Γιώργος Λεονταρίτης: Στην πρώτη γραμμή της αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων...

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021. Ο Γιώργος Λεονταρίτης στον κεντρικό δρόμο της Ερμούπολης. Προχωρούσε μπροστά τηλεφωνώντας. Τον φωνάξαμε. Γύρισε χαμογελαστός. Και τον φωτογραφίσαμε...

Τον Γιώργο Λεονταρίτη τον γνώρισα το 2015 στην Άνδρο. Είχε έρθει στην γιορτή της Θεοσκεπάστου. Ευγενικός, προσηνής, κοφτός, ευθύς μέχρι παρεξηγήσεως. Μάς έκανε εντύπωση. Ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων της νέας τότε Περιφερειακής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου υπό τον Γιώργο Χατζημάρκο. Τα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξαν ένα δημιουργικό δίδυμο. Έκαναν πολλά. Άλλαξαν πολλά. Παρήγαγαν έργο. Και επανεκλέχθηκαν με την πρώτη το 2019. 

Οι σχέσεις μας ως ΕΝ ΑΝΔΡΩ είχαν διακυμάνσεις. Ανοιχτός στην κριτική ο Λεονταρίτης. Αλλά και επίμονος όταν είχε αντίρρηση σε αυτό που έγραφες. Θυμάμαι μια συζήτηση μας για ένα δημοσίευμα για τα καράβια το 2018, που θεώρησε πως τον αδικούσε. Μιλούσαμε μια ώρα! Κλείσαμε διατηρώντας καθένας τη θέση του. Όμως δεν κράτησε κανείς αντιπαλότητα. Μιλήσαμε δεκάδες φορές τηλεφωνικά και βρεθήκαμε πολλές φορές. Δύο οι πιο χαρακτηριστικές: ένα σημαντικό ακτοπλοϊκό συνέδριο στη Σύρο, και μια σοβαρή συνάντηση για την εκβάθυνση του λιμανιού στην Άνδρο...

Τον Δεκέμβρη του 2018 "κοντράραμε" πάλι τηλεφωνικά. Κοφτός, ευθύς, ευγενής, αλλά επίμονος! Την τότε διαφωνία την έλυσε τηλεφωνικά ο Γ. Χατζημάρκος. Πολιτικός κι αυτός με ποιότητα και σωφροσύνη. Χαρακτηριστικό του πόσο αρμονικά και δημιουργικά λειτουργούν και οι δύο μαζί, αλλά και ως προς τους τρίτους. 

Με τον Γιώργο Λεονταρίτη ξεκινήσαμε στην Ερμούπολη για μια συνάντηση 20 λεπτών και τελειώσαμε στην μιάμιση ώρα!...

Προσκληθήκαμε και παραβρεθήκαμε στην ορκωμοσία τους το 2019. Εδώ και δύο χρόνια είδαμε σειρά σημαντικών έργων να δρομολογούνται στην Περιφέρεια και στην Άνδρο. Για όλα αυτά και για μερικά ακόμα μιλήσαμε το μεσημέρι του Σαββάτου 28/8 που καθίσαμε 20 λεπτά για έναν καφέ και τελειώσαμε μιάμιση ώρα μετά έχοντας μιλήσει για τα πάντα!!!

Ξεκινήσαμε από τους δρόμους αξίας 26 εκατομμυρίων στις Κυκλάδες και 2,2 εκατομμυρίων για την Άνδρο. Το Επαρχείο Άνδρου εκπόνησε μελέτη πάνω από 6 εκατομμύρια για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο. Από αυτά τα 2,2 είναι για τους επαρχιακούς δρόμους της Άνδρου, που ξεκινούν από εφέτος και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2023.

Ξεκινά, επίσης, η δημοπράτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου αξίας στα 10 εκατομμύρια ευρώ υπό την ευθύνη του ΦΟΣΔΑ της Περιφέρειας! Χρηματοδοτεί τα σχολεία του νησιού, τις μεταφορές μαθητών και τόσα άλλα. Η διοίκηση των Κυκλάδων υπό την ευθύνη του Γιώργου Λεονταρίτη αλλάζει μέρα με την μέρα με τα έργα της τα νησιά. Είναι τόσα πολλά τα έργα και ήδη έχει προχωρήσει η αξιοποίηση των χρημάτων που έστειλε η Ευρώπη για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στο Νότιο Αιγαίο. Είναι τόσο μεγάλη η δράση της διοίκησης, που έχει οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια την αντιπολίτευση στην Περιφέρεια Κυκλάδων.

Και η συζήτηση μετά τις Κυκλάδες και την Άνδρο κατέληξε στα της ελληνικής πολιτικής που την βλέπει με σκεπτικισμό. Περιμένει από την κυβέρνηση όχι διαχείριση, αλλά αλλαγές. Περιμένει από τους βουλευτές των Κυκλάδων να πάρουν πρωτοβουλίες και να προωθήσουν έργα και όχι να φωτογραφίζονται σε γιορτές και πανηγύρια. Έχει μεταφέρει τις απόψεις του για την ανάγκη για 200 βουλευτές και στον Κώστα Καραμανλή και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επιμένει πως η άσκηση της διοίκησης πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα μόνο δύο περιόδων, όπως και οι βουλευτές. 

"Δύσκολα πράγματα", κατέληξε, "σε μια Ελλάδα που οι περισσότεροι πολιτικοί κοιτάνε την καριέρα τους και την επανεκλογή τους και δεν έχουν όνειρο να ξεπεράσουν την πραγματικότητα μιας χώρας που απλώς αγωνίζεται να παρακολουθεί την Ευρώπη από απόσταση". Αν και στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας (εκεί που άλλοι περιφέρονται και διαλαλούν τον κομματικό πατριωτισμό τους) αυτός δηλώνει απλά δημοκράτης!... 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο γνωστός...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Κάποιος αγράμματος σολάρει από τρέλα. Περιφερόμενη αλητεία...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro