Σημαντική αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης στην Άνδρο!...

Του Γιώργου Γιαννίκου

Μηχανολόγου – Ηλεκτρολόγου ΕΜΠ

Στενιές - Άνδρου

 

Το νέο αντλιοστάσιο της Αβύσσου από το οποίο υδρεύεται όλη η Χώρα της Άνδρου.

Ο Δήμος Άνδρου, στην χρονική περίοδο 2019 – 2020, έθεσε σε άμεση προτεραιότητα την αξιοποίηση διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων που αφορούσαν έργα ύδρευσης και εξοικονόμησης ενέργειας, για την απορρόφηση των οποίων προϋπόθεση ήταν η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, ώστε τα έργα να χαρακτηρίζονται “ώριμα” και έτσι να καθίσταται δυνατή η ένταξή τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα αυτής της κατηγορίας έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σύνολο της δαπάνης των έργων, τα οποία παρατίθενται κατωτέρω, ανήλθε για την περίοδο αυτή στο ποσόν των 9,070,000€, που αποτελεί άθλο για τα δεδομένα ενός νησιού όπως η Άνδρος. Τα σχετικά εύσημα για την όλη προσπάθεια, ανήκουν αφ’ ενός στον δήμαρχο, που με τις συνεχείς επαφές και πιέσεις οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα όχι μόνον της έγκρισης της χρηματοδότησης, αλλά και την γρήγορη δημοπράτηση, ανάθεση σε Ανάδοχο και εκτέλεση με ένα ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, και αφετέρου στην τεχνική Υπηρεσία του Δήμου που με ακάματη προσπάθεια συνέβαλε, ώστε να γίνουν έγκαιρα, στις προβλεπόμενες ημερομηνίες οι υποβολές των φακέλων των έργων.

Σημειώνεται ακόμη ότι έχουν υποβληθεί φάκελοι για χρηματοδότηση μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού για την περιοχή του Κορθίου και πρόγραμμα εγκατάστασης “έξυπνων” υδρομέτρων για όλο το νησί, για τα οποία υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι και αυτά σύντομα θα προχωρήσουν.

Να σημειώσω εδώ πως για το έργο της τηλεμετρίας του νερού, που είναι και αυτό στα έργα υποδομής,  έχει γίνει αναλυτική παρουσίαση του παλαιότερα στο “Εν Άνδρω” 

ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

Το νέο αντλιοστάσιο της Αβύσσου στη Χώρα.  Υποδομές σημαντικές που δεν φαίνονται, αλλά χωρίς αυτές δεν λειτουργεί η πόλη.

Στα πλαίσια της πλήρους αναβάθμισης των υποδομών ύδρευσης της Άνδρου, έχει ολοκληρωθεί το έργο της τηλεμετρίας των αντλιοστασίων και των δεξαμενών ύδρευσης του νησιού που καλύπτει συνολικά 66 σημεία.

Με το ανωτέρω σύστημα υπάρχει συνεχής παρακολούθηση όλων των παραμέτρων λειτουργίας των αντλιών (παροχή σε m3/hr, κατανάλωση ενέργειας, στάθμη δεξαμενών, alarms – βλάβες) και πλήρεις καταγραφές διαθέσιμες στην τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και στους υπεύθυνους λειτουργίας.

Πέραν του ανωτέρω έργου που η δαπάνη του ανήλθε σε 1,450,000€ και λειτουργεί κανονικά για περισσότερο από ένα χρόνο, βρίσκονται σε εξέλιξη τα εξής έργα:

  1. Εκσυγχρονισμός Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων ύδρευσης Δήμου Άνδρου, προϋπολογισμού 770,000€, με ορίζοντα εκτέλεσης το τέλος του 2023 που περιλαμβάνει:
    • Πλήρη ανακατασκευή κεντρικού αντλιοστασίου Αβύσσου – Χώρας
    • Πλήρη ανακατασκευή κεντρικού αντλιοστασίου Στενιών
    • Επέκταση του συστήματος τηλεμετρίας σε 15 ακόμη σημεία, ολοκληρώνοντας έτσι την ψηφιακή επιτήρηση και των πλέον απομακρυσμένων γεωτρήσεων και δεξαμενών του νησιού.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του αντλιοστασίου Αβύσσου το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τέλος Απριλίου 2023. 

Το παλαιό αντλιοστάσιο της Αβύσσου στην Χώρα της Άνδρου.

  1. Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού Μπατσί, προϋπολογισμού 2,660,000€.

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση των αγωγών του παλαιού δικτύου ύδρευσης (σωλήνες από αμιαντοτσιμέντο ή σκουριασμένοι χαλύβδινοι) και τις απαιτούμενες επεκτάσεις με σύγχρονους αγωγούς πολυαιθυλενίου , διατάξεις ρύθμισης πίεσης και τηλεπαρακολούθηση.

Με το έργο αυτό το οποίο, αμέσως μετά θα συνδυαστεί με εγκατάσταση νέου τύπου “έξυπνων” ψηφιακών υδρομέτρων, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και ομαλή υδροδότηση του Μπατσίου για πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού που θα παράγεται από το εν εξελίξει έργο αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού. 

  1. Έργο Αφαλάτωσης

Το έργο της εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού δυναμικότητας 1,100 m3 ημερησίως, εγκαθίσταται στην περιοχή των γεωτρήσεων Αγίας που υδρεύουν το Μπατσί με στόχο να περιορίσει την αυξημένη αλατότητα του νερού των γεωτρήσεων (από 1200 μS/cm σε 300μS/cm, δηλαδή ποιότητα νερού καλύτερη από της Αθήνας) και να εξασφαλίσει την τροφοδότηση με μαλακό πόσιμο νερό αρίστης ποιότητος, καταργώντας έτσι την ανάγκη χρήσης εμφιαλωμένου νερού από τους κατοίκους και θα εξασφαλίζει μακροζωΐα δικτύου και συσκευών (πλυντήρια, θερμοσίφωνες, υδραυλικά).

Το έργο είναι προϋπολογισμού 400,000€, είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου 2023. 

  1. Προμήθεια ολοκληρωμένων συστημάτων χλωρίωσης δεξαμενών Δήμου Άνδρου προϋπολογισμού 997,000€.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 15 ολοκληρωμένων συστημάτων χλωρίωσης, που περιλαμβάνουν ζεύγος χλωριωτών, αναλυτές on line μέτρησης χλωρίου στο νερό και αυτόματα συστήματα ρύθμισης της δόσης χλωρίου και παρακολούθησης, που συνδέονται με σχετική επέκταση στο υφιστάμενο σύστημα τηλεμετρίας του νησιού.

Επιπρόσθετα προβλέπεται η εγκατάσταση 5 σταθμών Μέτρησης Ποιότητας Νερού, που θα εγκατασταθούν σε Χώρα, Γαύριο, Κόρθι, Μπατσί.

Με το ανωτέρω έργο και αξιοποιώντας ακόμη τα υφιστάμενα παλαιά συστήματα χλωρίωσης (15 τεμ.), εξασφαλίζεται και παρακολουθείται αδιάλειπτα η σωστή χλωρίωση του νερού στα δίκτυα τροφοδοσίας των σημαντικότερων οικιστικά περιοχών του νησιού. 

Το παλαιό αντλιοστάσιο της Αβύσσου.

  1. Έργο αντικατάστασης μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού των υφιστάμενων γεωτρήσεων του νησιού και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας στις υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης του Δήμου Άνδρου

Το έργο είναι προϋπολογισμού 2,300,000€, έχει δημοπρατηθεί και υπάρχει προσωρινός Ανάδοχος. Η σχετική Σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί και το έργο να ξεκινήσει τους προσεχείς 3 – 4 μήνες.

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση 57 υποβρύχιων αντλητικών συγκροτημάτων με τους ηλεκτρικούς πίνακές τους, με διατάξεις ρύθμισης και επιτήρησης της παροχής σε συνδυασμό με την παρακολούθηση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση κατανάλωσης και πρόβλεψη για την επάρκεια ύδατος και για τυχόν μέτρα διαχείρισης του νερού σε περίπτωση λειψυδρίας.

Το έργο περιλαμβάνει ακόμη την αντικατάσταση εξοπλισμού (αντλίες, ηλεκτρικοί πίνακες, αυτοματισμοί) οκτώ παλαιών αντλιοστασίων λυμάτων (σε Γαύριο και Μπατσί κυρίως) που δεν είναι ενταγμένα στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεπαρακολούθησης των αντλιοστασίων αποχέτευσης. 

  1. Έργο ύδρευσης Κάτω Αγίου Πέτρου, προϋπολογισμού 493.700€

Το έργο κατασκευάζεται με ορίζοντα αποπεράτωσης το καλοκαίρι του 2023.

 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

 

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα τηλεμετρίας με το οποίο οι αρμόδιοι έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης των δεξαμενών ύδρευσης από το κινητό τους τηλέφωνο.  

Η ολοκλήρωση εντός του τρέχοντος έτους των εν εξελίξει έργων υποδομής που περιγράφηκαν συνοπτικά ανωτέρω θα κατατάξει την Άνδρο στους Δήμους της Ελλάδας που έχουν εκσυγχρονίσει πλήρως τις υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης.

Το κύριο μέλημα πλέον για το νησί θα είναι η εξασφάλιση της επάρκειας νερού, που για την περιοχή της Χώρας μπορεί να είναι η αξιοποίηση των νερών της περιοχής των Εβρουσιών.

Οι περιοχές Γαυρίου – Μπατσίου θα μπορούσαν πιθανόν να καλυφθούν με κατασκευή λιμνοδεξαμενής στην περιοχή Άρνης ή Κατακοίλου, κάτι όμως που απαιτεί σοβαρή περιβαλλοντική – υδρολογική μελέτη για να διαπιστωθεί εάν έτσι θα εξασφαλιστεί η μελλοντική επάρκεια.

Τέλος για την περιοχή Κορθίου η μελέτη της μονάδας αφαλάτωσης θαλασσίου ύδατος, δυναμικότητας περίπου 1,000 m3 ημερησίως φαίνεται ότι είναι η μοναδική λύση που στο πολύ κοτινό μέλλον θα εξασφαλίσει την επαρκή υδροδότηση της περιοχής,

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Στην περιοχή του Κορθίου ανάμεσα στο Γιαννισαίο και το Μέσα Βουνί, υπάρχει η ρεματιά στα Μάγγανα που πηγάζει κοντά στο παλιό Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου. Στη συνέχεια η ίδια ρεματιά εμπλουτίζεται από διαδοχικά ρεύματα που πηγάζουν στο Μέσα Βουνί. Μέχρι το ύψος της Αγίας Ευφημίας (εκκλησάκι στην κορυφογραμμή πάνω από την Αγριδιώτισσα) η ορεινή ρεματιά παρουσιάζει πολύ μικρή κλίση. Νομίζω αξίζει να εξεταστεί η δυνατότητα κατασκευής μικρού ταμιευτήρα στην περιοχή (ενδεχομένως στο ύψος της Αγίας Ευφημίας) ή διαδοχικών μικρών λιμνοδεξαμενών, για την υδροδότηση της ευρύτερης περιοχής.

Παρακάτω η ρεματιά καταλήγει στην απότομη χαράδρα των Διποταμάτων, αφού έχει δεχτεί τα νερά της Πετρένιας και του Έξω Βουνίου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η πρόταση του κυρίου Κοντού είναι εξαιρετική καθως ειναι υλοποιησιμη οικονομική και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλά νησιά ακόμα και σε αυτά που δεν έχουν τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα της Άνδρου, εκμεταλλευόμενα μόνο το νερό της βροχής. Οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς φέρνουν την θάλασσα ολο και πιο κοντά.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα σας.
Αδιαμφισβήτητα η ανανέωση των αντλιών του αντλιοστασίου της αβύσσου καθώς επίσης και όλα τα έργα βελτίωσης του , καθώς και σε όλο το υδροδοτικο δίκτυο, είναι ένα έργο που χαίρει την αποδοχή και την εκτίμηση όλων. Αυτό όμως μπορεί να μας εξασφαλίζει -από τεχνικής πλευράς - ότι δεν θα έχουμε προβλήματα ύδρευσης το καλοκαίρι,από την άλλη όμως ΔΕΝ μας εξασφαλίζει την ποιότητα του νερού ούτε το χαμηλό κόστος λειτουργίας του αντλιοστασίου και των δεξαμενών. Μήπως λοιπόν ήρθε ο χρόνος που σιγά - σιγά πρέπει σαν τοπική κοινωνία να σκεφτόμαστε ένα ποιο σοβαρό τρόπο ύδρευσης της περιοχής μας,ποιο υγιεινό νερό και ποιο οικονομική λειτουργία γενικότερα; Φανταστείτε το κόστος συντήρησης του αντλιοστασίου,των δεξαμενών και τελικά το κόστος του ρεύματος που καταναλώνεται εκεί. Αλήθεια πόσα άλλα έργα κοινωφελή θα μπορούσαν να γίνουν με αυτά τα χρήματα; Παραδείγματος χάριν Διαμόρφωση της παραλίας Νειμποριου, βελτίωση οδικού δικτύου κλπ.
Η Πρόταση
Ίσως τελικά κάποτε πρέπει να σκεφτούμε τα νερά που χάνονται.Θεμα πολυσυζητημένο σε όλες τις εποχές.
Ποια είναι αυτά τα νερά; Όλες οι ανεκμετάλλευτες πηγές που δόξα τον Θεό έχουμε μπόλικες. Π.χ. Στις Ευρουσιες, Βουρκωτη κλπ. Πρέπει σιγά - σιγά η εκάστοτε δημοτική αρχή να βλέπει σαν όνειρο και στόχο την υλοποίηση των πολυσυζητημενων φραγμάτων. Καποτε πιστεύω όλοι ,πρέπει να δουν αυτό το βασικό έργο υποδομής σαν το σημαντικότερο έργο όλων των έργων, τόσο για την τοπική κοινωνία μας όσο και για το οικοσύστημα .
Ευχαριστώ πολύ εκ τω πρωτερο για τον χρόνο που διαθέσατε για να διαβάσετε την άποψη μου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχουμε κάποια ενημέρωση για την ύδρευση Γαυρίου, το καλοκαίρι που έρχεται? Το 2022 το νερό στο Γαύριο ήταν θάλασσα σκετη. Κάθε νοικοκυριό πέταξε και από μια συσκευή. Αφαλάτωση για το Γαύριο για παράδειγμα? Η θα πούμε πάλι το νερό νεράκι.