2.000 τ.μ.) Χ 0,05. 

Ζώνη Β

Είναι το συνεκτικό τμήμα (δέκα τουλάχιστον κτίσματα ανεξαρτήτου χρήσεως, τα  οποία απέχουν μεταξύ τους ανά δύο απόσταση έως 40 μέτρων), που δημιουργήθηκε από το 1923 έως το 1983. Ο τομέας που περικλείεται από την ως άνω πολυγωνική γραμμή, εκτός της Ζώνης Α, αποτελεί τη Ζώνη Β του οικισμού. 

Ζώνη Β1

Είναι το διάσπαρτο τμήμα (δέκα τουλάχιστον κτίσματα ανεξαρτήτου χρήσεως, τα  οποία απέχουν μεταξύ τους ανά δύο απόσταση έως 80 μέτρων), που δημιουργήθηκε από το 1923 έως το 1983. Ο τομέας που περικλείεται από την ως άνω πολυγωνική γραμμή, εκτός των τυχόν Ζωνών Α ή/και Β, αποτελεί τη Ζώνη Β1 του οικισμού.

Στις Ζώνες Β και Β1 του οικισμού:

Άρτια θεωρούνται τα οικόπεδα με εμβαδόν αρτιότητας από τριακόσια (300) τ.μ. έως δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. και πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο ελάχιστου μήκους δέκα (10) μ.

 Το εμβαδόν αρτιότητας και το πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο εξειδικεύονται με το π.δ. οριοθέτησης του οικισμού, λαμβάνοντας υπόψη εκείνα που θεωρούνται τα πλέον αντιπροσωπευτικά του χαρακτήρα του και του πολεοδομικού ιστού του.

Εντός του ως άνω εύρους αρτιότητας είναι δυνατόν να ορίζονται, κατά περίπτωση, τομείς με διαφορετική αρτιότητα οικοπέδων, προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία του ιδιαίτερου πολεοδομικού χαρακτήρα του εκάστοτε τομέα του οικισμού.

Για οικόπεδα που δημιουργήθηκαν μετά την 04.11.2011, ημερομηνία δημοσίευσης του από 04.11.2011 π.δ. (ΑΑΠ 289), ισχύει πρόσθετη προϋπόθεση ελάχιστου μήκους προσώπου δέκα (10) μ. για εμβαδόν οικοπέδου έως πεντακοσίων (500) τ.μ. και δεκαπέντε (15) μ. για εμβαδόν μεγαλύτερο των πεντακοσίων (500) τ.μ. 

Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: εξήντα τοις εκατό (60%) της επιφάνειας αυτών.

Ο μέγιστος ΣΔ ορίζεται ως εξής:

Α) Για χρήσεις κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευση, θρησκευτικοί χώροι και χώροι υγείας, ΣΔ: οκτώ δέκατα (0,8), ο οποίος δύναται, με την έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου κατά τις ισχύουσες διατάξεις, να καθορίζεται μεγαλύτερος, ανάλογα με τις ανάγκες του οικισμού, χωρίς να υπερβαίνει το ένα και οκτώ δέκατα (1,8),

Β) για εμπορικά κτίρια μέχρι 150,00 τ.μ. και υπεραγορές μέχρι 300,00 τ.μ., γραφεία μέχρι 300,00 τ.μ., εστιατόρια μέχρι 300,00 τ.μ., αναψυκτήρια μέχρι 150,00 τ.μ., τουριστικά καταλύματα μέχρι 100 κλίνες και επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης ο ΣΔ ορίζεται κλιμακωτός, ως εξής:

- Για τα πρώτα χίλια (1.000) τ.μ. του εμβαδού του οικοπέδου: έξι δέκατα (0,6),

- Για τα επόμενα χίλια (1.000) τ.μ. του εμβαδού του οικοπέδου: πέντε δέκατα (0,5),

- Για τα επόμενα χίλια (1.000) τ.μ. του εμβαδού του οικοπέδου: τέσσερα δέκατα (0,4),

- Για τα επόμενα χίλια (1.000) τ.μ. του εμβαδού του οικοπέδου: τρία δέκατα (0,3),

- Για το άνω των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τ.μ. τμήμα του εμβαδού του οικοπέδου: δύο δέκατα (0,2).

Γ) Για κατοικίες, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κτίρια διοίκησης, αποθήκες χαμηλής όχλησης μέχρι 300,00 τ.μ., γωνιές ανακύκλωσης και μικρά πράσινα σημεία καθώς και κατασκευές σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους:

- Για οικόπεδα εμβαδού έως διακοσίων (200) τ.μ., ΣΔ: ένα (1,0),

- Για οικόπεδα εμβαδού από διακόσια (200) τ.μ. έως επτακόσια (700) τ.μ., επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίου μέ- γιστης δόμησης διακοσίων σαράντα (240) τ.μ.,

- Για οικόπεδα εμβαδού ίσου ή μεγαλύτερου των επτακοσίων (700) τ.μ. επιτρέπεται η ανέγερση κτιρίου μέγιστης δόμησης τετρακοσίων (400) τ.μ.

 Ειδικά στην Β1 ζώνη

Με το π.δ. της οριοθέτησης μπορεί να καθορίζονται εντός της Ζώνης Β1 του οικισμού, με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία του, πέραν των επιτρεπόμενων χρήσεων, και οι εξής:

Στάθμευση αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.

Πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας.

Πλυντήρια, λιπαντήρια αυτοκινήτων.

Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων συνήθων οχημάτων (συμπεριλαμβάνονται μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα) μέχρι 3,5 τόνους μικτού φορτίου ή δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 9 ατόμων.

Γεωργικές, δασικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές και λοιπές αγροτικές εκμεταλλεύσεις,  γεωργικές αποθήκες και λοιπές εγκαταστάσεις αγροτικού τομέα.

Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

 Εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (φωτοβολταϊκά).

Κέντρα Δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπές συνοδευτικές δραστηριότητες.

Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας.

Εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενία προσφύγων μέχρι εκατό (100) ατόμων.

Αφορά όλες τις ζώνες του οικισμού:

Οικόπεδα άρτια κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση, που απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διάνοιξης διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, θεωρούνται άρτια, εφόσον, μετά την απομείωση, έχουν τουλάχιστον τα μεγέθη της κατά παρέκκλιση αρτιότητας της Ζώνης στην οποία εμπίπτουν και δύναται να εγγραφεί σε αυτά οικοδομή κάλυψης κατ’ ελάχιστον πενήντα (50) τ.μ. και πλευράς τουλάχιστον πέντε (5) μ.

Για την αρτιότητα και μόνο των οικοπέδων των Ζωνών Β και Β1 προσμετράται και η έκταση που παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη για τη διαπλάτυνση του κοινόχρηστου χώρου στον οποίο έχουν πρόσωπο.

Οικόπεδα που, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δημιουργήθηκαν ή κατατμήθηκαν νομίμως με βάση προϊσχύουσες διατάξεις ή με βάση τα ορισθέντα μεγέθη σε προγενέστερη πράξη οριοθέτησης του οικισμού, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση, εφόσον έχουν πρόσωπο σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο.

Ειδικές Διατάξεις για όλες τις Ζώνες

Εκτός του ορίου του οικισμού και σε απόσταση έως και πεντακοσίων (500) μ. περιμετρικά αυτού, απαγορεύεται η ανέγερση βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων κατηγορίας Α της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011 (Α’209), όπως εξειδικεύεται με τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές κανονιστικές ρυθμίσεις, και εν γένει οχλουσών εγκαταστάσεων.

Με απόφαση του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετά από γνώμη του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, γνωμοδότηση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης που πρέπει να διατυπωθεί σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την υποβολή του ερωτήματος, είναι δυνατόν:

- Για οικισμούς τουριστικούς ή αξιόλογους ή συνεκτικούς ή περιαστικούς να καθορίζεται πλάτος ζώνης μεγαλύτερο από πεντακόσια (500) μ. και έως χίλια (1.000) μ.,

 - Για τους μη δυναμικούς οικισμούς το πλάτος της ζώνης να μειώνεται μέχρι τα διακόσια (200) μ. σε όλη την περίμετρο του οικισμού ή σε τμήμα αυτής,

- Για όλους τους οικισμούς να καθορίζεται γραφικά ζώνη ποικίλου πλάτους, όταν η εφαρμογή των παραπάνω αποστάσεων δεν είναι δυνατή (μικρή απόσταση μεταξύ των οικισμών-απαγορευτικό ανάγλυφο κ.ά.) και επιβάλλεται για τις ανάγκες χωροθέτησης της βιομηχανίας.

Για την εφαρμογή των παραπάνω ειδικών διατάξεων, ελέγχεται υποχρεωτικά και η απόσταση από τη Ζώνη Α του οικισμού, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των πεντακοσίων (500) μ.

Σε κάθε περίπτωση ελέγχεται υποχρεωτικά η απόσταση από τη Ζώνη Α του οικισμού, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη των πεντακοσίων (500) μ.

Εντός των αποστάσεων των πεντακοσίων (500) μ., επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων δικτύων κοινής ωφέλειας. Επιτρέπεται, επίσης, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση των υφιστάμενων βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, οι οποίες ιδρύθηκαν και λειτουργούν σε εφαρμογή διατάξεων που ίσχυαν κατά τον χρόνο ίδρυσής τους, τηρουμένων των προϋποθέσεων και προδιαγραφών του σχετικού θεσμικού πλαισίου. 

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΥ...

Να θυμάστε, θα σας βοηθήσει πολύ….

- Όρια οικισμών που καθορίστηκαν με αποφάσεις αναρμόδιων οργάνων επανεγκρίνονται ή αναοριοθετούνται υποχρεωτικά στο πλαίσιο ΤΠΣ, ΕΠΣ ή αυτοτελούς π.δ.

- Κατά την οριοθέτηση παραδοσιακού οικισμού, η εισήγηση της μελέτης είναι δυνατόν να διαφοροποιείται από τα οριζόμενα στο Π.Δ., με την προϋπόθεση ότι συνοδεύεται από ειδική τεκμηρίωση με σκοπό την ανάδειξη, κατά περίπτωση, της ιδιαίτερης ιστορικής, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής, λαογραφικής και αισθητικής φυσιογνωμίας του, καθώς και την αποτροπή της αλλοιώσεως αυτού.

- Προεδρικά Διατάγματα χαρακτηρισμού οικισμών ως παραδοσιακών (π.χ. για την Άνδρο: Χώρα, Βραχνού, Λειβάδια, Μέσα Χωριό, Αποίκια, Κατακαλαίοι, Βουρκωτή, Λάμυρα, Μεσαθούρι, Στραπουριές, Υψηλού, Μεσσαριά, Μένητες, Φάλλικα, Μελίδα, Στενιές, Αγία Μαρίνα στο Κόρθι, Αλαμανιά, Ρωγό, Χώνες, Πέρα Χωριό στην Καππαριά, Κόρθιο όχι ο Όρμος Κορθίου, Αηδόνια, Αμονακλειού, Μουσιώνας, Πίσω Μεριά, Πέρα Χωριό-Λαρδιά, Μέσα και Έξω Βουνί, Γιαννισαίο, Άγιος Πέτρος, Μπατσί και Παλαιόπολη), με τα οποία καθορίζονται όροι και περιορισμοί δόμησης και χρήσεις γης για την προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα τους και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας τους (ιστορικής, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής, λαογραφικής, κοινωνικής, αισθητικής) ή και ειδικά π.δ. που εκδόθηκαν μεταγενέστερα του χαρακτηρισμού τους, με τα οποία θεσπίστηκαν όροι και περιορισμοί δόμησης κατά τα ανωτέρω, κατισχύουν του παρόντος και κάθε άλλης διάταξης.

-Κατά την οριοθέτηση οικισμού για πρώτη φορά, εντός του οποίου διέρχεται μη οριοθετημένο ρέμα, συντάσσεται μελέτη προσωρινής οριοθέτησής του. Στην περίπτωση αναοριοθέτησης ή επανέγκρισης ορίου οικισμού, κατά περίπτωση, ενεργείται σχετικός προέλεγχος βάσει όλων των διαθέσιμων στοιχείων για την ύπαρξη ρεμάτων και, εφόσον διαπιστωθεί ότι εντός αυτού διέρχεται ρέμα μη οριοθετημένο, είναι υποχρεωτική, με σχετική μνεία στο π.δ. οριοθέτησης του οικισμού, η, εντός πενταετίας από την έκδοσή του, οριστική οριοθέτηση του ρέματος, με μέριμνα του οικείου Δήμου. Η ίδια ως άνω προθεσμία οριστικής οριοθέτησης των ρεμάτων ισχύει και για τους οικισμούς που οριοθετούνται για πρώτη φορά.

-Οικόπεδα, τα οποία κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του π.δ. οριοθέτησης του οικισμού εμπίπτουν σε περισσότερες της μίας Ζώνες αυτού, δομούνται με τις διατάξεις της Ζώνης στην οποία έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο. Οικόπεδα με πρόσωπο ή πρόσωπα που εμπίπτουν σε περισσότερες της μίας Ζώνης, δομούνται με τις διατάξεις της Ζώνης στην οποία εμπίπτει το μεγαλύτερο μήκος του προσώπου τους.

-Εάν ιδιοκτησία με πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο του οικισμού εμπίπτει εν μέρει εντός του ορίου του οικισμού και εν μέρει εκτός αυτού, τότε στην περίπτωση που το εντός του ορίου τμήμα της δεν έχει την κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση αρτιότητα που ορίζεται με το παρόν, θεωρείται ότι εντός του ορίου περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην αρτιότητα αυτή, τα δε πολεοδομικά μεγέθη υπολογίζονται επ’ αυτού. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της ως άνω διάταξης είναι το τμήμα εντός ορίων του οικισμού να αντιστοιχεί σε έκταση τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) της συνολικής έκτασης της ιδιοκτησίας και η οικοδομή να κατασκευάζεται στο τμήμα που ορίζεται ως εντός ορίου οικισμού κατά τα ανωτέρω. Αν δεν πληρούται η προϋπόθεση αυτή, το σύνολο της ιδιοκτησίας εμπίπτει στις διατάξεις της εκτός σχεδίου δόμησης. Για το εκτός ορίου του οικισμού τμήμα, εφόσον έχει την αρτιότητα ως προς το εμβαδόν του βάσει των διατάξεων της εκτός σχεδίου δόμησης, αφαιρούμενης της επιφάνειας που έχει θεωρηθεί ως εντός ορίου οικισμού κατά τα ανωτέρω, τα πολεοδομικά μεγέθη υπολογίζονται επί της απομειωμένης επιφάνειας.

-Στην περίπτωση σωρευτικής εφαρμογής των παραπάνω, η συνολική δόμηση προκύπτει από το άθροισμα της δόμησης βάσει των πολεοδομικών μεγεθών της κάθε επιμέρους περίπτωσης. Η τοποθέτηση των οικοδομών μπορεί να γίνει οπουδήποτε εντός της ιδιοκτησίας, με την προϋπόθεση οι οικοδομές που τοποθετούνται στο εντός του οικισμού τμήμα να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του Π.Δ., ενώ στο εκτός του οικισμού τμήμα οι οικοδομές να απέχουν από τα όρια της ιδιοκτησίας απόσταση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Τα μορφολογικά στοιχεία ακολουθούν τα οριζόμενα για το εντός ορίου οικισμού οικόπεδο. Οι μελέτες που εκπονούνται κατ’ εφαρμογή των ως άνω διατάξεων εγκρίνονται από το οικείο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, με γνώμονα τη διαφύλαξη του πολεοδομικού χαρακτήρα του οικισμού και τη συγκρότηση του άμεσου πολεοδομικού περιβάλλοντος της ιδιοκτησίας.

-Για κτίρια όγκου άνω των δύο χιλιάδων (2.000) κ.μ., επιβάλλεται η διάσπαση του όγκου σε μικρότερους όγκους ή σε ανεξάρτητα κτίρια, έστω και αν πρόκειται για λειτουργικά ενιαίο οικοδόμημα. Οι μικρότεροι όγκοι ή τα ανεξάρτητα κτίρια δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνουν την ίδια ακριβώς μορφή, όγκο ή τυπολογία, η δε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους ορίζεται σε πέντε (5,00) μ. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται όλοι οι κτιριακοί όγκοι να εφάπτονται στα όρια του οικοπέδου. Για την εφαρμογή της διάσπασης αλλά και για την περίπτωση που για λόγους λειτουργικούς δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της, αποφαίνεται σχετικά το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, με γνώμονα τη διατήρηση της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του οικισμού.

-Στη Ζώνη Α του οικισμού δεν χορηγούνται παρεκκλίσεις, πλην της διασποράς των κτιρίων στο οικόπεδο και του αριθμού των ορόφων, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τους τρεις (3), κατά την κρίση του οικείου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, εφόσον οι παρεκκλίσεις αυτές προβλέπονται από το π.δ. οριοθέτησης του οικισμού βάσει της σχετικής μελέτης.

-Στις Ζώνες Β και Β1 του οικισμού, σε άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο με εμβαδόν τουλάχιστον χίλια οκτακόσια (1.800) τ.μ. και πρόσωπο σε νομίμως υφιστάμενο, κατά τις ισχύουσες διατάξεις, κοινόχρηστο χώρο, εφόσον δεν πραγματοποιείται η επιτρεπόμενη, κατά τις οικείες διατάξεις, νόμιμη κατάτμησή του, η συνολική δόμηση του ενιαίου οικοπέδου δύναται να ισούται με το άθροισμα της επιτρεπόμενης δόμησης για την ανέγερση κατοικίας στα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, τα οποία θα προέκυπταν από την κατάτμηση του ενιαίου οικοπέδου, σύμφωνα με την κατά τον κανόνα ισχύουσα αρτιότητα του οικισμού, μειωμένη κατά δέκα τοις εκατό (10%), τηρουμένων των προϋποθέσεων της προηγούμενης παραγράφου. Η κατά τα ως άνω δόμηση ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα της αρχιτεκτονικής του οικισμού, σε τέτοια θέση και με τέτοια διάταξη, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής ενιαίος ακάλυπτος χώρος, οι δε κτιριακοί όγκοι ποικίλουν σε ισόγειους, διώροφους ή και τριώροφους, όπου επιτρέπεται, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αρμονική ένταξή τους στο τοπίο και τον ιστό του οικισμού. Οι ως άνω μελέτες εγκρίνονται από το κατά περίπτωση αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ή το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

-Στην περίπτωση επιβολής στέγης, η κατασκευή της είναι υποχρεωτική μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου και πριν από την εκτέλεση όλων των υπόλοιπων οικοδομικών εργασιών.

-Επισκευές και αποκαταστάσεις νομίμως υφιστάμενων κτισμάτων εντός του ορίου του οικισμού, των οποίων η υλοποιημένη δόμηση αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος, εγκρίνονται από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

-Επιτρέπεται η κατασκευή εξωτερικής κτιστής ακάλυπτης κλίμακας μέγιστου πλάτους ενός (1,00) μ. από το έδαφος προς τον όροφο και το δώμα. Στην περίπτωση αυτή απαγορεύεται η κατασκευή οποιουδήποτε κλειστού χώρου στο δώμα, ενώ η κλίμακα δεν προσμετράται στη δόμηση του κτιρίου, έστω και εάν ο υποκείμενος χώρος είναι κλειστός. Στην περίπτωση κατασκευής τριώροφου κτιρίου, η εξωτερική κλίμακα επιτρέπεται μόνο μέχρι τη στάθμη του δαπέδου του τρίτου ορόφου.

-Το ελάχιστο ύψος ορόφου ορίζεται σύμφωνα με τον ν. 4067/2012.

-Απαγορεύεται η κατασκευή του κτιρίου σε υποστυλώματα (PILOTIS).

-Απαγορεύεται η κατασκευή περιμετρικών εξωστών.

-Τα στηθαία και τα κιγκλιδώματα ασφαλείας του δώματος τοποθετούνται στη θέση του περιγράμματος του υποκείμενου ορόφου.

-Οι τυχόν αναμονές οπλισμού στο δώμα καλύπτονται υποχρεωτικά.

-Εντός του ορίου του οικισμού, εξαιρούμενων των Ζωνών Α όλων των οικισμών, επιτρέπεται, στους ακάλυπτους χώρους των ακινήτων, η κατασκευή θερμοκηπίων κηπευτικών προϊόντων οικιακής χρήσης, με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το ύψος της κατασκευής δεν υπερβαίνει το ένα και μισό (1,50) μ.,

β) το εμβαδόν δεν υπερβαίνει ανά ιδιοκτησία τα τριάντα (30) τ.μ.,

γ) ο φέρων οργανισμός (σκελετός) του θερμοκηπίου είναι ξύλινος, μεταλλικός ή συνθετικός και η επικάλυψή του γίνεται αποκλειστικά από γυαλί ή ελαφριά υλικά.

-Επιβάλλεται η εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού των λυμάτων στις περιπτώσεις κτιρίων κοινής ωφέλειας, τουριστικών εγκαταστάσεων, βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων, εφόσον επιβάλλεται από το μέγεθός τους, κατά την κρίση της αρμόδιας για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Yπηρεσίας. Για όλες τις λοιπές χρήσεις, επιβάλλεται η κατασκευή στεγανού βόθρου, όταν δεν υπάρχει κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο.

- Εκκρεμείς διαδικασίες οριοθέτησης κατ’ εφαρμογή των από 24.04.1985 και 02.03.1981 π.δ., για τις οποίες έχει ήδη γνωμοδοτήσει το οικείο ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. ή ΚΕ.ΣΥ. ΠΟ.Θ.Α., είναι δυνατόν να ολοκληρώνονται βάσει των προϋφιστάμενων του παρόντος διατάξεων.

- Νομίμως υφιστάμενες χρήσεις κτιρίων ή εγκαταστάσεων σε Ζώνες του οικισμού, στις οποίες καθορίζονται ή μεταβάλλονται οι χρήσεις γης, διατηρούνται, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά με το π.δ. οριοθέτησης. Στις περιπτώσεις που ορίζεται διαφορετικά, καθορίζεται υποχρεωτικά και ο χρόνος απομάκρυνσης των μη επιτρεπόμενων χρήσεων, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος των δέκα (10) ετών, ανάλογα με τη χρήση, τους ενδεχόμενους κινδύνους για το περιβάλλον, τις εκτιμώμενες επιπτώσεις στην επιθυμητή οργάνωση της περιοχής, τα τεχνικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, τη συμβολή τους στην οικονομία της περιοχής και το κόστος και τις δυσκολίες μετεγκατάστασης. Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας απομάκρυνσης, επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, εφόσον μειώνονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία της χρήσης, καθώς επίσης και εργασίες συντήρησης και επισκευής των κτιρίων που αποσκοπούν στην ασφάλεια και την υγιεινή των διαβιούντων και εργαζομένων σε αυτά. Από την υποχρέωση απομάκρυνσης εξαιρείται η χρήση εκπαίδευσης.

- Μέχρι τη δημοσίευση π.δ. οριοθέτησης οικισμού σύμφωνα με το παρόν, oικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί για οικόπεδα εντός ορίου του οικισμού ή κατόπιν αυτοψίας της οικείας πολεοδομικής αρχής, θεωρούνται νόμιμες και ισχυρές και οι οικοδομικές εργασίες που προβλέπονται σε αυτές εκτελούνται νομίμως. Επιτρέπεται η ενημέρωση και η αναθεώρηση οικοδομικών αδειών σε ισχύ ή και για παράταση ισχύος, καθώς και η έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, σύμφωνα με τους όρους δόμησης που χορηγήθηκε η άδεια. Μετά τη δημοσίευση του π.δ. οριοθέτησης, οι οικοδομικές άδειες σε ισχύ εκτελούνται και επιτρέπεται να αναθεωρούνται μέσα στον χρόνο ισχύος τους, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, μόνο στις περιπτώσεις που δεν επέρχεται αύξηση του ΣΔ που προβλέπεται από την οικοδομική άδεια ή του συντελεστή κατ’ όγκο εκμετάλλευσης ή αλλαγή χρήσης του κτιρίου, εφόσον η αλλαγή χρήσης αντίκειται στις διατάξεις που ισχύουν κατά τον χρόνο της αναθεώρησης. 

-Μετά τη λήξη της ισχύος τους, επιτρέπεται να αναθεωρούνται σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, για το τμήμα του κτιρίου στο οποίο έχει περατωθεί μέσα στον χρόνο ισχύος τους ο φέρων οργανισμός. Για το υπόλοιπο τμήμα του κτιρίου, η αναθεώρηση γίνεται με τους νέους όρους δόμησης. Κάθε μεταγενέστερη προσθήκη γίνεται με τους νέους όρους και περιορισμούς δόμησης.

-Μετά τη δημοσίευση του παρόντος, για την έκδοση π.δ. οριοθέτησης του οικισμού στο πλαίσιο ΤΠΣ ή ΕΠΣ ή αυτοτελούς π.δ. που καλύπτει τουλάχιστον έναν (1) οικισμό, ακολουθούνται οι διατάξεις του παρόντος.

-Μέχρι την έκδοση του ως άνω π.δ. οριοθέτησης του οικισμού, οι διατάξεις του παρόντος δεν εφαρμόζονται ευθέως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης για την έκδοση οικοδομικών αδειών ή άλλων πράξεων που συνδέονται με την ίδρυση ή έναρξη δραστηριότητας, πλην της απαγόρευσης ανέγερσης βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων σε απόσταση πεντακοσίων (500) μ. από τα όρια οικισμού, που είναι άμεσα εφαρμοστέα.

-Έως την έκδοση του π.δ. οριοθέτησης εκάστου οικισμού, εξακολουθούν να ισχύουν οι αντίστοιχες για κάθε είδος οικισμού διατάξεις του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας (ΚΒΠΝ, Δ’ 580/27.07.1999), ως και τα κατ’ ιδίαν π.δ. καθορισμού ορίων, όρων και περιορισμών δόμησης, ήτοι:

α) Το από 02.03.1981 π.δ. (άρθρα 102, 103, 104, 105,

106, 107 και 108 του ΚΒΠΝ),

β) το από 24.04.1985 π.δ. (άρθρα 85, 86 και 87 του ΚΒΠΝ),

γ) τα π.δ. καθορισμού ορίων, όρων και περιορισμών δόμησης σε μη χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,

δ) ειδικά διατάγματα που καθορίζουν όρους δόμησης σε οικισμούς ή τμήματα αυτών με εγκεκριμένο σχέδιο. 

-Μετά από τη δημοσίευση του π.δ. οριοθέτησης εκάστου οικισμού κατά το παρόν, δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις των εξής π.δ.:

α) Του από 24.04.1985 π.δ. (Δ’ 181),

β) του από 02.03.1981 π.δ. (Δ’ 138),

γ) του από 25.08.1969 β.δ. (Δ’ 164),

δ) του από 06.12.1982 π.δ. (Δ’ 588),

καθώς και οι αποφάσεις Νομαρχών που εκδόθηκαν για την εφαρμογή του. 

Σε κάθε περίπτωση κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμβουλευτεί και την γνώμη ειδικού σχετικά με την περίπτωση του ώστε να μην απωλέσει περιουσιακά στοιχεία του και δυνατότητες που υπάρχουν για κάθε οικόπεδο του. 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στον κ. Βουραζέρη για τον κόπο που έκανε αλλά και το αποτέλεσμα. Αποτελεί το μόνο κείμενο που διάβασα για αυτό το θέμα που με διαφώτισε απόλυτα!

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγω παντως δεν καταλαβα τιποτα.
Κατι σε ποιο απλο μηπως ????

This comment was minimized by the moderator on the site

Στο εξαιρετικό άρθρο του κύριου Βουραζέρη θα ήθελα να προσθέσω δύο Πίνακες - με τα Στατιστικά στοιχεία μεταβολής του πληθυσμού των οικισμών της Άνδρου (συνολικά) από τις Απογραφές Πληθυσμού της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τα έτη 1991 και 2021 (30ετία) στα οποία έχω κάνει μικρή αναγωγή της διαφοροποίησης σε 4 διαφορετικούς οικισμούς - τους κυριότερους. Σας το στέλνω ως ξεχωριστό αρχείο για να το δημοσιεύσετε.