Η αλήθεια για το δημοτικό σχολείο της Χώρας

Της Ειρήνης Πανταζή

Δημοτικής Συμβούλου

Φωτογραφία της μακέτας του νέου δημοτικού σχολείου Χώρας που σχεδιάστηκε και μελετήθηκε επί διοίκησης Γλυνού και δεν προχώρησε επί 2,5 χρόνια η διοίκηση Σουσούδη (φωτ. από την μελέτη).

 ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΑΣ 

Αγαπητό Εν Άνδρω,

Είναι πολύ δυσάρεστο να αντιπαρατίθεμαι δημόσια για την εγκατάλειψη του δημοτικού σχολείου της Χώρας. Κανονικά θα έπρεπε να είχε προχωρήσει το σχέδιο που ξεκινήσαμε επί Γιάννη Γλυνού για το νέο σχολείο και το οποίο το είχαμε προχωρήσει σημαντικά μέχρι το 2014, που ανέλαβε η σημερινή διοίκηση του κ. Σουσούδη. Η οποία παράτησε όλα τα σχέδια για ένα καινούριο σχολείο και ξέχασε και την συντήρηση του παλαιού.

Κι έρχεται τώρα ο ο κ. Σουσούδης με δικαιολογίες «τάχα μου φταίνε οι προηγούμενοι». Ξεχνά πως εκείνοι διοίκησαν μόνο 3,5 χρόνια και είχαν προχωρήσει τα σχέδια για ένα καινούριο σχολείο. Ενώ αυτός διοικεί 5 χρόνια και δεν έχει συντηρήσει ούτε το υπάρχον παρά τα χρήματα που έχει δώσει η Περιφέρεια.

Από την τεχνική έκθεση που είχε συνταχθεί επί Γλυνού και δεν προχώρησε επί Σουσούδη (φωτ. από την μελέτη).

Ας μάθει λοιπόν πως επί Γλυνού ολοκληρώθηκε η γεωτεχνική μελέτη (3/2011), εγκρίθηκε το κτιριολογικό(10/11) για σχολείο 1768 τ.μ., εκπονήθηκε η προ μελέτη 11 -12/11), υποβλήθηκε στο ΣΧΟΠ φάκελος έγκρισης των ειδικών όρων δόμησης γιατί ο χώρος ανήκει σε παραδοσιακό οικισμό. Λόγω καθυστέρησης του ΣΧΟΠ, προτείναμε να προχωρήσει η προμελέτη χωρίς τους όρους δόμησης, κάτι που δεν δέχτηκε η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο. Στις 6/5/2014 έφυγε ο πλήρης φάκελος και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Στις 6/8/2014  γνωμοδοτεί θετικά το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Αιγαίου. Το Προεδρικό Διάταγμα για το έργο βγήκε στις 3-11-2016, επί των ημερών της διοίκησης Σουσούδη. Η καθυστέρηση υπήρξε λόγω αλλαγής της νομοθεσίας για το πρώην ΣΧΟΠ και νυν ΚΕΣΥΠΟΘΑ.

Άλλη μια φωτογραφία ενός έργου που δεν προχώρησε (φωτ. από την μελέτη)

Αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει άμεσα ο Δήμος από τα τέλη του 2016 ήταν να το βάλει στο προϋπολογισμό του 2017 και να είχε συνάψει εκ νέου σύμβαση με κάποια εταιρεία ώστε να γίνουν οι οριστικές μελέτες με τον προϋπολογισμό του 2018. Αντίθετα το έβαλε στον εφετινό προεκλογικό προϋπολογισμό του 2019. Δυστυχώς ο κ. Σουσουδής άφησε να περάσουν άπρακτα 2,5 χρόνια περίπου βλέποντας τα ΕΣΠΑ τα περνούν και να πηγαίνουν αλλού.

Εν τω μεταξύ το παλιό δημοτικό σχολείο έχει τεράστια προβλήματα: πέφτουν οι σοβάδες από τα ταβάνια, οι τοίχοι με τη βροχή μπάζουν νερό, έχει μούχλες και υγρασία στους τοίχους. Αλλά και οι επισκευές γίνονται μόνο όταν προκύψει το πρόβλημα. Το χειρότερο όταν τελειώσουν οι επισκευές δεν υπάρχει καμία επίβλεψη και κανένας έλεγχος από τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Αυτό το καυτηρίασαν και οι γονείς που μίλησαν και μπορούν να το βεβαιώσουν.

Το διάγραμμα κάλυψης της μελέτης της προηγούμενης διοίκησης που περιμένει 2,5 χρόνια (φωτ. από την μελέτη)

Ο δήμαρχος απευθύνθηκε πλέον μετά την πτώση του ταβανιού στην ΚΤΥΠ Α.Ε (κρατικός φορέας σχολικών κτιρίων) για τον έλεγχο στατικότητας του κτιρίου όπως απαίτησαν οι γονείς. Και επειδή θα αργήσουν για να μην μείνει κλειστό το σχολείο για μεγάλο διάστημα φέρνει μάλλον ιδιωτικό μηχανικό ή εταιρεία από την Αθήνα.

Για να ξέρουν οι γονείς τι έχει γίνει. Μέχρι τώρα έγινε μια πρώτη επισκευή σοβάδων στις 6 αίθουσες της παλαιός πτέρυγας. Αν το κτίριο βγει κατάλληλο, θα βάλει ενισχυμένη γυψοσανίδα με πλέγμα σε όλες τις αίθουσες για να αποφύγουμε τυχόν ατύχημα από κάποια πιθανή πτώση και θα γίνει αλλαγή της κεραμοσκεπής με χρήματα που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια. Παρεμπιπτόντως η περιφέρεια χρηματοδότησε και όλη την επισκευή σοβάδων της βορινής πλευράς του κτιρίου το 2018 με επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.

Το να εμπλέκει τους πάντες στις θέμα της μη επισκευής ο κ. Σουσούδης είναι εκ του πονηρού. Προσπαθεί μάταια να αποσείσει τις ευθύνες του για την ολιγωρία του όλα αυτά τα χρόνια τόσο στο ζήτημα της προώθησης του νέου σχολείου όσο και στο θέμα της επισκευής του παλαιού.

Με τις ευχαριστίες μου για την φιλοξενία.

ΥΓ: Αποστέλλω φωτογραφικό υλικό της μελέτης από το αρχείο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσω ότι την λογική της 'ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ' την θεωρώ εξευτελιστική για την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί οι άνθρωποι που νοιάζονται για τον τόπο να έχουν αντιπαλότητα με τους συνυποψηφίους τους επειδή διεκδίκησαν την διοίκηση μέσω διαφορετικών ομάδων. Ιδιαίτερα ένας μικρός τόπος χρειάζεται τους πάντες και τον καλοπροαίρετο ελεγχο, τις υποδείξεις και την υπενθύμιση έργων και μελετών προς όφελος όλων. Κι αν η διοίκηση δεν πράττει οι υπόλοιποι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να της τραβήξουν το αυτί και να ενημερώσουν τον κόσμο. Αυτά τα απλά δεν τα ειδαμε στην 5ετια κα Πανταζή, επομένως στα μάτια μας είστε συνένοχοι για τα χάλια της Άνδρου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κυρία Πανταζή, τώρα το θυμηθήκατε; Πέντε χρόνια δεν μπορούσατε να φωνάξετα για την τύχη του έργου, να ενημερώσετε την κοινωνία της Άνδρου και μαζί με την -όλως τυχαίως- συνυποψήφιά σας Διευθύντρια να πιέσετε προς την υλοποίηση επισκευών και κατασκευών στο Δημοτικό της Χώρας;; Πονηρά άπραγους σας βρίσκουμε, μαντάμ!
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Είστε απίστευτη κυρία μου. Κατηγορείτε την αντιπολίτευση γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε στην διοίκηση που δεν έκανε τίποτα. Αλήθεια η Πανταζή διοικούσε ή η διοίκηση Σουσούδη; Έλεος πια...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Από το ΕΝ ΑΝΔΡΩ δεν περίμενα τίποτα περισσότερο...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ούτε εμείς από εσένα αγαπητέ μου.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητή μου κυρία, να δείτε τα βίντεο του δημοτικού συμβουλίου που αναρτά η συμπολίτευση τα οποία είναι διάσπαρτα στο διαδίκτυο και στην σελίδα του συνδυασμού ΣΑΣ!!
Άλλωστε ήταν προεκλογική δέσμευση όπως λέει και ο κύριος Γιάννισης σήμερα 16/3 σε βίντεο του, βέβαια το βίντεο του κυρίου Γιάννιση το βρίσκεις δυσκολότερα στο διαδίκτυο από τα βίντεο των δημοτικών συμβουλίων. Προσπαθήστε λίγο αξίζει τον κόπο....

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό ΕΝ Ανδρω, κάνεις λάθος, γιατί η μελέτη της εταιρείας συμβούλων είναι μετά τον νέο νόμο 4258/14 για τα ρέματα. Όφειλε λοιπόν η κυρία να γνωρίζει πριν ψηφίσει και να πάρει και θέση για το θέμα όταν έβλεπε την κατευθυνόμενη επίθεση σε βάρος πολιτών.....Αν υπήρχε πολιτικό ήθος..... Ας ανατρέξει λοιπόν στο αρχείο της υπηρεσίας του δήμου και ας επιδείξει την ίδια ευαισθησία.....
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Είναι ακατανοητα αυτά που λέτε τώρα. Μιλάτε για ρέμα στο δημοτικό σχολείο ή για να κάνουν το δημοτικό σχολείο στην Πλούσκα; Έχετε μάλλον μπερδευτεί. Εμείς σας απαντήσαμε για το νόμο περί ρεμάτων στην Πλούσκα. Εσείς είστε "άλλα λόγια να τσακωνόμαστε"...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

(διαγράφετε μια προσωπικη ειρωνεία - Εν Άνδρω)
Εσείς κυρία μου εφόσον ήσασταν δημοτικός σύμβουλος, γρανάζι στη μηχανή του δήμου γιατί τόσα χρόνια δεν θίξατε το θέμα νωρίτερα σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο; ( αν το έχετε κάνει παρακαλώ να με συγχωρέσετε, απλά στείλτε μας το απόσπασμα και σε ποιο συμβούλιο το είχατε θίξει για να δούμε τις αντιδράσεις και των άλλων συμβούλων και του δημάρχου).
Δυστυχώς σε αυτόν τον τόπο οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που δεν έχει εκλεγεί μπαίνουν στα δημοτικά συμβούλια ΜΟΝΟ για να κάνουν αντιπολίτευση και όχι για να προτείνουν, να εισηγούνται και να δίνουν λύσεις για να πάει ο τόπος μας μπροστά. Γιατί κυρία μου δεν το κάνατε νωρίτερα και το κάνατε τώρα ; απλά για το θεαθήναι; για να φανείτε καλή και να πάρετε ψηφαλάκια για να στρογγειλοκάθεστε σε μια καρέκλα χωρίς να βοηθάτε τον τόπο σας , απλά για να κάνετε αντιπολίτευση και να καταψηφίζετε οτιδήποτε θετικό πάει να γίνει σε αυτό το βράχο ; αυτοί είμαστε και αυτά , δυστυχώς μας αξίζουν.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Απορίας άξιον να εγκαλείται η αντιπολίτευση για έργο που δεν έκανε η διοίκηση. Λογικό όμως τι περιμένεις από έναν toto...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ξέχασε μάλλον η κ.δημοτική σύμβουλος να σας πει ότι ο Δήμος Άνδρου, μέσω της σχολικής επιτροπής είχε χρηματοδητήσει και το έτος 2018 με το ποσό των 6.000€ τη διευθύντρια του δημοτικού για εργασίες συντήρησης. Τι έγιναν αυτά τα χρήματα??
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Κυρία μου ρωτήστε τον Δήμο Άνδρου για το θέμα. Είναι η κυρία δημάρχου στην σχολική επιτροπή και ελέγχει όλα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Γεια σου ρε δημαρχε φιδεμπορα. Για ολα ψεμματα εχεις πει. Τετοιο φιδεμπορα ειχαμε να δουμε χρονια!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ειρηνη Μπραβο σου κοριτσιμου!!!!!!
Κυριε Σουσουδη ποτε επιτελους θα μας απαντησετε σε ολα αυτα τα ερωτηματα που εχουν μαζευτει????
Ντροπη σας που μας λετε οτι ετοιμαζεται το νεο σχολειο κ μας παραμυθιαζεται....
Και ως απαντηση ολων αυτων αυριο το πρωι (16/03)θα γινει μελετη του σχολικου κτηριο και ως διαμαγειας στις 13:00 θα εχουμε ετσι γρηγορα και τα αποτελεσματα!!!!
Και η ενημερωση προς τους γονεις εγινε στις 15/03 και ωρα 22:00 το βραδυ.
Πραγματικα λυπαμαι και ντρεπομαι απεναντι στα παιδια μας!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρατηρώντας την μακέτα βλέπει κανείς ότι η κατασκευή αφορά αίθουσες που αντικαθιστούν τις υπάρχουσες προκάτ, εκτός αν κάνω λάθος και προβλεπόταν ανακατασκευή της παλιάς πτερυγας, οι ζημιές της οποίας κρατούν το σχολείο κλειστό. Θα μπορούσε λοιπόν η κυρία
Πανταζή να δώσει διευκρίνιση επ' αυτού ή ακόμη καλύτερα κάποιος από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου; Τελικά επρόκειτο για νέο σχολείο ή προσθήκη αιθουσών προς αντικατάσταση των απαράδεκτων προκάτ, γεγονός που επαναφέρει το σοβαρότατο θέμα της αμελους συντήρησης της παλιάς πτερυγας του σχολείου;;

Περισσότερα