Η "λίστα της ντροπής" για την υγεία στα νησιά. Ποιες είναι οι ελλείψεις στην Άνδρο.

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο πριν από λίγες μέρες, μια γυναίκας στην Φολέγανδρο λόγω ανεπάρκειας βασικών δομών στο νησί και ενός αλλοδαπού άνδρα στην Σαντορίνη λόγω μη ύπαρξης … ασθενοφόρου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αποκάλυψε την «λίστα της ντροπής» για τις ελλείψεις στην υγεία στα νησιά, από την οποία δεν λείπει και η Άνδρος.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, είναι ιδιαίτερα σκληρή αφού κάνει λόγο για: "Κυβέρνηση κομπογιαννιτών επικίνδυνων για την Δημόσια Υγεία", καθώς και για "κατοίκους και τουρίστες που βρίσκονται στο έλεος του Θεού". Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας χαρακτηρίζουν τα νησιά υγειονομικά ανοχύρωτα, λόγω των ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτών και ασθενοφόρων με τους ντόπιους να τρέμουν στην ιδέα που θα συμβεί κάτι κακό με την υγεία τους. 

Ειδικά για την Άνδρο αναφέρει:

«Στο ΚΥ Άνδρου υπηρετούν ένας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, ένας Παθολόγος, ένας Καρδιολόγος, μία Παιδίατρος η οποία εκτελεί χρέη Διευθύντριας Κέντρου Υγείας και δύο Οδοντίατροι, ενώ λόγω των ελλείψεων σε ιατρικές ειδικότητες δεν βγαίνουν οι εφημερίες».

Ευτυχώς όμως στην Άνδρο δραστηριοποιούνται αρκετοί ιδιώτες ιατροί που σε περίπτωση ανάγκης, καλύπτουν τις ελλείψεις. Ακόμα σύμφωνα με υπεύθυνο που ρωτήθηκε, από το «Εν Άνδρω», στην Άνδρο υπάρχουν ασθενοφόρα και διασώστες επί 24ώρου βάσεως. Όμως σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αυτό δεν επαρκεί γιατί χρειάζονται βάσει κανονισμού 11 διασώστες και στην Άνδρο «υπάρχουν 7 διασώστες, αλλά δεν αρκούν για ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση».

Ακόμα σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ  χωρίς ασθενοφόρο είναι τα νησιά: Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος, Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος.
Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στα οποία υπάρχουν Τομείς του ΕΚΑΒ δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εκπαιδευμένους διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα υποχρεωτικά δεδομένα (11 Διασώστες) στελέχωσης ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ευτυχώς έχουμε δυό οδοντιάτρους

This comment was minimized by the moderator on the site

Και ο Πολακης . . . . . ξυνεται