ΕΠΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ: Μπροστά στην χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου

Του Δημήτρη Λοτσάρη

Επάρχου Άνδρου

 

Αντιμέτωποι με το σημαντικότερο πρόβλημα του νησιού μας, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, επιβάλλεται να βάλουμε τέλος στην παρατεταμένη ολιγωρία ξεπερνώντας την αδράνεια που τόσα χρόνια μας διακατέχει. Kai να κοιτάξουμε m;ono το συμφέρον του τόπου, που είναι  η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου.  Πρέπει, λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε ότι τα χρήματα σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα δεν είναι απεριόριστα, καθώς και ότι οι ευκαιρίες χρηματοδότησης  τόσo σημαντικών και υψηλού προϋπολογισμού έργων είναι ελάχιστες. Το ΕΣΠΑ 2014-2020 φαντάζει πραγματικά η τελευταία μας  ευκαιρία.

Παρόλα αυτά οι αυτοδιοικητικοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που διαχειριζόμαστε τις τύχες της Άνδρου, κινούμαστε λες κι έχουμε άπειρο χρόνο και πολλές ευκαιρίες χρηματοδότησης, ξοδεύοντας μέχρι τώρα δέκα πολύτιμους μήνες για την εκπόνηση μιας υδρολογικής μελέτης, που ζητήθηκε από το ΠΕΣΠΑ. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη είναι απαραίτητη για την έκδοση των περιβαλλοντικών  όρων του έργου.

Μπορεί η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ και η διαχείριση των απορριμμάτων να μην είναι στις άμεσες αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Όμως, ως Έπαρχος Άνδρου αισθανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, και αναγνωρίζοντας ότι χρονικά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για το σπουδαιότερο έργο του νησιού μας, θεωρώ ότι να γίνουν άμεσα τα επόμενα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Για τον λόγο αυτό προτείνω τα εξής:

  • (α) Άμεσα ο δήμος Άνδρου να καταθέσει την υδρολογική μελέτη το συντομότερο δυνατόν στο ΠΕΣΠΑ για να ξεκαθαριστεί η έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
  • (β) Στην περίπτωση έγκρισης  των περιβαλλοντικών όρων προτείνω να επιλεγεί το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως φορέας υλοποίησης των γεωτρήσεων της περιοχής χωροθέτησης. Έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων για την ορθή αξιολόγηση του υδρολογικού ζητήματος της περιοχής
  • (γ) Να συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων με την συμμετοχή και των αντιδρώντων κατοίκων, δεσμευόμενοι ότι άπαντες  θα αποδεχτούν τα όποια αποτελέσματα των γεωτρήσεων.

Ξεκαθαρίζοντας την στάση μου πριν την έκδοση των οποιοδήποτε  αποτελεσμάτων, καταθέτω την διαφωνία μου όσον αφορά την λύση της υδροδότησης του Μπατσίου με άλλα μέσα, στην περίπτωση ύπαρξης προβλήματος στον υδροφόρο ορίζοντα λόγω της χωροθέτησης  του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Η θέση μου αυτή έχει εκφραστεί και καταγραφεί δημόσια και στα πρακτικά της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας στις 28/12/2015. Σε περίπτωση απόρριψης της Πλούσκας πρέπει να εξεταστεί η επόμενη θέση, που προβλέπει η μελέτη  και πάντα μέσα στα πλαίσια της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Η περιοχή της Πλούσκας για την οποία γίνεται όλη η συζήτηση...

Η ετεροχρονισμένη μακροσκοπική εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης αποβλήτων εκτός του άκαιρου χρονικά (η όποια παρέμβαση έπρεπε να γίνει το καλοκαίρι του 2015 και όχι 14 μήνες μετά) είναι μια καθαρά πολιτική παρέμβαση εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας. Κάθε παράκαμψη της διαδικασίας είναι μέγα λάθος. Και εδώ αναφέρομαι συγκεκριμένα στην από 30/09/16 επιστολή  του ΓΓ του ΥΠΕΣ με θέμα: " Διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Άνδρου" του Γ.Γ Διαχείρησης Αποβλήτων.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι συνέπειες τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο της μη επίλυσης του προβλήματος τώρα θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες αύριο.

Επιτακτική, λοιπόν, είναι και η δρομολόγηση της λύσης του δεματοποιητή για την διαχείριση των απορριμμάτων, εκδίδοντας  περιβαλλοντικούς όρους για την νέα θέση μετεγκατάστασης του. Η αμεσότητα του προβλήματος επιβάλλει συγκεκριμένες και γρήγορες κινήσεις για ένα πρόβλημα που αν αφεθεί στη τύχη θα θίξει άμεσα την καθημερινότητα των ανδριωτών, ίσως και τον επόμενο μήνα.

Η παρέμβαση μου στόχο έχει:

(α) την επισήμανση ότι χρόνος δεν υπάρχει.

(β) την επισήμανση πως η ευκαιρία χρηματοδότησης τέτοιων έργων δεν πρέπει να χαθεί γιατί χρήματα δεν υπάρχουν.

(γ) την επισήμανση πως παρά την πίεση που υπάρχει δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε εκτός της προβλεπόμενης διαδικασίας επιλογή χώρου ΧΥΤΥ.

Καλώ τα μέλη του ΠΕΣΠΑ να αξιολογήσουν τα δεδομένα ανεπηρέαστα από πολιτικές παρεμβάσεις και να γνωμοδοτήσουν επί του θέματος με γνώμονα την διασφάλιση του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας. Καταθέτω την αγωνία μου, με τον διττό ρόλο, ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και κυρίως ως Έπαρχος Άνδρου.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αφιερωμένο στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ Μπάλλα.
Εάν ξέχασε τα νομικά του, ίσως καιρός είναι να τα φρεσκάρει και να προσφέρει Σεμινάρια ξεκινώντας από τον εαυτόν του, μετά συνεχίζοντας με τον Έπαρχο και μετά να "Προσπαθήσει" με το Δήμαρχο. Εάν και το βλέπω χλωμό αυτό.

Εκπαίδευση εις την Νομικήν (Τι είναι τα Προεδρικά Διατάγματα);
Αποτελούν Πολιτική Πα΄ρεμβαση, κάθε φορά που εφαρμόζεται ένα Προεδρικό Διάταγμα;

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF

Νόμος καλείται ο γραπτός κανόνας δικαίου που τίθεται από τη Πολιτεία μέσω των διατεταγμένων προς τούτο οργάνων της (Υπηρεσιών). Κατ΄ άλλο ορισμό Νόμος καλείται η Πολιτειακή πράξη, δια της οποίας τίθεται, τροποποιείται ή καταργείται κανόνας δικαίου.
Υπό της Νομικής Επιστήμης οι νόμοι διακρίνονται από πλευράς ουσίας (περιεχομένου) και τύπου(Υπηρεσία που το εξέδωσε).
• Από απόψεως ουσίας ο νόμος διακρίνεται:
1. Ως ουσιαστικός νόμος, δηλαδή η πράξη της Πολιτείας που περιέχει κανόνα ή κανόνες δικαίου, ανεξάρτητα του τύπου, υπό τον οποίο εκδόθηκε ή της Υπηρεσίας που το εξέδωσε και
2. Ως διοικητική κατ΄ ουσία πράξη, δηλαδή τη πράξη η οποία έχει διοικητικό περιεχόμενο, ανεξάρτητα του τύπου υπό τον οποίο εκδόθηκε.
• Από απόψεως τύπου ο νόμος διακρίνεται:
1. Ως τυπικός νόμος, δηλαδή που ακολουθείται η γενική διαδικασία έκδοσης (ψήφιση, κύρωση, έκδοση) δια των νομοθετικών παραγόντων (Βουλή, Ανώτατος Άρχων) και κατάλληλα δημοσιευθείς, ανεξάρτητα περιεχομένου. Σημειώνεται ότι αν ο τυπικός νόμος περιέχει κανόνα δικαίου, όπου και το συνηθέστερο, είναι και ουσιαστικός νόμος. Αν όμως έχει διοικητικό περιεχόμενο τότε είναι απλός τυπικός νόμος (π.χ. ο προϋπολογισμός του κράτους), και
2. Ως Διάταγμα, δηλαδή πράξη της Πολιτείας που εκφράζεται δια των οργάνων της (υπηρεσιών) ανεξαρτήτως περιεχομένου.
Διατάγματα
Κατά κανόνα οι νόμοι θέτουν τα γενικά και μόνο πλαίσια ρύθμισης ενός θέματος. Για την πλήρη εφαρμογή όμως αυτών στη πράξη απαιτείται και ακολουθείται συνήθως η έκδοση ιδιαίτερης πράξης που ρυθμίζει τα επί μέρους θέματα εντός των πλαισίων των νόμων. Αυτές οι επιμέρους πράξεις της Πολιτείας είναι τα Διατάγματα και οι Υπουργικές Αποφάσεις.
Διάταγμα καλείται εν προκειμένω η πράξη της Πολιτείας που εκδίδει ο Ανώτατος Άρχων, με πρόταση του αρμόδιου Υπουργού και ευθύνη αυτού. Τα Διατάγματα διακρίνονται σε:
1. Εκτελεστικά τα οποία εκδίδονται προς εκτέλεση νόμων,
2. Νομοθετικά τα οποία εκδίδονται μετά από ειδική νομοθετική εξουσιοδότηση, και
3. Διοικητικά τα οποία δεν περιέχουν κανόνες δικαίου, διακρινόμενα σε επιμέρους «αυτοτελή» (όταν δεν συνδέονται με άλλους νόμους) και «μη αυτοτελή» (όταν συνδέονται), επίσης σε «ατομικά» (όταν αφορά ορισμένο πρόσωπο) και «κανονιστικά» (όταν θέτουν διοικητικούς κανόνες).
Ιεράρχηση κανόνων
Μεταξύ των παραπάνω γραπτών πηγών του δικαίου, από πλευράς ισχύος υφίσταται αυστηρή ιεράρχηση.
Επικεφαλής όλων τίθεται το Σύνταγμα, ο θεμελιώδης νόμος, προς το περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να συμφωνούν όλες οι λοιπές γραπτές πηγές του δικαίου. Ακολουθεί ο τυπικός Νόμος, το Προεδρικό Διάταγμα, πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και η Υπουργική Απόφαση

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο μπράβο Έπαρχο
εσένα Θέλουμε με τον δήμαρχο το ίδιο Μόλις κάνει κάτι που δε μας αρέσει κάτω έπαρχος δεν είναι καλός το ίδιο και με κάθε πολιτικό Του νησιού μας Αλλά φταίνε αυτοί που Που κάθονται και ακούνε τις βλακείες του ενός και του άλλουνου Γιατί εδώ και 40 χρόνια προσπαθούν να κάνουν κάτι και Κι εμείς οι ίδιοι φταίμε για ότι γίνεται οι πολιτικοί Δεν φταίνε σε τίποτα Είμαστε άξιοι της τύχης μας Προσπαθείς να ευχαριστήσεις κάποιος αλλά βρίσκεις το μπελά σου Γι' αυτό προχώρα μπροστά κάνε αυτό που θέλεις και Γι' αυτό προχώρα μπροστά κάνε αυτό που θέλεις και μην Δίνεις σημασία σε κανένα

This comment was minimized by the moderator on the site

ά με την ανάρτησή σου : «Ανοικτή Κυβερνητική Παρέμβαση….για ΧΥΤΥ στην Άνδρο!!!», παραθέτω το κατωτέρω σχόλιο, με την επιθυμία όπως αναρτηθεί χωρίς περικοπές,
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχει ήδη αναρτηθεί ενυπόγραφό. Δεν έχει νόημα να το στέλενετε και ανυπόγραφο. Τι ακριβώς θέλετε; Μάλλον να μπλοκάρετε το site. Αυτό δεν γίνεται καλέ μου Λεονάρδο ή όπως αλλιώς σε λένε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Φίλε Δημήτρη πρόσεξε κάτι
Σαι δυο κουπαστές από διαφορετικές βάρκες δεν μπορείς να πατήσεις ένα είναι σίγουρο ότι θα βραχύς

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΦΑΕ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΗ ΛΕΣ!

This comment was minimized by the moderator on the site

σωστότατος ο επαρχος και μπραβο για τις επισημανσεις .όμως και ο ιδιος δεν λεει τιποτα άλλο από το αυτονοητο δηλαδή ότι πουν οι υπηρεσίες.πληρωσ κατανοητος ο κυνδινοσ από την μη χωροθετηση του δεματοποιητη με πληρη ευθηνη της δοιηκησης του δημου.οσο αναφορα τον γενικο γραμματεα μπορει να είναι συριζαιος αλλα βλεπω ότι γραφει στα παλια του τα παπούτσια ολη την δουλεια και λειτουργει σαν βασιλικότερος του βασιλεωσ για να μην πω σαν χου....κος εχοντασ σαν πρόσχημα τις συμβουλες μιασ κυριασ που ειχε μαζι του.Εχω την αντιλιψη ότι πολύ γρηγορα θα επανελθει διορθονοντασ το αρχικο κειμενο του.οποιος ξερει να διαβαζει πολιτικο κειμενο είναι ξεκαθαρο ότι δεν είναι δικο του αλλα βασιζεται σε συμβουλες και από ότι εχω δει το τονιζει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρεμβάσεις υπήρξαν στην περιφέρεια κ. Έπαρχε και το γνωρίζεις καλά...Πέσαν όμως οι μάσκες και αρχίζουν τα γλέντια!!!!! Υπομονή Αντριώτες...