Διαδικτυακοί διαξιφισμοί μεταξύ Δέσποινας Τούντα και Κυριάκου Θωμά

Το «εν Άνδρω» στα πλαίσια του διαδικτυακού διαλόγου που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα για την προεκλογική περίοδο δημοσιεύει σήμερα ακόμα δύο κείμενα. Το πρώτο είναι της Δέσποινας Τούντα και απαντά σε κείμενο του Κυριάκου Θωμά που απαντούσε στον Γιάννη Μαλταμπέ και στην Ανδριακή Ενότητα. Το κείμενο του Κ. Θωμά με τίτλο "Σας απαντώ κ. Γ. Μαλταμπέ..." δημοσιεύτηκε στις 7/4 στο «εν Άνδρω» και είναι αναρτημένο σε διπλανή στήλη. Στο κείμενο της Δ. Τούντα απαντά αμέσως από κάτω ο Κυριάκος Θωμάς και με την απάντηση του κλείνει η σημερινή ενότητα του διαλόγου. Και τα δύο σημερινά κείμενα αναφέρονται στο Μπατσί.

«έν Άνδρω.gr»


Σας απαντώ κ. Κυριάκο Θωμά

Της Δέσποινας Τούντα
Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου της «Ανδριακής Ενότητας»


Σε απάντηση της επιστολής σας που αναρτήσατε στο Ίντερνετ, στην ιστοσελίδα www.enandro.gr, στην οποία αναφέρεστε στο πρόσωπό μου και ειδικότερα για το έργο του Τουριστικού Καταφυγίου Μπατσίου σας γνωρίζω τα ακόλουθα που σκόπιμα αποκρίπτεται για λόγους εντυπωσιασμου και μόνο:

1. Η προσπάθεια για τη μελέτη του Τουριστικού Καταφυγίου Μπατσίου ξεκίνησε επί Δημαρχίας Ιωσήφ Ψήτου, για την πραγματοποίηση ενός έργου το οποίο ήταν απαίτηση και όνειρο όλων των κατοίκων και επαγγελματιών του Μπατσίου.
2. Το Επαρχείο Άνδρου ενέταξε το έργο αυτό στο Γ΄ΚΠΣ με προυπολογισμό 1.850.000 ευρώ με φορέα υλοποίησης την Νομαρχία Κυκλάδων. Το έργο δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε η κατασκευή του το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2009 παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά την κατασκευή του όπως άλλωστε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα και ιδιαίτερα τα λιμενικά.Τουλάχιστον κ. Θωμά οφείλατε να γνωρίζατε τα στοιχειώδη μιας και έχετε διατελέσει Δήμαρχος Υδρούσσας επί 8 χρόνια, ότι δηλαδή την υλοποίηση και επίβλεψη των έργων αναλαμβάνουν οι μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών του Φορέα υλοποίησης και στη συγκεκριμένη περίπτωση την αρμοδιότητα και εξειδίκευση είχαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων. Από την άλλη πλευρά οι εκλεγμένοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν εκφράζοντας τη βούληση των πολιτών να εξασφαλίζουν τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση των έργων αυτών.

3. Σας υπενθυμίζω κ. Θωμά για να μην μπερδεύεστε με τους χρόνους αλλά κυρίως για να μην δημιουργείτε εσκεμμένα εντυπώσεις ότι, εκλέχθηκα Νομαρχιακή Σύμβουλος Κυκλάδων το 2006 και ανέλαβα καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2007. Συνεπώς δεν θα μπορούσα να έχω και δεν είχα καμία συμμετοχή σε όλα τα στάδια που προηγήθηκαν, δηλαδή της εκπόνησης των μελετών του έργου. Σε ότι με αφορά ως Νομαρχιακή Σύμβουλος Κυκλάδων όπου χρειάστηκε να παρέμβω για να αρθούν οι όποιες δυσκολίες παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου το έκανα, προκειμένου το Τουριστικό Καταφύγιο Μπατσίου να ολοκληρωθεί εντός των χρονικών περιορισμών που είχαν τεθεί στα πλαίσια του Γ΄ΚΠΣ και να μην απενταχθεί το έργο.

4. Να σας υπενθυμίσω επίσης κ. Θωμά ότι στο προεκλογικό σας φυλλάδιο που εκδώσατε το 2010 για το έργο του Τουριστικού Καταφυγίου Μπατσίου αναφέρεται επί λέξη ότι οι μελέτες εκπονήθηκαν με ιδίους πόρους (επισυνάπτω σχετικό απόσπασμα για του λόγου του αληθές), από το Δήμο Υδρούσσας του οποίου εσείς ήσασταν Δήμαρχος. Και εφόσον όπως λέτε ως Δήμαρχος Υδρούσσας εκπονήσατε τις μελέτες με πόρους του Δήμου που ήσασταν κ. Θωμά κατά τα στάδια μελέτης του έργου; Γιατί τότε που γινόταν η εκπόνηση των μελετών επί της Δημαρχίας σας, δεν αντιληφθήκατε τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε το έργο στη παραλία Μπατσίου; Μήπως ήσασταν τελείως απών; Η αλήθεια όμως κ. Θωμά είναι ότι όντως ήσασταν απών από όλη τη διαδικασία σχεδιασμού του εν λόγω έργου, έργο το οποίο καρπωθήκατε το 2010, κατά τη διάρκεια της τότε προεκλογικής περιόδου, ως δικό σας έργο και έρχεστε τώρα με ψεύδη, με ανακρίβειες και για εντελώς προεκλογικούς λόγους, να το αποποιηθείτε και να το πολεμήσετε. Αναλογιστείτε τελικά τι κάνατε ή τι δεν κάνατε ώστε το έργο να σχεδιαστεί σωστά και να μην έχει επιπτώσεις στην παραλία Μπατσίου.
5. Σε ότι αφορά την παραλία Μπατσίου αν ρίχνατε μία ματιά σε παλαιές αεροφωτογραφίες όταν το έργο του Τουριστικού Καταφυγίου δεν υπήρχε, θα διαπιστώνατε ότι και τότε η παραλία παρουσίαζε φαινόμενα διάβρωσης (απομείωσης/συσσώρευσης της άμμου), εξαιτίας κυρίως των νότιων ανέμων. Φαινόμενα που θυμούνται πολλοί παλαίοι Μπατσιώτες. Το Τουριστικό Καταφύγιο είναι πολύ πιθανόν να επέτεινε το φαινόμενο αυτό.

6. Για να γνωρίζετε κ. Θωμά με πρωτοβουλία μου, ο έγκριτος Καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας επισκέφθηκε το Μπατσί και πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπιση της διάβρωσης της παραλίας. Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Γ. Γλυνός ανταποκρίιθηκε άμεσα και ανέθεσε τη μελέτη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μελέτη που θα υποδείξει τα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν για να σταματήσει οριστικά το φαινόμενο της διάβρωσης της παραλίας Μπατσίου.Επίσης κατ΄ αυτόν τον τρόπον ο Δήμος Άνδρου θα σταματήσει να δαπανά κάθε χρόνο πόρους για τη μεταφορά της άμμου, διαδικασία η οποία όμως σήμερα είναι απαραίτητη, προκειμένου το χωριό μας να έχει μία παραλία αξιοπρεπή που να προσελκύει τους τουρίστες και όχι να τους απομακρύνει.Δυστυχώς βέβαια στον τόπο μας υπάρχουν και κάποιοι καλοθελητές εξ΄ Αθηνών που με συνεχείς καταγγελίες ακόμη και μέχρι σήμερα πρίν λίγες μέρες, δεν θέλουν να γίνει η μεταφορά της άμμου και δεν τους ενδιαφέρει το καλό του Μπατσίου. Όμως τον Δήμαρχο Άνδρου, τους Δημοτικούς Συμβούλους της περιοχής, τον Υποψήφιο Δήμαρχο Άνδρου και εμένα προσωπικά μας ενδιαφέρει το Μπατσί να μπορέσει και αυτό το καλοκαίρι να έχει μια όμορφη και αξιοπρεπή παραλία. Η άμμος θα μεταφερθεί και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν παρά τις καταγγελίες που έχουν γίνει, για να το πετύχουμε.

7. Όσο αφορά το έργο της μονοδρόμησης και του πεζοδρομίου, ένα έργο δικό σας κ. Θωμά που μελετήθηκε πρόχειρα και κατασκευάστηκε εν κρυπτώ από τους κατοίκους του Μπατσίου, κατέστρεψε στην κυριολεξία τον οικισμό και τους Μπατσιώτες. Για μας κ. Θωμά τον υποψήφιο Δήμαρχο Γ. Μαλταμπέ και τους υποψηφίους του συνδυασμού «ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», το έργο αυτό δεν χρήζει μόνο περαιτέρω βελτιώσεων όπως αναφέρεται στην επιστολή σας, αλλά σχεδιασμένων παρεμβάσεων που θα προβλέπουν την κατασκευή εξωτερικού πεζοδρομίου και επαναφορά τις διπλής κατεύθυνσης της κυκλοφορίας των οχημάτων σε όλο τον οικισμό του Μπατσίου.

Εμείς δεν αδιαφορούμε ούτε για τους πεζούς, ούτε για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ούτε για τους γέροντες, ούτε για τις μάνες με τα παιδικά καροτσάκια.
Δεν αδιαφορούμε όμως ούτε για όλους τους μόνιμους κατοίκους του χωριού που ταλαιπωρούνται χειμώνα-καλοκαίρι οι οποίοι αναγκάζονται να κάνουν το γύρο του Μπατσίου για να φθάσουν στον προορισμό στους.
Δεν θέλουμε την ταλαιπωρία των κατοίκων, που εσείς με το έργο σας επιβάλλατε στο χωριό και θα επιδιώξουμε τηνασφάλεια των πεζών και την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Θέλουμε τους επισκέπτες του Μπατσίου να εισέρχονται στο χωριό μας και όχι να το αποφεύγουν.
Τελειώνοντας κ. Θωμά σας προτείνω να είστε από εδώ και στο εξής και μέχρι το τέλος της προεκλογικής περιόδου περισσότερο προσεκτικός και ενημερωμένος σε αυτά που γράφεται με τις επιστολές σας.
Η ταραχή και ο εκνευρισμός δεν σας βοηθούν, αλλά σας βλάπτουν!!

 

To όψιμο ενδιαφέρον της κ. Δέσποινας Τούντα…

Του Κυριάκου Θωμά

Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Νέων Οριζόντων

Πρώην Δημάρχου Υδρούσας

Καταρχάς χαίρομαι κ.Δ.Τούντα που όπως και ο κ. Γ. Μαλταμπές αποφασίσατε μετά από μακρά απουσία να «εμφανιστείτε» στην Άνδρο για να μας σώσετε…..

Για σας δε χαίρομαι διπλά γιατί αποφασίσατε επίσημα να ενταχθείτε στο σύστημα «Γλυνός – Μαλταμπές» και όχι όπως κάνατε το 2010 που βάλατε στο ψηφοδέλτιο του κ. Μαλταμπέ συγγενικό σας πρόσωπο και εσείς απλά μοιράζατε ψηφοδέλτια……

Η προσπάθεια για το Τουριστικό Καταφύγιο Μπατσίου ξεκίνησε από  τον αείμνηστο κοινοτάρχη Μπατσίου Λεονάρδο Αμμολοχίτη και όχι από τον Ιωσήφ Ψήτο. Βέβαια σας δικαιολογώ να μην ξέρετε γιατί τότε δεν ήσασταν εδώ…

Περαιτέρω θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι την επίβλεψη της κατασκευής του έργου όπως και την επίβλεψη των μελετών του έργου έκαναν οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων. Οι τεχνικές υπηρεσίες όμως έχουν και πολιτικούς προϊσταμένους και αυτοί είναι για την 8ετία 2003-2010 ο κ. Γ Μαλταμπές και για την τετραετία 2007-2010 και εσείς επίσης. Η πολιτική ευθύνη λοιπόν των όποιων σφαλμάτων ανήκει στα πολιτικά πρόσωπα και δυστυχώς τόσο εσείς όσο και ο κ. Μαλταμπές δεν μπορείτε να αποφύγετε.

Χαίρομαι επίσης που ομολογείται ότι το πρόβλημα της παραλίας του Μπατσίου προϋπήρχε της κατασκευής του Τουριστικού Καταφυγίου. Πείτε το όμως και στους υπόλοιπους συνυποψήφιους σας οι οποίοι με μοναδικό στόχο «τα ψηφαλάκια» λένε ψέματα εδώ και 4 χρόνια ότι αυτό το έργο κατέστρεψε την παραλία. Βρείτε τα λοιπόν μεταξύ σας και «πείτε και σε μας»…..

Βρείτε επίσης το «πολιτικό θάρρος» να λέτε τα ίδια και στις κατ ιδίαν προφορικές σας επαφές «όπου άλλα λέτε»……

Τα περί πρωτοβουλίας σας για την επίσκεψη Καθηγητή Πανεπιστημίου ο οποίος πρότεινε λύσεις για την προστασία της παραλίας Μπατσίου και αμέσως ο Δήμαρχος κ. Γλυνός ανταποκρίθηκε και ανέθεσε τη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σας λέω ότι ΔΕΝ έχει γίνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!!

Σας προκαλώ δε, να μας πείτε: Ποια είναι η απόφαση ανάθεσης της μελέτης, πότε πάρθηκε, πότε αναρτήθηκε (!) στο Διαύγεια του Δήμου; Θα περιμένω …….

Σας προτείνω δε να προστατεύσετε τον εαυτό σας διότι όλοι οι Μπατσιώτες θυμούνται πάρα πολύ καλά ότι μέχρι πριν ελάχιστες ημέρες-μέχρι να αποφασίσετε μα μπείτε στην παράταξη των Γλυνού-Μαλταμπέ-λέγατε σε όλους τους τόνους ότι ο Δήμος αδιαφόρησε αυτά τα 3,5 χρόνια για το Μπατσί. Και οι πολίτες έχουν μνήμη και θυμούνται…

Όσο αφορά το έργο της μονοδρόμησης το οποίο όπως κατ επανάληψη έχω γράψει έλυσε αλλά και δημιούργησε προβλήματα και όσο με αφορά δεν είχα και δεν έχω κανένα πρόβλημα να αναλάβω προσωπικά το πολιτικό κόστος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και να εργαστώ μαζί με τον επικεφαλής της παράταξης μας Θεοδόση Σουσούδη για να τα διορθώσουμε.

Ξέρετε όμως ποια είναι η μεγάλη μας διαφορά; Ότι εγώ έκανα λάθη ποτέ όμως δεν κρύφτηκα πίσω από τα προβλήματα, αλλά προσπάθησα να τα αντιμετωπίσω. Ουδέποτε κρύφτηκα πίσω από τους εργαζόμενους των Τεχνικών Υπηρεσιών. Ποτέ δεν κρύφτηκα πίσω από τους πολίτες λέγοντας «πείτε μου τι να κάνω»; Πότε δεν έριξα την ευθύνη στους «κακούς εξ Αθηνών καταγγέλοντες» «για να καθαρίσω».

Αλήθεια πως μπορεί κάποιος «όσο και αν καταγγέλλει» να σταματήσει ένα νόμιμα εκτελεσθέν έργο; Αυτά είναι παραμύθια για να αποφύγει η παράταξη σας τις ευθύνες. Ένα έργο που έχει νόμιμα ανατεθεί και έχει λάβει τις νόμιμες άδειες ΔΕΝ μπορεί κανείς να το σταματήσει!!

Ξέρετε υπάρχει και η πολιτική ευθύνη που οφείλουν να αναλαμβάνουν τα πολιτικά πρόσωπα…

Τα περί «εν κρυπτό» κατασκευής του έργου επίσης σας δικαιολογώ γιατί προφανώς δεν ήσασταν εδώ για να θυμάστε σήμερα ότι προηγήθηκαν  4 ανοιχτές συγκεντρώσεις 4 αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου και αντίστοιχες του Δημοτικού Συμβουλίου…..

Επειδή όμως «βλέπω» ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από σας για το Μπατσί βοηθήστε με λίγο. Στο βιογραφικό σας λέτε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έχετε περάσει από πολλές θέσεις ευθύνης. Θυμίστε μου σας παρακαλώ έστω ΜΙΑ περίπτωση που βοηθήσατε στην εκτέλεση ενός έργο ή στην επίλυση έστω ΕΝΟΣ προβλήματος. Μόνο ενός!!! Πότε και πως ενδιαφερθήκατε για το Μπατσί;;;;

Βοηθήστε με όμως ακόμα λίγο και πείτε μου:

-Για ποιο λόγο και ποιος είναι υπεύθυνος που χάθηκε η Γαλάζια Σημαία από την Παραλία Μπατσίου;

-Ποια είναι η θέση σας για το Περιφερειακό Πάρκο που προωθεί η Δημοτική σας Παράταξη, και μετατρέπει τη Άνδρο σε προτεκτοράτο μεταφέροντας ουσιαστικά την διοίκηση του Νησιού εκτός Άνδρου.

-Η τοποθεσία «ΠΛΟΥΣΚΑ» σας λέει κάτι;

-Το γεγονός ότι ο Δήμος δαπανά κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για καθαριότητα και την ίδια στιγμή ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Μπατσίου πληρώνουν με δικά τους χρήματα εργάτες για την καθαριότητα του Μπατσίου πως το σχολιάζετε;

Θα περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet