Πεθαίνω σαν χώρα…

 Του Γιάννη Ζιώτη

Πεζογράφου

 

Ο μέγας Αριστοτέλης με την αδιανόητη εμβέλεια και τα ασυναγώνιστα επιτεύγματά του, ως ο κορυφαίος φιλόσοφος της γνώσης, της μεσότητας και του μέτρου, έλεγε μεταξύ των άλλων: «Να ακούς πάντα αυτόν που δεν έχει κάτι να κερδίσει από σένα».

Υπάρχει μια σκηνή με το Θανάση Βέγγο να υποδύεται τον ταξιτζή στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου ¨το βλέμμα του Οδυσσέα¨ που κυριολεκτικά με συγκλονίζει:

« Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει. Πεθαίνουμε σα λαός. Κάναμε τον κύκλο μας, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα. Και πεθαίνουμε… Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα. Γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο…»

Και η Άνδρος, με την ακαταμάχητη γοητεία, την πλούσια πολιτιστική παράδοση και την μακραίωνη ιστορία της, μοιάζει να πεθαίνει αβοήθητη.

Με 10 μήνες "χειμώνα" η επιβίωση είναι μία άλυτη εξίσωση.

Σε ότι με αφορά, υπάρχει μια πράξη στην αριθμητική που δεν τη γνωρίζω και ούτε προτίθεμαι να τη μάθω… ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ!

Καλή επιτυχία και στους 5 υποψήφιους Δημάρχους του νησιού!

(Κραυγή αγωνίας για ένα νησί που αγκομαχεί το παραπάνω πολιτικό σημείωμα που έστειλε ο Γιάννης Ζιώτης αναγνωρισμένος πεζογράφος και ευαίσθητος πολίτης του νησιού. Ας προβληματίσει ψηφοφόρους και υποψηφίους... - Εν Άνδρω).

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ξανασκέψου όσα γράφεις για το Ζιώτη, Γιαννίκο
Οι άνθρωποι δεν είναι για μία φορά

This comment was minimized by the moderator on the site

Να αγιάσει το στομα σου αγαπητέ ''Ανωνύμως'', και πόσα άλλα θα μπορούσαμε να γράψουμε σαν συνέχεια των ιδικών σου.
Μόνο ας σκεφτεί ο κάθε αναγνώστης πότε ξεκίνησε αυτή η μεγάλη κατρακύλα μέχρι να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε.Και ακόμα-ας βγώ ψεύτης- δεν έχουμε δεί τον πάτο. Και κάποιοι ''φίλοι μας'' ίσως και σύμμαχοί μας ή εταίροι μας στην Ευρώπη ή στον κοντινό μας γεωγραφικό περίγυρο, μας σπρώχνουν καμουφλαρισμένα μεν, με λύσσα δε σ'αυτόν τον πάτο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιάννη. Απλά πράγματα. Δεν θέλεις να μάθεις τη διαίρεση αλλά μάλλον ξέρεις πολύ καλά ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ. Φαίνεται οτι ξέρεις καλά την αφαίρεση αφού σε ανακοίνωσε σαν συνοδοιπόρο του ο Κάβουρας. Ασε τα μεγάλα λόγια ρε Γιάννη. Τα μάθαμε απο άλλους πριν απο εσένα που τα ήξεραν και καλύτερα. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα σου και ασε τις μεγαλοστομίες για διαιρέσεις.

This comment was minimized by the moderator on the site

΄΄Εγώ είμαι υπόλογος''σωστά Κύριε ,ο κάθε ένας ''Ελληναράς'' είναι υπόλογος ,που θεωρεί μαγκιά να μην πληρώσει τους φόρους του,άσε τα κορόιδα να πληρώνουν,που περνάει με κόκκινο και το θεωρεί κατόρθωμα, που πετάει τα σκουπίδια έξω από τον κάδο που φέρνει το σκυλί και λερώνει στην πόρτα του γείτονα και και και.... Για αυτά φταίει το κράτος άντε να τα κάνεις αυτά στην Γερμανία ας πούμε.Άκουσα αν ο Γερμανός φτύσει κάτω 100 ευρώ πρόστιμο Και φταίει και ο κάθε πολίτης που δεν μαθαίνει τα παιδιά του ΠΡΙΝ πάνε ακόμα σχολείο τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου,που δεν έμαθε στα παιδιά του να σηκώνονται στο λεωφορείο να καθίσουν οι μεγάλοι σε ηλικία.Που δεν έμαθαν στα παιδιά τους ότι στην παρέλαση στις εθνικές επετείους δεν φοράμε σούπερ μίνι,δεν είναι μπαράκι και καφετέρια .Που δεν έμαθαν στα παιδιά τους να σέβονται και να μιλούν ανάλογα στους γεροντότερους. Και αμέτρητα άλλα δεν .... Που δεν έμαθαν στα παιδιά τους να αποκαλούν τους φίλους τους με το όνομα τους και ΟΧΙ. όλους με το μ@λ.....Ας κοιτάξουμε τις ηθικές αξίες που χάθηκαν συμβαίνουν πράγματα που στη δεκαετία του 60 ας πούμε αν συνέβαιναν θα τους πέταγαν στην θάλασσα,.. μιλώ για την Άνδρο και σήμερα δεν τρέχει τίποτα.......
Ας κοιτάξουμε πρωτίστως μέσα μας ο καθένας και στο περιβάλλον, του χανόμαστε είναι δυστυχώς σίγουρο.Α ρε καημένη πατρίδα πως σε καταντήσαμε,πως σε κατάντησαν.......

This comment was minimized by the moderator on the site

¨"Σε ότι με αφορά, υπάρχει μια πράξη στην αριθμητική που δεν τη γνωρίζω και ούτε προτίθεμαι να τη μάθω… ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ!"
"...Ας προβληματίσει ψηφοφόρους και υποψηφίους... " Κι εσένα όμως κύριε Μπασαντη!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ αγαπητέ Γιάννη δεν θα ήθελα ποτέ να είχα μάθει στα μαθηματικά εξισώσεις.Γιατί την εξίσωση που ζούμε δυστυχώς δεν μπορώ να την λύσω.
1.Εξίσωση οικονομική των πάντων προς τα κάτω.Εισοδήματα κάτω, φόροι παντός είδους υπερβολικά επάνω. Αρα μάλλον για ανισότητα μιλάμε.
2.Εξίσωση κοινωνική.Δεν είμαι ρατσιστής, αλλά στην πατρίδα μου περισσότερα δικαιώματα δίνουμε στους οικονομικούς μετανάστες απ'ότι το κράτος δίνει σε μας.Δουλειές,παιδεία,περίθαλψη,σιγά σιγά δικαίωμα ψήφου σε αυτοδιοικητικες και εθνικές εκλογές,εκχώρηση θρησκευτικών προνομίων εις βάρος της δικής μας θρησκείας και τόσα άλλα. Μάλλον ανισότητα μου μοιάζει και αυτό.
3.Εξίωση ηθική.Φτάσαμε να βάζουμε στη φυλακή την καθαρίστρια για το απολυτήριο Δημοτικού που δεν είχε ως δημόσιος υπάλληλος και επιτρέπουμε σε κάθε αξιωματούχο να καταπατεί κάθε έννοια δικαίου (π.χ τηλεφωνικές υποκλοπές ή να βαφτίζει το ναι ή το όχι των δημοψηφισμάτων σε ότι του γουστάρει και σωρεία άλλων ''νομίμων'' παρανομιών) χωρίς μομφή ή ποινή.Να ακούμε και να βλέπουμε τα ακατονόμαστα στη Βουλή από τους διαξιφισμούς των εθνοπατέρων μας και αντί να τους φτύνουμε να τους χειροκροτούμε.Να έχουμε το θράσος της πολιτικής έκθεσης και παρουσίας στα ΜΜΕ όταν είμαστε υπόλογοι αξιόποινων γεγονότων.Πόσα άλλα άνομα θα μπορούσα να αραδιάσω για φθίνουσα ηθική της κοινωνίας μας, που σίγουρα δεν είναι η κοινωνία του πάλαι ποτέ όταν γεννιόμασταν και πόσο χαμηλότερα θα βρίσκεται στα δισέγγονά μας.Εδω και άν έχουμε ανισότητα στη νιοστή.
Δυστυχώς τα ''μαθηματικά'' του Πυθαγόρα, του Πλάτωνα,του Αριστοτέλη νουθετούν και εκπαιδεύουν άλλους λαούς πιό έξυπνους από τους σύγχρονους Ελληνες. Οι Ελληνες οικιοθελώς τα έδιωξαν αρχικά από τα σχολεία τους και σιγά σιγά από την Εθνική συλλογική τους συνείδηση.
Ντρέπομαι γι'αυτό τον εθνικό κατήφορο.Εγώ κατ'αρχήν είμαι υπόλογος...........