Colpo grosso ή αειφορία αέρα-πατέρα…

Του Διαμαντή Μπασαντή

Σίγουρα λίγοι από εσάς έχετε ακούσει για την ύπαρξη του «δικτύου αειφορίας Δάφνη». Η ιδέα του δικτύου είναι «μαγική». Η ιδέα της αειφορίας είναι ακόμα πιο «μαγική»! Δύο μαγικά σε ένα!!!…

Τώρα τι είναι και τι θέλει το «δίκτυο Δάφνη» στην Άνδρο; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του η έδρα του είναι στον τρίτο όροφο του δημαρχείου της Άνδρου!!! Δεν το ξέρατε; Να που το μάθατε.

Η Δάφνη είναι μέρος κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος που συμμετέχουν νησιά από την Εσθονία (!), Σουηδία (!), Φιλανδία (!), Δανία (!), Σκωτία (!), Κανάρια, Μαδέιρα, Μάλτα, Κύπρος, Ιόνιο και Αιγαίο. Από όλα αυτά αναγράφονται μόνο 29 του Αιγαίου. Πρώτος στόχος στην Ελλάδα διαβάζουμε πως είναι: «Η μείωση των εκπομπών ρύπων στα 29 νησιά του Αιγαίου κατά 20%»!

Τι καταπληκτική ιδέα! Και τι φαντασία! Αναλογιστείτε τι ρύπους εκπέμπουν στον πλανήτη η Ίος (!), η Αμοργός (!), οι Λειψοί (!),η Αλόνησος (!), η Θήρα (!), η Μύκονος (!), η Ύδρα (!), η Κίμωλος (!), η Τήλος (!), η Σκύρος (!), η Φολέγανδρος, αλλά και η Άνδρος (μόνο η χωματερή εκπέμει που καίει κατά καιρούς και για την οποία η Δαφνούλα δεν έχει πει πότε τίποτα)! Ιδού η Δάφνη που ως πρώτο στόχο έχει να μειώσει 20% τους ρύπους σε όλα αυτά τα ρυπαρά νησιά!!! Απίστευτο ε;

Έχει όμως και άλλους στόχους η Δάφνη πολύ-πολύ … συγκεκριμένους!... Για παράδειγμα: Την ισόρροπη ανάπτυξη των νησιών (!), την προώθηση των ήπιων πηγών ενέργειας (!), τη χωρική οργάνωση και τον έλεγχο της δόμησης (!), τη διατήρηση της φύσης και των μη ανανεώσιμων φυσικών πόρων (!), τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού (!), τον προγραμματισμό βασικών έργων υποδομής στο νησιωτικό χώρο όπου η περιβαλλοντική συνιστώσα θα είναι ουσιαστική (!), την προώθηση των νέων τεχνολογιών, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (!), την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης (!) με την συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και σχήματα (!).

Πως; Τους βρίσκετε λίγο αόριστους; Μα για προσέξτε καλύτερα. Βάλτε λίγο το μυαλό σας να δουλέψει. Σκεφτείτε πόση φαντασία έβαλαν κάποιοι άλλοι για να αοριστολογήσουν λέγοντας τα πάντα και μη λέγοντας τίποτα. Και με αυτό το πολύ συγκεκριμένο (!) καταστατικό βρήκαν 29 δημάρχους του Αιγαίου και τους πληρώνουν έκαστος κάποιες χιλιάδες ευρώ! Σε αντάλλαγμα προσδοκούν χρηματοδοτικά προγράμματα που ΘΑ έρθουν από τας Ευρώπας!

Μέχρι στιγμής όμως ελάχιστα έχουν έλθει όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του δικτύου. Τουλάχιστον έχουν κάνει ταξίδια στις Βρυξέλες κάποιοι δήμαρχοι: «Για ενημέρωση και για να υπογράψουν συμφωνίες δημάρχων»! Ανάμεσα τους κι ο «πρόεδρος» Γιάννης Γλυνός  και ο «εθνικός συντονιστής» Ηλίας Ευθυμιόπουλος.  Τι είπατε; Ποιος είναι ο Ευθυμιόπουλος; Έλα που δεν θυμάστε; Ένα βιογραφικό γεμάτο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις! Αυτές τον εκτόξευσαν στην κυβέρνηση Σημίτη - υφυπουργός περιβάλλοντος επί υπουργίας Κώστα Λαλιώτη!!

Τώρα πια η μικρή Δαφνούλα αποφάσισε να μεγαλώσει. Και ως πρώτη ενέργεια προτείνει την μεταβολή της Άνδρου σε Περιφερειακό Πάρκο Αιγαίου. Το Πάρκο θα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι δαφνοστεφανομένοι διοικούντες της Δάφνης!!! Αυτοί θέλουν να δίνουν στην Άνδρο άδειες για δρόμους (!), για καλλιέργειες (!), βοσκοτόπια (!), οικισμούς (!), για τουριστικούς χώρους (!) κλπ. Αυτοί ανεβάζουν και την δόμηση στα 10 στρέμματα!!!

Όλα αυτά και άλλα πολλά η «Δάφνη» θα τα κάνει με δικά μας χρήματα!!! Θα βάλει ένα χαράτσι 2% στα ακίνητα που θα χτίζονται στην Άνδρο!!! Θα βάλει κι άλλο ένα χαράτσι 2% στα αντισταθμιστικά που θα παίρνει ο Δήμος Άνδρου από τις ανεμογεννήτριες. Γιατί η «Δαφνούλα» έχει την «τεχνογνωσία» του «ενδιάμεσου» και της «προστασίας». Και ξέρει να κάνει μπίζνες με λεφτά των άλλων! Όχι παίζουμε…

Μη μου πείτε καταπληκτικό σχέδιο!!! Ένα μη εκλεγμένο όργανο θα αποφασίζει και δεν θα ρωτά ούτε την γνώμη των εκλεγμένων!!!

Να που βρήκε δουλειά για μετά τον Μάιο και ο απερχόμενος Γιάννης Γλυνός. Θα παραμείνει «πρόεδρος Άνδρου» μέσω Δάφνης!! Και δεν θα έχει και στα πόδια του το εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο να τον σκοτίζει! Αν αυτό δεν colpo grosso(το μεγάλο κόλπο όπως λένε και οι γείτονες Ιταλοί) τότε πιο είναι….

ΕΡΩΤΗΜΑ:Αλήθεια, είχαν πιο έξυπνα παιδιά από αυτούς οι μανάδες τους; Ή, ήταν τα μόνα γιατί μόλις βγήκαν αυτοί χάλασε το καλούπι;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Το προς διαβούλευση σχέδιο για το περιφερειακό πάρκο είναι η πιο απίστευτη πρόταση στην ιστορία της Άνδρου. Αποσύρθηκε χάρη στην αντίδραση της αντιπολίτευσης. Αλλά όσοι το διακινούν μπορεί και να το ξαναφέρουν. Όμως τώρα τους ξέρουμε. Και δεν αρκούν, εδώ που φτάσαμε, τα θολά πρωτοσέλιδα όψιμων υποστηρικτών τους ή κάποιες θαλασσο-διαφημίσεις που μοιράζονται σε όσους σπεύδουν ενόψει εκλογών για να τους ρετουσάρουν...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet