Κάθε αρχή θέλει οργάνωση...

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Τώρα που καταλάγιασε ο θόρυβος από τις εκλογές και τα όποια ...πάθη και μίση ημέρεψαν, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε-όλοι-σοβαρά την επόμενη μέρα. Θα θυμίσω δυο πράγματα. Την Άνδρο δεν την νοιάζεται κάνεις περισσότερο από τον άλλον. Και κυρίως δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Σε ότι με αφόρα θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής. Οι απόψεις  που εκφράζω είναι προσωπικές και μοναδικό τους κίνητρο είναι η αγάπη για το νησί. Άλλωστε έχω το προνόμιο της ελευθερίας του λόγου, αφού ούτε τίτλο ούτε ιδιότητα έχω.

Στις δημοτικές εκλογές εκτέθηκα, περνώντας για πρώτη φορά στην ζωή μου στην απέναντι όχθη, αφού έως τώρα τους όποιους δημάρχους, κοινοτάρχες, περιφερειάρχες κ.λ.π. τους αντιμετώπιζα-λόγω επαγγέλματος-με καχυποψία και κριτική διάθεση.

Στον θρίαμβο του Θεοδόση Σουσούδη, δεν είχα συμμετοχή. Οι ψήφοι που συγκέντρωσα ήταν λιγότεροι απ’ όσους ίσως περίμενα.  Αλλά είναι λογικό. Δεν έκανα καμία προεκλογική εκστρατεία, πολλοί δεν με ήξεραν καν. Φυσικά και δεν έχω πικρία. Αντίθετα ευχαριστώ από καρδίας όλους όσοι με..."σταύρωσαν". Κέρδισα μια μοναδική εμπειρία, έμαθα από πρώτο χέρι τα προβλήματα του τόπου  και κυρίως έκανα καινούργιους φίλους, πολλοί από τους οποίους είναι πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι.

Μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ όμορφο  καλοκαίρι. Ιδανική περίοδος για χαλάρωση και ξεκούραση. Για τους νέους δημοτικούς άρχοντες της Άνδρου όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κατά την γνώμη μου, δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε μια μέρα. Και εξηγούμαι. Ο κ. Χατζηδάκης (υπουργός Ανάπτυξης) ανακοίνωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει πόρους προς διάθεση της τάξεως των 26 δις ευρώ. Ο κ. Χρυσοχοϊκής (υπουργός Μεταφορών) εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για συντήρηση και σήμανση δρόμων σε ολόκληρη την χώρα. Πρόκειται για ένα "πάρτι" χρημάτων που θ’ αρχίσει σύντομα και «καλεσμένοι» σ’ αυτό, θα είναι μόνον όσοι είναι έτοιμοι και προετοιμασμένοι. Ώριμες μελέτες, προγραμματισμός, θαρραλέες διεκδικήσεις, σωστές επαφές, έξυπνες δημόσιες σχέσεις. Καλώς η κακώς έτσι παίζεται το παιχνίδι.

Η Άνδρος με τα τόσα προβλήματα, πρέπει και της αξίζει η μερίδα του λέοντος. Η παρουσία της επιβάλλεται να είναι συνεχής και ηχηρή. Για χρόνια βούλιαζε στην εσωστρέφεια, με τις υγιείς και ισχυρές δυνάμεις της αποδιοργανωμένες αφού δεν υπήρχε κάποιος να τις ενώσει και να τις χρησιμοποιήσει ως την "αιχμή του δόρατος". Και για να μην κρύβομαι πίσω από το δάκτυλο μου, εννοώ πως έπρεπε να κινητοποιήσουμε και τους εφοπλιστές, τους καραβοκύρηδες του τόπου, που στο παρελθόν έχουν δείξει πολλές φόρες έμπρακτα την  αγάπη τους και έχουν βοηθήσει όταν τους ζητήθηκε.

Ο όποιος σχεδιασμός για έργα υποδομής, για προσέλκυση τουριστών, για επίλυση ζητημάτων όπως είναι τα σκουπίδια, δεν γίνεται ούτε στην Χώρα, ούτε στο Γαύριο, ούτε στο Μπατσί, ούτε στο Κόρθι. Η ζύμωση, οι επαφές, οι γνωριμίες, οι καυγάδες, τα ραντεβού, γίνονται στην Αθήνα. Εκεί βρίσκεται το χρήμα και η τεχνογνωσία. Ο Κάβο Ντόρος δεν πρέπει να μας...τρομάζει.

Ο δήμαρχος και η ομάδα του χρειάζεται να στρατοπεδεύσουν έξω από υπουργικά γραφεία, να φωνάξουν, να χτυπήσουν το χέρι, πάνω σε τραπέζια συσκέψεων,  να γνωρίσουν και να γνωριστούν. Την επόμενη πενταετία θα διανεμηθούν σε ολόκληρη την επικράτεια απίστευτα χρήματα.  Όχι όμως αλόγιστα. Θα τα εισπράξει εκείνος που πραγματικά τα δικαιούται. Οι ισχυροί του τόπου, έχουν τους τρόπους ν’ ανοίξουν πόρτες στον δήμαρχο που θα πάει να διεκδικήσει. Οι τρεις επόμενοι μήνες συνεπώς, δεν πρέπει να πάνε χαμένοι.  Ο Σεπτέμβρης δεν είναι μακριά.

Χρειάζεται αναδιοργάνωση υπηρεσιών,  συμμαχίες με άλλους Δήμους (Τήνου, Πάρου, Νάξου για τις ανεμογεννήτριες), βελτίωση της εικόνας του νησιού, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων (νέα ιστοσελίδα του Δήμου, ίσως ιντερνετικό ραδιόφωνο, παρεμβάσεις του Δήμαρχου σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, συμμετοχή σε συνέδρια κ.λ.π.).

Έτσι θα θωρακιστεί η νέα δημοτική αρχή, και κάνοντας μια σοβαρή προεργασία, όταν έρθει η ώρα των απαιτήσεων ο κάθε περιφερειάρχης, γενικός γραμματέας η υπουργός, θα γνωρίζει ότι απέναντι του θα έχει ένα μεγάλο νησί με υπεύθυνους ταγούς που δούλεψαν σκληρά πριν τον συναντήσουν. Και κυρίως αν διανοηθεί να αδικήσει, η να καθυστερήσει ένα έργο θα ξέρει ότι απέναντι του θα βρει μια ισχυρή αντίδραση.

Απαιτείται λοιπόν σκληρή δουλειά από τώρα. Και η αρχή, ας γίνει από τα δύσκολα. Και όλοι ξέρουμε ποια είναι αυτά. Εύχομαι στον νέο Δήμαρχο-και σε ολόκληρο το συμβούλιο- καλή επιτυχία, κουράγιο, τύχη και κυρίως να βρουν την δύναμη να μην φοβηθούν, και να ...τα βάλουν με το θεριό.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet