ΑΜΕΣΗ & ΜΟΝΙΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ

Ελικόπτερο για παραλαβή ασθενούς στο μοναδικό ελικοδρόμιο της Άνδρου στην Χώρα.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άμεση και Μόνιμη Λύση στην Αεροδιακομιδή Ασθενών
Δυστυχώς, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, επανήλθε το ζήτημα της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να μεταφέρει έγκαιρα και με ασφάλεια έναν ασθενή σε νοσοκομείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αυτή τη φορά όμως υπήρξε μοιραίο για τη ζωή μιας συντοπίτισσάς μας. Αυτό δεν είναι ευθύνη του γιατρού βάρδιας του Κέντρου Υγείας, των εργαζομένων ή μιας τηλεφωνήτριας του ΕΚΑΒ. Αποτελεί βαθιά και διαχρονική αδυναμία του συστήματος. Αδυναμία που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά οφείλουμε μια βαθιά συγγνώμη στη συμπολίτισσά μας που χάθηκε άδικα, καθώς και θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς της. Όμως αυτά δεν αρκούν. Δεν είναι ειλικρινή και δεν θα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα αν περιοριστούν σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο ή σε τυπικά ψηφίσματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου.

Ελικόπτερο στο πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρων Γαυρίου, που φτιάχτηκε από την προηγούμενη διοίκηση και καταγγέλθηκε και διαλύθηκε από την σημερινή διοίκηση! Έτσι σήμερα δεν υπάρχει πεδίο προσγείωσης ελικοπτέρου στην Υδρούσα.
Η συνείδησή μας και η ευθύνη που αναλογεί στον καθένα από εμάς απαιτεί να δράσουμε άμεσα, ουσιαστικά και προς κάθε κατεύθυνση, με στόχο την μόνιμη και αδιάλειπτη δυνατότητα αερομεταφοράς ασθενών, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Προς τούτο, προτείνουμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο καλείται να αποφασίσει:
- Την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης για την αδυναμία του υφιστάμενου μηχανισμού να μεταφέρει γρήγορα, με ασφάλεια και με διαφάνεια κάθε ασθενή που το έχει ανάγκη.
- Την εξουσιοδότηση του Δημάρχου να υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη μη έγκαιρη και χωρίς ελικόπτερο μεταφορά της ασθενούς την Πρωτοχρονιά.
- Την εξέταση σύναψης ασφαλιστηρίου συμβολαίου με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία , όπως είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για δύο χρόνια, ώστε να ενεργοποιείται επικουρικά στις περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας του ΕΚΑΒ.
- Τη σαφή δήλωση ότι η μεταφορά ασθενών με πλωτά μέσα δεν είναι αποδεκτή. Δεν είμαστε στη δεκαετία του ’50 να μεταφέρονται οι άνθρωποι με βάρκες. Απαιτούμε αεροδιακομιδή 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο.
- Την απαίτηση οι διακομιδές από την Άνδρο να γίνονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και όχι της Σύρου, καθώς η έλλειψη ακτοπλοϊκής σύνδεσης καθιστά αδύνατη τη μετακίνηση των συγγενών.
- Τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που θα έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τους βουλευτές του νομού και στη συνέχεια με τον Υπουργό Υγείας, με στόχο την οριστική επίλυση του ζητήματος.
- Κεντρικό στόχο: τη δημιουργία δύο βάσεων ελικοπτέρων σε Σύρο και Σαντορίνη, με 24ωρη ετοιμότητα.
- Διαπαραταξιακή συνέντευξη Τύπου στα αθηναϊκά ΜΜΕ για την ανάδειξη του θέματος. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να ενεργοποιεί μηχανισμούς της Αθήνας για δευτερεύοντα θέματα αλλά όχι για την ανθρώπινη ζωή.
- Συνεχή , τουλάχιστον ανά δίμηνο, ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας από τη διαπαραταξιακή επιτροπή.
- Πρωτοβουλία του Δήμου για τη δημιουργία συλλόγου “Φίλων του Κέντρου Υγείας”, ώστε να συνεισφέρει σε τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα, καθώς και συνεχή και άμεση στήριξη του «Συλλόγου Αιμοδοσίας και κατ Οίκον Φροντίδας Άνδρου».
- Κάλεσμα προς τους ιδιώτες να συμβάλουν με προτάσεις και πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον Δήμο.
Η νησιωτικότητα, που κατοχυρώνεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το Σύνταγμα, πρέπει επιτέλους να αποκτήσει πραγματικό νόημα. Η ανθρώπινη ζωή και η υγεία είναι πάνω από όλα. Ενωμένο το νησί, μακριά από σκοπιμότητες, παραταξιακές κορώνες και οτιδήποτε άλλο, μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Το απαιτούμε γιατί είναι δικαίωμά μας.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης Μαζί Για Την Άνδρο
Δημήτρης Λοτσάρης, Κυριάκος Θωμάς, Αθηνά Μακρή, Νίκος Στεφάνου, Βασίλης Μπατής, Ελευθέριος Μπάλας, Ιωάννα Σαραβάνου
Δημήτρης Τηνιακός