Ξεκίνησε η επισκευή του καταρρέοντος Επισκοπείου στην Χώρα…

 

Το κτίριο του παλιού Επισκοπείου έχει ήδη περιβληθεί με σκαλωσιές σήμερα το μεσημέρι και ξεκινούν οι εργασίες για να μην σκοτωθεί κανένας άνθρωπος. Κι ευτυχώς όταν έπεσα κεραμίδια και εξωτερικοί τοίχοι που δεν υπήρξε ατύχημα. Όμως από τότε μέχρι σήμερα το κτίριο χειροτέρεψε...

Το σημείωμα που εστάλη στα σχόλια στην ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ του Εν Άνδρω το πρωί της Τρίτης 18/2 ήταν προτρεπτικό. Κάτοικος της Άνδρου ζητούσε να γράψουμε για την επισκευή και την άρση της επικινδυνότητας του παλιού Επισκοπείου στην Χώρα. Συγκεκριμένα έγραφε:

«Περνώντας από την αγορά σήμερα, με μεγάλη χαρά είδα ότι άρχισε η επισκευή του παλιού επισκοπείου, εκεί που ήταν το μπαρ του Μίκη. Ο νυν Δήμαρχος ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε διάστημα πέντε μηνών ξεκίνησε τα έργα σε αυτό το κτήριο, το οποίο ο Σουσούδης το είχε εγκαταλείψει στην τύχη του για χρόνια, με αποκορύφωμα στο απίστευτο χάλι που βρισκόταν όλο το καλοκαίρι. Κύριε Μπασαντή θα μπορούσατε να γράψετε κάτι, ώστε να πληροφορηθεί ο λαός της Άνδρου για το τι ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ο Σουσούδης και τι πράττει ο κ. Λοτσάρης.»

Ιδού το σχεδόν υπό κατάρρευση κτίριο σήμερα που ξεκινούν οι επισκευές...

Το διαβάσαμε και ξεκινήσαμε αναζητώντας το τηλέφωνο της ειδικευμένης σε έργα επισκευής επικίνδυνων κτιρίων εταιρεία ΕΧΙΝΟΣ ΑΤΕ. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που είχε επιλέξει ο πρώην δήμαρχος να στηρίξει τα ταβάνια του δημοτικού σχολείου Χώρας, που έπεσαν τον Ιούνιο του 2019 από έλλειψη συντήρησης. Η εταιρεία, που έχει την τεχνογνωσία όπως έδειξε η δουλειά της στο δημοτικό σχολείο, κλήθηκε επειγόντως γιατί τα πράγματα στο παλιό Επισκοπείο ήταν πολύ χειρότερα όπως μας είπε ο αρμόδιος μηχανικός με τον οποίο μιλήσαμε στο τηλέφωνο.

Τα παλιό νεοκλασικό σχεδόν ερείπιο.. Τα κουφώματα χάσκουν παντού...

Στο κτίριο του Επισκοπείου, συνέχισε ο μηχανικός, έχει καταρρεύσει μέρος της στέγης του, έχουν πέσει μεγάλα κομμάτια από τους εξωτερικούς σοβάδες και σχεδόν όλα τα ταβάνια εσωτερικά έχουν πέσει. Η κατάσταση του ετοιμόρροπου κτιρίου είναι πλέον τρομερά επικίνδυνη. Απειλούντο ίσως και ανθρώπινες ζωές από μια πιθανή κατάρρευση. Το κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο. Έγινε μελέτη και βάσει αυτής ανέλαβε η ειδικευμένη εταιρεία που έδωσε εξετάσεις επιτυχείς στο προηγούμενο έργο και ανέλαβε με ταχείς ρυθμούς να μαζέψει το χάλι που υπάρχει σήμερα. 

Τα ταβάνια μέσα πολύ χειρότερα από αυτά του δημοτικού σχολείου. 

Ζητήσαμε και μας έστειλαν σχετικές φωτογραφίες τις οποίες και δημοσιεύουμε. Επίσης, ρωτήσαμε για το κόστος του έργου και ποιος το χρηματοδοτεί. Το συνολικό κόστος της επισκευής κατά την οποία θα αποκατασταθεί πλήρως εξωτερικά το κτίριο (στέγη, τοίχοι, πορτοπαράθυρα κλπ), καθώς και μερικώς εσωτερικά (ταβάνια, πατώματα, σοβάδες κλπ) είναι 255.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα τα 100.000 τα βάζει η περιφέρεια και τα 155.000 ο Δήμος Άνδρου από το νέο προϋπολογισμό.

Πολύ χειρότερα τα ταβάνια και πολύ μεγαλύτερο και το μέγεθος και το εύρος της επισκευής από το δημοτικό σχολείο. 

Το έργο σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εταιρείας που μιλήσαμε θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί γύρω στο Πάσχα. Ένα κτίριο που επί 5ετία έχασκε στο κέντρο του πεζόδρομου της Χώρας και που μια-δυό φορές σε καταιγίδες έπεσαν κεραμίδια, σοβάδες κλπ στον δρόμο κι ευτυχώς που δεν περνούσε άνθρωπος και δεν είχαμε ατύχημα θα παραδοθεί πλήρες και το μόνο που θα χρειάζεται – όπως εξήγησαν – θα είναι η ολοκλήρωση της εσωτερικής επισκευής (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά κλπ).

Μέχρι και οι τοίχοι είχαν αρχίσει να καταρρέουν. Απορίας άξιο τι περίμενε ο πρώην δήμαρχος και δεν κήρυξε επικίνδυνο αυτό το καταρρέον κτίριο; 

Με το έργο αυτό όταν τελειώσει θα αναβαθμιστεί ο πεζόδρομος της Χώρας, καθώς το παλιό παραδοσιακό κτίριο είναι σε πολύ κεντρικό σημείο και ήταν εστία υποβάθμισης και τελευταία και μεγάλου κινδύνου. Όταν ολοκληρωθεί γύρω στο Πάσχα θα δώσει μια άλλη εικόνα στην αγορά της πόλης.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μένος και μόνο μένος από την αντιπολίτευση για την σαρωτική ήττα της για τα έργα που βλέπουμε επιτέλους να γίνονται. Πέρασαν ευτυχώς ανεπιστρεπτί τα έργα και οι ημέρες των χαμογελαστών σέλφι για κάποιους, που το μόνο που κάνουν τώρα είναι να βάζουν τρικλοποδιές όπου σταθούν και όπου βρεθούν! Αποστολή τους μία: Να υποτιμήσουν με τον χειρότερο τρόπο το οτιδήποτε θετικό μπας και γλυτώσουν την αναπόφευκτη σύγκριση του τώρα με το τότε!!! Ντροπή και αίσχος για την κατάντια τους! Ντροπή και αίσχος στους αυλοκόλακες, στους χειροκροτητές και στους likeατζήδες που σέρνονται ξωπίσω τους σαν κατοικίδια! Είναι οι ίδιοι που βιάστηκαν και προεξόφλησαν ότι η όρεξη και η διάθεση του νυν δημάρχου για έργα είναι πρόσκαιρη. Αμ, δε! "Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" και όσο πιο πολύ βλέπει να ενοχλούνται κάποιοι, τόσα περισσότερα έργα κάνει! "Lotsaris keep walking"!

This comment was minimized by the moderator on the site

Η επισκευη περιλαμβάνει αλλαγη στεγης, αντικατάσταση εσωτερικων και εξωτερικων σοβαδων, καινουρια πατώματα και στους δυο οροφους, υδραυλική εγκατασταση εξ αρχής(μπανια-κουζινα), ηλεκτρική εγκατλασταση εξ αρχης και στους δυο οροφους, ολική αντικατάσταση ολων των εξωτερικών κουφωμάτων, και βαψιμο ολου του κτηρίου. Κατ ουσια θα μεινουν μονο οι τοιχοι. Θα ειναι ενα κοσμημα για τον πεζοδρομο και παλι, και οταν τελιωσει θα βρει τη χρηση που του αρμόζει. Οσο για τα αθλια δημοσιευματα περι απευθειας αναθεσεων, οποιος ενδιαφερεται μπορει να βρει στο Διαυγεια του Δημου οτι εγινε προσκληση ενδιαφεροντος για το εργο, 3 εταιρίες εδωσαν οικονομική προσφορά και επιλέχτηκε η οικονομικοτερη. Η προσκληση εγινε κατοπιν μελέτης της τεχνικης υπηρεσιας του Δημου. Ουδεποτε πριν υπηρχε ετοιμη και υπογεγραμενη μελέτη, οπως καποιοι γραφουν. Ας σταματησει πλεον η παραπληροφορηση.
Μπράβο στον Δημαρχο Λοτσαρη! Ξεκινησε πολυ δυναμικα