Ανεργία (θα, θα, θα) ή ο Ιησούς κι ο Βρούτσης...

 

της Κέζας Λώρης

 

Δύο κατάφεραν το θαύμα: ο Ιησούς με τον πολλαπλασιασμό των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων ώστε να χορτάσουν πέντε χιλιάδες άτομα και ο Βρούτσης με τις θέσεις εργασίας και την ενίσχυση εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Μόνο ως θαύμα μπορεί να εκληφθεί η ευκολία του υπουργού Εργασίας να τάζει δουλειές στον απελπισμένο κόσμο. Μόνο ως θαύμα μπορεί να προκύψουν τα δεδομένα στα οποία αναφέρεται. Οι υποσχέσεις του παραμένουν ανεξέλεγκτες οπότε παίρνει θάρρητα. Το παρατραβάει. Τελευταία εξαγγελία (κρατηθείτε): «νέο πρόγραμμα απασχόλησης για 230.000 νέους έως 24 ετών».

Ιδού τι είπε ο Γιάννης Βρούτσης: «Έχουμε ήδη καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο με μια μεγάλη γκάμα επιμέρους εξειδικευμένων δράσεων, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της Επιτροπής και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέχρι το Μάιο». Εξηγήθηκε: το πρόγραμμα θα είναι προϋπολογισμού 340 εκατ. ευρώ. Τα 170 θα προέλθουν από το ειδικό κονδύλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πρωτοβουλία των Νέων και τα υπόλοιπα 170 από το νέο ΕΣΠΑ».

 

Πέρα από τη χρήση του λατρεμένου «θα, θα, θα» παρατηρούμε ότι ο υπουργός ονειροβατεί. Τι πάει να πει «170 εκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ»; Αφού ξέρουμε, τα λεφτά του ΕΣΠΑ είναι λεφτά που κάθονται και περιμένουν να τα πάρουμε. Δεν τα παίρνουμε όμως. Μήπως το ποσοστό απορρόφησης έχει ξεπεράσει το 25% και δεν το μάθαμε; Οπότε η ορθή διατύπωση θα ήταν «μας χαρίζουν 170 εκατομμύρια κι αν πάρουμε τα 45, θα κάνουμε πάρτι».

 

Να συγκρίνουμε τους αριθμούς. Λέει ο υπουργός Εργασίας ότι από τα προγράμματα θα βρουν δουλειά 230.000 νέοι. Είναι ελαφρώς περισσότεροι από όσους υπολόγιζε πριν λίγους μήνες. Σε ομιλία του το Νοέμβριο, στο  Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, είχε μιλήσει για 125.000 θέσεις εργασίας από προγράμματα μέσα στο 2014. Να πάμε και λίγο πιο πίσω, να θυμηθούμε τι έλεγε το Μάρτιο; Μιλούσε για πέντε νέα επιδοτούμενα προγράμματα από το ΕΣΠΑ για 60.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2013.

 

Στις υποσχέσεις των τελευταίων ημερών δεν υπάρχουν μόνο οι 230.000 που θα βρουν δουλειές από επιδοτήσεις. Είπε ότι ακόμη 30.000 άνεργοι θα βρουν δουλειά επειδή θα μειωθούν οιεργοδοτικές εισφορές κατά 3,9%. Τα λέει αυτά με υποσημειώσεις: δεν ξέρει ποια θα είναι τα δημοσιονομικά ισοδύναμα, δεν έχουν ευρεθεί και δεν τα έχει κουβεντιάσει με το υπουργείο Οικονομικών. Κι όμως το πετάει στον αέρα, για το 2016, χωρίς να εξηγεί πως ακριβώς υπολόγισε τις 30.000 θέσεις εργασίας σε δυο χρόνια από σήμερα, σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα.

 

Καταγράφονται κι άλλες αντιφάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «45.000 άνεργοι νέοι απέκτησαν επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας μέσα στο 2013, ενώ άλλοι 75.000 νέοι θα εισέλθουν στην απασχόληση στις αρχές του 2014». Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, η «επιταγή εισόδου» είναι επίδομα, των 1.100 ευρώ συνολικά, κάτι σαν επίδομα κατάρτισης κι επιμόρφωσης, το οποίο επιτρέπει στον υπουργό Εργασίας βγάζει αυτά τα άτομα επί μακρόν από τους δείκτες ανεργίας.

 

Είναι προφανές ότι ο Γιάννης Βρούτσης δεν κάνει θαύματα. Δεν κάνει όμως ούτε τη δουλειά του. Απλώς κρατάει το κοφίνι με τους άρτους και το περιφέρει από τόπο σε τόπο, παριστάνοντας τον θαυματοποιό.

πηγή: tovima.gr

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet