ΠΙΣΩ ΜΕΡΙΑ: "Ιερά" θαύματα και "ανίερες" αντιθέσεις στη μικρή ρεματιά της Παναγίτσας...

Μάς κάλεσαν οι κάτοικοι να πάμε να δούμε το έργο που έκανε το Μουστάκειο Κληροδότημα στον περιβάλλοντα χώρο ενός όμορφου εξωκλησιού, της Παναγίτσας, στην Πίσω Μεριά Κορθίου. Ο χώρος και το ξωκλήσι "κρυμμένα" στη ρεματιά που χωρίζει στα δύο την Πίσω Μεριά. Το μονοπάτι αν δεν μας το υποδείκνυαν οι ίδιοι - παρά την μικρή ξύλινη πινακίδα - δύσκολα θα το βρίσκαμε. Ευτυχώς βρέθηκε ευγενέστατος κάτοικος που είδε ότι ψάχναμε, σταμάτησε το αυτοκίνητο, και μάς το υπέδειξε. Κατηφορίσαμε καμιά 30αριά σκαλιά κι είδαμε ένα μικρό θαύμα!...

Εκεί που κάποτε το ρέμα πήρε πριν μερικά χρόνια το παλιό πέτρινο γεφυράκι κι η ρεματιά είχε γεμίσει μπάζα και σκουπίδια που επικάθησαν επί των μπάζων, τώρα υπήρχε μια ρεματιά πεντακάθαρη, ένα υπέροχο πετρόχτιστο γεφυράκι, πετρόχτιστα καθίσματα και τραπεζάκι. Δεξιά κι αριστερά της ρεματιά υπάρχουν σπίτια. Ένα στολίδι, λοιπόν, στη μέση του οικισμού. 

Εκεί που κάποτε τα χώματα και τα μπάζα από τα γκρεμίσματα του χειμάρρου είχan εξαφανίσει την παλιά πηγή με τη νεροσυρμή τώρα βλέπεις μια υπέροχη πετρόχτιστη πηγή, χωρίς νερό. Ένα πανέμορφο πετρόχτιστο κτίσμα που αναδεικνύει και υπενθυμίζει την παλιά πηγή. Ένα πέτρινο καλλιτέχνημα. 

Και στο βάθος το εκκλησάκι της Παναγίτσας. Ένα υπέροχο μονοπάτι οδηγεί προς αυτό. Οριοθετημένο με ένα χαμηλό τοιχίο 30 εκατοστών από το έδαφος ώστε τα νερά της ρεματιάς να μην πηγαίνουν προς αυτό. Εικόνα ειδυλλιακή. Ένας περιβάλλον χώρος λες και έχει βγει από σελίδες ταξιδιωτικού περιοδικού. Ή, καλύτερα μια πραγματικότητα, που ξεπερνά τις πιο καλογραμμένες λογοτεχνικές σελίδες ή τις καλύτερες φωτογραφίες ταξιδιωτικών περιοδικών και ιστοσελίδων!...

Διπλά οριοθετημένο και προστατευμένο το ξωκκλήσι.  Σε πλημμύρα - πριν κάποια χρόνια - τα νερά του χειμάρρου - επειδή ο χώρος δεν είχε καθαριστεί πλημμύρισαν και την εκκλησιά. Τώρα με το διπλό πέτρινο τοιχία και την καθαρή ρεματιά ο κίνδυνος απετράπη. Και το ξωκλήσι φαντάζει όμορφο, πεντακάθαρο και ο περιβάλλον χώρος που έχει αποκατασταθεί πλήρως, με χρηματοδότηση του Μουστάκειου Κληροδοτήματος, το οποίο σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες του Δήμου βελτίωσε και ανέδειξε τον ξεχωριστό αυτό χώρο στην Πίσω Μεριά. Το μόνο εξωτερικά του ξωκλησιού που δεν πειράχτηκε ήταν η πέργολα, που ήταν δωρεά της Δ. Σκόρδου κι είχε γίνει πολύ πρόσφατα και δεν είχε πρόβλημα. 

Υπέροχο και το αυλιδάκι του ξωκλησιού. Καλοφτιαγμένο μετά την παλιά πλημμύρα που είχε καταστρέψει τα πάντα. Απομένει όπως βλέπουμε ο φωτισμός ώστε το μικρό θαύμα της Παναγίας να γίνει πόλος αναφοράς του χωριού και της περιοχής. Μια όαση στη μέση του χωριού, εκεί που κάποτε ήταν μπάζα, σκουπίδια και τα ερείπια του παλιού γερασμένου πέτρινου γεφυριού. Το κόστος αυτής της θαυμάσιας παρέμβασης στον περιβάλλοντα χώρο έφτασε τα 25.000 ευρώ μέχρι σήμερα. Όλα αυτά κοστολογημένα και πληρωμένα από το κληροδότημα του Πέτρου Μουστάκα για το χωριό του και το Κόρθι.

Στη βάση του καμπαναριού τοποθετήθηκε μια εξαιρετική μαρμάρινη καλοδουλεμένη εικόνα της Παναγίας με το θείο βρέφος. Βυζαντινή αποτύπωση σε εξαιρετικά διαμορφωμένο μάρμαρο. Μέρος κι αυτή του μικρού θαύματος που έγινε στην Πίσω Μεριά. Πάμε τώρα και στις "ανίερες" αντιθέσεις. Γύρω από αυτό το έργο εξαιρετικής ανάπλασης στο μέσο της περιοχής Γλυνάδο της Πίσω Μεριάς έχει ξεσπάσει ένας μικρός "πόλεμος"! Ο ιερέας της περιοχής θεώρησε πως κακώς δεν ρωτήθηκε αυτός και η ναοδομία. Κι έχει προβεί σε καταγγελίες και μηνύσεις κατά του δικηγόρου και προέδρου του Κληροδοτήματος Γ. Αντωνέλλου και κατά άλλων κατοίκων. Ο Γ. Αντωνέλλος έπραξε ότι έπραξε ως Μουστάκειο - όπως εξήγησε - σε στενή συνεννόηση με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Και σύμφωνα και με τις μαρτυρίες (μιλήσαμε προσωπικά με κατοίκους) ο χώρος που ήταν μια αθλιότητα στη μέση του χωριού τώρα είναι το καλύτερο μέρος του χωριού.

Σήμερα όπως βλέπουμε είναι ένα υπέροχο τοπόσημο για το χωριό. Οι εργασίες έγιναν στον περιβάλλοντα χώρο στις οριοθετημένες όχθες της ρεματιάς. Ήταν εργασίες καθαρισμού, ανόρθωσης του παλιού γεφυριού και της παλιάς πηγής που απέχουν δεκάδες μέτρα από το ναό. Έχει γίνει ένα μικρό θαύμα τριγύρω κι είναι απορίας άξιο προς τι όλες αυτές οι διχαστικές και "ανίερες" αντιθέσεις; Προς τι τα λόγια, οι καταγγελίες και οι μηνύσεις του τοπικού ιερέως κατά των κατοίκων; "Προς τι το μίσος κι ο αλληλοσπαραγμός" που έλεγαν και οι παλαιότεροι; Για την ιστορία: ο ιερέας από τη μία έχει προβεί σε λόγια, καταγγελίες και μηνύσεις κατά κατοίκων και από την άλλη υπάρχουν 150 υπογραφές κατοίκων εναντίον του, οι οποίες έχουν σταλεί στο δεσπότη! Κι όλα αυτά τα "ανίερα" για το "θαύμα" που έγινε στην περιοχή της Παναγίτσας στην Πίσω Μεριά! Εσείς τι καταλαβαίνετε μετά από τα παραπάνω;

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς πολλοί ιερείς αντί να βλέπουν το καλό του ποιμνίου τους, βλέπουν τους ναούς και κάθε τι που ανήκει ή έχει παραχωρηθεί για ιερό σκοπό ως τσιφλίκι τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο συγκεκριμενος ιερεας ειναι επικινδυνος για ολη την ευρυτερη περιοχη της κοινοτητας Κορθιου. Αντι να αποτελει συμβολο ενοτητας, απο την πρωτη στιγμη που ηρθε, εσπειρε τη διχονοια σε ολα τα χωρια. Δεν μπορειτε να φανταστειτε τον τροπο που εκφραζεται.
(Διαγράφεται μια πρόταση... Εν Άνδρω)
Αποριας αξιον γιατι ο δεσποτης, παρα τις επιστολες που εχει λαβει, τα τηλεφωνηματα με παραπονα και φυσικα τις υπογραφες, δεν τον εχει διωξει ακομα! Προσοχη κ. Μπασαντη, γιατι μπορει να μηνυσει και εσας τωρα που δημοσιευσατε την αληθεια!!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro