«Μακροχρονίως όλοι θα είμαστε νεκροί» αγαπητέ Γιούκλιντ…

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - PRONEWS.GR

Από έναν απόφοιτο του Λυκείου Αμπελοκήπων που πήρε πτυχίο πολιτικού μηχανικού δεν έχουμε την απαίτηση να ξέρει τον Τζων Μέυναρντ Κέυνς, πρώτο βαρώνο Κέυνς του Τίλτον (John Maynard Keynes, 5 Ιουνίου 188321 Απριλίου 1946). Τον σπουδαίο Άγγλο οικονομολόγο, μαθηματικό, καθηγητή πανεπιστημίου και συγγραφέα που υπήρξε ο εισηγητής του Κευνσιανισμού. Ούτε να γνωρίζει το διασημότερο των αποφθεγμάτων του.

Όμως από έναν απόφοιτο του Ήττον που σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσσεξ και της Οξφόρδης και δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουμε την απαίτηση να ξέρει και τον Κέυνς και το έργο του.

Το να λέει, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη πως οι άνω των 70 θα απέλθουν σταδιακά από το σύστημα μοιάζει μακάβριο (πεθάνετε εσείς να σωθεί το σύστημα). Αλλά ο Α. Τσίπρας κινούμενος συχνά στην διασταύρωση πρώιμης νεότητας και ασύγνωστης άγνοιας έχει πει και χειρότερα.

Όμως το να το λέει με αυτόν τον τρόπο ο Γιούκλιντ Τσακαλώτος που πέρασε από Ήττον, Σάσσεξ, Οξφόρδη και Κέντ δεν επιτρέπεται. Όπως και το να μην θυμάται ακριβώς όχι μόνο τη διάσημη ρήση του Κέυνς, αλλά και τον ΤΡΟΠΟ, που την είπε. Αυτό είναι ασύγνωστο.

Για να θυμίσουμε στον «ξεχασιάρη» Γιούκλιντ (και να το μάθει ο πάντα πρόχειρος Αλέξης Τσίπρας), μια από τις βασικές θέσεις του σπουδαίου Άγγλου οικονομολόγου Τζον Μέυναρντ Κέινς ήταν ότι σε περιόδους μεγάλων υφέσεων, όπου παγώνουν οι επενδύσεις, καταρρέει η αγοραστική δύναμη των πολιτών και οι τράπεζες σταματούν το δανεισμό, πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες και ενισχύοντας την απασχόληση. Και κατέληγε: «Βραχυπρόθεσμα ακόμα και το να σκάβει κάποιος λάκκους και να τους ξαναγεμίζει, είναι καλό».

Οι αντίπαλοι του όμως συχνά του αντέτειναν πως με μ’ αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα θα διογκώνονταν τα ελλείμματα. Και τον ρωτούσαν ποια είναι η μακροχρόνια απάντηση του. Ο διάσημος Άγγλος οικονομολόγος πάντα ετοιμόλογος απαντούσε λίγο μακάβρια, αλλά και αυτοσαρκαστικά: «Κύριοι μακροπρόθεσμα, θα είμαστε όλοι νεκροί».

Προσέξτε την μεγάλη διαφορά ενός Άγγλου βαρώνου κι ενός έλληνα μαρξιστή αντιγραφέα. Ο Άγγλος βαρώνος με χιούμορ και αυτοσαρκασμό ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ και τον εαυτό του στην μακροχρόνια προοπτική του υπαρξιακού τέλους.

Αντιθέτως ο έλληνας, κακός αντιγραφέας και «μαρξιστής των κυβιστήσεων», ΕΞΑΙΡΕΣΕ τον εαυτό του!!! Αυτός, 58 ετών σήμερα, θα ζει και θα μεγαλουργεί και το 2030 στα 69 του!!! Και το 2040 στα 79 του!!! Οι άλλοι, οι γέροι, θα πεθάνουν!

Τέτοια μεγαλοψυχία ο Γιούκλιντ Τσακαλώτος που πέρασε και από το Ήττον, και από το Σάσσεξ και από την Οξφόρδη και από το Κεντ! Μέχρι που πήρε μεταγραφή για το ΕΚΠΑ! Εκεί εξελληνίστηκε, αλλά μάλλον με πολύ κακό τρόπο. Και έτσι έφτασε στο μνημειώδες: οι γέροι θα πεθάνουν προσεχώς!!!...

Κρίμα τα σπουδαία αστικά αγγλικά σχολεία που πέρασε ο Γιούκλιντ! Κρίμα τις περγαμηνές που σώρευσε από αυτά. Ότι του απέμεινε από την σπουδαία παρακαταθήκη τους ήταν μόνο τα αγγλικά με εξαιρετική οξφορδιανή προφορά.

Δεν πήρε τίποτα από το ήθος τους. Αυτό που αποτύπωσε ο σπουδαίος Τζων Μέυναρντ Κέυνς με εκείνο το μοναδικό αυτοσαρκαστικό πρώτο πληθυντικό πρόσωπο - μιας φράσης που έμεινε στην ιστορία του 20ου αιώνα.

Αντιθέτως το τρίτο πληθυντικό του Γιούκλιντ θα μείνει στην ελληνική ιστορία των ύστερων συριζαϊκών χρόνων σαν κορυφαία ατάκα εγωκεντρισμού του ελληναρά που κρύβει μέσα του. Και που ποτέ δεν ξεπέρασε, αν και πέρασε από εκεί που κάποτε πέρασε και ο σπουδαίος Τζων Μέυναρντ Κέυνς…

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τι πολιτική θα ήθελε να εφαρμόσει ο κος Τσακαλώτος για να ξεπεραστεί η κρίση; Με βάση τη διδασκαλία του, θα έλεγα σίγουρα μια πολιτική στο πλαίσιο της διδασκαλίας του Κέυνς (ανέφερε πολύ συχνά τη φράση για τους λάκκους που αναφέρετε) ενίσχυσης της ενεργούς ζήτησης, για να πάρει μπροστά η οικονομία στηριγμένη στην εσωτερική κατανάλωση ιδίως προϊόντων πρώτης ανάγκης παραγόμενων εντός της χώρας, σε πρώτη φάση (βλέπε χαμηλά στρώματα δηλαδή και όχι μεσαία - υψηλότερα που σίγουρα θα κατευθυνθούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε εισαγόμενα προϊόντα). Ωστόσο ζούμε πλέον σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης και όχι στη δεκαετία του '20, '30, '40 του Κέυνς. Άρα οφείλουμε να στηρίξουμε και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας στο διεθνές εμπόριο. Βλέπε τουρισμό, πλωτές μεταφορές, μεταποίηση πρωτογενούς παραγωγής κλπ.
Τι πολιτική εφαρμόζει ο κος Τσακαλώτος; Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στο πλαίσιο της ΟΝΕ η νομισματική πολιτική ασκείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άρα δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να γίνουν από πλευράς του από νομισματικής (μονενταριστικής αλήθεια είναι η μεταφραση) πλευράς. Ακόμη και όταν γίνονται (βλέπε QE της EKT) κάποιοι προηγούμενοι τα έκαναν τόσο μαντάρα που τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι αξιόχρεα και δεν τα δέχεται η ΕΚΤ - άρα δεν μπορούμε να επωφεληθούμε ούτε από αυτό!
Ωστόσο του μένει το δημοσιονομικό κομμάτι της πολιτικής. Για άλλη μια φορά κάποιοι προηγούμενοι τα έκαναν τόσο μαντάρα (γιατί τις καλές εποχές αντί να έχουμε πλεονάσματα φροντίζαμε να έχουμε ελλείμματα στην καλύτερη 3%) που το δημόσιο χρέος έφτασε σε επίπεδα που κανένας δεν θέλει να μας δανείσει, για να δημιουργηθεί το απαραίτητο περιθώριο για άσκηση επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Άρα τι του μένει να κάνει; Του μένει να δημιουργήσει ο ίδιος το δημοσιονομικό περιθώριο μέσα σε καθεστώς μη χρηματοδότησης επί της ουσίας, προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική ενίσχυσης της ενεργούς ζήτησης των κατώτερων στρωμάτων, οι οποίοι θα καταναλώσουν πρωτίστως προϊόντα πρώτης ανάγκης και κυρίως παραγόμενα εντός της χώρας.
Και αυτό κάνει! Ακούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης προκειμένου να δίνονται ψίχουλα (επιδοματική πολιτική) στους ασθενέστερους. Στην πραγματικότητα η (επιτέλους) φορολόγηση της μεσαίας τάξης είχε ξεκινήσει πριν από το Συριζα αλλά κάποιοι προτιμούν να έχουν κοντή μνήμη. Ωστόσο τα Capital Controls έδωσαν τη χαριστική βολή σε όσους συνήθιζαν να δουλεύουν μαύρα. Τελικά ποια ήταν η μεσαία τάξη στην Ελλάδα; Μήπως αυτή των ελευθέρων επαγγελματιών που είχαν συνηθίσει να δουλεύουν αφορολόγητα, δημιουργώντας μια οικονομία με σαθρές βάσεις και υπερβολική κατανάλωση (γιατί κάπου έπρεπε να πάει το μαύρο χρήμα) σε εισαγόμενα είδη πολυτελείας (σκαφάρες / αυτοκινητάρες), μπουζουκλερί, εξοχικά (που τώρα δεν μπορούν να συντηρήσουν και τρέχουν να τα βάλουν σε AirBnB);

Τελικά έχει αποτέλεσμα αυτή η πολιτική του Τσακαλώτου; Μένει να φανεί. Στο μεταξύ η ανεργία έχει πέσει 10% το εμπορικό ισοζύγιο, παρά την κάποια ενίσχυση των εισαγωγών, παραμένει εντός ορίων και με πολύ κόπο και αίμα η οικονομία καταφέρνει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα παρ'ό,τι ο Τσακαλώτος σίγουρα θα ήθελε να ήταν μικρότερα. Αλλά δυστυχώς δεν έχει περιθώριο λόγω της υφιστάμενης κατάστασης.
Πάντως χαίρομαι πολύ που δοκιμάζει τις "αιρετικές" στη σύγχρονη εποχή ιδέες του, μέσα σε περιβάλλον πολιτικής ευστάθειας (χωρίς λαϊκίστικες παραιτήσεις - του τύπου δεν ψηφίζω γιατί δε μ'αρέσει που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια) και σε μεγάλο βαθμό εργασιακής ειρήνης (ε βέβαια αφού ο Συριζα κυβερνά με μεταρρυθμιστικό καπέλο ποιος θα βγει να φωνάξει;).

Προσωπικά δεν υποστήριξα το Συριζα τον Ιανουάριο του 2015 και μάλιστα διαφώνησα με πολλούς Συριζαιους από πολύ παλιότερα για το Μνημόνιο - Αντιμνημόνιο το οποίο υπήρξε εντελώς επίπλαστο, διχαστικό για την κοινωνία και απόλυτα προσχηματικό. Ούτε φυσικά για το εκτός τόπου και χρόνου δημοψήφισμα. Αντίθετα στήριξα το Συριζα που είχε να εφαρμόσει ένα πολύ συγκεκριμένο συμφωνημένο πρόγραμμα με υπουργό τον Τσακαλώτο που γνώριζα τι πολιτική είχε στο μυαλό του να εφαρμόσει και μέχρι τώρα είναι απόλυτα συνεπής.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, προφανώς δεν θέλει να κοπούν τώρα οι συντάξεις (αφού υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο) καθώς αυτό αντιβαίνει την ιδεολογία του, καθώς θα πλήξει την ενεργή ζήτηση κατώτερων στρωμάτων (ιδίως αν σκεφτούμε τους συνταξιούχους που στηρίζουν οικογένειες, παιδιά, εγγόνια). Το εκλογικό σκέλος δεν με αφορά.

Ένα άλλο προφητικό που μας είχε πει τότε ήταν ότι κάποια στιγμή κάποια γενιά θα πρέπει να στηρίξει δύο ασφαλιστικά συστήματα. Ένα το υπάρχον και ένα το κεφαλαιοποιητικό - βλέπε κουμπαράδες για το μέλλον (που ακούμε τελευταία για Πινοσέτ και τέτοια). "Και μαντέψτε ποια γενιά θα είναι αυτή; Πιθανότατα η δική σας!" μας είχε πει. Υπήρξε απόλυτα σαρκαστικός σ'αυτό, αλλά προσωπικά δεν ενοχλήθηκα. Ήταν αυτό το βρετανικό χιούμορ που συνηθίζει να έχει. Καλό είναι να μας λένε κάποιοι αλήθειες όσο κι αν πονάνε. Γιατί στην Ελλάδα συνηθίσαμε στα ψέματα. Και έχουμε και πολύ κοντή μνήμη. Κατηγορούμε το Συριζα εκείνον τον παλιό μέχρι που έγινε η συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 ότι έταζε σε όλο τον κόσμο και μας φλόμωσε στο ψέμα λες και πρώτη φορά μας συνέβη!!!

ΥΓ: Σε σχέση με το "Least of your worries" προσωπικά δεν ήμουν εκεί. Ήμουν σε μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Την ατάκα μου την έχει μεταφέρει συμφοιτήτρια που συνέχισε με τον Τσακαλώτο στο μεταπτυχιακό με υποτροφία (ήταν η καλύτερη του τμήματος) και σήμερα είναι οικονομική διευθύντρια σε μεγάλο ελληνικό όμιλο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Κύριε Γλυνέ δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει σε πολλά από όσα λέτε. Μπορεί όμως να σας επισημάνει 2-3 σημεία στα οποία ξεκινάτε την σκέψη σας χρεώνοντας στους προηγούμενους σωστά μεγάλο μέρος του υπερδανεισμού της χώρας και της κατάρρευσης των ομολόγων εξ αυτού, αλλα ξεχνάτε να πείτε τι έλεγαν και τι έπραταν ο κ. Τσακαλώτος και οι φίλοι του την ίδια στιγμή.
Κάντε τον κόπο να δείτε τι έλεγε ο κ. Τσακαλώτος ως αντιπολίτευση τους. Τίποτα από όσα πολύ σοφά λέτε εσείς. Τον θυμάμαι σαν τώρα με υψωμένη την φωνή να φωνάζει κουνώντας τους Financial Times στους συνομιλητές του για όσα έγραφαν για την συρρίκνωση του ΑΕΠ ως αντιπαραγωγική και καταστροφική για την οικονομία. Και να προτείνει θεωρητικά σχήματα Κευνσιανού τύπου (όπως και η κ. Κατσέλη πριν από αυτόν) που δεν ίσχυαν στις συνθήκες της ΟΝΕ. Δηλαδή έλεγε θεωρητικές γενικεύσεις και τίποτα επί του συγκεκριμένου πλαισίου άσκησης της πραγματικής πολιτικής.
Τα ίδια έλεγαν πριν επι Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου και η Κατσέλη μέχρι που υποχρεώθηκαν να βρεθούν μπροστά στην πραγματικότητα. Ο Παπακωνσταντίνου υπέγραψε η Κατσέλη όχι και έφυγε.
Ο Στουρνάρας άραγε δεν ήξερε τον Κέυνς που του εξηγούσε ο Τσακαλώτος μέσω των FT; Σίγουρα γιατί τον είχε διδάξει. Αλλά ήξερε πως είμαστε στην ΟΝΕ και ήταν συνεπής πορευόμενος με τους δεδομένους κανόνες της.
Αλήθεια πότε ο διαπρεπής Γιουκλιντ (Ευκλείδης) ανακάλυψε τον τροχό; Όταν «διαπραγματευόταν» με τον Βαρουφάκη; Ή, όταν ανέλαβε αυτός;
Κάτι δεν πάει καλά στην εξίσωση αυτή. Γιατί ο Τσακαλώτος ΠΟΤΕ δεν είπε τίποτα από όλα όσα πολύ σωστά λέτε όταν κυβερνούσαν οι προηγούμενοι (μέσα στο ίδιο πλαίσιο κι αυτοί). Γιατί ΠΟΤΕ δεν είπε τίποτα απ΄' όσα λέτε όταν «διαπραγματευόταν» μαζί με τον Βαρουφάκη. Γιατί ΠΟΤΕ δεν είπε κάτι για την εξόφθαλμη μεταστροφή του όταν ανέλαβε αυτός;
Κατά την ταπεινή γνώμη μου ως «κλασικός Έλληνας» περίμενε την ευκαιρία του! Έκαψε τους πρώτους. Άφησε και τον άλλο να καεί μόνος του. Και ανέλαβε αυτός να πει αυτά που ήξεραν και οι προηγούμενοι κι εμείς!!!
Δυστυχώς μόνο οίκτος αξιζει για τον επιφανή καθηγητή που διέγραψε όλη την μεγάλη διαδρομή από «επαναστάτης» απέναντι στον μονεταρισμό της Ευρώπης φτάνοντας να γίνει ο πιο καλός μαθητής που εφάρμοσε τον μονεταρισμό της Ευρώπης. Χωρίς να πει ουτε μια λέξη για να εξηγήσει όλη αυτή την αντιφατική διαδρομή του.
Απλώς όπως έκανε όλη του την ζωή του - ως καλός μαθητής - έκανε και κάνει όλα αυτά τα χρόνια αυτά που θα τον κάνουν αρεστό. Δυστυχως η κατάληξη του αυτό λέει...
Επι τροχάδην: αρχικά είπε στην ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία αυτά που ήθελε να ακούσει, αργότερα είπε απέναντι στην αριστεροφροσύνη του ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ήθελε να πρεσβεύει και τέλος αποδέχτηκε απολύτως την μονεταριστική ορθοδοξία της Ευρώπης αναδεικνυόμενος πάλι σε καλό μαθητή της, αλλά και σε «μη διαπραγματευτή» της Ελλάδας.
Για να καταλάβετε τι λέω "μη διαπραγματευτής": η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ήταν κόκκινη γραμμή για τους Στουρνάρα – Χαρδούβελη! Ο Γιούκλιντ αφού τους κατηγόρισε (είπε μέχρι και για ξεπούλημα!!!) μετά εφάρμοσε την αύξηση εν μια νυκτί!!! Δεν λέω κάτι για το επί 99 χρόνια υπερ-ταμείο και την εκχώρηση σε αυτό μέχρι και των αρχαιολογικών χώρων που οι προηγούμενοι δεν είχαν καν σκεφτεί! Και άλλα πολλά ων ουκ έστιν αριθμός.
Κρίμα. Πολύ κρίμα για το Γιούκλιντ Τσακαλώτο. Κι επειδή είναι και επικεφαλής της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ να του αφιερώσω τον στιχο του αριστερού ποιητή Κώστα Βάρναλη: "Αχ που 'σε νιότη που 'λεγες πως θα γεννόμουν άλλος"...
ΥΓ. Ορθώς θα ρωτήσετε αν τα παραπάνω τα πίστευα το 2015 όταν τους ψήφισα; ΝΑΙ!! Θεωρούσα πως μη έχοντας τίποτα να χάσουν ίσως θα προχώραγαν τον ανολοκλήρωτο αστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας. Αυτόν τον οποίο ελάχιστα τόλμησαν οι προηγούμενοι. Η σημερινή θλιβερή κατάληξη τους αποτελεί την πλήρη διάψευση κάθε προσδοκίας. Ακόμα κι εκεί που έκαναν μερικά εκσυγχρονιστικά μέτρα ήταν και είναι κραυγαλέος ο ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ, ο ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, η ΕΞΟΥΣΙΟΛΑΓΝΕΙΑ και η ΙΔΕΟΛΗΨΙΑ τους. Δυστυχώς…

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Τραγικό το άρθρο σας κε Μπασαντή. Αγνοείτε προφανώς πόσο καλά γνωρίζει το έργο του κου Κέυνς ο κος Τσακαλώτος. Την "ατάκα" δε που αναφέρετε, οφείλω να πω ότι την επαναλάμβανε στις διαλέξεις του ο κος Τσακαλώτος αρκετά συχνά, στις οποίες αν μη τι άλλον δήλωνε αναφανδόν νεοκεϋνσιανός. Και μάλλον γνωρίζει πολύ καλύτερα το βαθύτερο νόημά της στο πλαίσιο της οικονομικής θεωρίας και κυρίως, των διαφόρων οικονομικών θεωριών. Θα μπορούσατε τουλάχιστον να διασταυρώσετε τα όσα γράφετε με κάποιον από τον ακαδημαϊκό χώρο που γνωρίζει τον τρόπο που σκέφτεται ο κος Τσακαλώτος...
Εδώ πάντως έχουμε να κάνουμε με boolying πέρα από λίβελο. Αλήθεια κοροϊδεύετε και τους ελληνοαμερικανούς ανδριώτες για τα ελληνικά τους;
Στο κάτω κάτω οι σχετικές δηλώσεις, αν δεν απατώμαι διατυπώθηκαν στα αγγλικά και ο τρόπος που τα μεταφράζει κανείς ποικίλει ανάλογα με το πόσο κακοπροαίρετος θέλει να είναι. Άλλωστε ο ίδιος δήλωσε ότι "Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω", αλλά αυτό το αποσιωπούμε.
Ωστόσο το επιχείρημα οικονομολογικά στέκει. Και προφανώς δεν αφορά τον ίδιο τον Τσακαλώτο για να χρησιμοποιήσει το πρώτο πληθυντικό. Οι περικοπές αφορούν την προσωπική διαφορά ατόμων που έχουν βγει στη σύνταξη σε προηγούμενα έτη. Όχι τον Τσακαλώτο που θα βγει με άλλο σύστημα.
Εντυπωσιάζομαι πάντως με πόση ευκολία πετάτε τόση λάσπη προς τόσες κατευθύνσεις.
Ελληνάρας ο Τσακαλώτος;;;;; Μα είναι δυνατόν;;;;;
Ακούστε και το παρακάτω:
Το 2004 ο κος Τσακαλώτος είχε βάλει υποψηφιότητα για πρώτη φορά στο νομό Πρεβέζης με το ΣυΡιζΑ. Σε ερώτηση μεταπτυχιακών φοιτητών του, τι θα γίνει με τα μαθήματα αν εκλεγεί είχε απαντήσει:
Αν εκλεγώ εγώ, με το ΣυΡιζΑ (εν έτει 2004 επαναλαμβάνω), στο νομό Πρεβέζης, πιστέψτε με, that will be the least of your problems.
Αναλογιστείτε λίγο πόσο προφητικός υπήρξε τότε ο Τσακαλώτος. Τι μεσολάβησε σ'αυτά τα χρόνια μέχρι να εκλεγεί. Ποιοι μας έφτασαν σ'αυτή την κατάντια προκειμένου ο Συριζα από κόμμα του 3% να καταστεί κυβερνητικό κόμμα και ο Τσακαλώτος να βγει πράγματι βουλευτής (στη Β Αθηνών) και πόσο least of your problems θα ήταν το να σταματήσει τη διδασκαλία του προκειμένου να είναι ο υπουργός οικονομικών που όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν να παραμείνει στη θέση του, βρέξει χιονίσει για όσο ακόμη είναι στην εξουσία ο Συριζα...
Κρίμα πάντως... πολύ κρίμα...

ΥΓ: Υπήρξα φοιτητής του Τσακαλώτου στο ΟΠΑ και όχι στο ΕΚΠΑ που πήγε αργότερα. Και ήταν πραγματικό προνόμιο να έχει κανείς τέτοιον καθηγητή που σε κάθε διάλεξη θα σου ανέλυε την οικονομική θεωρία όπως τη βλέπουν οι διάφορες οικονομικές σχολές και ποτέ μονοδιάστατα. Που πάντα θα σε παρέπεμπε σε πολυσχιδή βιβλιογραφία και όχι μόνο σε ένα εγχειρίδιο. Που εκτός διαλέξεων και πολιτικού βίου είχε πάντα πολύ χαμηλό προφίλ και πάντα πολύ προσηνής. Είναι αλήθεια αυτό ελληνική νοοτροπία ελληνάρα καθηγητή;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Αλήθεια ως φοιτητής ποιο ήταν το τελευταίο σας πρόβλημα; Να μην έχετε καθηγητή τον κ. Τσακαλώτο ή να τον βλέπετε στα προεκλογικά πάνελ να λέει πράγματα και μετά να κάνει τα αντίθετα; Είχατε ακούσει τον Τσακαλώτο πως ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΕ τον Στουρνάρα ή τον Παπακωνσταντίνου στα πάνελ και στη Βουλή. Και μετρήσατε ποτέ πόσες κυβιστήσεις έκανε από την μέρα που ανέλαβε υπουργός Οικομομικών;
Θυμάμαι κι εγώ καθηγητές μου στην Αγγλία όπου έκανα μεταπτυχιακά που πέρα από τον πλουραλισμό της σκέψης και το χιούμορ τους (κάτι που αγαπήσατε και πολύ σωστά στον κ. Τσακαλώτο) είχαν το ήθος ως στάση ζωης. Αυτοσαρκάζονταν. Δεν έψαχναν "κομψους τρόπους" να πουν για τους άλλους! Ενόχλησε κι ενοχλεί πολύ ο ΤΡΟΠΟΣ (το γράφω αυτό) του κ. Τσακαλώτου. Αυτά επί της διαδικασίας...
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΩΡΑ: Ενόχλησε κι ενοχλεί ο πολυσπουδασμένος καθηγητής που από τη μια ψηφίζει όλες τις νεοφιλελεύθερες περικοπές (δεν κρίνω το σωστές ή λάθος) κι από την άλλη είναι ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!!! Μαρξιστής με νεοφιλελεύθερες παραδοχές και αποδοχές!!! Και με στον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ ο κ. Τσακαλώτος. Ότι έκαναν και κάνουν οι έλληνες πολιτικάντηδες. Ήτοι επί της ουσίας ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ.
Για ρώτα τον εαυτό σου: Ποιο ήταν το τελευταίο πρόβλημα σου; Να έχεις τον καθηγητή που εξελέγη να σε διδάξει στην τάξη σου; Ή, να αφήσει την θέση του ως καθηγητή και να εκλεγεί πολιτικός και ως υπουργός να είναι Μαρξιστής (επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας) που όμως εφαρμόζει (και είναι και ο καλύτερος μαθητής) των μονεταριστικών πολιτικών (του δεξιού νεοφιλελευθερισμού)!!! Και χωρίς αυτό να τον ενοχλεί!!!
Το ότι είναι ο πλέον προσηνής και μορφωμένος σε έναν ΣΥΡΙΖΑ περιβόλι ημιμάθειας και αγαρμποσύνης δεν τον καθιστά τίποτα περισσότερο πέρα από τον καλύτερο συνομιλητή των εταίρων μας! Αν αυτό θέλετε να παραδεχτώ πως είναι προσόν ΝΑΙ είναι προσόν!
Πιστεψτε με κ. Γλυνέ πως αυτά τα λέω ως άνθρωπος που ψήφισε κάποια στιγμή τον Τσακαλώτο και το κόμμα του! Το σοκ να τον βλέπω σήμερα και μονεταριστή (τον καλύτερο συνομιλητή των εταίρων μας), αλλά και μαρξιστή (επικεφαλής αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ) είναι μεγάλο!
Για τον λόγο αυτό γράφω πως "Κρίμα τα σπουδαία αστικά αγγλικά σχολεία που πέρασε ο Γιούκλιντ! Κρίμα τις περγαμηνές που σώρευσε από αυτά. Ότι του απέμεινε από την σπουδαία παρακαταθήκη τους ήταν μόνο τα αγγλικά με εξαιρετική οξφορδιανή προφορά. Δεν πήρε τίποτα από το ήθος τους. Αυτό που αποτύπωσε ο σπουδαίος Τζων Μέυναρντ Κέυνς με εκείνο το μοναδικό αυτοσαρκαστικό πρώτο πληθυντικό πρόσωπο... Αντιθέτως το τρίτο πληθυντικό του Γιούκλιντ θα μείνει στην ελληνική ιστορία των ύστερων συριζαϊκών χρόνων σαν κορυφαία ατάκα εγωκεντρισμού του ελληναρά που κρύβει μέσα του."
Αλήθεια μπορείτε να φανταστείτε τον Κέυνς να γίνεται υπουργός μιας κυβέρνησης που θα υλοποιούσε μονεταριστικές πολιτικές; Θα μπορούσε να γίνει υπουργός, αλλά δεν έγινε! Παρέμεινε μέχρι το τέλος του "ανώτερος δημόσιος υπάλληλος". Κι έμεινε στην ιστορία ως καθηγητής Κέυνς, όχι σαν υπουργός! Και πέθανε μόλις 62 ετών! Έζησε μόλις 4 χρόνια παραπάνω από τον Τσακαλώτο που στα 58 του μιλά για τους άλλους σαν γέρους!
Αντιθέτως ο Γιούκλιντ έγινε καθηγητής ως μαρξιστής! Μετά έγινε υπουργός σαν «μαρξιστής» που βρέθηκε να εφαρμόζει μονεταριστικές πολιτικές!! Και σήμερα πηγαίνει σε RoadShow στο Λονδίνο παρακαλώντας να αναιρέσουν ότι ο ίδιος ψήφισε!!! Και ψάχνει και "κομψό τρόπο" για να πει κάτι, που αν έβαζε λίγο αυτοσαρκασμό - όπως ο Κέυνς - θα ακουγόταν μακάβριο, αλλά λίγο ευπρεπέστερο (π.χ. "αγαπητοί μου όπως είπε ο Κέυνς κλπ). Όμως όπως είναι προφανές η αμετροέπεια και οι κυνβιστήσεις της ελληνικής πολιτικής έχει κατακυριεύσει τον καθηγητή Τσακαλώτο. Κρίμα. Πολύ κρίμα...
Καλημέρα σας κ. Γλυνέ...
ΥΓ Επειδή η συζήτηση μαζί σας ειναι λίαν ενδιαφέρουσα αν θέλετε την συνεχίζουμε κι εκτός site δια ζώσης...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η δική μου απάντηση σε αυτούς τους ανεκδιήγητους μπορεί να ακουστεί και από ηχεία σε πόλεις και χωριά:
¨ Όσοι γενούν πρωθυπουργοί (και υπουργοί) όλοι τους θα πεθάνουν .... τους κυνηγάει ο λαός απ΄τα καλά που κάνουν.." (σε ένα λαϊκό άσμα που τους στολίζει όπως τους αξίζει).
https://youtu.be/_XygHmTwWwk

Υ.Γ Εξαιρετικό το άρθρο κε Μπασαντή.