Γαύριο: " Το λιμάνι της ταλαιπωρίας " - Όσκαρ αδιαφορίας και λαθών!

 

"Το λιμάνι της ταλαιπωρίας" - Όσκαρ αδιαφορίας και λαθών 2017...

«Το λιμάνι της αγωνίας» φιλμ του 1954 του Ηλία Καζάν με τον Μάρλον Μπράντο που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. «Το λιμάνι της ταλαιπωρίας», έργο του 2017, του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλη, του Λιμενικού Σώματος και της δημοτικής αρχής Άνδρου, που κέρδισε τα βραβεία ερασιτεχνίας, ασυνεννοησίας, προχειρότητας, έλλειψης σεβασμού στους ταξιδιώτες, δικαιολογημένων παραπόνων κακών κρητικών και σχολίων και εν τελεί αποτυχίας…

 

"Το λιμάνι της αγωνίας" - Όσκαρ καλύτερης ταινίας 1954

Σκηνικό που διαδραματίζεται το έργο, το λιμάνι του Γαυρίου. Ένα λιμάνι άθλιο με υποδομές μια άλλης εποχής, όπου πρωταγωνιστές και κομπάρσοι «βασανίζονται» ολόκληρο το καλοκαίρι με πολύωρες καθυστερήσεις γιατί κανείς δεν σκέφθηκε το αυτονόητο: Να πει όχι και να βάλει μια τάξη στον ανελέητο ανταγωνισμό των πλοίων.

Κάθε μέρα γύρω στις 9-10 το πρωί και στις 7-7.30 το απόγευμα - όταν έχει αέρα - επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις των βαποριών που περιμένουν αρόδο να φορτώσουν και να ξεφορτώσουν κόσμο και αυτοκίνητα.

Μια η προβλήτα επιχειρησιακά σωστή, δυο, τρία ή και τέσσερα τα πλοία (!) με σχεδόν ταυτόχρονη άφιξη και αναχώρηση!!! Με την έγκριση του υπουργείου και φαρδιές, πλατείες τις υπογραφές των ναυάρχων του Λ.Σ, που ενέκριναν αυτό το χάος! Προχθές με το δυνατό μελτέμι ένα πλοίο έμεινε να περιμένει 50 λεπτά έξω από την μπούκα του λιμανιού. 

Και καλά, η κεντρική εξουσία στην απειρία της - και ίσως στην αδυναμία της να αντιπαρατεθεί με τους πλοιοκτήτες - τα έκανε θάλασσα! Ο Δήμος Άνδρου, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει δώσει καμία μάχη και δεν έχει χαλάσει χατίρι κανενός, γιατί αδιαφορεί γι’ αυτή την κατάσταση; Οικιστική ενόχληση τεράστια. Πολλαπλή ηχορύπανση. Ταυτόχρονη άφιξη και αναχώρηση δεκάδων αυτοκίνητων και εκατοντάδων ταξιδιωτών, με επακόλουθο  ανυπολόγιστη μόλυνση του περιβάλλοντος, «ασφυξία» στην πόλη του Γαυρίου και ένα μποτιλιάρισμα στους μικρούς και στενούς δρόμους που τσακίζει νεύρα.

Όταν ανακοινώθηκαν τα καλοκαιρινά - χωρίς λογική - δρομολόγια δεν άσκησε βέτο, όπως ο νόμος του δίνει δικαίωμα! Δεν πρότεινε εναλλακτικές λύσεις! Δεν έβαλε φρένο στην καταστροφή του τόπου και δεν προστάτευσε ντόπιους και παραθεριστές που τώρα μόνο αρνητικά σχόλια κάνουν.

Στη Λήμνο, στην Σκόπελο και αλλού οι δήμαρχοι, τόλμησαν, πολέμησαν και με καίριες παρεμβάσεις έβαλαν μια τάξη.

Το καλοκαίρι πάει σίγα προς το τέλος. Σε λίγο αρχίζει η μεγάλη επιστροφή και σε περίπου 15 μέρες όλα θα πάρουν ξανά το ήσυχο φθινοπωρινό χρώμα. Το πάθημα ας γίνει μάθημα για του χρόνου…

Αγανακτισμένος Γαυριώτης

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ποιος να ασχοληθεί με το λιμάνι του Γαυριου όταν σε αυτό το νησί το Κόρθι θέλει λιμάνι η χώρα θέλει λιμάνι το μπάτσι θέλει λιμάνι τελικά Στο Γαύριο τι είναι
Είναι αυτή η πρώτη όψη του νησιού είναι αυτό Που βλέπει ο κάθε επισκέπτης και κάθε περαστικός επιβάτης πλοίου είναι το απόλυτο χάος ένα απέραντο πάηρκινγκ Δίχως αρχή και τέλος βέβαια βολεύει και πολλούς επαγγελματίες του τόπου που με αυτό τον τρόπο Καταφέρουν Σε βάρος όλων των υπολοίπων να κερδίσουν κάτι Ούτε οι προηγούμενοι ούτε η τωρινή Δημοτική αρχή θέλει να γίνει ένα σοβαρό έργο στο λιμάνι της άνδρου το Γαύριο φοβούνται Μήπως και αναπτυχθεί Μα όταν αναπτυχθεί το Γαύριο θα αναπτυχθεί Όλοι Η Άνδρος στο λιμενικό ταμείο λένε πως υπάρχουν Κονδύλια για το λιμάνι της άνδρου πρέπει επιτέλους οι διοικούντες να βρούνε που θα κάνουν το λιμάνι της Άνδρου και ας το κάνουν Αρκεί βέβαια να επιλέξω το σημείο που είναι δυνατόν να γίνει σοβαρό λιμάνι στην Άνδρο

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον (κύριο) κουρτέση είναι και αυτός από αυτούς που κολλάνε ταμπελάκια
Από την πολλοί χαζομάρα που κουβαλάς άξιος επαίνου
Ενώ Εσεί από το χωριό τον έπη γονάτων κοινός Μαυρογόνατος έχεις και απόψεις

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ Γαυριώτη: Ρωτάτε τι κάνουν οι Ανδριώτες που μετέχουν στο Λιμενικό Ταμείο. Καλύτερα αγαπητέ να ρωτήσετε πόσο καιρό έχουν να πάνε στις συνεδριάσεις του Λιμενικού Ταμείου (συνήθως γίνονται στην Τήνο ή τη Σύρο εξ όσων γνωρίζω), να ρωτήσετε γιατί δεν πάνε. Επίσης μπορείτε να ρωτήσετε και να μάθετε ότι την εποχή που ακόμη και η Τρόϊκα συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, ο δήμαρχος έχει ανάλογο μηχάνημα στη διάθεσή του το οποίο όμως ουδέποτε χρησιμοποίησε.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν.
Α, επίσης τα κονδύλια που αναλογούν στην Ανδρο από το λιμενικό ταμείο είναι εκεί και περιμένουν μια εμπεριστατωμένη μελέτη για να εκταμιευτούν. Ομως ποιος να τρέχει τώρα να κάνει μελέτες?....

This comment was minimized by the moderator on the site

Λιμανι που οι κυβερνησεις Νεας Δημοκρατιας και ΠΑΣΟΚ, το αφησαν ξεχασμενο και σε εποχες μαλιστα που το χρημα ερρεε αφθονο.Τραγικες ευθυνες του Κυριακου Θωμα, που τοτε Δημαρχος, φροντισε να γινει μαρινα στο τοπο του στο Μπατσι και δεν προχωρησε ουτε βημα την Γ 'φαση υλοποιησης του υπολοιπου λιμανιου.Βεβαια τωρα η λογικη του Λιμεναρχειου Γαυριου - και την στιγμη που εχουμε δυο προβλητες σε λειτουργια - να μην αφηνει τα πλοια να μπουν στο λιμανι, δημιουργει την ολη καθυστερηση και δυσφημειται ο τοπος μς.Μια φοβισμενη αντιμετωπιση απο πλευρας Λιμεναρχειου, που τελευταια συμβαινει και δεν εχει εξηγηθει επιμελως !
Ο Δημος Ανδρου, θα επρεπε να ειχε επεμβει, αλλα δυστυχως αφορα το Γαυριο και οχι την Χωρα και το Κορθι και δεν τους νοιαζει.Μονο που το Γαυριο ειναι η πυλη της Ανδρου κυριοι και επρεπε να πεσει βαρος...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακούς αγανακτισμένε Γαυριώτη ?
Τόλμησες και περιέγραψες: "...το λιμάνι του Γαυρίου. Ένα λιμάνι άθλιο με υποδομές μια άλλης εποχής ..."

Ακούς αγανακτισμένε Γαυριώτη ?
Που όπως σου λέει ο κύριος Ιάκωβος Κουρτέσης: "Αγανακτησμενε γαυριωτη δεν κανεις τον σταυρο σου που κανανε το λιμανι εκει και γινατε ανθρωποι και εχεις παραπονο.

Ακούς αγανακτισμένε Γαυριώτη ?
Τόλμησες έστω κι ανώνυμα να πεις το ελάχιστο από αυτή τη καλοκαιρινή κόλαση που ζούμε "εμείς που γίναμε άνθρωποι στο Γαύριο επειδή μας κάνανε το λιμάνι"

Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή
κόψ' τη φωνή σου,σώπασε επιτέλους...κάνε ευτυχισμένο τον κάθε κ. Ιάκωβο Κουρτέση...

Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή
κόψ' τη φωνή σου,σώπασε επιτέλους...κάνε ευτυχισμένους...την εκάστοτε κεντρική και δημοτική εξουσία.
Να ακούς μόνο, χρόνια ατελείωτα, εξαγγελίες για παρακαπτήριο δρόμο, για νέες προβλήτες, για κυματοθραύστη, για νέα λιμάνια, για, για, για...

Σώπα, μη μιλάς, είναι ντροπή
κόψ' τη φωνή σου,σώπασε επιτέλους, αγανακτισμένε Γαυριώτη, να ακούς μόνο και να χειροκροτάς...Κόψε τη γλώσσα σου.

Θυμίσου όμως αγανακτισμένε Γαυριώτη...
"Για να είσαι τουλάχιστον σωστός στα σχέδια και στα όνειρά μου
ανάμεσα σε λυγμούς και σε παροξυσμούς
κρατώ τη γλώσσα μου,
γιατί νομίζω πως θα'ρθει η στιγμή
που δεν θα αντέξω και θα ξεσπάσω και δεν θα φοβηθώ
και θα ελπίζω και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω με ένα φθόγγο,
με έναν ψίθυρο, με ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει:
ΜΙΛΑ"

*Μια αγανακτισμένη Ανδριώτισσα που ΜΙΛΑ: Αμαλία Γρηγόρα, κάτοικος Γαυρίου από το 1982.
Ορμώμενη από το σχόλιο του συμπολίτη μου κ. Ιάκωβου Κουρτέση.
**Απόσπασμα από το ποιήμα του Αζίζ Νεσίν
http://anapolisi.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι Ανδριώτες που συμμετέχουν στο λιμενικό ταμείο τι κάνουν??

This comment was minimized by the moderator on the site

«Το πάθημα ας γίνει μάθημα για του χρόνου…». Γιατί πέρυσι ήταν αλλιώς? Πρόπερσι? Γιατί να είναι του χρόνου?
Μήπως γιατί θα ξυπνήσει ο δήμαρχος και θα βάλει βέτο στα 4 και 5 δρομολόγια την ίδια σχεδόν ώρα?
Μήπως γιατί θα ξυπνήσει το υπουργείο και θα πει «όχι» στους πλοιοκτήτες που κονταροχτυπιούνται στην πλάτη μας?
Ή μήπως γιατί οι κάτοικοι θα ξεσηκωθούν και θα κλείσουν το λιμάνι μια των ημερών μήπως και πάρει μπρος κάποιος υπεύθυνος?
Όλοι έχουν μια και μόνη δικαιολογία: Δύο, το πολύ 2,5 μήνες κρατάει αυτό, τι να κάνουμε να διώξουμε τον τουρισμό?
Και ουδείς καταλαβαίνει ότι αυτά που γίνονται, τα στρεβλά δρομολόγια κτλ, η έλλειψη υποδομών και άλλα πολλά είναι που στην ουσία το νησί δουλεύει δύο μήνες μόνο.
Ας βάλει κάποιος λοιπόν τους εφοπλιστές να φτιάξουν το λιμάνι (υποδομές, φωτισμός) με δικά τους έξοδα, κάτι σαν ανταποδοτικό όφελος στο ότι θέλουν να συνωστίζονται όλοι την ίδια ώρα. Θα μπορούσε να κάνει το deal ο δήμαρχος. Αλλά ένας τέτοιος... ελιγμός θέλει μυαλό και κότσια.
Σιγά μην προβάλει βέτο στα δρομολόγια για να ζητήσει μετά ανταποδοτικά...
Τα πανηγύρια νάναι καλά και οι καυγάδες από το facebook σε στιλ Πολάκη...