Αλήθειες και ψέματα για την «καταστροφή» στο Φραγκάκι

Του Γιώργου Γιαννίκου
Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου ΕΜΠ
Στενιές Άνδρου

 

11.650μ. πέτρινων λιθοδομών περίφραξης. Καθαιρούνται για τη διάνοιξη δρόμου 138μ.! Ήτοι, 1,2% των υφισταμένων!!! Και κατά μήκος του ουδέποτε περπατημένου μονοπατιού Νο 19, 25μ. Αυτή είναι η αλήθεια καταγεγραμμένη μελέτη. Κι απέναντι στην αλήθεια: το ψέμα, η υπερβολή, η προπαγάνδα νεοσταλινικού τύπου. 

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον, σειρά δημοσιευμάτων, επιστολών και μια διαμαρτυρία του ΔΣ του Συλλόγου Ανδρίων Αμερικής, για την καταστροφή των λιθόκτιστων στο Φραγκάκι, ακόμα και τις υπερβολές για τα «κυκλώπειας τείχη της Ανδρου», και διερωτώμαι κατά πόσον όλοι οι εκφράζοντες άποψη για το θέμα, έχουν εικόνα της πραγματικότητας, ή παρασύρονται από τις κραυγές, τις υπερβολές και την σκόπιμη παραπληροφόρηση των γνωστών οικολόγων ακτιβιστών, με στόχο το μοναδικό, για τα προσεχή 2-3 χρόνια, έργο ΑΠΕ που κατασκευάζεται στην Άνδρο.

Ας ξεκινήσουμε αποτυπώνοντας με αριθμούς τα δεδομένα του Αιολικού Σταθμού της εταιρείας GREEK WINDPOWER στο Φραγκάκι:

  • Γήπεδο ανάπτυξης του Σταθμού, έκταση 541 στρέμματα 
  • Συνολικό μήκος υφιστάμενων λιθοδομών περίφραξης και διαχωρισμού ιδιοκτησιων 11650μ.
  • Συνολικό μήκος λιθοδομών που καθαιρούνται για διάνοιξη δρόμου 138 μ.
  • Ποσοστό των καθαιρούμενοι λιθοδομών στο σύνολο των υφιστάμενων 1,2%
  • Μήκος καθαιρουμένων λιθοδομών κατά μήκος μονοπατιού Νο 19, 25μ.
  • Μήκος οδοποιίας πρόσβασης και ανάπτυξης εντός του γηπέδου του Σταθμού 2750 μ.
  • Κονάκια, αλώνια κλπ κατασκευές που κατεδαφίζονται  - 0 -
  • Επιφάνεια πλατειών έγκρισης Α/Γ     12,5 στρέμματα
  • Μήκος τμημάτων νέας οδοποιίας, βελτίωσης υφιστάμενης προς Στενό 2230 μ. 

Τα ανωτέρω στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα και προκύπτουν από τα σχέδια της εγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου. Από τα ανωτέρω ο καθένας μπορεί να εξαγάγει αντικειμενικά τα συμπεράσματα του, για το μέγεθος της «επαπειλούμενες καταστροφής».

 

Έργα που εκτελούνται σήμερα είναι η επιφανειακή διάνοιξη της οδοποιίας και υπάρχει πρωτόκολλο εγκατάστασης, που έχει κοινοποιηθεί στον Δήμο και την Αστυνομία.

Πέραν των ανωτέρω, από τους ίδιους ανθρώπους, γίνεται συστηματική διακίνηση ψευδών που ενσωματώνονται σε καταγγελίες προς πάσης φύσεως αρχές, τις οποίες παραθέτω με τον τεκμηριωμένο αντίλογο.

  • Ψέμα Νο 1: Το έργο εκτελείται χωρίς πολεοδομική άδεια
    Απάντηση: Για τα έργα που εκτελούνται σήμερα, που είναι η επιφανειακή διάνοιξη της οδοποιίας πρόσβασης, υπάρχει Πράξη Πληροφοριακού Χαρακτήρα και πρωτόκολλο εγκατάστασης της Δ/νσης Δασών Κυκλάδων, που έχει κοινοποιηθεί στον Δήμο και την Αστυνομία και δεν απαιτείται οικοδομική άδεια.
    Υπό έκδοση είναι η Άδεια Δόμησης για τις βάσεις των Α/Γ, τον οικίσκο ελέγχου και τον Υποσταθμό του έργου από την Πολεοδομία Ανδρου.
  • Ψέμα Νο 2: Το Έργο κατασκευάζεται σε περιοχή που δεν επιτρέπεται, λόγω της ύπαρξης του σπιζαετού, φωλεοποίησης, αναπαραγωγής, τροφοληψίας κλπ.
    Απάντηση: Το έργο είναι πλησίον αλλά εκτός της Ζώνης Α Προστασίας (Ζώνη Β),  σύμφωνα με τη μελέτη του LIFE NAT/GR/637 ANDROSSPA, στην εκπόνηση της οποίας συμμετείχε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και τελεί εν αναμονή ενσωμάτωσης σε ΠΔ. και επιτρέπει την ανάπτυξη αιολικών σταθμών στη Ζώνη Β.
    Ο παράγων αυτός της μελέτης LIFE, είναι ουσιώδης στο σκεπτικό της απόρριψης από το ΣτΕ της προσφυγής που κατέθεσαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
  • Ψέμα Νο 3: Στο Έργο κατά παράβαση της ΑΕΠΟ, η εταιρεία θα εγκαταστήσει άλλου τύπου Α/Γ από τις αδειοδοτημένες
    Απάντηση: Έχει εκδοθεί τροποποίηση της Άδειας Εγκατάστασης, υπ αριθ. 44216 5/10/2020 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, για τις νέου τύπου Α/Γ.
  • Ψέμα Νο 4: Οι εργασίες εκτελούνται και συνεχίζονται, ενώ εκκρεμεί νέα προσφυγή στο ΣτΕ.
    Απάντηση: Αυτό είναι μεν αληθές, δεν διευκρινίζεται όμως ότι μετά την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ για τα περιβαλλοντικά, η προσφυγή δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα διακοπής των εργασιών του έργου.

  • Ψέμα Νο 5: (Απόκρυψη αλήθειας) Γίνεται μνεία για την απόφαση του Δήμου και της Περιφέρειας για αναστολή αδειοδοτήσεων και εργασιών έργων ΑΠΕ, που δεν δεσμεύει την κεντρική Διοίκηση, αλλά παραβλέπεται η ομόφωνη θετική γνωμοδότηση για το έργο, του Δήμου Άνδρου.
  • Απάντηση: Με λίγα λόγια, κύριε επενδυτή σου λέμε σαν Δήμος ομόφωνα ναι στο έργο αλλά μετά λίγα χρόνια αλλάζουμε γνώμη κι εσύ χάσε μερικά εκατομμύρια!!! 

Αυτά προς ενημέρωση των Ανδριωτών και αποκατάσταση της αλήθειας για τα πραγματικά δεδομένα του έργου που κατασκευάζεται αφενός, και τις υπερβολές και τα ψεύδη που διακινούνται από τους γνωστούς κύκλους οικολόγων-ακτιβιστών εναντίον κάθε αναπτυξιακής επιχειρηματικής προσπάθειας του μεγάλου εχθρού που είναι ο ιδιωτικός τομέας, στο νησί.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σχετικά με ανώνυμα ερωτήματα για τη σχέση που έχω με το έργο στο Φραγκάκι, η απάντηση που ανάρτησα στο site της «Κινηματογραφικής Λέσχης» και την μεταφέρω και σε σας είναι ότι έχω ασχοληθεί ως ένας εκ των συντελεστών αδειοδότησης και ανάπτυξης του έργου της GWP με την οποία δεν έχω μετοχική ή άλλου είδους διοικητική σχέση. Έχω επίσης την ευθύνη λειτουργίας μικρού αιολικού στο Μαρμαρι, στο οποίο έχω διατελέσει μέλος του ΔΣ.
Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα αυτού του είδους τα σχόλια να γίνονται επώνυμα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να απαντώνται, στο βαθμό που αυτά είναι ευπρεπή
Ευχαριστώ
ΓΓ

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν μας είπες τα οφέλη του νησιού .Τα δικά σας τα ξέρουμε και καλά κάνετε και τα υπερασπίζετε έχετε βρει και αβάντες γι αυτό. Για το καλό του νησιού μας λοιπόν για βάλτε τα συνεταιράκια σας τους Απέδες και κάνουν μια σχολή Εμπορικού Ναυτικού στο Μουστάκειο και άσε τα πνευματικά κέντρα Άντε ντε..... Και λες και βλακείες να στεναχωριέμαι εγώ που κάνουν χορηγίες;;;;;καθρεφτάκια στου ιθαγενείς εννοείς...... Αναρωτιέσαι εγώ εάν πρόσφερα κάτι;;;εσύ τι πρόσφερες;;;στην τσέπη σου ναι......Περιμένουμε λοιπόν το μάννα εκ των........... Απέδων για την Άνδρο ,,περιμένουμε........Φίλε/η σημασία έχει αυτό που δίνεις να είναι ανάλογο με αυτό που παίρνεις αν εσύ τα θεωρείς ίδια τι να σου πω.....Καλημέρα

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι πισωμερίτες νοίκιασαν (όχι πούλησαν) φρύγανα στους Απέδες. Πολύ σωστά τα γράφεις εσύ από τη Δωθε Μεριά.. Φρύγανα που κανείς δεν ήθελε και οι πισωμερίτες δεν είχαν τι να τα κάνουν και πως να πάνε σε αυτά και δεν μπορούσαν ούτε να τα δουν. Κι αυτό σε στεναχωρεί. Γιατί; Τα ήξερες; τα πονεσες; τα δούλεψες; Γιατί λοιπόν;
Η μια εταιρεία από το Καλυβάρι βοηθά στο Πνευματικό Κέντρο και κάποιος από εσάς το λέει ξεπούλημα; Γιατί; έδωσε ποτέ ο Δαρδανός ή κάποιος άλλος ένα ευρώ γαι το Πνευματικό Κέντρο στο γαύριο; Και όπως μάθαμε στην Πίσω Μεριά θα δώσει και στο Καλυβέρι ελπίδες για κάτι περισσότερο. Όπως ξέρουμε και λένε τις επόμενες μέρες η άλλη εταιρεία που νοίκασε φρύγανα θα δώσει σε όλη την Άνδρο κάτι περισσότερο και στο γαύριο κατι πυ ηθελε χρόνια. Δεν σου αρέσει. Εδώσε ο μαβής ο δαρδανός στο γαύριο κάτι και δεν το ξέρετε; Και σε όλη την Άνδρο θα κάνουν χορηγία. Εσύ γιατι στεναχωριέσαι που κάνουν χορηγίες σε μέρη που ποτέ κανείς δεν έκανε προσφορά;
Τι πρόσγερες εσύ πέρα από σχόλια χωρίς αντίκρυσμα; Κάτσε στην Δώθε Μεριά λοιπόν κι άσε την Πισω Μερια που μέχρι χτες δεν ήξερες εσυ κι φίλοι σου στην ησυχια της...

This comment was minimized by the moderator on the site

Μας εσείς οι Πισωμερίτες ήδη έχετε οφέλη νοικιάσατε -πωλήσατε τα φρύγανα στους Απέδες .Η υπόλοιπη Άνδρος τι οφέλη θα έχει;;για πες τα νέα.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Τις επόμενες μέρες όπως μάθαμε στο χωριό έρχονται οικονομικά οφέλη για το χωριό και την Άνδρο. Χορηγίες και άλλα. Θα παρακαλέσουμε τον δήμαρχο τα οφέλη να μην πάνε σε αυτούς που θα συλληφθούν από την αστυνομία να τραμπουκιζουν, να βρίζουν, να ξερνούν και να γράφουν βλακείες. Τουάχιστον να είναι έντιμοι σε κάτι να αυτοεξαιρεθούν από τα οφέλη του νησιού. Εμείς οι άλλοι τα θέλουμε. Αυτοί ας κάτσουν στην άκρη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μήπως κε Πισωμεριτη για οικονομικά οφελη κοπτονται άραγε κάποιοι κυριοι GG και όχι οι ακτιβιστές; Μηπως ΑΥΤΟΙ εισπράττουν χρήματα ως μέτοχοι εταιριών ΑΠΕ και όχι οι"μικιαδες"; Μήπως μας τα λέτε λίγο αναποδα; Γιατί δεν ξεκαθαρίζει ο κος GG που είναι μέτοχος;

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξέρασε ρε ακτιβιστή να τελειώνουμε μαζί σου. Ξέρασε αστοιχείωτε που δεν ξέρεις να μετράς πόσες εκατοντάδες αναγκάστηκαν οι πισωμερίτες να ρίξουν για να πάμε με αυτοκίνητο στα κονάκια μας. Ξέρασε ρε ξέρασμα που δεν ξέρεις πόσες εκατοντάδες έριξαν οι φίλοι σου για να φτιάξουν τις βιλάρες τους στον Αγιο Πέτρο στο Μπατσί και στο Στιβάρι. Ξέρασε να τελειώνεις κι εσυ κι εμείς μαζί σου βλάκα. Ξέρασε ξέρασμα...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΟΝΟ 138 ΜΕΤΡΑ;;; Ε δεν πειράζει, ας τα καταστρέψουν! (Τι είναι 138 μέτρα; σιγά το μέγεθος!...)
Να ξεράσω τώρα "κύριε" GG;

This comment was minimized by the moderator on the site

Την περιοχή αυτή την γνώριζαν μόνο αυτοί που έχουν κτήματα εκεί και οι κυνηγοί. Όλοι οι υπόλοιποι την μάθανε όταν διάβασαν τις περιοχές που θα μπουν οι ανεμογεννήτριες. Με ένα αφύσικο και υποκριτικό ενδιαφέρον, οι νεοσύστατοι ακτιβιστές του γιαλαντζί ντολμά καθώς και αυτοί που εισπράττουν χρήματα ως μικιαδες αλλά δεν μας το λένε, προσπαθούν να μαντρισουν τα πρόβατα μακριά από κει. Αν δεν υπάρχει οικονομικό όφελος γιατί κόπτονται τόσο πολύ;

This comment was minimized by the moderator on the site

Η απάντηση στο ερώτημα του σχολίου με τίτλο «Ο ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ» είναι ότι τα 11650 μέτρα λιθοδομών αφορούν τις μισθωμένες εκτάσεις από τον υφιστάμενο δρόμο προς Στενό μέχρι την τελευταία ανεμογεννήτρια.

Περισσότερα