Το Γαύριο προβληματίστηκε και για την συζήτηση και για τις ανεμογεννήτριες

Ήρθε και η σειρά του Γαυρίου - μετά την όντως μεγάλη συγκέντρωση στο Κόρθι - να συγκαλέσει μια συνάντηση των κατοίκων για να ενημερωθούν και να εκφράσουν τη γνώμη τους για τις ανεμογεννήτριες. Από αυτή την άποψη ήταν μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση καθώς το βόρειο μέρος της Άνδρου, στον Καμπανό, έχει το μόνο μεγάλο αιολικό πάρκο που έχει εγκριθεί. Συγχρόνως έχουν ήδη ξεκινήσει έργα για τις τρεις πρώτες ανεμογεννήτριες, στον Άγιο Ονούφριο Καλυβαρίου. Με αυτά τα δεδομένα κλήθηκαν οι κάτοικοι και προσήλθαν. Όχι, όμως όσο μαζικά θα περίμενε κανείς. Πάντως πολύ περισσότεροι από κάθε προηγούμενη φορά. 

Αρχικά τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης που τόνισε πως είναι αναγκαία η ενότητα των κατοίκων ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση του αριθμού των ανεμογεννητριών. Ζήτησε να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός και να συμφωνήσουν και οι τοπικές κοινωνίες. Την ίδια πρόταση μετέφερε και από το περιφερειακό συμβούλιο και ο έπαρχος Άνδρου Δ. Λάσκαρης.

Στη συνέχεια ο Α. Μαβής έδωσε το στίγμα της σημερινής κατάστασης. Εξήγησε πως οι ανεμογεννήτριες στο Στενό/Φραγκάκη πέρασαν και από το ΣτΕ και ξεκινά η εγκατάσταση τους. Για τον Καμπανό και την ΔΕΗ είπε πως δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουν νομικά. Πρόβαλε έναν χάρτη κι έδωσε μια σειρά πληροφορίες. Κάποια στιγμή ανέφερε και τις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου λέγοντας πως είναι οι μόνες που υπάρχει δυνατότητα να τις σταματήσουμε στο ΣτΕ μιας και οι προσφυγές εναντίον τους υποστηρίζονται από τους Δήμους τεσσάρων νησιών (Άνδρος, Τήνος, Πάρος, Νάξος) και την Περιφέρεια και οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Εξήγησε ακόμα πως ήδη έχουν κοπεί οι ανεμογεννήτριες στο Πέταλο και στην Κουβάρα. τις οποίες όμως παρουσίασε στον χάρτη, που πρόβαλε και τον οποίο δεν είχε φροντίσει να επικαιροποιήσει!!! Και τέλος χωρίς να είναι ακριβής είπε πως ο τελικός αριθμός των μηχανών στην Άνδρο θα είναι μεγάλος!

Το αξιοπερίεργο είναι πως στη συζήτηση που ακολούθησε ο τελικός αριθμός των ανεμογεννητριών "χάθηκε" σε ένα μπαράζ αριθμών όπου κάποιοι μίλαγαν για 300 και ένας εκ των διοργανωτών - ο Ν. Αυγουστής - μίλησε ακόμα και για 600!!! Μάλλον αναφερόταν σε παλαιά μελέτη του αιολικού δυναμικού της Άνδρου, η οποία έχει απορριφθεί και αποσυρθεί από όλους εδώ και χρόνια. Είναι προφανές πως όταν οι αριθμοί που λένε οι διοργανωτές της συζήτησης κυμαίνονται από το 100 μέχρι το 600 δεν κάνουν ενημέρωση, αλλά παίζουν κολοκυθιά! Ο κόσμος έτσι χάνει την μπάλα και δεν ξέρει τι να πιστέψει. Και οι διοργανωτές χάνουν το όποιο πεδίο αναφοράς τους.

Με τα μέχρι σήμερα τεχνολογικά δεδομένα και με βάση τις αιτήσεις που υπάρχουν στη ΡΑΕ και τις οποίες έχουμε παρουσιάσει στο Εν Άνδρω ο αριθμός όλων μαζί φαίνεται να ανέρχεται σε 95. Από αυτές οι 51 έχουν αδειοδοτηθεί. Έχουμε παρουσιάσει πίνακες, περιοχές και χάρτες. Οι διοργανωτές αντιθέτως δεν ήταν καθόλου ακριβείς. Κάτι που δεν ταιριάζει σε μια σοβαρή και προετοιμασμένη ενημερωτική συζήτηση. Πως θα διαμορφωθεί μια ενιαία γραμμή άμυνας όταν δεν μπορούν οι εισηγητές να δώσουν νούμερα, πίνακες, περιοχές, ώστε να γίνει κατανοητή η χωροταξία των αιτήσεων που υπάρχει στο τραπέζι. Πιο πολλά στοιχεία έχει καταθέσει - χωρίς κάποια ειδικότητα - το Εν Άνδρω και δύο επιμελείς αναγνώστες του σε έξι δημοσιεύματα μας παρά οι διοργανωτές της συζήτησης που θεωρούν τους εαυτούς τους σαν ειδικούς.

Ακούγοντας αυτή την γενικολογία ο πατήρ-Καλλίνικος έκανε ίσως την πλέον καίρια ερώτηση: "τελικά τι ζητάμε; Πόσες ανεμογεννήτριες θα γίνουν αποδεκτές; Ακούμε τα ίδια πράγματα εδώ και χρόνια. Πες τε μας τι ακριβώς θέλετε: Όλες ή καμία; " Ένας εκ των διοργανωτών - αυτός που μίλησε για χωροταξία των ανεμογεννητριών - είπε: "Καμία"! Αλήθεια, τι είδους χωροταξικός σχεδιασμός μπορεί να γίνει με "καμία"; Τι θα κάνει με τις τρεις που ήδη ξεκίνησαν στον βορά και τις πέντε που ήδη ξεκινούν σε λίγες μέρες στο νότο; Τι άραγε σημαίνει το "καμία"; Προφανώς με κάτι τέτοια απολυτότητες έχει χαθεί ο στόχος όπως σωστά υπονόησε και ο ιερέας του Γαυρίου.  

Δύο λόγια για τις εισηγήσεις των διοργανωτών. Το φαινόμενο του θορύβου που έθιξε επί μακρόν ο ένας μπορεί να αποτελέσει παράγοντα συζήτησης. Με μια όμως προϋπόθεση: να υπάρχουν κοντά χωριά και κάτοικοι. Δυστυχώς για την Άνδρο ο Καμπανός ήταν αραιοκατοικημένος πάντα και πλέον έχει ερημώσει. Πιο σωστό θα ήταν να επικεντρωθούν στην όποια οπτική ενόχληση συνιστούν οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές (ιδίως τις κεντρικές). Και εδώ πρέπει να τονίσουμε ειδικά αυτές του Κοπελούζου, οι οποίες θα πρέπει να διαχωριστούν από αυτές του Καμπανού. Κι αυτό γιατί του Κοπελούζου θα είναι πάνω από το Γαύριο και το Μπατσί! Ας επικεντρωθούμε λοιπόν κάπου για το καλό της Άνδρου. Όμως στην συζήτηση στο Γαύριο οι διοργανωτές δεν επικεντρώθηκαν πουθενά!... 

Τέλος η εισήγηση του κεντρικού ομιλητή - δικηγόρος εξ Αθηνών που ασχολείται με τις ανεμογεννήτριες - δεν αντέχει σε κριτική. Θεώρησε δεδομένα όσα αορίστως λέγονται (υδροφόρος ορίζοντας, ερήμωση κλπ) και μετά πέρασε σε μια σειρά ατυχείς συγκρίσεις, ενώ είπε και μερικά αστεία παραδείγματα, που όλα μαζί έδιναν την εικόνα μιας Ελλάδας μόνη της στον πλανήτη. Η βασική θέση του: "τα δάση μας απορροφάνε το διοξείδιο του άνθρακα των εργοστασίων λιγνίτη που έχουμε στην Πτολεμαΐδα. Αρά μια χαρά είμαστε εμείς και δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα!" Αυτή η λογική αποκαλύπτει μια εντελώς περιορισμένη αντίληψη της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη. Άραγε ξέρει ο "ειδικός" πως σε μεγάλα μέρη του πλανήτη δεν υπάρχουν δάση; Ξέρει πως υπάρχουν κράτη σε ερήμους, σε μεγάλα υψόμετρα, σε άγονα εδάφη; Αυτά θα έχουν ενέργεια ή όχι; Πως θα εξαλείψουν το δικό τους αποτύπωμα διοξειδίου χωρίς να έχουν δάση;

Το πιο αστείο είναι πως σύμφωνα με την ρηχή λογική του "ειδικού" γιατί θα πρέπει να νοιάζεται για τον πλανήτη η Βραζιλία που έχει τον Αμαζόνιο; Της φτάνει το 1/10 των δασών της για το δικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Άρα με την ελληναράδικη λογική του "ειδικού" η Βραζιλία μπορεί να κάνει χωράφια τον μισό Αμαζόνιο (που είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας της γης). Αυτό το παράδειγμα πως και δεν το σκέφτηκε ο "ειδικός"; Δυστυχώς για τους διοργανωτές τέτοιες κουταμάρες  δεν συγκροτούν "επιστημονική άποψη" παρά δείχνουν μια μίζερη ελληναράδικη κουτοπόνηρη πολιτική στάση που λέει: "εμείς δικέ μου καθαρίσαμε με τα δασάκια μας και κρατάμε τα εργοστασιάκια του λιγνίτη μας!" Αυτό ακριβώς είπε ο άνθρωπος!

Το ότι μακρηγόρησαν οι εισηγητές χωρίς ουσιαστική στόχευση οδήγησε στο γνωστό φαινόμενο η αίθουσα να αδειάσει σιγά-σιγά. Η προηγούμενη και η παραπάνω φωτογραφία αποτυπώνουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη σημερινή συζήτηση. 

Αγνοεί παντελώς ο "ειδικός" και οι "ειδικοί" του πάνελ πως τα ανθρακωρυχεία στο Βέλγιο και στην Βρετανία σταμάτησαν εδώ και δεκαετίες. Αγνοουν πως μόνο δύο κράτη στην Ευρώπη δουλεύουν με λιγνίτη: η Ελλάδα και η Πολωνία! Νοιάζονται για τους εργαζόμενους στα λιγνιτωρυχεία! Νοιάζονται να μην χάσουν τη δουλειά τους οι λιγνιτωρύχοι! Άραγε ξέρει ο "ειδικός" και οι άλλοι "ειδικοί" πόσοι πέθαναν και πεθαίνουν από καρκίνο και πνευμονοπάθειες σε αυτές τις περιοχές; Και γιατί δεν ζητούν - με αυτή την λογική- να καταργηθούν οι μηχανές, οι αυτοματισμοί και οι υπολογιστές! Όλα αυτά που άλλαξαν το μοντέλο εργασίας σε όλο τον κόσμο; Πίσω ολοταχώς ήταν ο "ειδικός"! Φοβούμαστε πως με τέτοιους εισηγητές οι ανεμογεννήτριες θα κάνουν πάρτυ στην Άνδρο. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πρέπει να μπει όριο στον αριθμό των ανεμογεννητριών στην Άνδρο. Οι πρώτες εγκρίθηκαν και ξεκίνησαν. Οι πρώτες 8 ήδη θα μπουν μέσα το 2020. Οι άλλες θα ακολουθήσουν. Μπορούμε να δούμε τι θέλουμε, τι προτείνουμε, τι δεχόμαστε και τι όχι. Μπορούμε να μάθουμε από πραγματικούς ειδικούς την κατάσταση και να ορίσουμε ένα λογικό όριο. Το νησί δεν μπορεί να δεχτεί πολλές μηχανές. Μπορεί όμως να δεχτεί ένα χωροταξικό σχετικό με το αιολικό δυναμικό του και να συμφωνήσει σε αυτό. Κάτι για το οποίο κάλεσε και η Περιφέρεια και ο Δήμος. Πρέπει η Άνδρος μετά 15ετή ραθυμία να κινηθεί και γρήγορα και σωστά. Επιδιώκοντας μια ισόρροπη ανάπτυξη που στόχο θα έχει και τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα και τη ναυτιλία και τις υπηρεσίες (σχολές κλπ). Σχεδιασμός με γνώση και περίσκεψη γιατί όλα τα άλλα είναι κουβέντες... 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το αξιοπερίεργο είναι πως από την κρίσιμη συνάντηση έλειπαν κάποιοι εξ Αθηνών που κατηγορούν μονίμως τους πάντες - πλην των φίλων τους - για "σκόπιμη υποβάθμιση" του Γαυρίου εξαπολύοντας πολιτικούς μύδρους και για τις ανεμογεννήτριες! Περίεργο να λείπουν μια τέτοια μέρα που θα καταγραφόταν η άρνηση της περιοχής. Όμως, έλειπε και ένας ακόμα όψιμος "αντιστασιακός" που πρόσφατα με επιστολή του σε έντυπο της Χώρας περνούσε τους πάντες "γενεές δεκατέσσερις" κατηγορώντας τους για αδιαφορία! Σήμερα έλειπε κι αυτός! Περίεργο να λείπουν αυτοί που κάνουν τόσο θόρυβο. Φυσικά η δικαιολογία πως έρχονται Χριστούγεννα δεν αρμόζει σε παθιασμένους αγωνιστές... 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πως εντελώς τυχαία οι συγκεκριμένο οικολόγοι έχουν και λυμένα τα οικονομικά τους προβλήματα οπότε θέλουν το νησί μόνιμο ησυχαστήριο....

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι άλλο θα ακούσουμε ρε παιδιά !
Κινδυνεύουν τα νερά του Νείλου και του Αμαζόνιου από τις Ανεμογεννήτριες!!
Τα τρία ζευγάρια σπιζαετων της Ανδρου που ως γνωστόν πάσχουν από μυωπία, θα συνωστίζονται και θα προσκρούουν στα φτερά των Α/Γ!!
Άσε τον φοβερό θόρυβο που θα ακούγεται σε όλο το Αιγαίο!
Το σίγουρο πάντως είναι ότι κινδυνεύει κανείς να κουφαθεί όχι από τις Α/Γ αλλά από την υπερβολική μ... ορισμένων τάχα οικολόγων, που ως γνωστόν κουφαίνει!!!
Ωριμάζουν σιγά σιγά οι ζαβαντριώτες και θα τους πάρουν με τα γιαούρτια, δε θα γλυτώσουν!!
Ζαβαντριώτης

This comment was minimized by the moderator on the site

Εμπρός γενναίε μου δείξε το παράδειγμα και βγες μπροστάρης στους αγώνες και δώσε στην πράξη το καλό παράδειγμα : Ανεμογεννήτριες στά Υψηλού με το σίγουρα πλούσιο δυναμικό ανέμων, να συμβάλεις καθοριστικά στο ισοζύγιο των ΑΠΕ. ΟΧΙ ΜΌΝΟ ΛΌΓΙΑ ΣΤΙς ΠΛΆΤΕς ΤΩΝ ΆΛΛΩΝ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μην λέτε κουταμάρες δεν καλέσαμε εμείς κανέναν στα όπλα/ Άλλοι καλούν σε επιστράτευση. Εμείς παρακολουθούμε, περιγράφουμε και σχολιάζουμε όπιυ λέγονται ανοησίες σαν τις δικές σας εδώ.
Προφανώς ως άσχετος που είστε δεν γνωρίζετε πως υπάρχει ψηφισμένος νόμος για το χωροταξικό των ΑΠΕ από την Βουλή. Άρα δεν είναι προσωπική υπόθεση. Και για να ξέρετε ανεμογεννήτριες προβλέπονται εκεί που το αιολικό δυναμικό του νησιού είναι μεγάλο. Και αυτή η περιοχή είναι ο Καμπανός και μια σειρά βουνοκορφές. Σε κάποιες από αυτές μπλοκαρίστηκαν (Πέταλο-Κουβάρα) σε άλλες έχουν γίνει μαζικές προσφυγές (Κοπελούζου). Άρα λέγοντας τις παραπάνω ανοησίες απλώς κερδίζετε την χλεύη όσων σας διαβάζουν. Γι' αυτό πολύ σωστά κάνετε και κρυβόσαστε και δεν βάζετε όνομα.
Καληνύχτα σας και όνειρα γλυκά...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΣΕ ΒΛΕΠΑΜΕ ΝΑ ΓΥΡΟΦΕΡΝΕΙΣ ΝΕΥΡΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΑΠΟΡΗΣΑΜΕ ...
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΟ ..ΣΚΛΗΡΟ ΣΟΥ ΔΙΣΚΟ, ΑΚΟΥΓΕΣ ΚΙ ΕΣΥ - ΟΠΩΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ - ΓΙ ΑΟΛΑ ΟΣΑ ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΕΞΥΠΝΑ ΕΙΧΑΝ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ, ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΓΕΝΗΤΡΙΕΣ, ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ .
ΟΥΤΕ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ, ΔΕΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΟΥΝ, ΤΕΤΟΙΕΣ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ.
ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ 2.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΕΙΔΙΑΣΑΝ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΑΥΤΟ.
ΡΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, ΑΝ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ, ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟΣ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΤΟΣΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΨΑΡΟΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΛΛΑ ΖΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΑΥΤΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ?
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ...ΕΞΥΠΝΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΑΣ ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΕ, ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕΙΔΙΟΥΣΑΝ...
ΕΙΣΑΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ -- ΚΑΙ ΚΛΑ ΣΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ --- ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΙ ΜΕΑΓΑΛΟΕΠΕΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΓΛΕΝΤΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΤΕ Ή ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ Ν ΑΠΕΙΣΕΤΕ ,ΓΙΑΤΙ ΖΕΙΤΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ...
ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν ήταν νευρικότητα. Βαρεμάρα ήταν. Είχα έρθει περίεργος να ακούσω γιατί και πως οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα και άκουγα άλλα αντί άλλων...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ....ΑΝΕΥΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ....ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΡΓΟΥ ΘΕΑΤΕΣ !
Η ανάπτυξη των ανεμογεννητριών αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η άστοχη χωροθέτησή τους μπορεί να αποβεί αρνητική για τη βιοποικιλότητα και το περιβάλλον.
Το βασικότερο όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω των οποίων η ανθρωπότητα θα εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία εκπέμπουν τα αέρια του θερμοκηπίου και αποσταθεροποιούν το κλίμα.
Η σημασία των ΑΠΕ προκύπτει αν σκεφτούμε ότι μόνο έξι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ υπήρξαν υπεύθυνοι για το 34% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της χώρας από το 1990, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των δεδομένων, έως το 2017, το τελευταίο έτος για το οποίο διαθέτουμε πλήρη στοιχεία.
Αν η ανάγκη αποανθρακοποίησης είναι δεδομένη, εξίσου δεδομένη είναι η ανάγκη ενός νομοθετικού πλαισίου που προστατεύει το περιβάλλον από άστοχες χωροθετήσεις ΑΠΕ. Η ανάγκη για περισσότερες ΑΠΕ δεν σημαίνει ανεξέλεγκτη χωροθέτησή τους.
Η αναγνωρισμένη ανάγκη για ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα πρέπει, μέσα από διάλογο μεταξύ των φορέων, να λάβει υπόψη τις εκκλήσεις για προστασία της βιοποικιλότητας από άστοχες χωροθετήσεις, οι οποίες εν τέλει θα ακυρώσουν την βασική αποστολή των ΑΠΕ, που είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Ολα λοιπόν τα χτεσινά στη συγκέντρωση στο Γαύριο, δεν ειπώθηκαν, προφανώς γιατί, μέσα στο όλο κλίμα της προπαγάνδας, ενώ ήταν έτοιμοι κάποιοι να ζητήσουν τον λόγο, έτρεξε η κυρία Καραγιάννη να μοιράζει , πρίν κάν αναπτυχθεί ο διάλογος ένα κείμενο για να βάλουν την υπογραφή τους ( παλιά ...συνταγή σθλλογής υπογραφών ....), οι παρεβρικσόμενοι, με βάση όλα όσα αυτοί οι κύριοι μας παρουσίασαν.
Δεν άφησαν τον διάλογο να εξελιχθεί και τώρα τους μένει να δώσουν στη δημοσιότητα τον κατάλογο με πόσους υπέγραψαν, σε σχέση με την αρχική παρουσία της εκδήλωσης ?
Μπράβο σας κύριε Μπασαντή και για τον τίτλο που βάλατε αλλά κια γι αόλο το σκηνικό που ζήσαμε απο τους οργανωτές !

This comment was minimized by the moderator on the site

Επιτέλους ένα άρθρο που άρχισε να δείχνει τη κατάσταση.
Πραγματικά οι εισηγητές χωρίς σοβαρό λόγο! Παραφιλολογίες και τρομολαγνία! Ενημερώνουν το κόσμο χωρίς ουσιαστικά να ξέρουν τη τους γίνεται! Ψεύτο οικολόγοι και επαναστάτες χωρίς αιτια!! Ο κόσμος μπορεί να σκεφτεί ορθά κ να αποφασίσει για το καλύτερο αλλά αυτό θα γιατί μόνο με τη σωστή ενημέρωση!! Από ειδικούς και όχι από αργόσχολους εισοδηματίες!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Όπως πάντα, οι ίδιοι άνθρωποι, εκτός τόπου, χρόνου και πραγματικότητας!
Αντί συγκροτημένων προτάσεων, δαιμονοποίηση των ΑΠΕ και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις με λίγη επιστημονικοφανεια για να κοροϊδεύουν τους
Η Ευρώπη προχωράει, ο κόσμος προχωράει, εμείς ας συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε τους λιγνίτες, στο όνομα μιας ιδεοληπτικής, δήθεν προστασίας θέσεων εργασίας στα λιγνιτωρυχεία, ώστε να νομιμοποιούμαστε να διαμαρτυρόμαστε, γιατί στο χωριό μας δεν θελουμε ανεμογεννήτριες, ΧΥΤΥ, λατομείο, σιλό, δρόμους, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τουριστικές μονάδες κλπ εν ονόματι μιας οικολογικής προστασίας του περιβάλλοντος, που σε κάποια χρόνια θα διώξει τους μόνιμους κατοίκους από το νησί και θα το καταστήσει αντικείμενο εκμετάλλευσης των παγκόσμιων επενδυτικών κολοσσών, που καραδοκούν να αγοράσουν απαξιωμένα νησιά με την ομορφιά της Ανδρου.
Ας σοβαρευτούμε και ας βγούμε μπροστά, πρώτα σαν Δήμος που όμως τον στηρίζει η τοπική κοινωνία, με συγκεκριμένες προτάσεις χωροθέτησης Α/Γ και λοιπών οχλουσών δραστηριοτήτων, για να μπορεί να ακουστεί η θέση και η άποψη μας, στα πλαίσια του νέου εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού που θα γίνει, για όλη την Ελλάδα και φυσικά γιά εμάς, χωρίς εμάς.

Γ.Γιαννικος

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

OΙ ΠΑΡΕΒΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΡΩΤΗΣΑΝ ...ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΔΡΟΣ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ, ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΚΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΕΔΩ ? ?
ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ '' ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ''...ΗΤΑΝ ΚΑΜΜΙΑ !! ! ! ...ΚΑΜΜΙΑ ! ! ! ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ! ! !
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΗ, ΠΟΥ ΑΠΛΑ ,ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ'' PANEL'' ΓΙΑ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΟΜΙΛΙΕΣ ...ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ...ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΓΕΝΗΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ! ! !
ΜΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ? ? ?
ΕΧΟΥΝ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΚ ΟΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ? ? ?
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ, ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ! !
ΜΕ ΤΗΝ '' ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΑΣΗ'' , ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ,ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙΣ ...ΥΨΗΛΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΙΕΣ.
ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΤΟΝ ΕΑΥΑΤΟ ΜΟΥ ΗΛΙΘΙΟ, ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ,ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ..ΤΙΠΟΤΑ ΚΥΡΙΟΙ ! !
ΕΙΣΤΕ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΣΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ....
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Εκτός τόπου και χρόνου ο κύριος αυτός.... ο δικηγόρος στο επάγγελμα, που δεν ήθελε να αφήσει το μικρόφωνο....
Μας επριξε στις πομπώδεις θεωρίες του και μάλιστα με ύφος 10 καρδιναλλιων, ανέπτυξε τις απόψεις του..
Απλά ο άνθρωπος δεν έχει πάει ποτέ στη ζωή του εκεί στην Πτολεμαΐδα, να δει τόσα χρόνια, τόσες γεννιες να πεθαίνουν.
Για αυτό οι κάθε Κοπελουζοι, προωθούν τις ανεμογγενητριες, με τέτοιους γραφικούς και εκτός τόπου... αντιπάλους, όντως κάνουν πάρτυ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Και οι Γερμανοί λιγνίτη έχουν ακόμα. Μέχρι να τα μετατρέψουν όλα σε φυσικό αέριο εκ Ρωσίας όπως γίνεται και στην Ελλάδα σιγά σιγα.