ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΑΡΝΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΕΡΟ!!!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΑ

 

Κατάφυτη, με πολλά νερά, αλλά χωρίς δίκτυο ύδρευσης η ορεινή Άρνη!!! Ο Γιάννης Χαλάς, παλιός κάτοικος, περιγράφει την κατάσταση στο παρακάτω κείμενο του...

Υπάρχει μια παράδοξη και αντιφατική συγχρόνως κατάσταση στο νησί μας, την Άνδρο. Σύμφωνα με την οποία: το χωριό Άρνη*, ενώ είναι γνωστό ότι πνίγεται στα νερά, πεθαίνει από δίψα για οικιακό νερό. Τούτο δε γιατί, ενώ υπάρχουν διάσπαρτα νερά ολόγυρα σ’ όλη την κοιλάδα, και ιδίως στα ορεινά μέρη, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κεντρική ύδρευση, που να φτάνει σ΄ όλα τα σπίτια του χωριού!

Είναι απίστευτο, αλλά αληθινό. Ωστόσο, η παραδοξολογία αυτή που ισχύει μέχρι σήμερα, φαίνεται όμως ότι δε θα ισχύει πλέον. Άκουσα από τον δήμαρχο κ. Δ. Λοτσάρη να αναγγέλλει στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ότι έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2023, η υλοποίηση μελέτης, που αφορά τη δημιουργία κεντρικής ύδρευσης της Άρνης. Ήταν μια πολύ ευχάριστη είδηση για όλους μας, γιατί ήταν το ζητούμενο από πολλά – πολλά χρόνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν συχνές επιβουλές από παλαιότερους δημάρχους (φανερές αλλά και κρυφές) για να πάρουν τα νερά της Άρνης και να λύσουν προβλήματα ύδρευσης άλλων περιοχών. Ωστόσο, χωρίς να απαντήσουν στο δικό μας κυρίαρχο πρόβλημα αλλά και πρόταση: πρώτα φροντίστε να έχουμε στα σπίτια μας, το δικό μας νερό και μετά κοιτάξτε όσα περισσεύουν να τα πάρετε.

Το τι συμβαίνει μέχρι σήμερα είναι γνωστό. Όσοι τυχεροί κάτοικοι έχουν κτήματα με νερό στα ορεινά μέρη, το μεταφέρουν όπως-όπως με λαστιχένιες σωλήνες στα σπίτια τους, που φυσικά δεν είναι πόσιμο, αλλά χρήσιμο για άλλου είδους οικιακές χρήσεις ή για τον κήπο. Η δύσκολη αυτή κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί, έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω της ανυδρίας γιατί:

α) δεν έχουν όλοι οι κάτοικοι κτήματα με νερό για να το μεταφέρουν,

β) έχουν κτισθεί νέες κατοικίες ή έχουν γίνει αγορές και οι ιδιοκτήτες δεν έχουν νερό από πουθενά,

γ) οι παλαιότεροι κάτοικοι που γνωρίζουν τις πηγές στο βουνό αδυνατούν πλέον να τις συντηρούν, οι δε νεότερες γενιές δεν τις γνωρίζουν, ούτε και μπορούν να τις φτάσουν από τα δύσβατα μονοπάτια,

δ) φωτιές ή άλλου είδους ζημιές καταστρέφουν τις λαστιχένιες σωλήνες.

Η παράδοξη αυτή κατάσταση, δηλαδή να έχεις νερό αλλά στην ουσία να μην έχεις, έχει δημιουργήσει δύσκολες καταστάσεις και εντάσεις μεταξύ των κατοίκων. Γιατί όπου βρίσκει ο καθένας νερό, άσχετα αν είναι δικό του ή ξένο, το μεταφέρει είτε φανερά είτε κρυφά στο σπίτι του, για να καλύψει άμεσες και επιτακτικές του ανάγκες.

Απ’ ότι φαίνεται η περίεργη αυτή κατάσταση αλλάζει. Δρομολογήθηκε η λύση για την χρονίζουσα και προβληματική αυτή εικόνα. Κατανοήθηκε επί τέλους το πρόβλημα από την δημοτική αρχή και ιδιαίτερα από τον δήμαρχο κ. Δ. Λοτσάρη αλλά και από τον δραστήριο πρόεδρο του χωριού κ. Π. Λεμπέση, που πήρε επάνω του το όλο θέμα και η περίεργη αυτή παραδοξολογία βαίνει σε αίσιο τέλος. Και επί τέλους η Άρνη θα έχει νερό. Το δικό της νερό!

* Η Άρνη σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία ήταν νύμφη των νερών, κόρη του Αίολου και γυναίκα του θεού Ποσειδώνα, ως εκ τούτου, τα ομώνυμα τοπωνύμια έχουν πάντοτε σχέση με πλούσια νερά και πυκνή βλάστηση.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ως κάτοικος του χωριού συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο του κ. Χαλά. Αυτό το έργο και ο σχεδιαζόμενος δρόμος από την Κατάκοιλο θα βάλουν την Άρνη στον χάρτη του νησιού. Πρέπει όντως να επαινεθεί η δραστηριότητα του δημάρχου κ. Λοτσάρη και του τοπικού συμβούλου κ. Λεμπέση.