Ανάγκη και υποχρέωση μια Ναυτική Ακαδημία στην Άνδρο

 

Του Γιάννη Ξανθού

Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου

  

Θα μπορούσε σύμφωνα με προηγούμενη πρόταση του Γιάννη Ξανθού να γίνει μια Ναυτική Ακαδημία στο σύγχρονο κτίριο του Μουστακείου στο Κόρθι (φωτ. Εν Άνδρω). 

Η Άνδρος,  από  τον 18ο αιώνα και  μέχρι σήμερα,  σε καιρούς ειρήνης  αλλά και  πολέμου, απέκτησε και κατέχει  μέχρι σήμερα  σημαντικότατο   μερίδιο στην ανάπτυξη της  εμπορικής ναυτιλίας στην Ελλάδα και στην συμβολή της  στην εθνική μας οικονομία, με  την δημιουργία  χιλιάδων θέσεων εργασίας και την  εισαγωγή συναλλάγματος,  ένα  αποτέλεσμα  που  επιτεύχθηκε  από τους Ανδριώτες  ναυτικούς και πλοιοκτήτες  με πολλές  θυσίες, στερήσεις  και  απώλειες, ανθρώπινες και υλικές.

Παρά τα  πολλά όμως έργα και ευεργεσίες  που προσέφεραν  κατά καιρούς στο νησί μας επιφανείς  Ανδριώτες, κυρίως  εφοπλιστές, δεν αξιώθηκε ποτέ της ίδρυσης Ναυτικής Σχολής ή Ακαδημίας, όπως της άρμοζε, ανάλογα με την μεγάλη  της συμβολή, ούτε έτυχε της κρατικής  στήριξης για το σκοπό αυτό, εν αντιθέσει  με άλλες περιοχές της Ελλάδος με λιγότερη  ναυτική προσφορά  (Κύμη, Μουδανιά, Οινούσες κ.ά.). Μάλιστα,  μόλις πρόσφατα, η Κάλυμνος , ένα απομακρυσμένο νησί, των σπογγαλιέων και των μεταναστών, ευτύχησε  της ίδρυσης  Ναυτικής Ακαδημίας.

Κατά την δεκαετία του 1980, λόγω της μεταβολής των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και αντιλήψεων στην Ελλάδα και στην Άνδρο, το Ναυτικό Λύκειο Άνδρου,  όπου  φοιτούσαν  κατά συντριπτική πλειοψηφία  οι νέοι της Άνδρου, σταμάτησε να επωάζει  τους μελλοντικούς  Μηχανικούς και Καπεταναίους που  τροφοδοτούσαν αργότερα τα Ανδριώτικα και Ελληνικά πλοία.

Ήδη όμως σήμερα,  και τα τελευταία χρόνια, λόγω και της κακής   οικονομικής κατάστασης που επικρατεί , παρατηρείται μία σημαντική στροφή των Ανδριωτών μαθητών προς την « θάλασσα» και τις ναυτικές σχολές μέσω των Πανελλαδικών εξετάσεων , αλλά και προς ιδιωτικές σχολές στην  Ελλάδα και στον εξωτερικό (λ.χ. στην  Βουλγαρία).

Πιστεύω ότι πλέον έχουν  ωριμάσει οι συνθήκες για την ίδρυση και στην Άνδρο Ναυτικής Σχολής, ιδιωτικής ή δημόσιας, όχι οπωσδήποτε  Πλοιάρχων ή Μηχανικών όπως λ.χ. Ηλεκτρολόγων πλοίων, η οποία θα αποτελέσει πόλο έλξης και επιδίωξη  όχι μόνο των μαθητών της  Άνδρου αλλά και  των μαθητών γειτονικών νησιών και  της Αθήνας λόγω της  εγγύτητας και των   καλών συνθηκών διαβίωσης που θα συναντήσουν  εδώ.

Την πρότασή μου αυτή, μετέφερα  κατά τον περασμένο Αύγουστο στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου,  προς τους  παριστάμενους  εκπροσώπους Ανδριακών  ναυτιλιακών επιχειρήσεων  και εφοπλιστών  της ‘Άνδρου, του  Δημάρχου Άνδρου, του Προέδρου του Ναυτικού  Επιμελητηρίου Ελλάδος  και άλλων . Υποβλήθηκε  από εμένα με την ιδιότητά μου ως μέλους της Διαχειριστικής Επιτροπής  του Κληροδοτήματος Πέτρου Μουστάκα,  για την αξιοποίηση του  υπερσύγχρονου  κτιρίου του στην Πίσω Μεριά Κορθίου επιφανείας  1.800 τ.μ. περίπου, το οποίο είναι  σχετικά  κεντροβαρές εν σχέσει με την Χώρα και το  Γαύριο, με αμφιθέατρο, χώρους  για  αίθουσες υπολογιστών, εργαστήρια, μηχανουργείο και περιβάλλοντα χώρο  και σε κοντινή  σχετικά απόσταση από την θάλασσα.

Άλλοι χώροι  που θα μπορούσαν  να  προταθούν και να  εξυπηρετήσουν  ικανοποιητικά την στέγαση της Ναυτικής Ακαδημίας στην ‘ Ανδρο , θα ήσαν, με τις κατάλληλες διασκευές ή κατασκευές  κτιριακών εγκαταστάσεων  λ.χ.   το ανενεργές σήμερα  εργοστάσιο της ΔΕΗ στο λιμάνι της Χώρας ή  ο χώρος του  πρώην Ξενία Άνδρου  που θα πρέπει επιτέλους  να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου και να κατεδαφισθεί το επικίνδυνο πλέον  «κουφάρι» του.

Η ίδρυση  Ναυτικής Ακαδημίας στην Άνδρο, πέρα από πόλο έλξης για σπουδαστές από την Άνδρο και από όλη την  Ελλάδα, θα αποτελέσει ένα σημαντικό διαχρονικό έργο υποδομής  και σημείο αναφοράς για την Άνδρο.

Το χρωστά η Ελλάδα  για όσα πρόσφερε σ’ αυτήν  η «ναυτομάνα»  Άνδρος στην  εθνική της  οικονομία   και το επιβάλλει  η ναυτική της παράδοση.

Την επαύριον των αυτοδιοικητικών εκλογών, οποιοσδήποτε και αν είναι ο  «νικητής», πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ομονοούντες, Δήμαρχος, Έπαρχος,  μείζων  και ελάσσων αντιπολίτευση, Κυκλαδίτες βουλευτές, Ανδριώτες πλοιοκτήτες και οι περί τα ναυτιλιακά απασχολούμενοι, για την ίδρυση ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ  στην Άνδρο  που αποτελεί απαίτηση του νησιού αλλά και υποχρέωση  της χώρας απέναντί του.

23 Μαρτίου 2019

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δηλαδή τι μας λέτε κ Καλλιβρύση να δοθούν χρήματα για να ανακαινιστεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ ενώ υπάρχει έτοιμο αυτό το στολίδι στην Πίσω μεριά;;και γιατί θα είναι δίπλα στην θάλασσα;;;να την αγναντεύουν οι μαθητές από τα παράθυρα ενός κτιρίου κατασκευασμένου για εργοστάσιο;;αλλά και η αναστύλωση της ''φάμπρικας''στις Στενιές;;άλλα χρήματα εκεί;;;και όλα αυτά προκειμένου η σχολή ,ΑΝ ΓΙΝΕΙ ποτέ, να πάει κατά χώρα μεριά,έστω με οικονομική επιβάρυνση,Καταλαβαίνω κάτι λάθος;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Άρθρο - Ανάρτηση στο FB. σχετικά με Ναυτική Ακαδημία στην Άνδρο του Φραντζέσκου Καλλιβρούση

Απαντώντας σε ανάρτηση του αξιόλογου συμπολίτη μου Ι. Ξανθού (στο FB.) , δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω στην Πρόταση ίδρυσης Ναυτικής Ακαδημίας στην Άνδρο, με την μακρόχρονη Ιστορία στον χώρο της Εμπορ. Ναυτιλίας και που εξακολουθεί να συμμετέχει δυναμικά στην Σύγχρονο Παγκόσμιο Θαλάσσιο Εμπόριο. Άλλωστε ως Ανδριώτης Μελετητής - Μηχανικός ο ίδιος έχω ήδη προσωπικά εκφράσει την σχετική Πρόταση και την έχω εντάξει στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο επι εποχής τηε Ελ. Παπαζώη στο ΥΠΕΧΩΔΕ (1991) και στο πλέον Νεώτερο Ε.Χ.Σ. του 2015 (κατόπιν πρόσκλησης εκ μέρους του Επαρχείου και της Μελετητικής Ομάδας. Η όποια διαφορά μας είναι οτι θεωρώ πολύ καταλληλότερο για να υποδεχθεί μια Ναυτική Ακαδημία το Κτίριο του πρώην εργοστασίου της ΔΕΗ στο Λιμάνι της Χώρας , κατάλληλα ανακαινισμένο και εξοπλισμένο (μάλιστα απομείναντες Μηχανολογικές εγκαταστάσεις των Ατμογεννητριών μπορούν να παραμείνουν ως Εκπαιδευτικό Έκθεμα), και με την εγγύτητα του στην θάλασσα υπερέχει σαφώς έναντι των Κτιρίων του Μουστακείου του συγκροτήματος στην Πίσω Μεριά Κορθίου. Επίσης στην δική μου Πρόταση μπορεί να ενταχθεί επίσης ως απολυτα συσχετιζόμενη η Αναστήλωση της "Φάμπρικας" Εμπειρίκου στις Στενιές και η Μετατροπή του κτιρίου σε Μουσείο και σύγχρονη Βιβλιοθήκη για την Βιομηχανική και Ναυτιλιακή Ιστορία στην Άνδρο και τις Βόρεις Κυκλάδες ευρύτερα . Σχετική άλλωστε Αρχιτεκτονική Διδακτορική Μελέτη προϋπάρχει και παρουσιάστηκε απο την ομάδα των Αρχιτεκτόνων - διδακτόρων στο Ε.Μ.Π. στις 26 Μαρτίου του 2014.
Η Πρόταση αυτή πλέον εντάσσεται στο Πρόγραμμα του συνδυασμού "Η Άνδρος της Ζωής μας" στον οποίο συμμετέχω ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος.
Επίσης για το Κτιριακό Συγκρότημα του Μουστακείου έχω επίσης προ ετών προτείνει - και μάλιστα σε αγαστή Συνεργασία και Συμφωνία με το Κ.Α.Π.Ε. και τον καθηγητή της Σχολής Φυσικων του Ε.Κ.Π.Α. κύριο Μ. Σανταμούρη (Τηνιακής καταγωγής) - να στεγάσει Ερευνητικά και Μεταπτυχιακά Εργαστήρια στος σύγχρονα αναπτυσσόμενους τομείς των Ανανεώσιμων Ενεργειακών Πηγών ακι των Εναλλακτικών Καυσίμων (π.χ. Βιομάζα - Υδρογόνο) ή / και των Προηγμένων Μεθόδων Καλλιεργειών και Παραγωγής Καινοτομικών προϊοντων Υγείας και Ευζωΐας απο την Πρωτογενή Παραγωγή.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε no name, ακριβώς αυτό λέω. Τι κάθονται οι γύρω γύρω λοιπόν και ασχολούνται με το Μουστάκειο?

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον Γιάννη.......Κύριε αν δεν κάνω λάθος ο ευεργέτης Μουστάκας άφησε την περιουσία του πρωτίστως για το χωριό του και ίσως για την ευρύτερη περιοχή του Κορθίου. 'Όπως και ο Εμπειρίκος για την Χώρα .......Όσο αφορά την ίδρυση σχολής χρόνια γράφουμε -προτείνουμε κάτι τέτοιο όχι μόνο στο υπέροχο αυτό κτίριο αλλά και γενικότερα στην Άνδρο.Νιος ήμουν και γέρασα .......

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρόλα αυτά δημοσιεύετε ότι μίλησα περί υπεξαίρεσης χρημάτων. Παρουσιάζετε λοιπόν τη δική σας ερμηνεία του λόγου μου. Δε σας αδικώ, ίσως είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό.
Αφού το κουβεντιάσαμε λοιπόν και ξεκαθαρίσατε τη θέση σας, πιστεύω πως δεν υπάρχει πρόβλημα να πούμε ότι τα ερωτήματα που έκανα ήταν τα εξής:
(Ατυχώς δεν μπορώ να τα δημοσιευσω. Δεν ξέρω τι έρχεται στο μυαλό των άλλων. Με συγχωρείτε. Και ακόμα δεν καταλαβαίνω τι σημασία έχουν αυτά τα ερωτήματα που δημιουργούν καταστα΄σεις εκ του μη όντος - Εν Άνδρω)
Δε μιλάω για καμία υπεξαίρεση και καμία παρανομία. Μιλάω για ενδεχόμενη οικονομική ενίσχυση από πλευράς Μουστακείου σε διάφορες δραστηριότητες εκτός Κορθίου, πράγμα που δε θεωρώ κακό, εφόσον υπάρχει ανάγκη. Απλά ξέρω ότι θα κακοφανεί στα χωριά που και τις οικογένειες που βοηθούνται (νόμιμα, για να μην παρεξηγούμαστε), τόσα χρόνια από το κληροδότημα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δε θεωρώ αθλιότητα τις 8 λέξεις που διαγράψατε.
Επίσης θεωρώ ότι από τη στιγμή που επιτρέπετε το σχολιασμό των άρθρων σας, δεν έχει νόημα η διαγραφή μέρους αυτών και ο χαρακτηρισμός των "αποκομμένων" ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ κάποιου, σύμφωνα με τη δική σας κρίση. Αφήστε τους αναγνώστες να κρίνουν, τόσα και τόσα γράφονται άλλωστε εδώ.
Δύο απλές ερωτήσεις έκανα...
Για να το κάνατε θα είχατε τους λόγους σας οι οποίοι είναι προφανείς.
Δε ζητώ να συμπληρώσετε τις κομμένες λέξεις, το μόνο που θέλω είναι να επιβεβαιώσετε ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ και ότι ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΣΤΙΣ 8 ΑΥΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.
Επίσης θα ήθελα το παρόν να αναρτηθεί ολόκληρο. Ευχαριστώ για την κατανόηση!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αγαπητέ κύριε γράφετε ανώνυμα κάτι που μπορεί να εμπλέξει το site σε νομικές αντιπαραθέσεις. Εμείς αυτό το θεωρούμε άθλιο. Δεν έχετε στοιχεία για υπεξαιρέσεις χρημάτων, αλλά λέτε κάτι ανώνυμα και χωρίς ευθύνη λασπώνοντας κάποιους. Τι άλλο έπρεπε να πείτε δηλαδή χειρότερο; Παρόλα αυτά βάλαμε τους επίσης κακούς υπαινιγμούς σας για στόλο κλπ. Δεν θα γίνουμε σάκος του μποξ εμείς για εσάς στα δικαστήρια.
Ελπίζω να καταλάβατε το λάθος σας.
Καληνύχτα σας....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πισωμερίτες Ξυπνήστε,
Μέχρι και εκτός Κορθίου σύμβουλοι του σωτήρα σας - Λοτσάρη, αναφέρουν στα βιογραφικά τους ότι τον στηρίζουν γιατί βοήθησε στο Κληροδότημα. Και τώρα που απ'ότι καταλαβαίνω πήρε λίγο τα πάνω του, τρέχουν όλοι να ασχοληθούν με αυτό και τον κτιριακό του "στόλο".
(Διαγράφηκε μια αθλιότητα - Εν Άνδρω)
Προς το παρόν δώστε ψήφους που είναι και τσάμπα, μετά βλέπουμε!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Οποιαδήποτε σχολή με εγκαταστάσεις στην μέση του πουθενά δεν έχει προοπτική ούτε ίδρυσης ούτε επιλογής από σπουδαστές. Σωστά εγκαλείτε τον Δήμαρχο κο Σουσούδη για απραξία επί του θέματος, εξίσου άπρακτος όμως υπήρξε και ο κος Λοτσάρης ο οποίος αν δεν απατώμαι ήταν Έπαρχος και όχι απλά εστιάτορας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν το καταφέρετε αυτό θα είναι μεγάλη υπόθεση για το νησί και τα νέα μας παιδιά. Ίσως ένας απο τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους στόχους που πρέπει να έχει ο επόμενος δήμαρχος. Οι περισσότεροι δεν αντιλαμβάνονται τα οφέλη απο την ίδρυση μίας ΑΕΝ στην Άνδρο , νομίζωντας οτι πρόκειται για μία απλή και συνηθισμένη σχολή. Όμως η ΑΕΝ δεν είναι μια οποιαδήποτε σχολή που παράγει νέους άνεργους,άεργους και χωρίς μέλλον τελειόφοιτους . Μπράβο για την ιδέα σας ...προχωρήστε δυναμικά στην υλοποίηση με κάθε τρόπο και κόστος και να είστε σίγουροι οτι το κέρδος θα είναι τεράστιο για όλους μας και για το νησί.
Είμαι σίγουρος οτι η ΝΕΑ δημοτική αρχή που έρχεται δυναμικά , να πετύχει τους στόχους της , διότι στόχους έχει και ικανά στελέχη έχει.
Υ.Γ. Επισήμανση προς τον Μηχανικό Ε.Ν. : τόσα χρόνια ειδικά ο Κος Σουσούδης και οι λοιποι τους οποίους αναφέρετε γιατί δεν έχουν κάνει τίποτα κυριολεκτικά για την ίδρυση ΑΕΝ ; Τα υπόλοιπα γραφόμενα σας περί σχολής Στενιών, Βατικανού κρατιδίου της Άνδρου και εφοπλιστών που δεν έχουν prestige , δεν θα τα σχολιάσω διότι είναι τραγελαφικά . Καλημέρα σας ....και καλά μυαλά.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μόνο μια ομάδα απαρτιζόμενη από τους:
Θ.Σουσουδη, Μ (Ι) Κ πρόεδρο ναυτικής ένωσης ΑΝΔΡΟΥ , δυο αδέλφια από τις Στενιες που ασχολούνται με ποντοπόρο και ακτοπλοΐα, Εφοπλιστής εκ Στενιων με επώνυμο Εξ..... ο οποίος μέσω της παρούσας ιστοσελίδας έχει προσπαθήσει 2-3 φορές να μας δηξει ότι έχει πλοία!
Μπορούν να υλοποιήσουν την λειτουργία σχολής!
Όλοι οι άλλοι ανδριωτες εφοπλιστές που είναι οικογενειακά 100 χρόνια εφοπλιστές δεν είναι glamour... και δεν έχουν και κοινωνικό prestige..
Η δημιουργία σχολής θέλει «καλάμι» αρχικά να το καβαλήσεις και μετά να το καρφώνεις στο κρατικό μπάχαλο....
Παρακαλώ τους παραπάνω να συνεχίσουν τις προσπάθειες αλλά να εστιάσουν τις προσπάθειες ώστε η σχολή να πάει στις Στενιες...
Γιατί Η Στενιες είναι το Βατικανού της ΑΝΔΡΟΥ, είναι ένα κρατίδιο μόνη της....!
Μια και αναφαιραμε το Βατικανού της ΑΝΔΡΟΥ, κύριε Μπασαντη για ερευνήσετε ( δημοσιογραφικά) πόσες συνδέσεις έχουν γίνει στο δίκτυο βιολογικού των Στενιων κυ χρήματα έχει εισπράξει ο Δήμος;