Μήνυση-κόλαφος κατά των ανευθυνο-υπευθύνων για το 99ο θύμα στο Μάτι

(Οι φωτογραφίες δείχνουν μια πανέμορφη κοπέλα με φόντο τη Νέα Υόρκη και τη γέφυρα Πόντε Βέκιο στη Φλωρεντία. Οι φωτογραφίες έδειχναν την περασμένη ζωή μιας 26χρόνης. που έσβησε μέσα σε φρικτούς πόνους από τα εγκαύματα που της προκάλεσε η ανευθυνότητα αυτών που είχαν την ευθύνη να την σώσουν μα δεν το έκαναν. Αυτών που είχαν την αρμοδιότητα και δεν την ανέλαβαν ποτέ. Τα ονόματα γνωστά. Η σειρά ίδια πάντα. Ας μην την αναφέρουμε. Ας σκεφτούμε μόνο αυτήν την ομορφη κοπέλα που είναι το 99ο θύμα της ανευθυνότητας, της ανικανότητας, της ολιγωρίας, όλων αυτών που κρυβονται και θέλουν να ξεχάσουμε. Αναδημοσίευση από iefimerida.gr - Εν Άνδρω).

Το πλήρες χάος που επικρατούσε στη φωτιά στο Μάτι την ώρα της καταστροφής περιγράφει ο αδελφός της Ελισάβετ Χαρδαλούπα, του 99ου θύματος της πυρκαγιάς, στη μήνυση που κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του Αντώνη Φούσα.

Ο Γιάννης Χαρδαλούπας, που ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές. Την ώρα που οι φλόγες έζωσαν το σπίτι του στον Νέο Βουτζά, ήταν εκεί με τη μητέρα και την αδερφή του. Η περιγραφή του είναι συγκλονιστική. Περιγράφει πως την ώρα της καταστροφής δεν βρισκόταν πουθενά ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Οταν κατάφεραν να βρούν ένα περιπολικό της αστυνομίας, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τους συνέστησαν να φύγουν, αλλά σαν να διατυπώνουν προσωπική άποψη. Για καλό και για κακό, όπως τους είπαν.

Όταν οι φλόγες τούς έζωσαν και η αδελφή του και η μητέρα του είχαν σοβαρά εγκαύματα, έφθασαν τελικά στο ιατρικό κέντρο της Νέας Μάκρης και οι αστυνομικοί εκεί τους συνέστησαν να πάνε ξανά... στο Μάτι. Οταν κατάφεραν να φθάσουν στο νοσοκομείο, χάθηκαν πολύτιμες ώρες αφού δεν υπήρχε κατάλληλη μονάδα εγκαυμάτων. Και όταν επιχείρησε να στείλει την αδελφή του σε ειδικευμένο νοσοκομείο στις ΗΠΑ, συνάντησε το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Επειδή είχαν χαθεί τα έγγραφα της αδελφής του Ελισάβετ, τους ζητούσαν πληρεξούσιο από εκείνη για να βγάλει διαβατήριο... μόνο που η Ελισάβετ ήταν ήδη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τι αναφέρει στην μήνυσή του ο Γιάννης Χαρδαλούπας:

«Τη Δευτέρα το πρωί (23 Ιουλίου 2018) κατέβηκα για διάφορες εργασίες μου στην Αθήνα και επέστρεψα στο σπίτι μας περί ώρα 17.00 μ.μ.

Αφού έφτασα, με το αυτοκίνητό μου, στο σπίτι μας, είδα πολλούς καπνούς και την αδελφή μου να ρίχνει νερό με το λάστιχο σε διάφορα μέρη του σπιτιού μας και της αυλής μας, και έσπευσα να τη βοηθήσω και εγώ. Στη συνέχεια καταλάβαμε, ότι οι καπνοί γινόντουσαν μεγαλύτεροι και όλα έδειχναν, ότι η φωτιά ήταν στο δάσος και πλησίον στο Ν. Βουτζά και ότι προφανώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για τα σπίτια μας και για όλους μας.

Δυστυχώς, δεν είδαμε πουθενά πυροσβεστικά οχήματα και ούτε εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Την απουσία αυτή την είδαμε αρχικά αισιόδοξα, ήτοι, ότι αφού δεν υπήρχαν πυροσβεστικά μέσα δεν θα είναι σοβαρή και επικίνδυνη φωτιά, αλλά στη συνέχεια, αντιληφθήκαμε, ότι τα πράγματα έπαιρναν επικίνδυνες διαστάσεις και η παντελής απουσία πυροσβεστικών μέσων πλέον μας ανησύχησε ιδιαίτερα.

Μετά την 17.30 ώρα πέρασε τυχαία ένα περιπολικό όχημα της Αστυνομίας με δύο αστυνομικούς μέσα σ΄ αυτό. Τους ρωτήσαμε τι συμβαίνει και μας δήλωσαν, τελείως αορίστως, πλήρη άγνοια, αλλά στη συνέχεια μας είπαν «για καλό και κακό φύγετε», αλλά αυτό μας το είπαν τελείως ανεύθυνα και αόριστα, χωρίς να μας πουν, πού να πάμε και τι να κάνουμε για να σωθούμε.

Είχαμε, ως οικογένεια, δύο αυτοκίνητα. Εγώ μπήκα στο δικό μου και στο άλλο της αδερφής μου, η αδελφή μου ως οδηγός και η μητέρα μου ως συνοδηγός. Μπροστά η αδελφή μου και εγώ από πίσω με κατεύθυνση τη β’ έξοδο Νέου Βουτζά για τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Είδαμε μπροστά μας πύρινη κόλαση και είχε πολύ κίνηση από αυτοκίνητα, και αντιληφθήκαμε, ότι θα κατευθυνόμασταν στο θάνατο. Προχωρήσαμε και απομακρυνθήκαμε μόνο 20-30 μέτρα απ το σπίτι, λόγω της μεγάλης κίνησης και των καπνών. Αμέσως, κατόπιν αυτού, έκανα αναστροφή και το ίδιο έκανε με το αυτοκίνητό της και η αδελφή μου.

 

Προχώρησα γύρω στα 400 μέτρα μέσα από φλόγες και αργότερα, όταν είχα καλύτερο οπτικό πεδίο διαπίστωσα, ότι η αδελφή μου δεν με είχε ακολουθήσει. Αμέσως επέστρεψα πίσω για να τις βρω και τις δύο (μητέρα και αδελφή) και να τις πάρω. Όταν γύρισα ήταν πλέον και οι δύο εκτός αυτοκινήτου, περίπου έξω από το σπίτι μας. Το αυτοκίνητο είχε τελείως καεί, ενώ και αυτές είχαν φανερά και πολύ σοβαρά εγκαύματα. Πονούσαν πολύ και τις επιβίβασα στο αυτοκίνητό μου και ειδικότερα η μητέρα μου μπροστά και η αδελφή μου πίσω, και φύγαμε με κατεύθυνση το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης.

Οι εκεί αστυνομικοί μου είπαν να πάω στο Μάτι, παρά το γεγονός ότι τους έδειξα τις καμένες μητέρα και αδελφή μου. Πάλι, όμως, κομφούζιο επικρατούσε και ήμουν σίγουρος ότι στο σημείο εκείνο θα καιγόμασταν. Αποφάσισα να πάω στην Αθήνα και το έκανα τρέχοντας με 150 χιλιόμετρα την ώρα και πήγαινα και στο αντίθετο ρεύμα, για να σωθούν η μητέρα μου και η αδελφή μου, διότι έβλεπα ότι κινδυνεύουν από τα πολλά εγκαύματα που έφεραν στα σώματά τους.

Ύστερα από πολύ κόπο φτάσαμε στο Ιατρικό Αθηνών και αμέσως τις παίρνουν και τις δύο μέσα για άμεση νοσηλεία. Μας είπαν, όμως, στη συνέχεια, ότι δεν είχαν τμήμα εγκαυμάτων. Πέρασαν, δυστυχώς, δύο πολύτιμες ώρες διαβουλεύσεων και συσκέψεων, για το που θα έπρεπε να μεταφερθούν οι δύο σοβαρά τραυματίες. Μου είπαν για το Νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και αυτό έκανα. Έτσι, διακομίστηκαν και οι δύο στον «Ευαγγελισμό», αλλά στη συνέχεια η μητέρα μου κατέληξε 4/8/18 και η αδελφή μου 11/9/18.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να σημειώσω, ότι μετά το θάνατο της μητέρας μου, προσπάθησα να μεταφέρω την αδελφή μου στην Αμερική, για να εισαχθεί σε κάποιο ειδικότερο Νοσοκομείο. Λόγω, όμως, μεγάλης γραφειοκρατίας και ευθυνοφοβίας στη χώρα μας, δεν κατάφερα να εκδώσω νέα ταυτότητα και ούτε και διαβατήριο, διότι ήθελαν την ίδια, κάτι όμως που αδύνατο. Σημειώνουμε ότι όλοι οι Αστυνομικοί, για τη μεταφορά της αδελφής μου στις ΗΠΑ μου φέρθηκαν πολύ καλά, ενώ αντιθέτως συνάντησα πολλά προβλήματα για την αποστολή των φωτογραφιών με τα τραύματα της αδελφής μου σε Νοσοκομείο των ΗΠΑ. 

Είχαν καεί όλα τα έγγραφα της με τα στοιχεία της (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.λπ.) και δεν μπορούσα να εκδώσω νέα ταυτότητα. Μου ζητούσαν πληρεξούσιο (!), αλλά και αυτό δεν μπορούσε να γίνει, διότι ήταν σε καταστολή. Δεν πρόλαβα, δυστυχώς, να ολοκληρώσω τη διαδικασία δικαστικής συμπαράστασης, διότι την 11η Σεπτεμβρίου απεβίωσε και η αδελφή μου.

Είναι προφανές, ότι η ευθύνη των αρμοδίων για τον τραγικό θάνατο της μητέρας και αδελφής μας είναι τεράστια, αυτονόητη και εγκληματική».

Πηγή: Φωτιά στο Μάτι: Μήνυση-κόλαφος από τον αδελφό της Ελισάβετ | iefimerida.gr

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

σε απαντηση της αδικοχαμενης κοπελλασ και για γνώση και συμόρφωση, εξω απο κομματικες προσκαιρες ταμπέλες, απλα πρεεπι να δημοσιευσεις και την έκθεση του ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΊΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, που φυσικά δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλα, ούτε ΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΠΑΣΟΚ και επιστημονικά λέει ότι, εκκένωση κΑΙ κατάσβεση στις συνθήκες που υπήρξαν,ήταν φοβερό αυτό που συνέβη !
Επανέρχεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την φονική φωτιά στο Μάτι και προσεκτικά αναφέρει τα παρακάτω:

Με αφορμή σειρά πρόσφατων αναφορών και δημοσιευμάτων σχετικά με την εξάπλωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και του διαθέσιμου χρόνου για ενδεχόμενη οργανωμένη εκκένωση της περιοχής αναφέρει πως:
«Η εκτίμηση της ρεαλιστικότητας μιας επιτυχούς εκκένωσης της περιοχής πρέπει να λάβει υπόψιν της τον ταχύτατο χρόνο εξέλιξης της πυρκαγιάς, τη ρυμοτομική κατάσταση στο Μάτι, την ανυπαρξία προδιαγεγραμμένων σημείων συγκέντρωσης και ειδικών σημάνσεων, και ότι οποιαδήποτε εντολή εκκένωσης δεν μπορεί να δοθεί με την έναρξη μιας πυρκαγιάς αλλά κατά την εξέλιξη της και κατόπιν εκτίμησης του κινδύνου».
Διατυπώνει μάλιστα πέντε σημεία τα οποία είναι απαραίτητα για την εξαγωγή σχετικών συμπερασμάτων:
Στο πρώτο σημείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει πως η λεπτομερής περιγραφή των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής στις 23 Ιουλίου 2018, απαιτεί καταρχάς τη χρήση εξελιγμένων μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής χωρικής ανάλυσης ώστε να είναι δυνατή η, στο μέτρο του επιστημονικά δυνατού, καλύτερη περιγραφή της κατανομής θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας και του ανέμου στην ευρύτερη περιοχή έναρξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς.
Ως δεύτερο, επισημαίνει πως τα αποτελέσματα του όποιου μετεωρολογικού μοντέλου πρέπει να επαληθεύονται με την πραγματική κατάσταση που επικρατούσε και αυτό είναι δυνατόν μόνο με την ανάλυση των διαθέσιμων μετρήσεων πυκνού δικτύου επίγειων μετεωρολογικών σταθμών.
Το ΕΑΑ, συμπληρώνεται, είναι ο μοναδικός δημόσιος επιστημονικός φορέας που λειτουργεί στην Αττική πυκνό δίκτυο (48) αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, τα δεδομένα των οποίων είναι απαραίτητα τόσο για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων των μοντέλων όσο και για την κατανόηση των συγκεκριμένων μετεωρολογικών συνθηκών που επικράτησαν την 23η Ιουλίου.
Τρίτον, υπενθυμίζει πως το ΕΑΑ, αξιοποιώντας τα εργαλεία τα οποία διαθέτει, εξέδωσε στις 21 Αυγούστου 2018 ανακοίνωση και διαγράμματα τα οποία περιγράφουν με λεπτομέρεια την μετεωρολογική κατάσταση της ημέρας. Εν συντομία αναφέρει ότι στις 23 Ιουλίου 2018 οι δυτικοί άνεμοι στις ακτές της ανατολικής Αττικής έφτασαν σε μέση τιμή τα 60-70 km/h (8 Beaufort) με ριπές που ξεπέρασαν τα 90 km/h.
Ταυτόχρονα οι δυτικοί καταβάτες άνεμοι προκάλεσαν σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στις ακτές (σημειώνεται ότι πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η θερμοκρασία στο σταθμό του ΕΑΑ στη Ραφήνα έφτασε στους 39 βαθμούς (η μεγαλύτερη τιμή για όλο το καλοκαίρι σε όλη την Αττική), ενώ η σχετική υγρασία ήταν 19%.
Τέταρτον ως προς τη μελέτη της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς σημειώνεται πως γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένων μοντέλων διάδοσης πυρκαγιάς, τα οποία χρησιμοποιούν ως στοιχεία εισόδου τόσο μετεωρολογικά δεδομένα όσο και δεδομένα που περιγράφουν τη χωρική κατανομή της βλάστησης και το είδος της καύσιμης ύλης.
Τονίζεται ότι η σωστή περιγραφή της καύσιμης ύλης είναι απαραίτητη συνθήκη για την ορθή προσομοίωση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς (χωρικά και χρονικά) ώστε να υπολογιστούν σωστά οι χρόνοι εξάπλωσης και επομένως να εκτιμηθούν σωστά και οι διαθέσιμοι χρόνοι οργανωμένης εκκένωσης.
Η παράμετρος αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη σε περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως μικτή ζώνη (οικιστική περιοχή με πεύκα), χαρακτηριστικό παράδειγμα μικτής ζώνης ήταν η περιοχή στο Μάτι.
Μη άρτια αναπαράσταση της υποκείμενης βλάστησης και καύσιμης ύλης, εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε τελείως εσφαλμένη και καθυστερημένη χρονική πορεία του μετώπου της πυρκαγιάς ακόμα κι αν έχει αναπαραχθεί άρτια η μετεωρολογική κατάσταση.
Επιπλέον το ολοκληρωμένο σύστημα μοντέλων πρόγνωσης καιρού και διάδοσης μετώπου πυρκαϊάς που έχουμε αναπτύξει στο ΕΑΑ συμπεριλαμβάνει την αλληλεπίδραση φωτιάς και καιρού, διαδικασία που είναι απαραίτητη για την ορθή αποτύπωση της εξέλιξης της φωτιάς.
Το ΕΑΑ επανειλημμένως έδειξε το τελευταίο διάστημα τα αποτελέσματα της πιλοτικής ακόμα εφαρμογής του συζευγμένου συστήματος, τόσο για την Κινέτα που έγινε σε πραγματικό χρόνο.
Πέμπτο, επικαλούμενο την αναλυτική έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών σχετικά με τις συνθήκες και τις αιτίες της καταστροφής, στην οποία συμμετείχε και το ΕΑΑ με τις μετεωρολογικές μετρήσεις και προσομοιώσεις, επισημαίνει πως το μέτωπο της πυρκαγιάς κινήθηκε ραγδαία και έφτασε στη Λ. Μαραθώνος σε 65-70 λεπτά μετά την έναυση και σε 30 μόνο επιπλέον λεπτά (100 από την έναυση) στη θάλασσα.
«Το σύντομο αυτό χρονικό διάστημα είναι αποτέλεσμα τόσο της μικρής απόστασης του σημείου έναρξης της πυρκαγιάς (Νταού Πεντέλης) από τη Λεωφόρο Μαραθώνος (περίπου 4 χιλιόμετρα) και από την παραλία στο Μάτι (περίπου 5.5 χιλιόμετρα) όσο και των θυελλωδών καταβατικών δυτικών ανέμων που έπνεαν» υποστηρίζει.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεν μπορείτε κύριε Μπασαντή, λόγω της εμπάθειας σας με ορισμένα προσωπα στο νησί, να παραπληροφορείτε τους αναγνώστες σας, με μιάς πλευράς δημοσιεύματα που δεν ....αποκομίζουν σους πολίτες μία σφαιρική άποψη για τα τραγικά εκείνα γεγονότα και το χάσιμο τόσων ανθρώπινων ζωών..
Ξέρετε οι εμπάθειες οδηγούν στον βούρκο.....προσέξτε το παρακαλούμε ...σαν αναγνώστες σας απο την πρώτη μέρα που ανοίξατε το ΕΝ ΑΝΔΡΩ, παρακαλούμε δημοσιεύεστε το παραπάνω, αφού σας διαβάζουμε συχνότατα, αλλά και να σας υπενθυμίσουμε, ότι ελέγχεστε για τα δημοσιεύματα σας αγαπητέ μας.
καλή σας μέρα απο Τορόντο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε για τις υποδέιξεις. Δημοσιεύσατε το κείμενο που νομίζετε πως καλύπτει την αδράνεια όλων όσων άφησαν την περιοχή στο έλεος της. Εμείς δημοσιευσαμε την μαρτυρία του αδελφού της κοπέλας που λέει άλλα. Και αυτά που είπαν μια διεθνής ομάδα ερευνητών. Τα υπόλοιπα υπάρχει η δικαιοσύνη να τα ελέγξει. Η λέξη εμπαθεια που χρησιμοποιείτε δεν καλύπτει 99 θανάτους όσο κι αν την ξεχειλώσετε...
Καλημέρα σας από Ελλάδα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro