Ας αλλάξουμε πρώτα εμείς

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Υποψηφίου δημοτικού συμβούλου

με τον συνδυασμό του ιατρού Θεοδόση Σουσούδη

Όλοι τούτες τις μέρες συζητάμε για το τι πρέπει ν αλλάξει στην Άνδρο. Ποια έργα είναι άμεσης προτεραιότητας, τι θα γίνει με τα σκουπίδια, πως θα σχεδιαστούν οι υποδομές που λείπουν, ποιες θα είναι οι νέες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, πότε θα αρχίσουν τα έργα αναβάθμισης των λιμανιών, συντήρησης του οδικού δικτύου κ.λπ. Κανείς όμως δεν αγγίζει την "καυτή πατάτα" που είναι  η νοοτροπία, η συμπεριφορά και οι συνήθειες μας, οι οποίες αρκετές φόρες μας αδικούν στα μάτια των ξένων.

Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ποιος είναι ο κυρίαρχος πόρος του νησιού μας; Αναμφίβολα ο τουρισμός. Πόσο σοβαρά έχουμε πάρει όμως αυτή την υπόθεση; Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι υπάρχει πρόβλημα. Δεν νοείται για παράδειγμα τους καλοκαιρινούς μήνες που το νησί ξεχειλίζει, καταστηματάρχες να κλείνουν το μεσημέρι για να μη χάσουν την..."σιέστα" τους. Δεν νοείται ιδιοκτήτες μικρών μονάδων να κάνουν οικονομία στα σεντόνια και τις πετσέτες. Δεν νοείται κάποια εστιατόρια, μπαρ η ταβέρνες να έχουν τιμές υψηλότερες από αυτές της Αθήνας, με την αστεία δικαιολογία ότι η σαιζόν είναι μικρή.

Το ξέρω ότι με τα γραφόμενα μου στενοχωρώ αρκετούς. Θα στενοχωρήσω περισσότερους. Υπάρχουν μέρη και...ηλικίες στην Άνδρο, που ακόμα θεωρούν τον ξένο ...επικίνδυνο! Έλεος! Ας βγούμε από την εσωστρέφεια κι ας αλλάξουμε πρώτα εμείς. Η ιστορία και το παρελθόν έχουν αποδείξει ότι οι Ανδριώτες ήταν φιλόξενοι. Την ζημιά τώρα την κάνουν λίγοι. Αυτοί που με την δική μας ένοχη, παραβίασαν τον πολιτισμό μας, την καλή μας εικόνα, το περιβάλλον μας, και κατέστρεψαν ένα μέρος από την ομορφιά του νησιού. Αν αυτοί οι άνθρωποι δεν απομονωθούν δεν πρόκειται να πάμε μπροστά.

Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι αυστηρή. Ξέρουμε ποιοι έχουν καταστρέψει παραλίες και παραθαλάσσιες περιοχές. Γνωρίζουμε ποιοι έχουν βιάσει παραδοσιακούς οικισμούς με τερατώδη κτίσματα και φώτα νέον, που σε τυφλώνουν. Ποιοι έχουν καρφώσει όπου βρήκαν τεράστιες ακαλαίσθητες ταμπέλες για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Ποιοι έχουν κατασκευάσει τις "καλύβες του Καραγκιόζη” με πλαστικά γύρω-γύρω και πλαστικές καρέκλες, νομίζοντας έτσι ότι προσφέρουν στην ...τουριστική αναβάθμιση.

Πολλοί από τους προαναφερθέντες, δεν είναι κατ’ ανάγκη κακοί επιχειρηματίες. Ή, βλέπουν ως εκεί. Ή, απλώς βολεύτηκαν από την μακροχρόνια αδιαφορία. Όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν. Η Άνδρος έχει τις προδιαγραφές ενός μεσογειακού, ευρωπαϊκού κοσμοπολίτικου νησιού. Το Μπατσί για παράδειγμα είναι εφάμιλλο με το Πόρτο Φίνο της Ιταλίας.

Ας κηρύξουμε τον πόλεμο στην ασχήμια λοιπόν. Ας ματώσουμε κι ας χάσουμε φίλους εν ανάγκη. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι συγκλονιστικό. Μια πενταετία είναι αρκετή ν’ αλλάξουν σκουριασμένα μυαλά. Όσοι δεν έχουν όραμα να μην επακολουθήσουν. Ας μείνουν μόνοι. Αν απλώς εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση, τότε και μόνο τότε η Άνδρος θ’ αλλάξει εικόνα και σελίδα...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet