Το σκάφος του λιμεναρχείου Άνδρου ακόμα στα σύνορα. Οι ανάγκες της Άνδρου παραμένουν…

 

Το σκάφος του Λιμεναρχείου Άνδρου προχτές. Μόλις έχει επιστρέψει στις 4 τα χαράματα από νυχτερινή περιπολία στο λιμάνι της Χίου. Πίσω το πλοίο της γραμμής "Νήσος Σάμος" φορτώνει για το δρομολόγιο του. 

Σε πέντε μέρες συμπληρώνεται μήνας από την μέρα που η Άνδρος βρέθηκε στα ναυτικά σύνορα της Ελλάδας (υπάρχουν κι αυτά αν και δεν το ήξερε ο πρώην πρωθυπουργός) στην περιοχή της Χίου. Τέσσερις λιμενικοί της Άνδρου (οι τρεις ανδριώτες) με το σκάφος ΠΛΣ 115 του Λιμεναρχείου Άνδρου περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα και μαζεύουν από την θάλασσα παράνομους μετανάστες μεταφέροντας τους στο λιμάνι της Χίου.

Οι ροές της παράνομης μετανάστευσης αυτή την κρίσιμη εποχή είναι σημαντικές. Πολεμικό ναυτικό και Λιμενικό κάνουν ότι μπορούν. Αλλά το «ότι μπορούν» δεν αρκεί στις κοινωνίες των ακριτικών νησιών που ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας από τα κύματα των ανθρώπων που "προσαράζουν" στις ακτές και στα λιμάνια τους. Και δεν είναι το ότι φτάνουν μέχρι εκεί, είναι και πως προσπαθούν με πολλούς τρόπους να φύγουν από εκεί με κατεύθυνση την ηπειρωτική Ελλάδα. Ήδη στα πλοία της γραμμής των νησιών αυτών  γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι.

 Πλοίο του λιμενικού αποβιβάζει παράνομους μετανάστες στο λιμάνι της Χίου. (Φωτογραφία από τοπικό site).

Η παρουσία εκεί και του λιμενικού σκάφους της Άνδρου – μαζί με άλλα της Frontex – είναι κάτι. Η Ευρώπη, όμως, πελαγοδρομεί μπροστά στο πρόβλημα. Δεν έχει καμία θέση. Ο πόλεμος συνεχίζεται στα ανατολικά στην ημιδιαλυμένη Συρία. Οι γεωτρήσεις της Άγκυρας συνεχίζουν στην Κύπρο. Και βέβαια - παρά τα στερεότυπα πολλών που λένε εύκολες κουβέντες - κανείς δεν τολμά να σκεφτεί μια Ελλάδα εκτός Ευρώπης αυτή τη στιγμή της κρίσης. 

 

Και η ζωή συνεχίζεται. Το γνωστό μας κρουαζιερόπλοιο "Salamis/Filoxenia" πλαγιοδέτησε στο λιμάνι της Χίου και κατεβάζει Κύπριους τουρίστες στο νησί. Εικόνες ετερόκλιτες και αντιφατικές σε ένα πανέμορφο νησί απέναντι από την Άνδρο στην άλλη άκρη του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε στο Εν Άνδρω ανταποκριτής από την Χίο το ανδριώτικο σκάφος συμμετείχε σε πολλές περισυλλογές παράνομων μεταναστών που κινδυνεύουν συχνά να πνιγούν η να συνθλιβούν από τα μεγάλα εμπορικά πλοία που διέρχονται αδιάκοπα το στενό Χίου - Τσεσμέ, καθώς επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα. Ιδίως τη νύχτα...

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στη Χίο την ώρα που και η Άνδρος χρειάζεται το λιμενικό σκάφος της που τόσα προσέφερε και προσφέρει στο νησί. Αρκεί να αναφέρουμε τις τρεις τελευταίας διακομιδές που έκανε λίγο πριν φύγει για Χίο στις 23 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς όμως όπως μάθαμε δεν υπάρχει για την ώρα πρόβλεψη για το πότε το λιμενικό σκάφος της Άνδρου θα επιστρέψει στη βάση του. Η παρουσία του στο νησί μας - σύμφωνα με τα στοιχεία - κρίνεται απαραίτητη.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

τα βρακάκια στη χωρα και το κορθι ??
Ποιος ξέρει τι εννοεί ο ερωτιματικός να μου πει και μένα??

This comment was minimized by the moderator on the site

τελης το πλωτό κάνει ελέγχους στα βρακάκια στην χωρά στο κορθι άντε χάσου κουτορνίθι

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε "έλεος" ,
ο γνωστός ελληνάρας της περίπτωσης αχαϊρευτος,ακαμάτης και άεργος ή "όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια" .
Εντύπωση μου κάνει γιατί αυτοί οι 7-8% (όπως γράφει και η Βάσω) κατηγορούν με αίσθηση κόμπλεξισμού τους πυροσβέστες , λιμενικούς , αστυνομικούς και γενικά Δ.Υ.
Γιατί δεν πήγαν και αυτοί να μπούν στο δημόσιο ή στα σώματα ασφαλείας να κάθονται,να κοιμούνται και να ξύνονται όπως λανθασμένα προσπαθούν να περάσουν την εντύπωση αυτή στους υπόλοιπους υγειώς σκεπτόμενους συνανθρώπους μας;
Μην ακούσω τη γνωστή καραμέλα και φιλοσοφία "δεν είχαμε μέσον" , "δεν είχαμε μπάρμπα στη Κορώνη " ,"δεν είχαμε γνωστό απο μέσα" και τα λοιπά χαζά και ανυπόστατα.
Όποιος έχει βαθμολογία , διπλώματα , πτυχία και προσόντα περνάει τις εξετάσεις και πάει στη δουλειά του κύριος.
Οι υπόλοιποι (είπαμε 7-8%), οι δήθεν αδικημένοι κάθονται και λασπολογούν για να καλύψουν τη μοίρα τους.
Μπράβο σε αυτά τα παιδιά του λιμεναρχείου και απο μένα . Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν χρειαστεί

This comment was minimized by the moderator on the site

Δε ξέρω τι σχολιάζουν κάποιοι κομπλεξικοί, αλλά εμένα ο πατέρας μου σώθηκε από αυτό το σκάφος και από αυτά τα παιδιά όπως επίσης ξέρω και άλλες πολλές περιπτώσεις γνωστών. Το ξέρω στους 100 Έλληνες υπάρχουν και 7-8 αλλοπρόσαλλοι που αισθάνονται κόμπλεξ και μίσος για κάποιους άλλους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Να φύγει το πλωτό απο την Άνδρο. Δε θέλουμε πλωτο του λιμενικού εδω πέρα. Πως θα ψαρέυουμε παράνομα ; Πώς θα κάνουμε ψαροτούφεκο ολη μέρα και όλη νύχτα να πουλάμε ψάρια στις ταβέρνες να κονομάμε; Ποιός νοιάζεται για τους επαγγελματίες ψαράδες ...ας πεινάσουν;
Διακομηδές ασθενών ; τι με νοιάζει εμένα ;κακο ψωφο να έχουν όλοι οι άρρωστοι. Ακυβέρνητα πλοία και βαρκάκια; στα Γιούρα να φτάσουν να μη τους βρεί κανείς!!! Μακρυά ....μακρυά ξουτ ξούτ....δε θέλουμε αστυνόμευση εδω .μακρυα σκάφη και περιπολικά ...ακου τι λέει.....!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

τη ζόρι τραβάς εσύ που το πλωτό του λιμενικού της Ανδρου είναι στην Χίο εδώ τη έκανε κυνηγούσε τα βαρκακια μέχρι τα Γαυριονισια για να δικαιολογεί την παρουσία του ότι διενεργεί ελέγχους καλά είναι να καταλάβουν γιατί τους πληρώνει το κράτος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δυστυχώς δεν μπορέσατε να διαβάσετε το κείμενο. Κάτι άλλο σκεφτόσαστε σίγουρα. Αλλά παρ' όλα αυτά γράψατε την εξυπνάδα σας. Μόνο τον τον μήνα Σεπτέμβριο έκανε τρεις διακομιδές εξπρές σε δύσκολες ώρες στην Αττική. Για να σας δω να είσαστε εσείς ή κάποιος δικό σας και να μην υπήρχε. Μιλάτε και απλως δεν ξέρετε το θέμα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Θα μπορούσε το Λιμεναρχείο του νησιού (υπο την καθοδήγηση του εξαίρετου Λιμενάρχη του) να αιτηθεί ένα σκάφος στα κεντρικά του Λιμενικού Σώματος. Μήπως περιμένουν πάλι τη χορηγία κάποιου έχοντα ή εφοπλιστή, όπως μερικές δεκαετίες πριν που είχε γίνει δωρεάν ταχύπλοου σκάφους αποκλειστικά για το λιμεναρχείο του νησιού και κατέληξε ασυντήρητο έπειτα από μερικά χρόνια στις αποθήκες του Λιμενικού Σώματος στην Αττική? Υποτίθεται οτι θα δαπανηθούν εφέτος περισσότερα κονδύλια για την ασφάλεια και φύλαξη του Αιγαίου πελάγους με αφορμή το αυξανόμενο μεταναστευτικό κύμα. Μήπως να διεκδικήσουμε κάτι και για την Ανδρο στο ζήτημα αυτό (σκάφος και λοιπό εξοπλισμό το λιμενικό, όχημα και λοιπό εξοπλισμό η Αστυνομία)? Ποια ή γνώμη των αρμοδίων τοπικών αρχών επι του θέματος?