Η Άνδρος γύρισε σελίδα. Το προς τα που, μένει να φανεί…

 

Ημέρες εκλογών στην Άνδρο...

Η Άνδρος γύρισε σελίδα. Μια τυπική φράση, που μπορεί να σημαίνει πολλά. Μπορεί να σημαίνει και τίποτα. Γύρισε την πλάτη οριακά στον νυν δήμαρχο κι επέστρεψε πίσω στον πρώην δήμαρχο. Για 27 ψήφους είπε ΟΧΙ στην νέα πορεία που χάραξε πριν τέσσερα χρόνια ο Δημήτρης Λοτσάρης. Μια πορεία μελετών και έργων, που «αναστάτωσαν» το νησί. Και δέχτηκαν σκληρή κριτική. Είτε γιατί «άργησαν»! Είτε γιατί δεν «έγιναν όλα»! Είτε γιατί "έγιναν" κι ενόχλησαν αυτούς που πέρασαν και δεν ακούμπησαν! Και το νησί επέστρεψε πίσω στην «θαλπωρή της ηρεμίας» και του ενός έργου τον χρόνο, για να μην ταραζόμαστε…

Για του λόγου το αληθές: ο Δ. Λοτσάρης πήρε ένα πρόγραμμα από τον τότε κλυδωνιζόμενο Θ. Σουσούδη (είχε μείνει με 6 συμβούλους από τους 13) με προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ. Και το έφερε στο τέλος της τετραετίας του στα 25.000.000 ευρώ. Αυτά είναι τα υπό εκτέλεση έργα σήμερα.

Η Άνδρος διάνυσε όλη αυτή την διαδρομή από το 1,6 εκατ ευρώ στα 26 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα κλίμα δύσκολο, μειοψηφικό και εχθρικό στο δημοτικό συμβούλιο. Το παλιό δεν είχε καταθέσει τα όπλα του. Αναδυθήκαν αυτά τα χρόνια όλοι οι παλιοί ξεπερασμένοι τοπικισμοί (οι Χωραϊτες και οι άλλοι). Οι παλιοί ταξικοί διαχωρισμοί (ο ταβερνιάρης και ο γιατρός, οι ισχυρές φαμίλιες και οι άλλες)! Αλλά και οι εμφυλιοπολεμικές αντιπαλότητες (τα μιάσματα και οι καλοί)! Όλα αυτοί που τα κυοφορούσαν επί 4ετία οι της αντιπολίτευσης δεν είχαν πει τον τελευταίο λόγο τους.

Στις εκλογές του 2023 αντιπαρατέθηκαν δύο αντίθετες νοοτροπίες: αυτή της παραγωγικής Άνδρου (του τι μπορεί να κάνει κάποιος) με την άλλη του τοπικισμού, της ταξικότητας και της εχθροπάθειας της σοσιλμιντιακής Άνδρου (από ποια περιοχή είσαι και ποια είναι η φαμίλια σου) ! Λίγο ρατσιστική η δεύτερη, αλλά δεν πειράζει αν την λένε οι οι "φαμίλιες" και οι παρατρεχάμενοι τους!!!

Η πρώτη νοοτροπία ήθελε να συνεχίσει το έργο που γινόταν. Και να αλλάξει την Άνδρο και τις νοοτροπίες. Η δεύτερη ήθελε να επιστρέψουν στην «παλιά καλή ηρεμία» αλλοτινών εποχών. Και στη σιωπή των αμνών! Αυτά αποτυπώθηκαν και στους προεκλογικούς λόγους και στις προεκλογικές προτάσεις των δύο υποψηφίων. Οι μεν πρόταξαν απολογισμούς και προγραμματισμούς, οι δε την «απαλλαγή» και την επιστροφή στην «υπέροχη ηρεμία» του χτες.

Κέρδισε οριακά η δεύτερη νοοτροπία. Με την βοήθεια και… του κοινού: του αθηναϊκού κοινού! Οι ετεροδημότες που μετακινήθηκαν κατά εκατοντάδες ανέτρεψαν την δημοσκόπηση. Τι ήταν άλλωστε το 7% διαφορά της δημοσκόπησης στους 6.000 ψηφοφόρους ενός νησιού που φθίνει αδιάκοπα εδώ και χρόνια; Μόλις 420 ψήφους διαφορά. Φέρνεις με τις δυνατότητες που έχουν οι Στενιές και η Χώρα πάνω 600 άτομα με εισιτήρια από την Αθήνα εσύ που μπορείς. Και πολύ κάτω από 300 ο αντίπαλος σου, που δεν μπορεί. Και κερδίζουν οριακά την μάχη… οι Στενιές και η Χώρα.

Έτσι κερδίζει «ο καλύτερος»!!! Όπως αποφάνθηκε «σοφός γέροντας» που ζει στη δεκαετία του 1960 αυτοεξόριστος στα Ιμαλάια της Ευρώπης. Βέβαια στην Ευρώπη ο »καλύτερος» ορίζεται από το έργο του. Στην Άνδρο ο «καλύτερος» ορίστηκε από… το μεταφορικό έργο του. Στον 21ο αιώνα ο "καλύτερος" ορίζεται από τις προτάσεις του. Στην Άνδρο ο «καλύτερος» ορίστηκε από τον τοπικισμό παρελθούσης εποχής (οι Στενιες βγάζουν δήμαρχο), τις παλιές ταξικές αντιθέσει (ταβερνιάρης – γιατρός). Κανένα πρόβλημα από εμάς αν μια κοινωνία επιθυμεί να ορίζει με κριτήρια του 20ου αιώνα τους "καλύτερους" της... στον 21ο αιώνα!!!. Έχουν οι κοινωνίες και οι αιώνες τα δίκια τους.

Το Εν Άνδρω έκανε αντιπολίτευση στον πρώην και επερχόμενο δήμαρχο επί χρόνια: για τις αβελτηρίες του, για την αδιαφορία του, για την αναποτελεσματικότητα του, για την εχθροπάθεια του. Αλλά και τον στήριξε σθεναρά στην υπόθεση του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα, όταν τον κατεδάφιζαν και αποχωρούσαν μαζικά οι τότε σύμβουλοι του και... σημερινοί συνοδοιπόροι του!!! Να δούμε τι θα κάνει με τις υποσχέσεις του ως προς αυτούς. Μπορεί να τα καταφέρει. Μπορεί και όχι. Εμείς απλώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Κι αν χρειαστεί θα σχολιάσουμε. Είτε θετικά είτε αρνητικά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο κ. Σουσούδης με τον δικό του τοξικό τρόπο, τις ατέλειωτες καταγγελίες επί 4ετία εναντίον όλων (και του Εν Άνδρω) κέρδισε τις εκλογές. Μένει να αποδείξει πως μπορεί να διοικήσει αυτή τη φορά. Κάτι που απέτυχε την πρώτη φορά. Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία. Και οριακά την πήρε. Μένει να δούμε αν μπορεί να την διαχειριστεί. Την πρώτη φορά ήταν δήμαρχος της παρέας του. Μένει να δούμε αν καταφέρει την δεύτερη φορά να γίνει δήμαρχος όλης της Άνδρου. Απομένει βεβαίως να αντιληφθεί ότι κέρδισε μόνο με 27 ψήφους! Σε ένα εκλογικό σώμα και μια κοινωνία βαθιά διαιρεμένη από την δική του επί 4ετία τοξικότητα. Αναμένουμε να δούμε τι μηνύματα πήρε...

Ο κ. Λοτσάρης ως δήμαρχος δημιούργησε με το έργο του τις προϋποθέσεις για μια νέα Άνδρο. Μένει να συνεχίσει αυτό το έργο ως μια σωστή και ορθολογική αντιπολίτευση. Χωρίς την τοξικότητα και την εχθροπάθεια που επέδειξε επί 4ετία ο κ. Σουσούδης. Η Άνδρος εκτός από διοίκηση χρειάζεται και σωστή αντιπολίτευση. Κάτι που στερήθηκε επί 4ετία. Οψόμεθα λοιπόν…

Καλή τύχη στην Άνδρο της επόμενης μέρας…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Κος Σουσούδης κέρδισε τις εκλογές και παρά το γεγονός ότι δεν τον ψήφισα και ομολογώ ότι ήμουν εναντίον του, οφείλω να τον συγχαρώ και να του ευχηθώ καλή θητεία και κυρίως να τον προτρέψω να μην κάνει τα σοβαρά λάθη της προηγούμενης δημαρχίας του.
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι η θέση του ως ορθοπεδικού στο Κέντρο Υγείας. Την εποχή που ήταν Δήμαρχος (Σεπτέμβριος 2014 με Οκτώβριο 2019), το ΚΥ ουσιαστικά δεν είχε ορθοπεδικό. Ο Δήμαρχος εξέταζε κατά το δοκούν και πολλές φορές οι έχοντες ανάγκη επικοινωνούσαν με την πεθερά του ή με τη σύζυγό του (εφόσον βέβαια την γνώριζαν), γιατί ο ίδιος δεν απαντούσε σχεδόν ποτέ στο τηλέφωνο.
Εύχομαι και ελπίζω να μην συμβεί πάλι το ίδιο και ειδικά τα καλοκαίρια, που το νησί μας είναι γεμάτο κόσμο και δυστυχώς συμβαίνουν διάφορα περιστατικά. Εφόσον δεν μπορεί να ανταποκριθεί ως ιατρός, τότε να φροντίσει να φέρει άλλον στη θέση του για το διάστημα που θα υπηρετεί την Άνδρο ως Δήμαρχος.
Αυτή η επισήμανση είναι πολύ σοβαρή για να μην συμβούν ξανά τα ίδια της πενταετίας 2014-19.

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί "νύχτωσε πάλι" και όχι "ξημέρωσε πάλι": Δεν βλέπετε από τα αποτελέσματα ότι δυστυχώς το νησί μας είναι διχασμένο σε δύο μέρη.
Από Μακροτάνταλο μέχρι Αρνη,Βουρκωτή Παλαιόπολη υπερτερεί ο νυν(61%-38%) και από την άλλη μεριά Σταυροπέδα,Πιτροφό,Αποίκια,Χώρα μέχρι Συνετι υπερτερεί ό ερχόμενος(61%-38%) , με το Κόρθι και τα πέριξ ευτυχώς σχετικά ισορροπημένα.
Με γενικό αποτέλεσμα 50,22% έναντι 49,78% δεν υπάρχει νύχτωσε ή ξημέρωσε. Η Ανδρος επιθυμεί ισόρροπα και τους δύο υποψηφίους.
Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να υπάρχει νύχτα στη μιά πλευρά του νησιού και ξημέρωμα στην άλλη.
Εκείνο που σαν μήνυμα βλέπω από την πλευρά των "νυχτωμένων" προς τον νέο δήμαρχο είναι: ΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΥΡΟΠΕΔΑ. Ολοι δημότες της ίδιας Ανδρου είμαστε.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΑΝΔΡΟΣ ΓΥΡΙΣΕ ΣΕΛΙΔΑ .ΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ, ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ....
ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ ΚΑΙ ΥΔΡΟΥΣΑΙΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ...
ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΟΥ ...ΦΑΝΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΣΟΥΣΟΥΔΗ....
ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΓΑΙ ΝΑ ΔΟΞΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ.../.
ΤΡΕΧΕΙ Η ΚΥΡΙΑ Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ ΤΟΥ ....ΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ...
ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ή ΕΣΤΩ ΝΑ ΤΟΝ ΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΓΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΑ ΝΑ ΞΗΛΩΣΟΥΝ ΤΑ ΣΙΛΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΙΒΑΡΙ....

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς το νησί διαλεξε τη συρρίκνωση Μπατσιου-Γαυριου και των τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού ... Με τα μυαλά που κουβαλάει ο Σουσουδης θα βλέπουμε τους επισκέπτες με τα κιαλια...

This comment was minimized by the moderator on the site

Λυπηρό που οι Αντριώτες (Χωραίτες - Στενιώτες) τα έκαναν "μαντάρα"!!! Είχαν κακούς συμβούλους που λόγω θέσης για άλλη μια φορά επιβλήθηκαν. Η Άνδρος τί φταίει όμως; Βάλανε όπισθεν για μια πενταετία!!! Κρίμα τα τόσα χιλιόμετρα που πήγε μπροστά τα τέσσερα τελευταία χρόνια το νησάκι μας. Ποιος σώφρων δε διερωτάται τί έχουν να δουν τα ματάκια μας πάλι; Καληνύχτα Άνδρος.............Μακάρι να διαψευστώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καταρχας σας ευχαριστώ για την αναρτηση και το σχολιο σας.Εχω επισης το ιδιο ερωτημα και πιστη οτι τα χασματα με καλη προθεση κλεινουν .Αλλωστε απ οσο γνωριζω ( κ προς τιμην σας) το εχετε πραξει.Κλεινοντας σε σχετικο σας αρθρο περι διαμόρφωσης αποτελεσματος απο ετεροδημοτες θα ηθελα να κανω μια παρατηρηση οτι δυστυχως η αποχη έκρινε εξισου το αποτέλεσμα αλλα επισης με λύπη διαπιστωσα οτι πολλοι ντοπιοι απείχαν ενω οι ετεροδημοτες η εστω ενας αριθμος ετρεξαν να στηριξουν ( με τα εξοδα που συνεπαγεται ενα ταξιδι) κ να ψηφίσουν για τον τοπο που μεγαλωσαν- Ανδριωτες ειναι αλλωστε.
Για τα θα που ειπωθηκαν πλεον θα κριθούν εκ νεου..σε 5 χρονια θα μας βρουν μπροστα τους .

Καλη θητεία στους νεοεκλεγεις χωρις να υποτιμησουν την νοημοσύνη μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Υδρουσαίε; Ανώτερε άνθρωπε, το κιλό το πουλάρι στον χασάπη πόσο πάει; Γιατί το παντεσπάνι σώθηκε...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ζήσαμε και το θρίλερ μια νικη στον ποντο.Αυτο κ μονο δειχνει οτι η Ανδρος διχαστηκε για καλο και αποτελει κ καλο δειγμα για τον απερχομενο Κ.Λοτσαρη θα μπορουσε να ειναι κ αυτος νικητης . Το ζητούμενο ειναι να γινουν πραξη οι δεσμεύσεις ..λογια κ υποσχεσεις ακουσαμε πολλες ..φανφαρες κ φερεφωνα ...ειχαμε να διαλέξουμε σε ξαναζεσταμενο φαγητο ...αντε να δουμε επιτελους τι θα δουμε.Δημοσιογραφικα θα ηθελα να δω απ ολους αντικειμενικοτητα και κριση για ολους το ιδιο .Οι χαρακτηρισμοι στο εν Ανδρω εννοείται προκαλουν αποτροπιασμο ασχετως προσωπων αλλα και ο υπερβολικος χρωματισμός προς τερψιν προσωπων θυσιαζοντας την αντικειμενικοτητα και την ορθη κριση μας βλαπτει ολους .Δεν σας κανω μαθημα ηθους η δημοσιογραφιας μεταφερω απλα μια γευση μια ταπεινη γνωμη. Ας στηριξουμε το καλο Ας παταξουμε την εσωστρέφεια.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε. Όμως κι εμείς ακούμε και από εσάς και από άλλους ευγενικά λόγια και καλές προθέσεις για το τι πρέπει να γίνει δημοσιογραφικά. Καλως.
Μπορείτε να μας δώσετε τώρα ένα παράδειγμα για το τι θα πρέπει να κάνει ο νικητής για να γεφυρωσει το χάσμα της Άνδρου που αυτός προκάλεσε με τις χωρίς αποδείξεις κατηγορίες κατά όλων. Τουλάχιστον δώστε και σε εκείνον μερικές συμβουλές.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Τελικά τι έγινε με τις δημοσκοπήσεις?
Ας μας απαντήσει κάποιος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μα απαντήσαμε το πρωί στο παραπάνω άρθρο. Ούτε αυτό δεν μπορείτε να διαβάσετε. Οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να βρουν τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μην προκαλείτε με την ασύγνωστη άγνοια σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Χωρίς να συμφωνώ με τα αποτελεσματα των εκλογών, καλό θα ήταν ως ένα από τα κύρια site του νησιού να γράφετε πιο αντικειμενικά και χωρίς τόσους χαρακτηρισμούς αν θέλετε να λέγεστε δημοσιογράφος. Αλλιώς μπορείτε να αποκαλείστε ερασιτέχνης blogger.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Υπάρχει ερασιτεχνικό Blog που βρίζει ασύστολα και μπορείτε να τον διαβάζετε αν έχετε διάθεση και να συγκρίνετε. Το τι δουλειά κάνω το προσδιορίζει η επαγγελματική μου ταυτότητα και το επάγγελμα μου εδώ και 30 χρονια. Όχι εσείς. Καλό θα ήταν να μην μάς διαβάζετε αν σας ενοχλούν οι απόψεις μας. Γιατί εμείς έχουμε απόψεις. Δεν είμαστε σάιτ δημοσίων σχέσεων. Και τέλος: ποτέ δεν βάζουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Μόνο ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
Σας ευχαριστούμε που μάς δώσατε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα.
Καλήμερα σας
ΥΓ Έχετε δει κάποιο ενημερωτικό σάιτ ή ΜΜΕ χωρις άποψη;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα