Παραιτήσεις & καταγγελίες: Η Άνδρος πάλι στον αστερισμό ελεγκτών και εισαγγελέων!!!

 

 Φτάσαμε πια σε πλήρη ρήξη διοίκησης και αντιπολίτευσης με τους εισαγγελείς πάλι μπροστά στο κατώφλι του Δήμου Άνδρου! Και τώρα τι:

Με καταγγελίες για κακή λειτουργία και κακοδιαχείρηση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Άνδρου παραιτήθηκαν με κοινή δήλωση όλοι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που ήταν τακτικά και έκτακτα μέλη. Σύμφωνα με την καταγγελία:

 

  1. Υπάρχει κακή λειτουργία καθώς γίνονται συνεχώς αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού και πριν εγκριθεί η μια αναθεώρηση στέλνεται η άλλη με αποτέλεσμα να ακυρώνονται από την ανωτέρα αρχή, ενώ έχουν ήδη πληρωθεί.
  2. Στα έξοδα περιγράφονται ποσά που δεν πληρώθηκαν την περίοδο που συνέβησαν και στα έσοδα ποσά που δεν εισπράχθηκαν την περίοδο που αναφέρεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε δάνειο του Δήμου Κορθίου 270.000 ευρώ, αλλά και έσοδα του Life 270.000 ευρώ, που θα εισραχθούν το 2017!!!
  3. Φωτογραφικές δημοπρασίες, μη νόμιμες αναθέσεις κλπ. Ενδεικτικά αναφέρονται στην καταγγελία τπαραλαβή για ασβέστωμα στο Κόρθι 750 τσουβάλια ασβέστη (!!!), πλασματική εργολαβία στο λιμάνι της Χώρας κλπ.

Μια πρώτη πολιτική εκτίμηση από τα παραπάνω είναι πως μπαίνουμε σε έναν τρελό χορό καταγγελλιών χωρίς τέλος από όλους και για όλα. Τόσο καιρό επισημαίνουμε ως site πως δεν θα έπρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο: τώρα πια μικρά και μεγάλα θα αμφισβητούνται. Πως θα προχωρήσουμε έτσι;

Το χάσμα γύρω από το τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου μεγάλωσε πια επικίνδυνα για όλους και για την Άνδρο.

Θυμίζουμε ακόμα μια φορά πως το παιχνίδι με την φωτιά ξεκίνησε πέρσι με σκληρές καταγγελίες της συμπολίτευσης στο ΔΣ της 23ης Νοεμβρίου που κατέληξε με επεισόδιο που δημιούργησε στέλεχος της πλειοψηφίας εις βάρος στελέχους της μειοψηφίας. Το κακό κλίμα για τα οικονομικά συντηρήθηκε απερίσκεπτα χωρίς όμως ένα πόρισμα ή έναν επίσημο έλεγχο.

Εφέτος το φθινόπωρο ήρθαν οι καταγγελίες των «ανωνύμων» στον εισαγγελέα κατά της συμπολίτευσης (που έγιναν τον Ιανουάριο) και βάρυναν περισσότερο το κλίμα. Κατάληξη στο αίτημα της σημερινής διοίκησης για αποπομπή μελών από την οικονομική επιτροπή για τυπικούς λόγους (3 απουσίες).

Τώρα είμαστε μπροστά στη δυσάρεστη εξέλιξη η αντιπολίτευση σηκώνει το γάντι και να καταγγέλλει σειρά οικονομικών αποφάσεων και τιμολογίων εμπλέκοντας κι αυτή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και τον εισαγγελέα Σύρου!!! Ο κύκλος της αμφισβήτησης ολκληρώθηκε πια... 

Συνεχή ένταση και αμετροέπεια, υψηλοί τόνοι ακόμα και στα μικρά, λάθος προτεραιότητες και απειρία, οδήγησαν στην ρήξη.Χωρίς ενότητα όμως πως θα βαδίσει το νησί στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα;

Όποιος νομίζει αφελώς πως ένας Δήμος μπορεί να διοικηθεί με τους εισαγγελείς και τους ελεγκτές στο κατώφλι του ήρθε η ώρα να δει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα πολύ δύσκολη για την Άνδρο. Όταν όλοι αμφισβητούν όλα τότε δεν μπορεί να ασκηθεί διοίκηση, καθώς όλοι αναλώνονται στο να απαντούν σε αναφορές, καταθέσεις, δικαστικούς ελέγχους κλπ.

Ο κ. Ν. Θεολόγου αυτή τη φορά σήκωσε το γάντι. Πλέον μετά από αυτή την κίνηση βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Δυστυχώς... 

Ως «Εν Άνδρω» κρούσαμε πολλές φορές εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο τον κώδωνα του κινδύνου στην διοίκηση. Προσπαθήσαμε να φέρουμε τους αρμόδιους μπροστά στις ευθύνες της διακυβέρνησης του νησιού. Διοίκηση δεν ασκείται με καταγγελίες, διαιρέσεις, απειλές κλπ.

Η σημερινή διοίκηση κατηγορούσε επί 15 μήνες για τα οικονομικά τους προηγούμενους χωρίς όμως να φέρει έστω ένα πόρισμα ή έναν επίσημο έλεγχο. Μετά ένα χρόνο καταγγελιών της συμπολίτευσης τώρα φαίνεται πως ηρθε η σειρά της αντιπολίτευσης να καταγγέλλει... Το πράγμα "ήρθε κι έδεσε: ¨έλεγχοι επί ελέγχων, πλέον κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Πως θα γίνονται πληρωμές; Πως θα υπογράφουν οι υπάλληλοι ξέρωντας πως το επόμενο βήμα θα είναι οι ελεγκτές και ο εισαγγελέας; Πως θα προχωρήσει σε σχεδιασμό η διοίκηση;

Όποιοι νομίζουν πως έτσι διοικείται Δήμος σύντομα θα καταλάβουν το τεράστιο σφάλμα τους. Όπως κατάλαβαν αργά τα σφάλματα τους και στα σκουπίδια. Εκτίμηση μας είναι πως η Άνδρος μπαίνει σε περίοδο σκληρών αντιπαραθέσεων και διοικητικών κλυδωνισμών με αβέβαιη έκβαση! Και με όλα τα μεγάλα θέματα της ανοικτά...

«Εν Άνδρω»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παραίτησης με τις συγκεκριμένες καταγγελίες που κοινοποιείται:

(α) Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου

(β) Υπηρεσία Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

(γ) Εισαγγελέα Σύρου

ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Η οικονομική κατάσταση τον Δήμου Άνδρου καθώς και η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής με παρατυπίες, μη εφαρμογή αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, μη νόμιμες δαπάνες ανάθεσης και διαγωνισμούς, είναι πλέον τέτοια που δεν μας επιτρέπουν υα παραμείνουμε μέλη της Οικονομικής Επιτροπής νομιμοποιώντας μια τέτοια λειτουργία με την παρουσία μας. Ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

1. Συνεχείς τροποποιήσεις - αναμορφώσεις του προυπολογισμού χωρίς να έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι προηγούμενες αναμορφώσεις. Στις 17.11.15 έγινε Αναμόρφωση ΠΙΥ ενώ εκκρεμούσαν ήδη οι προηγούμενες δύο αναμορφώσεις από 1419 και 27/10. που δεν είχαν εγκριθεί. Συνακόλουθα υλοποιούνται κωδικοί αναμορφώσεων οι οποίες στη συνέχεια απορρίπτονται από τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ έχουν γίνει και εξοφληθεί οι σχετικές δαπάνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: α. ΚΑΕ 1116117.0001 με εκταμίευση 919,18 ευρώ στις 2.1 0.15 και ΚΑΕ 30.6662.0008 με εκταμίευση 3.612,οοευρώ στις 25.9.15. Και οι δύο σχετικές αποφάσεις ανάθεσης του Δημάρχου Άνδρου ακυρώθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

2. Εγγραφή στα έσοδα με σκοπό την αύξηση των εσόδων ποσών που δεν εισπράττονται εντός της χρήσης στην οποία εγγράφονται και μη εγγραφή δαπανών που πρέπει να πραγματοποιηθούν, καθώς και μη εφαρμογή αποφάσεων Δ.Σ. σε σχέση με την οικονομική επιτροπή. Ενδεικτικά αναφέρονται:

α) Μη επιστροφή στο Τ. Π.&Δ. του υπολοίπου του Δανείου του πρώην Δήμου Κορθίου ύψους 270.000€ για το οποίο ελήφθη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου το Νοέμβριο του 2014,

β) Εγγραφή ως έσοδο το 2ο15 του ποσού 2711000 ευρώ για τα πρόγραμμα ΙΙ1=Ε, ενώ λόγω παράτασης του προγράμματος δεν προβλέπεται η είσπραξή του για το 2015 αλλά για το 2017 και γ. Μη συμμόρφωση στου υπολογισμό των εξόδων στα ανταποδοτικά τέλη σε συνάρτηση με τα έσοδα που πραγματοποιήθησαν. 

3. «Φωτογραφικές» δημοπρασίες, πρόχειροι διαγωνισμοί και αναθέσεις σε αναδόχους. Ενδεικτικά αναφέρονται: οι πρόχειροι διαγωνισμοί με τίτλους ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ για τη Δημοτική Ενότητα Κορθίου, Ανδρου και Υδρούσας οι οποίες περιείχαν όρο υποβολής στα δικαιολογητικά των υποψηφίων, έγγραφο του ΤΑΧΙ, που υα βεβαιώνει ότι ασκείται αποκλειστικά και μόνο η δραστηριότητα «Υπηρεσίες εργολαβου καθαριότητας». Ο όρος αυτός είναι αντισυνταγματικός και σε κάθε περίπτωση φωτογραφικός, ώστε να επιλεγεί ορισμένος εργολάβος. 
4. Μη νόμιμες αναθέσεις για τις οποίες εκδίδονται σχετικά παραστατικά. Ενδεικτικά αναφέρονται : α. Ανάθεση υδροχρωματισμού Δημοτικής Ενότητας Κορθίου με δαπάνη 10.000 ευρώ, ήτοι 755 σακιά ασβέστη -σύνολο 17,5 τόνοι ασβέστη- με 144 ημερομίσθια. Η δαπάνη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, διότι ποτέ δεν παρελήφθησαν 17,5 τόνοι ασβέστη,δηλ μισό τριαξονικό φορτηγό ασβέστες, και ποτέ στο ΙΚΑ δεν απογράφηκαν εργάτες για 144 ημερομίσθια για το συγκεκριμένο έργο, β. Δαπάνη 2.934,80 ευρώ για βάψιμο μεταλλικών ιστών, δεστρών, κρίκων, τοίχων κ.λ.π, στο λιμάνι Χώρας Ανδρου,από το Λιμενικό Ταμείο Ανδρου -Τήνου. Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν από τον υπάλληλα χορηγού της Ανδρου Δημήτρη Αζάπη, χωρίς να πραγματοποιηθούν ημερομίσθια από τον ανάδοχο της από 30.7.15, με αρ.36Δ/2015 ανάθεσης και γ. Σύμβαση παροχής υπηρεσιών από το Γιώργο Κοκοράκη στις 6.8.15 με αμοιβή 13.000 ευρώ για οικονομική παρακολουθηση του προγράμματος [ΙΡΕ από 6.8.15 έως 30.9.15 δηλαδή για λιγότερο από δύο μήνες. 
Για τους λόγους που αναφέρουμε ανωτέρω αλλά και για πολλούς ακόμα άλλους δεν μπορούμε πλέον υα νομιμοποιούμε με την παρουσία μας τη λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και υποβάλλουμε την παραίτησή μας. 
ΑΝΔΡΟΣ 27.11.15 

 

Τα τακτικά μέλη

Νίκος Θεολόγου

Φρατζέσκος Αθανασίου

Τα αναπληρωματικά μέλη

Ειρήνη Πανταζή

Δημήτρης Τηνιακός

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αφιερωμένο εξαιρετικά στο ΤΡΙΟ της συμφοράς!
https://www.youtube.com/watch?v=0tI-cJTBaZM

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς τον ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ.
Γιατί σας παραξενεύει η ΝΕΑ ΤΑΞΗ πραγμάτων που είναι τα SOCIAL MEDIA από τη μία και η ΚΡΙΣΗ από την άλλη; ΤΕΡΜΑ οι παχυές αγγελάδες. Έως τώρα τα ίδια πράγματα λέγατε στα καφενεία και στις βεγγέρες. Τα κρατούσατε για τον εαυτό σας. Τώρα τα ξέρει ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΗΣΙ και...ακόμα πάρα πέρα!!!
ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Τα πράγματα άλλαξαν και όσο το συντομότερο το καταλάβετε τόσο το καλύτερο για σας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Για πρόβλημα: Με χαρά είδαμε πως σας λείψαμε. Δεν συνέβη τίποτα απλώς είχαμε δουλειά και μετά ταξιδεύαμε. Είχαμε ξεχάσει και την ταμπλέτα που τα ανεβάζουμε. Επίσης καθυστερήσαμε γιατί κάνουμε αναβάθμιση στο site και σε λίγες μέρες θα το δείτε πιο δυναμικό. Πάντως έστειλαν από mail (στο enandro.gr@gmail.com) μέχρι μηνύματα και sms. Παίδες ψυχραιμία το Εν Άνδρω δεν αφήνει την Άνδρο...

This comment was minimized by the moderator on the site

τί πρόβλημα υπάρχει στην ανάρτηση σχολίων σήμερα?

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους.
Να παίξομε ένα παιχνίδι για να περάσομε το χειμώνα χωρίς μονοτονία.
Ο καθένας θα κάνει καταγγελίες και θα νικήσει όποιος θα κάνει τις περισσότερες.
Ιδέες:
Καταγγέλουμε ότι το λιμάνι του Γαυρίου δεν είναι ασφαλές και δεν επιτρέπουμε να προσεγγίσει βαπόρι έως ότου φτιαχτεί καινούργιο.
Καταγγέλουμε ότι οι σκουπιδιάρες βγάζουν πολλά καυσαέρια και απαγορεύομε να κυκλοφορούν μέχρι να έρθουν καινούργιες.
Καταγγέλουμε ότι τα δίκτυα ύδρευσης είναι ακατάλληλα και μέχρι τότε κόβουμε τις υδρεύσεις.
Καταγγέλουμε ο ένας τον άλλον ότι τα σπίτια έχουν πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες.
...........
..........
Και πάλι συγχαρητήρια. Η Άνδρος πάει μπροστά.
Να μην ξεχάσω. Πρέπει όλοι να αλλημισιούνται. Να μην έχουν καλές σχέσεις.
Π.χ. ο Δήμαρχος με τον Έπαρχο, ο Αντιδήμαρχος με τον Δημοτικό Σύμβουλο, το ένα χωριό με το άλλο, η μια Ενορία με την άλλη και να θάβει ο ένας τον άλλον στις κατ΄ ιδίαν κουτσομπολίστικες συζητήσεις.
Και πάλι συγχαρητήρια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Επιμένω σε παλαιότερα σχόλια μου. Αυτός που θα πληρώσει το μάρμαρο θα είναι κατά κύριο λόγο οι δημότες και κατά δεύτερο λόγο οι υπάλληλοι του Δήμου (βλέπε σχετική απόφαση δικαστηρίου στη Σύρο για το σκάνδαλο στο Δήμο Μυκόνου).
Χωρίς να θέλω να μαντέψω τι θα συμβεί δικαστικά, βλέπω ότι υπάρχει μια ποιοτική διαφορά στις τωρινές επώνυμες καταγγελίες από τις καταγγελίες των "αγνώστων δημοτών". Ο απόλυτος άρχων του Δήμου τη βλέπει? και δεν εννοώ το Δήμαρχο.
Μάλλον δεν τη βλέπει και συνεχίζει να προκαλεί, προσκαλώντας τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής στις 26/11/2015 και ώρα 15.57, για να αποφασίσουν την επόμενη μέρα για τους Ισολογισμούς 2011 και 2012 χωρίς να στέλνει τους Ισολογισμούς και τις καταστάσεις που τους συνοδεύουν. Ίσως να θεωρεί ότι απευθύνεται σε ορκωτούς λογιστές, ίσως σε άτομα που θα μείνουν με το στόμα ανοιχτό στα όσα θα τους εξιστορήσει. Ότι κι αν νομίζει αυτός, η γνώμη μου είναι ότι θέλει μονοπρόσωπη Οικονομική Επιτροπή. Και είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχει.
Στο μεταξύ έχει δεσμευθεί ότι στις 31/12/2015 θα έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2016. Θυμίζω ότι πέρασε και η δεύτερη Κυριακή που ο νόμος ορίζει ότι το ΔΣ έπρεπε να συνεδριάσει προκειμένου να καταρτίσει τον προϋπολογισμό, εφόσον οι άλλες επιτροπές (βλέπε Οικονομική) του Δήμου δεν το έχουν πράξει. Και όταν προσχηματικά επικαλείσαι τη νομιμότητα του θυμίζω το ν. 3463/2006 και το ν.3852/2010 τους οποίους παραβιάζει. Θυμίζω επίσης ότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις οδηγούν σε παρακράτηση των ΚΑΠ.

This comment was minimized by the moderator on the site

12345

This comment was minimized by the moderator on the site

Και πού είσαι ακόμα!!!!!!Έπεται πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια.........σε διάφορους τομείς της κοσμικής ζωής του νησιού μας. Οι άνθρωποι είναι τόσο λίγοι κι εμείς τους πήραμε στα σοβαρά.Φταίμε!!!!!!!