Οι ανεμογεννήτριες Κοπελούζου μέγα πρόβλημα στην Άνδρο

 

Το τελευταίο διάγραμμα χωροθέτησης για τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου στην Άνδρο.

Όπως έχουμε γράψει και ξαναγράψει τα μέχρι σήμερα σχεδιαζόμενα αιολικά πάρκα στην Άνδρο (είτε είναι μικρά είτε μεγάλα) δημιουργούν αντιδράσεις ανάλογα με το πόσο είναι ορατά στους βασικούς οικισμούς του νησιού παρεμβαίνοντας στην βασική τοπιογραφία του νησιού.

Από όσα ξέρουμε (από τους χάρτες) και απ’ όσα έχουν γράψει οι γνωρίζοντες ορισμένα εξ αυτών στον βορρά και στο νότο είναι σε απομακρυσμένα σημεία και δεν έχουν οπτική επαφή με τους βασικούς οικισμούς του νησιού. Όμως αυτά που δημιουργούν αντιδράσεις είναι αυτά που έχουν οπτική επαφή. Και αυτά είναι οι 5 ανεμογεννήτριες Μυτιληναίου στην Ράχη Κορθίου και όλες οι ανεμογεννήτριες Κοπελούζου στο Πέταλο, στο Σκουμπί, στο Καφούτσι και στο Γκοράκι.

Οι ανεμογεννήτριες Κοπελούζου τόσο στην Άνδρο όσο και σε άλλα τρία νησιά, Τήνο, Νάξο, Πάρο, είναι σε κυρίαρχες οροσειρές. Έχουν γίνει προσφυγές και από τα τέσσερα νησιά και την Περιφέρεια στο Συμβούλιο Επικρατείας. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να διαχωρίσουμε μέχρι στιγμής τις αδειοδοτήσεις που έχουν γίνει ή είναι σε εξέλιξη σε δύο ειδών:

(α) Αυτές που μεγάλο μέρος τους δεν ενοχλούν την τοπική κοινωνία και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και ευπρόσδεκτες.

(β) Αυτές που ενοχλούν την τοπική κοινωνία και δεν είναι ευπρόσδεκτες στο νησί. Στην περίπτωση αυτή μιλάμε κυρίως για τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου.

Ο χάρτης του παραπάνω διαγράμματος

Πολλοί ενημερωμένοι και γνώστες του αντικειμένου αναγνώστες μας γράφουν για τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου που δημιουργούν έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα και στα τέσσερα νησιά. Ιδίως στην Άνδρο που είναι οι περισσότερες (33) είναι μέγα πρόβλημα. Απόδειξη οι συνεχείς αναθεωρήσεις των περιβαλλοντικών όρων τους όλα αυτά τα χρόνια (2017 & 2018). Το αξιοπερίεργο είναι πως σήμερα άλλα στοιχεία για το προτεινόμενο έργο παρουσιάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και άλλα η εταιρεία DAMCO/Κοπελούζος!!!

Από αυτή την άποψη – εκτός των προσφυγών στο ΣτΕ, της αρνητικής γνωμοδότησης του Δήμου Άνδρου και Περιφέρειας κλπ – υπάρχει μέχρι σήμερα μπέρδεμα και για το εύρος του προτεινόμενου έργου καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολο να βρει κανείς άκρη σε μια επένδυση που έγινε στο τέλος μιας διαδικασίας με Fast Track με διαδικασίες σε κεντρικό επίπεδο και χωρίς γνώση των τοπικών καταστάσεων. Καθόλου τυχαίο της προχειρότητας της πρότασης Κοπελούζου πως οι ανεμογεννήτριες του στην Άνδρο είναι ορατές και από το Γαύριο και από την Κεντρική Άνδρο και από τα Άχλα και από πλήθος άλλων χωριών και βασικών οικισμών του νησιού. Αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι αποδεκτό.

Αυτά για να είμαστε συγκεκριμένοι σε τι πραγματικά συμβαίνει σε ένα θολό τοπίο όπου πολλά λέγονται από πολλούς χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς γνώση, με πολλούς αναχρονισμούς, με πολύ συσκότιση και στο που πρέπει να μπει - κατά την γνώμη μας - ένα όριο σε ένα θέμα κρίσιμο για την ανάπτυξη του νησιού μας. 

Παρακάτω ερωτήματα εξειδικευμένου αναγνώστη σχετικά με τις συνεχείς αναθεωρήσεις των αδειοδοτήσεων Κοπελούζου και τι τελικά ισχύει με αυτές και η σχετική ολιγόλογη απάντηση ειδικού συνεργάτη μας.

  • ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Καλημέρα Εν Άνδρω,

Σας επισυνάπτω τη λίστα από το μητρώο της ΡΑΕ σχετικά με τις "ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ* ΑΔΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ Α.Π.Ε.**  (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019)" & "ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ Α.Π.Ε".

- Νομίζω το ζήτημα παραμένει σχετικά με ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΤΑΛΟ ΑΕ - θέσεις ΠΕΤΑΛΟ- ΒΑΣΙΛΙΚΟ- ΒΙΓΛΑ- ΒΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ.

- Επίσης για το "ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΦΟΥΤΣΙ ΑΕ" οι θέσεις είναι πολύ περισσότερες  από τις εικονιζόμενες, όπως προκύπτει από τις περιγραφόμενες θέσεις: "ΤΣΟΥΚΑ - ΓΚΑΡΔΙ - ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ - ΠΗΓΕΣ - ΛΕΥΚΑ".

- Αντίστοιχα περισσότερες από τις εικονιζόμενες είναι οι θέσεις για το ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΟΥΜΠΙ ΑΕ "ΣΚΟΥΜΠΙ - ΦΡΟΥΣΑΙΟΙ - ΒΡΑΧΑΚΙ- ΚΟΡΥΦΗ".

- Τέλος για το "ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΚΟΡΑΚΙ ΑΕ" η ισχύς 36 MW προφανώς δεν αντιστοιχεί μόνο στην εικονιζόμενη περιοχή προς Αϊ Γιάννη Σχοίνο στο δρόμο για Άχλα, αλλά πιθανότατα περιλαμβάνει και την περιοχή πάνω από την Άρνη από Προφήτη Ηλία έως Αγίους Σαράντα Κουβάρας.

Με εκτίμηση

Γ.Γ.

  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

Όσον αφορά το αρχείο της ΡΑΕ αμφιβάλλω πολύ για την ορθότητα των δεδομένων. Πιο πολύ να βασίζεστε στην Τροποποιημένη ΜΠΕ και στους χάρτες της ίδιας της DAMCO!!!

Ρεπορτάζ "ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή γράφετε α] αυτές που δεν ενοχλούν την τοπική κοινωνία και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και ευπρόσδεκτες.....παρακαλούμαι μπορείτε να αναφέρεται τις περιοχές αυτές;;;Ευχαριστώ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για την περιοχή του Μακροτάνταλου (είχα μιλήσει σχετικά με αρκετούς κατοίκους) και την περιοχή του Στενού (κι εκεί είχα μιλήσει με αρκετούς που έχουν κτήματα κλπ). Από τις συζητήσεις κατάλαβα πως υπάρχει εκεί κόσμος που θέλει τις ανεμογεννήτριες. Μιλάμε για εμπειρικά στοιχεία από τις συζητήσεις. Αλλά και οι αντιδράσεις κι αυτές δίνουν εμπειρικά στοιχεία...
Ίσως χρειάζεται και μια δημοσκόπηση για να δούμε καλύτερα τι πιστεύει ο κόσμος...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί ενοχλούν μόνο οι ανεμογεννήτριες Κοπελουζου;; Και γιατί δεν ενοχλούν οι ανεμογεννήτριες Μυτιληναίου; Διακρίνεται κάποια διακριτική μεταχείριση...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μα δεν διαβάσατε το κείμενο. Γράφουμε και για τις αντιδράσεις στις ανεμογεννήτριες Μυτιληναίου. ΄Όμως του Κοπελούζου είναι 33 (όχι 5) και ενοχλούν το Κορθι, ενώ του Κοπελούζου (Γαύριο, Μπατσί, Άχλα, Άρνη, κλπ). Άρα γράφουμε για τις κύριες αντιδράσεις εδώ στις πολλές όπου προσφεύγουν όλοι στο ΣτΕ. Αν δεν σας ενδιαφέρει ο Κοπελούζος και σας ενδιαφέρει μόνο ο Μυτιληναίος κανένα πρόβλημα από εμάς. Πάντως εμείς γράφουμε και για τις δύο και δίνουμε έμφαση στις πολλές...
Εντελώς αντικειμενικά...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΕΛΕΟΣ, άνθρωπέ μου! Κάνεις και επιλογή ανεμογεννητριών ανάλογα με το ονοματεπώνυμο? Δεν μας λες αυτές που υποστηρίζεις τί ονοματεπώνυμο έχουνε?? Ετσι για στατιστικούς λόγους!
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Η ηλιθιότης δεν ειναι προσόν. Δείτε τους χάρτες που δημοσιεύσαμε των ανεμογεννητριών και ίσως καταλάβετε που τοποθετεί κάθε εταιρεία τις προτάσεις της. Μέχρι τότε περάστικά σας...
ΥΓ Πάντως όλοι οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ (Δήμος, Περιφέρεια, οργανώσεις κλπ) ειναι κατά Κοπελούζου. Μάλλον κι αυτοί κάνουν επιλογή στο όνομα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro