Πληθαίνουν τα ερωτηματικά για τις ανεμογεννήτριες της Άνδρου

Του Θεοδόση Σουσούδη

Υποψηφίου Δημάρχου Άνδρου - Νέοι Ορίζοντες

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου της 1ης Φεβρουαρίου 2014 έμειναν πολλά αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις και διαθέσεις του Δήμου Άνδρου και του Δημάρχου. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση για το πολύ σημαντικό θέμα που αφορούσε την ίδρυση του Περιφερειακού Πάρκο Άνδρου. Να θυμίσω ότι το θέμα είχε έρθει για πρώτη φορά σε συνάντηση που είχε προκαλέσει ο Δήμαρχος Άνδρου και το Δίκτυο Δάφνη, στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Caravel. Σε εκείνη την συνάντηση είχε γίνει μια πρώτη ενημέρωση σχετικά με το Π.Π. Ήταν όμως ανεπίτρεπτο και αντιδεοντολογικό, και συγχρόνως έμοιαζε με θολό τοπίο, το γεγονός ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Άνδρο, συζητήθηκε εκτός Άνδρου. Δεν είχε περάσει ούτε από δημοτικό συμβούλιο, ούτε είχε υπάρξει κάποια ενημέρωση, ούτε είχε δοθεί ποτέ τέτοια άδεια, που να αναθέτει σε κάποιον τέτοια μελέτη.

Σήμερα ύστερα από τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις μας, αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω (προσωρινά) την μελέτη ως μη γενόμενη!!! και να την ξαναφέρουν σε επόμενο συμβούλιο για να την μελετήσουν. Αναρωτιέται κανείς λοιπόν πως φέρνουν έτσι ανεύθυνα ένα θέμα όταν ακόμα δεν το έχουν παρουσιάσει και εξηγήσει στους δικούς τους συμβούλους, απαξιώνοντάς τους έτσι και εκθέτοντάς τους.

Διαβάζοντας κάποιος την μελέτη προσεκτικά θα διαπιστώσει πως τοποθετείται στην Άνδρο κάποιος καινούριος φορέας ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για πολλές και σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου μας. Ο φορέας αυτός δηλαδή το Π.Π. θα διαχειρίζεται σημαντικά ζητήματα και θα διοικείται από το Δίκτυο Δάφνη!!!!!!!. Δε μας έφτανε δηλαδή η NATURA 2000 και τόσες άλλες δεσμευτικές αποφάσεις για το νησί μας, φέρνουμε τώρα και ένα καινούριο "χωροφύλακα" που θα ορίζει τα ΠΑΝΤΑ.


Ενδεικτικά:
 

1. Όποιος (καταφέρει και) βγάλει οικοδομική άδεια πρέπει να πληρώσει χαράτσι στο Π.Π. το 2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
2. Απαγορεύεται η κατασκευή νέων δρόμων και η επισκευή παλαιών, αν πρώτα δεν το εγκρίνει το Π.Π.
3. Πόροι από ανταποδοτικά τέλη μεγάλων έργων του Δήμου και έσοδα από ανεμογεννήτριες!!!!! 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων.
Πόροι από διάφορες χορηγίες!! και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές και κάθε αλλο έσοδο από οποιαδήποτε άλλη αιτία.( Αυτό θυμίζει το "πάρτα όλα")
4. Η καλλιέργεια των αγρών θα είναι συγκεκριμένη!!!!! ανά περιοχή και θα την εγκρίνει το Π.Π.
5. Η κτηνοτροφία το ίδιο, δηλαδή κάποιος θα μπορεί να έχει ζώα σε συγκεκριμένες!!!! περιοχές.
6. Ανεμογεννήτριες ύστερα από έγκριση του Π.Π. θα μπορούν να στηθούν οπουδήποτε.
7. Η διοίκηση του Π.Π. μπορεί να επιβάλλει ειδικούς όρους στην κυκλοφορία και την στάθμευση των οχημάτων.
8. Απαγορεύονται οι οχλούσες δραστηριότητες και επιτρέπεται μόνο η άσκηση ήπιων ασχολιών και δραστηριοτήτων που ΘΑ προσδιοριστούν από τη διοίκηση του Π.Π.
9. Οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες υπόκεινται σε περιορισμούς.
10. Ειδικά μέτρα για την ορνιθοπανίδα!!!!!!

Και πολλά άλλα στο ίδιο "μήκος κύματος" οι προτάσεις. Με λίγα λόγια:
-Απαξιώνεται ο Δήμος Άνδρου και το δημοτικό συμβούλιο.
-Μπαίνουν πολλοί δεσμευτικοί όροι για το νησί μας, που δεν θα τους ελέγχουμε εμείς. Θα μας ελέγχει η διαχειριστική αρχή του Π.Π. και το ασαφές δίκτυο Δάφνη από μακριά!!!!!
-Υπάρχει ένα απέραντο ΘΟΛΟ τοπίο με την όλη παρουσίαση του θέματος

Προτείνω:

1. Όλοι οι φορείς να ζητήσουν την μελέτη από το Δήμο, προκειμένου να ενημερωθούν (Μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, φυσικά πρόσωπα και εκπρόσωποι συλλόγων κλπ.).
2. Σε περίπτωση ανάρτησης στο διαύγεια για διαβούλευση, όλοι να εκφράσετε τις απόψεις σας.

Είναι άκρως σημαντικό θέμα για την Άνδρο και κάθε επιπολαιότητα μπορεί να υποθηκεύσει για πάντα το νησί μας. Για το λόγο αυτό ζήτησα να αποσυρθεί η μελέτη από το ΥΠΕΚΑ, αλλά την πρόταση αυτή δεν τη δέχτηκε η συμπολίτευση του Δήμου.

Δίκτυο Δάφνη: Η ΔΑΦΝΗ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της οποίας ανώτατο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση των μελών. Η διοίκηση της εταιρείας ασκείται από το Διοικητικό Συμβούλιο (7μελές) που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση. Πρόεδρος του δικτύου είναι ο Γιάννης Γλυνός (δήμαρχος Άνδρου)! Εθνικός Συντονιστής είναι ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος (υφυπουργός Περιβάλλοντος επί Υπουργίας Κώστα Λαλιώτη)! Μέλη του είναι 29 νησιά. Έδρα του (εμφανίζεται) το δημαρχείο Άνδρου!

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet