Προτεκτοράτο η Άνδρος με την πρόταση του Περιφερειακού Πάρκου

Του Κυριάκου Θωμά

Δημοτικού συμβούλου - πρώην Δημάρχου Υδρούσας

Έκπληκτοι στο Δημ. Συμβούλιο της1ης Φεβρουαρίου 2014 βρεθήκαμε μπροστά σε μια μελέτη για την οποία ποτέ δεν αποφασίσαμε ως δημοτικό συμβούλιο. Με βάση αυτή την μελέτη γίνεται περιφερειακό πάρκο το 80% περίπου του Νησιού. Η διοίκηση και διαχείριση του Πάρκου ανατίθεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο Δίκτυο Δάφνη –μια ΜΚΟ που είναι πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- η οποία θα αναλάβει, αν εγκριθεί η πρόταση, φορέας διαχείρισης των πάντων για όλη την Άνδρο!!!

 

Εντός του Πάρκου, δηλαδή όλης της Άνδρου, με βάση αυτή την πρόταση:

-Απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων ή τροποποίηση υφιστάμενων χωρίς την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Πάρκου!!!

-Δεν επιτρέπεται η ασφαλτόστρωση αγροτικών οδών χωρίς περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις από την διοίκηση του Πάρκου!!!

-Για κάθε νέα ή μετακίνηση υφιστάμενης εμπορικής ή βιοτεχνικής δραστηριότητας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Πάρκου!!!

-Η διοίκηση του πάρκου καθορίζει την κυκλοφορία των οχημάτων και την στάθμευσή τους σε όλη την Άνδρο!!!

-Όλες οι δραστηριότητες (κτηνοτροφικές, λατομικές κτλ) θα εκτελούνται σε συγκεκριμένες ζώνες και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της διαχείρισης του Πάρκου!!!

-Επιβάλλεται τέλος 2% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε νέας οικοδομής το οποίο θα εισπράττεται από την διοίκηση του Πάρκου!!!

-Η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Πάρκου!!!

-Όλες οι επεκτάσεις οικισμών κτλ απαιτούν την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Πάρκου!!!

-Το όριο αρτιότητας καθορίζεται στα 10.000 τμ από την διοίκηση του Πάρκου!!!

-Υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στην αλιεία από την διοίκηση του Πάρκου!!!

 

Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για την δημιουργία ενός θηριώδους οργανισμού που σταματά σχεδόν κάθε δραστηριότητα στο νησί. Για όλα αποφασίζει η μη εκλεγμένη διοίκηση του Πάρκου χωρίς καν την έγκριση ή τη γνώση του δημοτικού συμβουλίου ή του δημάρχου. Επισημαίνω πως στη διοίκηση του Πάρκου δεν συμμετέχει κανείς αιρετός από την Άνδρο!!! Το νησί αφήνεται έρμαιο στα χέρια αδιαφανών παραγόντων και στις ορέξεις πανίσχυρων συμφερόντων που θα μπορούν να δρουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον Δήμο Άνδρου!!!

Η ανωτέρω μελέτη εκχωρεί –σχεδόν- τα πάντα στην διοίκηση του Πάρκου, δηλαδή στο Δίκτυο Δάφνη στο οποίο Πρόεδρος είναι ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Γλυνός και «εθνικός συντονιστής» ο πρώην υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ επί Υπουργίας Κώστα Λαλιώτη Ηλίας Ευθυμιόπουλος.

Η παραπάνω μελέτη-εκχώρηση της Άνδρου στο Πάρκο:

-Ανατέθηκε ΧΩΡΙΣ την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου!!!

-Κατατέθηκε στο ΥΠΕΚΑ επίσης ΧΩΡΙΣ την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου!!! -Ανακοινώθηκε τον Οκτώβρη του 2013 από τον Δήμαρχο σε συνάντηση με τον κ. Φούκτελ στην Γερμανία!!!

-Ήρθε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Φεβρουαρίου 2014 και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αποσύρθηκε.

Δυστυχώς,  δεν έγινε  δεκτή η πρότασή μας να αποσυρθεί και από το ΥΠΕΚΑ όπου εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου είναι κατατεθειμένη.  Βλέποντας όμως ο σημερινός δήμαρχος πως πλέον χάνει το έδαφος μπροστά στις επερχόμενες εκλογές «δίνουν» την Άνδρο στην διαχείριση μιας ΜΚΟ με άγνωστες απολήξεις και άγνωστα συμφέροντα.

Με την αντίδραση μας στο δημοτικό συμβούλιο καταφέραμε και σταματήσαμε την ψηφοφορία. Κερδήθηκε έτσι μια μάχη. Όμως ο πόλεμος δεν έχει ακόμα κερδηθεί όσο παραμένει αυτή η πρόταση στο ΥΠΕΚΑ. Η κοινωνία της Άνδρου πρέπει αμέσως να ενημερωθεί και να αντιδράσει σε ένα σκοτεινό σχέδιο εκχώρησης του νησιού μας σε κέντρα έξω από αυτό…

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet