Θα πληρώσει η Άνδρος πρόστιμο για τα σκουπίδια;

 

Η φωτογραφία γράφει Απρίλιος 2014. Από τότε ο δεματοποιητής είχε γεμίσει σκουπιδόμπαλες τον χώρο!!! Και συνεχίζει να γεμίζει και να αδειάζει!!!Ένα μεθοδευμένο αδιέξοδο που καλλιεργεί η δημοτική αρχή και το οποίο μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του παλιού ΧΑΔΑ μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα. Θυμίζουμε πως την άλλη εβδομάδα εκδικάζεται στο ΣτΕ η παραμονή του δεματοποιητή στον χώρο. Και η δημοτική αρχή δεν έχει κανένα πλάνο...

Σφίγγει η στρόφιγγα των σκουπιδιών και πάλι γύρω από την Άνδρο. Κι αυτό γιατί πρέπει να τελειώσει το δυνατόν γρηγορότερα η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της Σταυροπέδας και να φύγει ο δεμαετοποιητής από εκεί, αλλιώς το νησί θα έχει να αντιμετωπίσει τα υψηλά ευρωπαϊκά πρόστιμα. Αυτό συνάγεται από τις σημερινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΣ που τόνισε την ανάγκη κλεισίματος όλων των ΧΑΔΑ της χώρας, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.

Αυτό σημαίνει βεβαίως πως ο Δήμος Άνδρου πρέπει με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης της παλιάς χωματερής, που προχωρά, να δει τι θα κάνει και με τον δεματοποιητή μιας όπως λένε οι αποφάσεις πρέπει να φύγει από εκεί. Η παραμονή του δεματοποιητή κρίνεται σε λίγες μέρες και από το ΣτΕ. Εκκρεμεί η απόφαση η οποία λέει πως πρέπει να φύγει από εκεί. Όμως εδώ και δύο χρόνια όλα πάνε από αναβολή σε αναβολή. Και ο Δήμος Άνδρου «αγοράζει» χρόνο, που όμως τον ξοδεύει άσκοπα μην προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις του.

Κατά τα άλλα στόχος της κυβέρνησης όπως είπε ο ΓΓ του ΥΠΕΣ είναι να κλείσουν στα μέσα του 2017 οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι, που όχι μόνο επιβαρύνουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αλλά και προκαλούν οικονομική αιμορραγία στη χώρα μας, εξαιτίας των προστίμων που υποχρεώνεται να καταβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2014 έως σήμερα, η Ελλάδα έχει πληρώσει τμηματικά χρηματική ποινή συνολικού ύψους 51,8 εκατ. ευρώ για παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σχετικά με τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Χάρη στην πρόοδο που έχει επιτελεστεί, έως τώρα, με το κλείσιμο των περισσότερων χωματερών και την περιβαλλοντική αποκατάστασή τους, απομένουν δύο δόσεις του προστίμου, εκτιμά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υποχρεωθήκαμε να καταβάλουμε εφάπαξ ποσό 10 εκατ. ευρώ αλλά και χρηματική ποινή 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που βρίσκεται σε λειτουργία και 40.000 για κάθε χώρο που έχει κλείσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Η ποινή καταβάλλεται σε εξαμηνιαίες δόσεις (κάθε 2 Ιουνίου και 2 Δεκεμβρίου) αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2014. Τότε, κληθήκαμε να πληρώσουμε 14,520 εκατ. ευρώ για 70 ενεργές χωματερές και 223 ανενεργές αλλά μη αποκαταστημένες. Έκτοτε, το ποσό μειώνεται ανάλογα με την πρόοδο που επιτελείται.

Στις 2/6/2015 η επιβληθείσα χρηματική ποινή έπεσε στα 10,4 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι ενεργές ΧΑΔΑ μειώθηκαν στις 49 και οι ανενεργές στις 161. Τους επόμενους μήνες η πρόοδος δεν ήταν η αναμενόμενη, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην προεκλογική περίοδο. Έκλεισαν μόλις μία ενεργή χωματερή και 11 ανενεργές, με αποτέλεσμα η επόμενη δόση (2/12/2015) να είναι στα 9,880 εκατ. ευρώ. Στις αρχές Ιουνίου, απέμειναν 37 ενεργές και 101 ανενεργές ΧΑΔΑ και έτσι η επιβληθείσα ποινή καθορίστηκε στα 7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Καπετάνιο, τον επόμενο μήνα η δόση θα πέσει κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι η επόμενη δόση, τον Ιουνίου του 2017, θα είναι η τελευταία.

Αρνητική πρωτιά στην υπόθεση κατέχει η περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία ευθύνεται για το μισό ή στην καλύτερη περίπτωση για το 1/3 του προστίμου, καθώς καθυστέρησε τον σχετικό διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (τέλη του 2015).

Σήμερα, στα διοικητικά όριά της βρίσκονται οι 13 από τις 37 πανελλαδικά εναπομείνασες εν λειτουργία χωματερές και οι 35 από τις συνολικά 101 ανενεργές. Ακολουθεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με 9 ενεργές και 15 ανενεργές χωματερές, εξαιτίας και εδώ καθυστερήσεων στην εκτέλεση των σχετικών έργων. Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου δεν έχουν αποκατασταθεί 23 κλειστοί ΧΑΔΑ.

Στον αντίποδα, βρίσκονται οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κρήτης με μηδενικές έως ασήμαντες εκκρεμότητες, ενώ στην Αττική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με τη νέα περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν προχώρησαν τα πράγματα και οι σκουπιδότοποι παραμένουν τρεις ενεργοί και 10 ανενεργοί.

Κ.Χ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ όπως την αναδημοσιεύετε είναι ξεκάθαρη, επομένως δεν νομίζω αλλά "έτσι είναι".
Συνιστώ και στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ την προσοχή του στα κάλπικα νομίσματα.Προσοχή...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Καλά τα λέτε. Όλα ειναι ξεκάθαρα στο ΥΠΕΣ. Αλλά ας περιμένουμε γιατί υπάρχουν και άλλοι "θεσμοί" αγαπητέ μου. Μην βιάζεστε παρακαλώ...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε κλείσιμο ΧΑΔΑ μέσα στο 2017.
Στην Άνδρο ο ΧΑΔΑ έχει κλείσει από το 2011.
Επομένως, δεν αφορά την Άνδρο αυτή η κατηγορία προστίμων.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Πάντως μερικές φορές διακινούνται κάλπικα νομίσματα. Προσοχή...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro