Ο απολογισμός, τα διλήμματα, οι επιλογές…

Του Κυριάκου Θωμά

Υποψηφίου δημοτικού συμβούλου - Άνδρος Νέοι Ορίζοντες

Μέσα σε ένα εθνικό και διεθνές πλαίσιο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς καλούμαστε στην Άνδρο να επιλέξουμε Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο για την επόμενη πενταετία.

Με αυτές τις εκλογές κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε τα τελευταία 20 περίπου χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια οι διοικούντες συνήθισαν να πλειοδοτούν στα λόγια σε κάθε προεκλογική περίοδο. Έμαθαν να υπόσχονται στους πάντες τα πάντα με μοναδικό στόχο να κερδίσουν τις εκλογές. Και μετά τι;

Ο απολογισμός

Η πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της δημοτικής αρχής που απέρχεται. Των ανθρώπων που κυριάρχησαν με διάφορους τρόπους στα δημοτικά πράγματα του νησιού μας όλη αυτή την 20ετία.

Πριν 4 σχεδόν χρόνια κατάφεραν μετά από μακρά επικοινωνιακή προετοιμασία και κέρδισαν τον Καλλικρατικό Δήμο Άνδρου. Υποσχόμενοι ως συνήθως τα πάντα. Διαλαλούσαν παντού την «εμπειρία» τους και τα «έργα» τους. Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στους πολίτες - μέσα από τις υποσχέσεις των εκλογών του 2010 - συνετρίβησαν στην σκληρή πραγματικότητα της μετεκλογικής αδιαφορίας τους και της παταγώδους αποτυχίας τους σχεδόν σε όλους τους τομείς:

·       Η εικόνα των σκουπιδιών στους δρόμους για ολόκληρους μήνες στοιχειώνει ακόμα τις ψυχές όλων μας

·       Η απόλυτη έλλειψη στοιχειώδους τουριστικής προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος οδήγησε τον σημαντικότερο πυλώνα της νησιώτικης οικονομίας μας στο ναδίρ.

·       Δεν κατάφεραν να διατηρήσουν ούτε τα υπάρχοντα. Χαρακτηριστική η περίπτωση της απώλειας των Γαλάζιων Σημαιών που χάθηκαν επειδή κανείς δεν έστειλε φωτογραφίες!!!

·       Τα ημιτελή έργα, όπως τα λιμάνια Χώρας και Κορθίου παρέμειναν ημιτελή. Ψευδόμενοι μέχρι το τέλος παρουσιάζουν ως έργα της τελευταίας δημοτικής περιόδου το Δημαρχείο (!) το οποίο αγοράστηκε την τετραετία 1999-2002, τον βιολογικό της Χώρας (!) που χωροθετήθηκε το 2002, το Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου (!) που παραδόθηκε έτοιμο προς δημοπράτηση και ξεκίνησε κακήν - κακώς και με καθυστέρηση σε άλλη θέση με πολύ υψηλότερο κόστος χωρίς καμία δικαιολογία!

·       Τα χωριά ξεχάστηκαν και τα τοπικά συμβούλια και οι Πρόεδροι τους έγιναν διακοσμητικά στοιχεία. Προωθήθηκε εν κρυπτό η μετατροπή του Νησιού σε Περιφερειακό Πάρκο, που ουσιαστικά σταματάει κάθε δραστηριότητα και παραδίδει την Άνδρο στην διοίκηση μιας ΜΚΟ και άγνωστα συμφέροντα.

·       Ας μην μιλήσουμε γύρω από τον τρόπο που ο Δήμος διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα μέσα από συνεχείς απευθείας αναθέσεις, σε φίλους και ημέτερους.

·       Η διοίκηση συγκεντρώθηκε σε ένα-δυο πρόσωπα, γνωστά κι αυτά σε όλους. Αυτοί αποκομμένοι από την κοινωνία, ζώντας "σε ένα χρυσό κλουβί", χωρίς να αντιλαμβάνονται τον παλμό, τον πόνο και τις αγωνίες των κατοίκων το μόνο που κατάφεραν ήταν να αιφνιδιαστούν όταν διαπίστωσαν την αδυναμία τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014 ακόμα και να συγκροτήσουν συνδυασμό.

Τα διλήμματα

Και τώρα όλοι μπροστά στην κάλπη καλούμαστε να σταθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε σοβαρά διλήμματα:

·       Θέλουμε να συνεχιστεί αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 3,5 χρόνια; Θέλουμε έναν Δήμο μακριά από τον πολίτη και την καθημερινότητα του; Θέλουμε έναν Δήμο που θυμάται τους πολίτες τους τελευταίους 2 μήνες; Θέλουμε ένα Δήμο που εκμεταλλευόμενος την ανεργία και τον πόνο των νέων υπόσχεται σε όλους προσλήψεις και θέσεις εργασίας στον Δήμο; Θυμίζουμε πως επί 3,5 χρόνια οι απερχόμενοι προσλάμβαναν συγγενείς και παιδιά δημοτικών συμβούλων και ημετέρων.

·       Ή, μήπως καταλαβαίνοντας πως η εποχή άλλαξε θέλουμε έναν Δήμο που θα βάλει το Νησί στην νέα εποχή; Που με αντικειμενικότητα και αξιοκρατία θα διαχειρίζεται  και θα λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Που χωρίς φανφάρες και πολλά λόγια θα ξέρει να βάζει στόχους και κυρίως θα μπορεί να τους υλοποιεί. Που θα βάλει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη, την δουλειά κυρίως για τους νέους ανθρώπους, τον αθλητισμό και την υγεία για όλους.

Οι επιλογές

Οι προτάσεις είναι συγκεκριμένες:

·       Ο Γ. Μαλταμπές δεν επιβραβεύτηκε για την πορεία του ως Έπαρχος το 2010. Το εκλογικό αποτέλεσμα τον κατέταξε στην τρίτη θέση πολύ πίσω από τους άλλους 2 διεκδικητές. Τον όρισε να ασκήσει τον ρόλο της ελάσσονος αντιπολίτευσης και αυτός εγκατέλειψε την θέση του φεύγοντας από το Νησί. Όλα αυτά τα χρόνια παραβρέθηκε μόνο σε 3-4 δημοτικά συμβούλια. Επέστρεψε δύο μήνες πριν τις εκλογές, μετά την πλήρη αποτυχία και την αποχώρηση του Γ.Γλυνού, τέθηκε επικεφαλής της σιωπηλής επί τετραετία παράταξης του, σε μια προφανή προσπάθεια συνέχισης της νομής της εξουσίας. Ο πολιτικός του λόγος αναχρονιστικός και γεμάτος παινέματα και υποσχέσεις. Χρησιμοποιεί την πεπατημένη και τις γνωστές παλαιοκομματικές μεθόδους. Υπόσχεται τα πάντα, ενώ στην ουσία δεν παίρνει θέση για τίποτα. Αποκλειστικός στόχος μια επανάληψη των εκλογών του 2010. Και προφανώς η συνέχεια δεν μπορεί παρά να είναι ανάλογη.

·       Ο Γ. Καπάκης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει, είναι προφανής η ανετοιμότητα του ακόμα και να διεκδικήσει με σοβαρότητα την θέση του Δημάρχου. Πολιτικά δεν παίρνει θέση άλλοτε μη γνωρίζοντας τα προβλήματα κι άλλοτε με γενικολογίες επιχειρεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των σοβαρών προβλημάτων και να εισπράξει μέρος από την φθορά της δημοτικής αρχής και του πολιτικού κενού που αυτή δημιούργησε.

·       Ο Θεοδόσης Σουσούδης ο οποίος υπηρέτησε με σοβαρότητα αυτά τα χρόνια στην αντιπολίτευση. Έχει γνώση των προβλημάτων και των ζητημάτων του Δήμου. Έχει όρεξη για δουλειά. Αξίζει να του δοθεί η ευκαιρία να προσπαθήσει. Στα υπέρ του πως άσκησε με συνέπεια τα καθήκοντα του επί 3,5 χρόνια σεβόμενος απολύτως το εκλογικό αποτέλεσμα του 2010. Από την θέση της αντιπολίτευσης κατέθεσε προτάσεις για όλα τα θέματα με μετριοπάθεια και σεβασμό στο Νησί. Οι προτάσεις του έπεσαν δυστυχώς όλες στο κενό, αφού η σιωπηλή πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε κάθε διάλογο και ανέχτηκε την αυταρχική διακυβέρνηση των επικεφαλής της, που θεωρούσαν πως κατείχαν την απόλυτη αλήθεια. Σήμερα ο Θ. Σουσούδης, με δημοκρατικότητα και αξιοπρέπεια, τίθεται και πάλι στην κρίση σας με την υποψηφιότητα του. Με σοβαρότητα και μετριοπάθεια. Υποσχόμενος μόνο πολύ δουλειά. Έχοντας γύρω του πολλούς και ικανούς ανθρώπους.

Η επιλογή είναι πλέον στα χέρια σας.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet