Ευρωεκλογές: Μόνη βεβαιότητα …η αβεβαιότητα!

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Λίγες ώρες απομένουν να ανοίξουν οι κάλπες των ευρωεκλογών που χάρη στα δύο μεγάλα κόμματα έχουν μεταβληθεί σε πρόκριμα εθνικών εκλογών και η τελευταία κυλιόμενη δημοσκόπηση της MetronAnalysisστις 14.30 του Σαββάτου δείχνει πως τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει.  

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση η διαφορά που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ βαίνει μειούμενη και από 3% την Πέμπτη (δες προηγούμενη ανάρτηση μας) τώρα έχει φτάσει στο 2,2%. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να παίρνει 23,4% και η ΝΔ 21,2%.

Κατά τα άλλα η ΕΛΙΑ παίρνει 6,4%, το Ποτάμι 6,6% και η Χρυσή Αυγή 6,2%.

Από τους μικρότερους σχηματισμούς το ΚΚΕ παίρνει 4,1% και οι ΑNΕΛ 3,2%.

Τέλος η ΔΗΜΑΡ με 2,2% και οι Οικολόγοι με 1.1% δείχνουν να μην αντέχουν την πίεση που δέχονται από τους μεγαλύτερους σχηματισμούς.

Με ποσοστό αναποφασίστων 8,8% είναι προφανές πως η εκλογική αναμέτρηση εξακολουθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να μοιάζει οριακή.

Με βάση τα παραπάνω συμπεράσματα μπορούμε να διαπιστώσουμε πως:

Α) Η μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που επιλέχθηκε από τα δύο εκλογικά επιτελεία δεν φαίνεται να ευνοεί κανέναν από τους δύο αντιπάλους. Με ποσοστά αυτής της τάξεως και οι δυο μένουν εκτός στόχων τους. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δηλώσει πως κέρδισε καθαρή νίκη. Η δε ΝΔ δεν μπορεί να πει πως κατάφερε να διασώσει την εκλογική της παρουσία σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Β) Η ΕΛΙΑ δεν δείχνει για την ώρα να επιτυγχάνει τους στόχους  για το οποίο συστάθηκε.

Γ) Το Ποτάμι είναι και κερδισμένο και χαμένο. Κερδισμένο γιατί φαίνεται να βρίσκει λόγο ύπαρξης. Έστω και με ψαλιδισμένα τα φτερά του Σταύρου. Είναι γεγονός πως φαίνεται να περίμενε αρκετά περισσότερα. Αλλά θα αποδεχτεί, όπως όλα δείχνουν, και τα λιγότερα μιας και καταφέρνει να υπάρξει για την ώρα.

Δ) Η Χρυσή Αυγή, αν παραμείνουν τα ποσοστά της σε αυτό το επίπεδο, επιβιώνει αλλά δεν κερδίζει πόντους που είχε διακηρύξει.

Ε) ΚΚΕ και ΑΝΕΛ έχουν πρόβλημα

Στ) ΔΗΜΑΡ και Οικολόγοι μοιάζει να είναι εκτός οριστικά.

Και που πάνε οι ψήφοι;

Μα το είπαμε από χτες το πρωί: έχουμε μια διασπορά άνευ προηγουμένου.

Τι σημαίνει αυτό;

Πως υπάρχει μια ισορροπία που προκύπτει μέσα από την πολυδιάσπαση και την διασπορά των ψήφων. Κανείς, αν μείνουν τα πράγματα όπως δείχνουν οι μετρήσεις της τελευταίας μέρας πριν τις κάλπες, δεν μπορεί να δηλώσει σοβαρά «νικητής». Ερμηνείες όπως γράψαμε και χτες μπορεί να γίνουν πολλές. Όμως άλλο οι ερμηνείς και άλλο αν στην πράξη υπάρχουν οι συνθήκες για μια διαφορετική συμμαχία δυνάμεων που οδηγεί σε άλλη κυβερνητικά πρόταση.

Βεβαίως η αποδυνάμωση της κυβέρνησης είναι δεδομένη (η ΝΔ πέφτει  αρκετές μονάδες από τις εκλογές του 2012 και το ΠΑΣΟΚ χάνει πάνω από το 50% των ποσοστών του). Όμως δεν διαφαίνεται ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κάποιου συγγενικά πολιτικού σχήματος μέσω του οποίου θα μπορούσε η Αριστερά να κυβερνήσει.

Δια ταύτα:

Όλα παραπέμπονται στις καλένδες. Δηλαδή όλα αναβάλλονται μέχρι τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2015. Η «μεγάλη σύγκρουση» παίρνει αναβολή. Και με αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως επικρατεί η πάγια ελληική άποψη του ...«βλέποντας και κάνοντας»! Αλλά όπως όλα δείχνουν η αναβολή και το "βλέποντας και κάνοντας" είναι και η άποψη του μεγαλύτερου μέρους εκλογικού σώματος μέχρι στιγμής…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet