ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ & ΑΣΤΟΧΙΕΣ: Στη Μεσαριά το νερό καθυστερεί... στο δρόμο!...

 

Φωτογραφία της νέας γεώτρησης στην περιοχή Βακόνι.

Λάβαμε ένα απελπισμένο σημείωμα από αναγνώστρια της περιοχής Μεσαριάς-Αλαδινού-Βακόνι. Διαμαρτυρόταν για διακοπή νερού επί 4 μέρες. Κι έλεγε τα παρακάτω:

"Καλημέρα κύριε Μπασαντή!
Ένα πολύ σοβαρό θέμα προς ανάρτηση είναι το νερό στην περιοχή του Βακονίου. 4 ημέρες χωρίς νερό. Και έχουμε υποστεί και την ταλαιπωρία του ανοίγματος γεώτρησης. Προσωπικά εγκαταλείπω σήμερα το σπίτι μου διότι και το αποθηκευμένο νερό τέλειωσε και δεν έχω νερό να πλύνω να μπιμπερό του 4 μηνών μωρού που έχω! Αναρτήστε το με όποιον τρόπο θέλετε! - Ειρήνη Πέττα"

Κάναμε ένα-δύο τηλεφωνήματα και βρήκαμε πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη νερού στην περιοχή. Αναζητήσαμε το γιατί από τεχνικό του Δήμου. Και να τι μάθαμε...

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Λόγω ανάπτυξης της περιοχής - και δημιουργίας ξενοδοχείων στις Μένητες - υπήρξε αύξηση στην κατανάλωση ύδατος. Η δεξαμενή δεν επαρκούσε. Το δίκτυο εξαπλωνόταν. Η γεώτρηση δεν έφτανε. Το 2018 και το 2019 υπήρξε λειψυδρία στις Μένητες και στη Μεσαριά. Ο τότε δήμαρχος Σουσούδης πήρε ένα έκτακτο κονδύλι για γεωτρήσεις. Οι γεωτρήσεις έγιναν με ευθύνη της Αποκεντρωμένης και του Δήμου. Και σταδιακά... απέτυχαν!!! Η γεώτρηση έγινε ψηλά και το νερό που βρέθηκε λιγόστεψε γρήγορα. Κατά τον τεχνικό έπρεπε να γίνει σε χαμηλό σημείο. Έτσι, τα δύο τελευταία χρόνια δουλεύει ελάχιστα. Οι δασοπυροσβέστες με τις υδροφόρες τρέχουν στους δρόμους και δεν προφταίνουν για να γεμίζουν δεξαμενές. Έγινε κατανοητό πως χρειάζεται νέα γεώτρηση. 

Από το 2022 άρχισε η προσπάθεια. Αλλά δεν έτρεξε γρήγορα όπως έπρεπε. Κάτι τα χρήματα κάτι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χώρας. Και καθυστέρησε η ολοκλήρωση της προσπάθειας. Εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει μια συντονισμένη δημοτική επιχείρηση υπήρχαν ατομικές προσπάθειες. Η Άνδρος αντί να "τρέχει" επαγγελματικά "έτρεχε" ερασιτεχνικά. Φτάσαμε 2023 καλοκαίρι και νερό δεν υπάρχει στα πάνω μέρη του δικτύου, οι δασοπυροσβέστες εξαντλήθηκαν στις μεταφορές και η γεώτρηση που έγινε πριν λίγο καιρό δεν ξεκίνησε ακόμα. 

Για να ολοκληρωθεί το έργο χρειάζεται κι άλλο χρόνο. Οι τεχνικοί λένε πως μέχρι τον Αύγουστο θα μπει σε λειτουργία η γεώτρηση. Και θα υπάρξει μια λύση. Τι θα γίνει μέχρι τότε; Θα κουβαλάνε νερό με υδροφόρες στη δεξαμενή. Κι όταν πέφτει η στάθμη τα πιο ψηλά σπίτια θα έχουν έλλειψη! Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσέχουν όλοι στην περιοχή και να μην σπαταλάνε το νερό. Ο αντιδήμαρχος Χώρας έβγαλε σχετικές ανακοινώσεις. Δεν εξήγησε όμως τίποτα για την καθυστέρηση του ιδίου, που οδήγησε στην έλλειψη.

Μια καθυστέρησης που πέρα από τις ατομικές ευθύνες έχει σχέση με την έλλειψη μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού. Χρειάζεται ένας δημοτικός οργανισμός να σχεδιάζει και να προλαβαίνει. Κάπως έτσι αρχικά πριν χρόνια η γεώτρηση έγινε χαμηλά και χάλασε. Επί προηγούμενης δημαρχίας πήγε ψηλά και δεν πρόκοψε. Τώρα πήγε πάλι χαμηλά, αλλά άργησε. Την έφαγαν την τα "σούρτα - φέρτα" τόσα χρόνια. Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω: Έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού. Αυτοσχεδιασμούς σε ένα σοβαρό θέμα. Γιατί όλα αυτά; Γιατί δεν υπήρξε από το 2010, που έγινε ο ενιαίος Δήμος, ένας οργανισμός ύδρευσης και αποχέτευσης που να έχει επαγγελματίες με συγκεκριμένους ρόλους, με σχεδιασμό και ευθύνες.

Η διοίκηση Σουσούδη πέρασε και δεν άγγιξε. Αυτοσχεδίασε κι έφυγε. Η διοίκηση Λοτσάρη συνέχισε προχωρώντας έργα, αλλά δεν φτάνουν. Ο αντιδήμαρχος Χώρας δεν αρκεί και δεν μπορεί. Ο αντιδήμαρχος επικίνδυνων καταστάσεων είναι σε άλλη περιοχή με αντίστοιχα προβλήματα και δεν φτάνει. Έτσι, όλοι τώρα τρέχουν με τις υδροφόρες κι ότι προλάβουν. Ας προλάβουν, στο παραπέντε. Για να έχουν νερό οι άνθρωποι το επόμενο διάστημα.

Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένας οργανισμός ύδρευσης και αποχέτευσης, ο οποίος προτάθηκε από το 2016 από τον τότε αντιδήμαρχο Βουραζέρη και ποτέ δεν έγινε. Ένας οργανισμός "Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Άνδρου". Για να υπάρξει επαγγελματισμός στον προγραμματισμό και στα έργα. Δεν έγινε τίποτα για το νερό και τον οργανισμό από το 2016 μέχρι το 2019. Από το 2020 κατάφεραν και ψήφισαν κανονισμό. Αλλά δεν προχώρησαν στον οργανισμό. Έμειναν στο πολύ τρέξιμο και στον ερασιτεχνισμό! Από το φθινόπωρο πρέπει να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης για την ύδρευση και την αποχέτευση. Για να μην αυτοσχεδιάζουν ερασιτεχνικά οι διάφοροι αντιδήμαρχοι και το πληρώνουν οι δημότες που ντάλα καλοκαίρι τρέχουν και δεν φτάνουν...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μετά από αυτά που έγιναν σήμερα και που σας είπαμε...

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Καταγγελίες για σοβαρά θέματα μόνο επώνυμα και με στοιχεία. Δεν θα μπλέξουμε νομικά εμείς για εσάς.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 10 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Εχετε δικιο..πρεπει να γινει ο οργανισμος που αναφερετε για να βολευτουν μερικοι παλι με νεα κονδυλια.
Ευτυχως ο εισαγγελεας ειναι γνωστης ολων…

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ο σχεδιασμός χρειάζεται ειδικούς και επαγγελματίες για την ύδρευση. Ο εισαγγελέας δεν σχεδιάζει δίκτυα, δεξαμενες κλπ

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 10 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Το σημαντικό δεν σας το είπαμε!!!!!!Βρε μαλακές,από πάνω πλένει την σφουγγαρίστρα του αφού έχει αδειάσει τον κουβά από το πλύσιμο του καταστήματος Δροσιά και από κάτω βάλατε τον σωλήνα να το μαζεύετε και το προωθείτε κατευθείαν για πόσιμο .Είστε σοβαροί ????

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δημοσιεύουμε το πρώτο μέρος του σχολίου σας. Το δεύτερο με τα ονόματα μόνο επώνυμα και με αποδείξεις.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 10 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Περσι τετοια εποχη καποια κυρια απο την κοινοτητα Μεσσαριας ειχε προκαλεσει ΕΠΩΝΥΜΑ στο fb και τον Δημο και τους συγχωριανους της λεγοντας "εγω θα συνεχιζω να ποτιζω τα λουλουδια ( οπου λουλουδια εκατονταδες γλαστρες) και ας ερθει απο τον Δημο καποιος να μου πει κατι".
ΔΥστυχως ολοι εσεις οι διοικουντες κανατε οτι δεν ειδατε και δεν ακουσατε τιποτα, με αποτελεσμα να πληρωνουμε ολοι εμεις την επαρση και τον στα@#@###@μο καποιων κοβοντας μας το νερο.
Περιμενουμε τις αντιδρασεις σας φετος. Ιδου η Ροδος ιδου και το π##@## κυριοι....

This comment was minimized by the moderator on the site

Να αδειάσουν τις πισίνες και να τα ρίξουν στις δεξαμενές .να δείτε πως θα βρεθούν τα νερά .και φωνάξτε την κυρία Μαυρίκου Δημητρα για να τα ευλογήσει για να πίνονται .Μια και είναι της υγιεινής και εγκρίνει άδειες.ζητω το ελληνικό κράτος δικαίου!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριοι τα ευτράπελα του δήμου Άνδρου δεν έχουν τέλος .Υπάλληλοι του δήμου διοχετεύουν ποτιστικό νερο σε δεξαμενή πόσιμου

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Σοβαρές καταγγελίες που πετάγονται χωρίς αποδείξεις δεν δημοσιεύονται. Δημιουργούν νομικό προηγούμενο για το σάιτ.
Το ψευδώνυμο Βέρα Τσακαλί φυσικα δεν αποτελεί επώνυμη καταγγελία. Ήδη έχετε κάνει τρεις για 5-6 ανθρώπους χωρίς κανένα στοιχείο

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 10 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro